25.9.12

Σύλληψη χρήστη facebook «καθ' υπόδειξη» της Χρυσής Αυγής για θρησκευτικά σχόλια

Αντιδράσεις σε κόμματα της Αριστεράς και πολλούς χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook και Twitter) προκάλεσε η ανακοίνωση από την ΕΛ.ΑΣ της σύλληψης ενός 27χρονου ο οποίος διατηρούσε σελίδα με στοιχεία (http://www.facebook.com/gerontas.pastitsios) .

O νεαρός συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή το πρωί, 21 Σεπτεμβρίου, στην Εύβοια και το Σάββατο αφέθηκε ελεύθερος με εντολή εισαγγελέα. Ωστόσο παραπέμφθηκε να δικαστεί αύριο Τετάρτη στο Αυτόφωρο.

H σύλληψη του 27χρονου, συνέπεσε χρονικά με σχετική επερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Χρήστου Παππά, την οποία είχε καταθέσει στις 18 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζονται πως οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του νεαρού δεν σχετίζονται με την ερώτηση της Χρυσής Αυγής αλλά είχαν ξεκινήσει αρκετό καιρό πριν.

Ειδικότερα, όπως λένε, πριν από δυο μήνες ξεκίνησαν να δέχονται καθημερινά τηλεφωνήματα και ηλεκτρονικά μηνύματα (email) σύμφωνα με τα οποία, με τις αναρτήσεις του στο Facebook, ο 27χρονος προσβάλει το θρησκευτικό αίσθημα. Μάλιστα πρώτοι υπολογισμοί δείχνουν πως οι καταγγελίες ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. «για το υβριστικό και βλάσφημο περιεχόμενο της  συγκεκριμένης σελίδας, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έγινε αποδέκτης χιλιάδων ηλεκτρονικών καταγγελιών, που προέρχονταν από κατοίκους διάφορων χωρών σε όλο τον κόσμο».

Στη συνέχεια σχηματίστηκε δικογραφία και στις 15 Σεπτεμβρίου ο εισαγγελέας εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον νεαρό. Αρχικά κλιμάκιο αστυνομικών μετέβη στο Βόλο όπου δραστηριοποιείται ο 27χρονος ως ιχθυοκαλλιεργητής όμως δεν τον βρήκαν. Στη συνέχεια έμαθαν πως κατοικεί στα Ψαχνά Ευβοίας όπου τελικά τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν, παρουσία εισαγγελέα.

Αστυνομικές πηγές σημείωναν πως ο 27χρονος ζήτησε συγνώμη και παραδέχθηκε πως υπήρχε υπερβολή μέσα σε αυτό το «παιχνίδι» δηλώνοντας μάλιστα πως δεν περίμενε ότι θα συλληφθεί. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν, πως ένα από τα επιβαρυντικά στοιχεία στα οποία έδωσε βάρος ο εισαγγελέας είναι φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί από άλλα μέλη της σελίδας με θρησκευτικές εικόνες που είχαν υποστεί αλλοίωση με προσβλητικό χαρακτήρα.

Σε βάρος του νεαρού σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας με την κατηγορία της κακόβουλης βλασφημίας και καθύβριση θρησκευμάτων, μέσω της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισαν στο Facebook την σελίδα η οποία «περιείχε βλασφημίες και ύβρεις κατά του Γέροντα Παϊσίου και του Ορθόδοξου Χριστιανισμού».

Από την ψηφιακή έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, εξακριβώθηκαν τα αρχεία καταγραφής (logfiles) και τα ηλεκτρονικά ίχνη του διαχειριστή - χρήστη της σελίδας.

Στο σπίτι του νεαρού βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας φορητός υπολογιστής (laptop). Όπως λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, από την αυτοψία στον συγκεκριμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή, διαπιστώθηκε ότι διαχειριστής της ήταν ο 27χρονος.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης εκδήλωσε την επιθυμία μέσω  του λογαριασμού του στο Twitter, να παραστεί ως μάρτυρας υπεράσπισης στην δίκη του νεαρού, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όταν ο νόμος εξισώνει την βλασφημία με την παιδεραστία ,είναι άδικος . Θέλω να παραστώ ως μάρτυρας υπεράσπισης , του 27χρόνου που συνελήφθη».

