12.6.11

Χάκερ «χτύπησαν» το ΔΝΤ

Επίθεση από χάκερ, η οποία χαρακτηρίζεται ως «σοβαρή», σημειώθηκε πρόσφατα στους υπολογιστές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σύμφωνα με στελέχη του ΔΝΤ που μίλησαν ανώνυμα στην εφημερίδα The New York Times.

Ο στόχος της επίθεσης, είπε ο Τομ Κέλερμαν, ειδικός σε θέματα ασφάλειας υπολογιστών και δικτύων, είχε σκοπό να δώσει σε μια κυβέρνηση «πρόσβαση στα ενδότερα» του δικτύου του ΔΝΤ.

Οι εισβολείς που παραβίασαν τα συστήματα του διεθνούς οικονομικού οργανισμού πιστεύεται ότι συνδέονται με κάποια κυβέρνηση, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg News.

Μεταξύ των στοιχείων που εκλάπησαν συμπεριλαμβάνονται διευθύνσεις email

in.gr

11.6.11

Νέος δορυφόρος γεωσκόπησης θα χαρτογραφήσει την αλατότητα των ωκεανών

Αεροπορική Βάση Βάντενμπεργκ

Πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Καλιφόρνια το απόγευμα της Παρασκευής μεταφέρει σε τροχιά τον δορυφόρο Aquarius/SAC-D, μια διεθνή αποστολή που θα μετρά τη συγκέντρωση αλατιού στην επιφάνεια των ωκεανών, έναν παράγοντα που πιθανώς συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

Ο πύραυλος Delta II εκτοξεύτηκε από την Αεροπορική Βάση Βάντερμπεργκ στις 16.20 ώρα Ελλάδας. Η NASA διευκρίνισε ότι θα περνούσαν αρκετές ώρες μέχρι να γίνει γνωστό αν το φορτίο τέθηκε με επιτυχία σε τροχιά.

Από την τελική του θέση 657 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη, ο δορυφόρος θα μεταδίδει ένα νέο παγκόσμιο χάρτη της αλατότητας των ωκεανών κάθε επτά ημέρες.

«Μέχρι την εκτόξευση του Aquarius, οι μετρήσεις της συγκέντρωσης άλατος πραγματοποιούνταν κυρίως από πλοία σε εμπορικά δρομολόγια. Οι πληροφορίες ήταν ανεπαρκείς, λένε οι επιστήμονες» αναφέρει ανακοίνωση της NASA.

H συνολική ποσότητα αλατιού στους ωκεανούς παραμένει σχετικά σταθερή, ωστόσο τα επίπεδα άλατος στα επιφανειακά νερά ποικίλουν με το χρόνο και το χρόνο. Οι κλιματολόγοι ελπίζουν ότι τα δεδομένα του Aquarius θα οδηγήσουν σε βελτίωση των μοντέλων του παγκόσμιου κλίματος και θα βοηθήσουν στην κατανόηση του φαινομένου Ελ Νίνιο, μεταξύ άλλων.

Το όργανο μέτρησης της αλατότητας αναπτύχθηκε από τη NASA, ωστόσο ο δορυφόρος κατασκευάστηκε στην Αργεντινή, σε συνεργασία με τις διαστημικές υπηρεσίες της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Βραζιλίας και του Καναδά.

Ο νέος δορυφόρος γεωσκόπησης, κόστους 400 εκατ. δολαρίων μεταφέρει επτά ακόμα όργανα σχεδιασμένα «για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων που αφορούν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης των φυσικών καταστροφών, της ποιότητας του αέρα, των γεωλογικών διαδικασιών και της επιδημιολογίας».

Ένα από όργανα αυτά είναι μια κάμερα θα μεταδίδει εικόνες από ηφαιστειακές εκρήξεις και δασικές πυρκαγιές, μεταξύ άλλων.

in.gr

χμμμμμμ......Υδροχόος......επιδημιολογία...Βάση Βαντενμπεργκ...κάτι παίζει