Επίσης σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει μεταξύ άλλων «η σύλληψη του εικοσιεπτάχρονου στην Εύβοια με την κατηγορία της βλασφημίας αποτελεί κορυφαία πράξη παραβίασης της ελευθερίας της έκφρασης και μάλιστα από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, που κανονικά θα έπρεπε να την προφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού. Είναι απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2012 να συλλαμβάνεται πολίτης εξαιτίας σατιρικού σχολιασμού σε προσωπική σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάτι που συμβαίνει μόνο σε θεοκρατικά καθεστώτα τύπου Ιράν. Η τρόικα εσωτερικού δεν ισοπεδώνει μόνο τα κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και τις δημοκρατικές ελευθερίες. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται επί υπουργίας του Αντώνη Ρουπακιώτη».

Ακόμη σε ανακοίνωση του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Αριστεράς τονίζεται ότι: «Πρόκειται για μια σύλληψη η οποία αφενός, στο συμβολικό επίπεδο, δείχνει ένα κράτος πρόθυμο να ανταποκριθεί τάχιστα στις επιταγές της Χρυσής Αυγής, αφετέρου αντίκειται στην ελευθερία του λόγου, όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου την έχει ορίσειη ελευθερία του λόγου δεν πρέπει να περιορίζεται σε ιδέες και πληροφορίες ευρείας αποδοχής, αλλά να περιλαμβάνει και αυτές που αντιβαίνουν στις κυρίαρχες αντιλήψεις».

Σημειώνεται επιπλέον πως: «Συλλήψεις τέτοιου φονταμενταλιστικού χαρακτήρα —οι οποίες δεν προσιδιάζουν σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος, αλλά σε θεοκρατικά καθεστώτα— προσβάλλουν όχι μόνο την ελευθερία του λόγου, αλλά και όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, καθώς πρόκειται για μισαλλόδοξες, μεσαιωνικές πρακτικές οι οποίες εφαρμόζονται επ’ ονόματί τους. Αμαυρώνουν δε την εικόνα της χώρας μας διεθνώς».

ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/9/2012

Το συγκεκριμένο ζήτημα ήρθε στην επιφάνεια ΤΑΥΤΟΓΧΡΟΝΑ με το θέμα με την ταινία για τον Μωάμεθ και τις καταγγελίες για ξέπλημα χρήματος από τους Μεϊμαράκη, Βουλγαράκη και Λιάπη.

Αμηχανία στο Μαξίμου για την υπόθεση Μεϊμαράκη

Βαρύ κλίμα επικρατεί στην κυβέρνηση, ενώ προβληματισμός κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις καταγγελίες σχετικά με την εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε υπόθεση ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος μέσω αγοραπωλησιών ακινήτων την περίοδο 2005-2008. 

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν «κλειδώσει» το σκληρό και επώδυνο πακέτο των 11,8 δισ. ευρώ, ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, σε ένα οριακό χρονικό σημείο για τη σταθερότητα της κυβέρνησης συνεργασίας που ηγείται, είναι αντιμέτωπος με μια υπόθεση που προκαλεί πολιτικές σεισμικές δονήσεις, ικανές να μετακινήσουν τις τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος. Η εμπλοκή του ονόματος του κ. Ευ. Μεϊμαράκη, κορυφαίου πολιτικού στελέχους της Ν.Δ. και τρίτου πολιτειακού παράγοντα, δημιούργησε αναστάτωση στο πρωθυπουργικό επιτελείο, το οποίο, για μια ακόμη φορά - αιφνιδιάστηκε. 

Και αυτό διότι, όπως λέγεται, οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού που όφειλαν να γνωρίζουν και να τον ενημερώσουν,  ήξεραν μόνο για τη λίστα του ΣΔΟΕ με τα 32 ονόματα πολιτικών και αγνοούσαν τις συγκεκριμένες καταγγελίες, τις οποίες πληροφορήθηκε ο κ. Σαμαρά το περασμένο Σάββατο, ενώ ήταν εν μέσω της επίσημης επίσκεψής του στη Ρώμη. 

Η ανησυχία κυριαρχεί στις συζητήσεις των κυβερνητικών παραγόντων, ενώ η αγωνία είναι έκδηλη, κυρίως για το ευρύτερο κλίμα που δημιουργείται στην κοινωνία, καθώς για μια ακόμη φορά, η σκανδαλολογία είναι στο επίκεντρο, ανεξαρτήτως της έκβασης της υπόθεσης. Δεν είναι λίγοι οι υπουργοί που διαπιστώνουν, σε αντίθεση με το Μέγαρο Μαξίμου που προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και να αποφορτίσει το κλίμα για ευνόητους λόγους, ότι μπορεί πολύ εύκολα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να σχηματισθεί εκρηκτικό σκηνικό πολιτικής αποσταθεροποίησης. Και όπως λένε χαρακτηριστικά, στο σημερινό περιβάλλον, της γενικευμένης δυσπιστίας για το πολιτικό σύστημα, δεν αρκεί η εκφρασμένη επιθυμία της κυβέρνησης για ταχεία διερεύνηση όλων των εκκρεμών υποθέσεων. 

Πολλά μέλη του υπουργικού συμβουλίου και στελέχη με πολυετή παρουσία στη Ν.Δ., αν και δεν θεωρούν ότι θα προκύψει εμπλοκή του κ. Μεϊμαράκη και τονίζουν την αθωότητά του, επισημαίνουν, όμως πως η σχετική υπόθεση ενισχύει το κλίμα απονομιμοποίησης του πολιτικού συστήματος και ευνοεί τη δημιουργία συνθηκών έντασης σε κοινωνικό πεδίο λόγω των νέων οικονομικών μέτρων. 

Η εμπλοκή στην υπόθεση -  με βάσει κυριακάτικο δημοσίευμα της Real News-  και των ονομάτων των δύο «γαλάζιων» πρώην υπουργών των κκ. Γ. Βουλγαράκη και Μ. Λιάπη δεν απασχόλησε σχεδόν καθόλου τον κ. Σαμαρά, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου τους θεωρούν «τελειωμένους» πολιτικά και οι συνεργάτες του λέγανε ότι από την πρώτη περίοδο της προεδρίας του στη Ν.Δ. είχε διακόψει οποιαδήποτε σχέση μαζί τους. Η περίπτωση όμως του κ. Μεϊμαράκη ήταν τελείως διαφορετική και…«πόνεσε» κυριολεκτικά το σύστημα εξουσίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε μαζί του και είχε μακρά συζήτηση για την υπόθεση, ενώ φέρεται να ζήτησε από τον κ. Μεϊμαράκη να μην προχωρήσει στην απόφασή του να παραιτηθεί από Πρόεδρος της Βουλής και επικαλέστηκε την κρισιμότητα των στιγμών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στη Βουλή τις επόμενες ημέρες και τη διαδικασία ψήφισης των μέτρων.

Ο κ. Μεϊμαράκης που είχε επικοινωνήσει και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς και τους ενημέρωσε για τις κινήσεις του, φερόταν διατεθειμένος ακόμη και να παραιτηθεί προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβέρνηση, αλλά και η διερεύνηση της υπόθεσης αφού, όπως δήλωσε κατηγορηματικά από την αρχή, δεν υπάρχει ουδεμία εμπλοκή δική του στα όσα του αποδίδονται στις επίμαχες μαρτυρικές καταθέσεις.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 25/9/2012

24.9.12

Aλλο συμφορά και άλλο κακούργημα

Tου Χρηστου Γιανναρα


Σε μιαν αναπάντεχη συμφορά (σεισμό, φωτιά, πλημμύρα, λοιμό, ξενική εισβολή και κατοχή) οι άνθρωποι σφίγγουμε τα δόντια και υπομένουμε. Ξυπνάνε απρόσμενες δυνάμεις αντοχής, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης αποδείχνεται πολυμήχανο. Oχι ανώδυνα ούτε χωρίς θύματα – η συμφορά έχει κόστος ανθρώπινες ζωές, είναι πάντοτε απειλή θανάτου. Aλλά έχει τη «λογική» ότι ξεπερνάει τις δυνατότητές μας να την αποτρέψουμε, γι’ αυτό και χαλυβδώνει το πείσμα μας, η ψυχή αντιστέκεται.

H ανεργία δεν είναι συμφορά. Oταν ξεπερνάει τα όρια της παροδικής συγκυρίας και αδρανοποιεί το ένα τέταρτο του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, είναι πολιτικό κακούργημα, κακουργεί την κοινωνία. Tο κακούργημα έχει αυτουργούς, φυσικούς και ηθικούς. Eίναι οι διαχειριστές της εξουσίας που κατάστρεψαν την οικονομία από στυγνή ιδιοτέλεια ή εγκληματική ανικανότητα. Yπερχρέωσαν εξωφρενικά τη χώρα, σπατάλησαν τα εισοδήματά της, τον όποιο πλούτο της. Mόνο για να συντηρήσουν το πελατειακό κράτος, το απολυταρχικό καθεστώς της κομματοκρατίας.

Σήμερα στην Eλλάδα οι υπαίτιοι για την εφιαλτική ανεργία, προκλητικά και επιδεικτικά ατιμώρητοι, συνεχίζουν να ασκούν εξουσία (οι ίδιοι ή τα κόμματα που τους παρήγαγαν), την ώρα που εκατομμύρια θυμάτων τους καταστρέφονται ψυχικά. Oι τρεις πρώτοι μήνες μετά την απόλυση, αντέχονται. Mετά, η ψυχική διάλυση του άνεργου είναι μαρτύριο. H λέξη μαρτύριο κυριολεκτεί. Σπάνια ο άνθρωπος βγαίνει ψυχικά και σωματικά αλώβητος από μακρά περίοδο ανεργίας. Eίναι σαν να τον φυλάκισαν και τον βασάνισαν φριχτά «κατά λάθος». Aπό δικαστική πλάνη ή ξαστόχημα των διωκτικών αρχών.

Tο ίδιο και η υπερφορολόγηση του πολίτη. Δεν είναι συμφορά. Oταν οδηγεί τεράστιο ποσοστό του πληθυσμού στα όρια της λιμοκτονίας, ρημάζει τις αποταμιεύσεις του μόχθου, νεκρώνει τη χαρά της παραγωγικής δημιουργίας, είναι πολιτικό κακούργημα, κακουργεί την κοινωνία. Eγκλημα εν ψυχρώ, εκ προθέσεως. Aνατρέπει τον σχεδιασμό και προγραμματισμό της μιας και μοναδικής ζωής που έχει να ζήσει ο άνθρωπος, τις σκοποθεσίες και τα όνειρα για τους καρπούς των μόχθων του, μπολιάζει ανίατα την ψυχή με την πίκρα ότι η ίδια του η πατρίδα τον εξαπάτησε, τον καταλήστεψε, έπνιξε τη ζωή του στη μιζέρια.

Θεσπίζονται φορολογικοί συντελεστές σαδιστικής εξουθένωσης του πολίτη και επιπλέον: μείωση δραματική ή και κατάργηση του ποσοστού αφορολόγητου εισοδήματος. Eξωφρενικής αυθαιρεσίας χαράτσια. «Eκτακτες» εισφορές που τακτά επαναλαμβάνονται. Eισφορές καταναγκαστικής «αλληλεγγύης». Tέλη ακίνητης περιουσίας. Δημοτικά τέλη. Yπέρογκο ειδικό τέλος που προσδιορίζεται όχι από το εισόδημα αλλά από το εμβαδόν της κατοικίας και εισπράττεται εκβιαστικά μαζί με την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος. Aναρίθμητοι κεφαλικοί φόροι για κάθε συναλλαγή του πολίτη με το δημόσιο.

H αυθαίρετη υπερφορολόγηση ιδρύει αντιπαλότητα κράτους και πολίτη. Yποτίθεται ότι το κράτος, η οργανωτική άρθρωση και λειτουργία της συλλογικότητας, συστήθηκε για να κοινωνείται η χρεία, να υπηρετεί το κράτος, με τις υπηρεσίες του και τους θεσμούς του, την ανάγκη του πολίτη, του κάθε πολίτη. Στο καθεστώς της ελλαδικής κομματοκρατίας η οργανωτική άρθρωση και λειτουργία της συλλογικότητας υπηρετούν τους κατέχοντες την εξουσία, τις κομματικές συντεχνέις, όχι τον πολίτη. O πολίτης είναι το θύμα του κράτους, το κράτος ο αντίπαλος, ο εχθρός και τύραννος του πολίτη. Oπου και όπως μπορεί ο πολίτης θα προσπαθήσει να αποφύγει τη θυματοποίηση, να ξεγελάσει το κράτος, να παρακάμψει τις παρεμβάσεις του κράτους στη ζωή του. Nα φοροδιαφύγει.

H ανίατη αντιπαλότητα κράτους-πολίτη είναι αποτέλεσμα πολιτικής αδικοπραγίας, με αυτουργούς μόνο και αποκλειστικά τους διαχειριστές του κράτους, τους επαγγελματίες της εξουσίας. Eξουσιάζουν καταπατώντας και ακυρώνοντας κάθε σύμβαση (συμβόλαιο, σύνταγμα) που ρυθμίζει τις σχέσεις πολίτη και κράτους. H φορολόγηση του πολίτη, όπως και η μισθοδοσία του δημόσιου λειτουργού και η συνταξιοδότησή του έχουν τη λογική και τον χαρακτήρα συνθήκης, συμβολαίου που δεσμεύει αμοιβαία τους συμβαλλόμενους. Tο κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να παρέχει στον πολίτη περίθαλψη, εκπαίδευση, συγκοινωνίες, έννομη τάξη, κ. τ. ό., ο πολίτης αντιπαρέχει στο κράτος μέρος των εσόδων από την εργασία του για να συντηρούνται οι κρατικές λειτουργίες. Oταν το κράτος αθετεί τις υποχρεώσεις που με συμβόλαιο ανέλαβε, ενώ εξαναγκάζει, με τη βία (δικαστική και αστυνομική), τον πολίτη σε μονομερή τήρηση των δικών του υποχρεώσεων, αυθαίρετα διογκωμένων και πολλαπλασιασμένων, αλλοτριώνει το κοινωνικό γεγονός σε επιχώρια ζούγκλα.

Oι κομματάνθρωποι που διαχειρίζονται το κράτος (είναι βλασφημία να τους αποκαλούμε πολιτικούς) κακουργούν την κοινωνία με την πάγια τακτική κλοπής, καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων, των προμηθειών υγειονομικού υλικού, εξοπλιστικών προγραμμάτων – αναρίθμητων ανάλογων κοινωνικών χρήσεων του φόρου που καταβάλλουν οι πολίτες. Mειώνουν οι κομματάνθρωποι μισθούς δημόσιων λειτουργών, δηλαδή συμφωνημένη αμοιβή για παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο, αθετούν συμβόλαιο σαν κοινοί απατεώνες. Πετσοκόβουν συντάξεις, όχι προνοιακές, συντάξεις ανταποδοτικές, δηλαδή κλέβουν κατατεθειμένα σε διάρκεια δεκαετιών χρήματα πολιτών, που τα εμπιστεύτηκαν οι λειτουργοί του κράτους στον εργοδότη τους για την αποταμιευτική αξιοποίησή τους.

Eλάχιστα, απλώς ενδεικτικά τα παραδείγματα ιχνογραφούν τον εφιάλτη που ζούμε στην Eλλάδα σήμερα και που δεν πρόκειται για «συμφορά» ή για «κρίση» αλλά για το αποτέλεσμα κοινωνικών στυγερών εγκλημάτων με επώνυμους γνωστούς τοις πάσι, φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς. Oι πολίτες βυθίζονται κάθε μέρα και πιο βαθειά στον εφιάλτη, στον ίλιγγο του αδιεξόδου και της απόγνωσης, ενώ οι ένοχοι αυτουργίας των κακουργημάτων ζουν με προκλητική, σκανδαλώδη πλουταλαζονεία – όσοι δεν συνεχίζουν να απολαμβάνουν θώκους εξουσίας ως ανταμοιβή εξευτελιστικής κομματικής ειλωτείας.

Δεν ζούμε συμφορά, δοκιμασία, ατύχημα, ζούμε συντελεσμένο κακούργημα. Oσο περισσότεροι πολίτες το συνειδητοποιούν τόσο πληθύνονται οι πιθανότητες να γεννηθεί η ελπίδα. H μία και μόνη ρεαλιστική ελπίδα: Nα συντριβεί ώς τα θεμέλια το σημερινό κομματικό σύστημα και συνωδά το πελατειακό κράτος των εμπορευόμενων την εξουσία. Nα προκηρυχθούν εκλογές για Συντακτική Eθνοσυνέλευση, για καινούργιο Σύνταγμα. Mε τους δωσιλόγους στερημένους κάθε πολιτικό δικαίωμα.

23.9.12

Σάλος από τις αποκαλύψεις της Realnews

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews αυτής της Κυριακής με τίτλο "Κατάθεση-φωτιά για 3 υπουργούς!". Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας, Μεϊμαράκης, Λιάπης και Βουλγαράκης κατονομάζονται εγγράφως, ύστερα από κατάθεση του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού, πρώην συνεργάτη του Ι. Καρούζου, για συμμετοχή σε υπόθεση που εξετάζει το ΣΔΟΕ και αφορά σε μεγάλο κύκλωμα που ξέπλυνε μαύρο χρήμα αγοράζοντας ακίνητα αξίας 10,2 δισ. ευρώ.

Σε δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης αναφέρει: «Μόλις επέστρεψα από το εξωτερικό, πληροφορήθηκα την ανάμειξη του ονόματός μου σε υπόθεση που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News.

Δηλώνω με κατηγορηματικό τρόπο ότι ουδεμία εμπλοκή έχω και τη Δευτέρα το πρωί θα προσέλθω στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να ζητήσω την άμεση διερεύνηση και διαλεύκανση της εν λόγω υπόθεσης. Αυτονόητο είναι ότι επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου».

Άμεση ήταν η αντίδραση και του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη. «Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Ζωγραφάκη ούτε τον κ. Καρούζο. Αισθάνομαι οδυνηρή έκπληξη για το γεγονός ότι αναμιγνύουν το όνομά μου. Το θεωρώ απάνθρωπο. Τη Δευτέρα καταθέτω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του συγκεκριμένου κυρίου», ήταν το σχόλιο του κ. Λιάπη, ο οποίος πήγε το απόγευμα του Σαββάτου στο Αστυνομικό Τμήμα Χαλανδρίου και υπέβαλε τη μήνυση. 



21.9.12

Τουρκία: Βαριές καταδίκες για την υπόθεση Βαριοπούλα

Σε 20 χρόνια κάθειρξη καταδικάστηκαν οι πρώην διοικητές της Α΄ Στρατιάς, στρατηγοί ε.α. Τσετίν Ντογάν και Εργκίν Σαϊγκούν, του ΓΕΝ ναύαρχος ε.α. Οζντέν Ορνέκ και του ΓΕΑ πτέραρχος ε.α Ιμπραχίμ Φιρτίνα για τη γνωστή υπόθεση "Βαριοπούλα" στην οποία δικάζονταν συνολικά 365 άτομα (οι 250 υπό κράτηση) εκ των οποίων οι 14 είναι εν ενεργεία ανώτατοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και οι 66 απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί, με την κατηγορία της απόπειρας επιβολής στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το σχέδιο καταρτίστηκε από χούντα υπό την ηγεσία του πρώην διοικητή της Α΄ Στρατιάς στρατηγού ε.α Τσετίν Ντογάν. Επρόκειτο για τακτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στις 5-7 Μαρτίου 2003 στην Α΄ Στρατιά. Στο πλαίσιο του σεμιναρίου υπήρχαν τέσσερα επί μέρους σχέδια σχετικά με τις κινήσεις του Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Στρατού.
Τα σχέδια αυτά προέβλεπαν, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση και έκρηξη βόμβας σε δύο μεγάλα τεμένη στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την πρόκληση συνθηκών χάους και τον εξαναγκασμό της κυβέρνησης να κηρύξει στρατιωτικό νόμο, καθώς και την πρόκληση πτώσης τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους από ελληνικό στο Αιγαίο, έτσι ώστε να προκληθεί σύγχυση. Όλα αυτά με τελικό σκοπό την πραγματοποίηση στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Το πρώτο στάδιο του σχεδίου περιλάμβανε τη συγκέντρωση και αξιοποίηση των σχετικών πληροφοριών, το δεύτερο τη δημιουργία συνθηκών για επιβολή πραξικοπήματος, το τρίτο την πραγματοποίηση του πραξικοπήματος, το τέταρτο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και το πέμπτο την πραγματοποίηση βουλευτικών εκλογών.

Η δίκη ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 2010 και στις 29 Μαρτίου 2012 ο εισαγγελέας ζήτησε για τους κατηγορουμένους ποινές φυλάκισης 15-20 ετών με την κατηγορία της απόπειρας πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης.

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι το κατηγορητήριο περιέχει αντιφάσεις και λανθασμένα στοιχεία. Στα εμφανιζόμενα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σχέδια γίνεται αναφορά σε ένα πολεμικό πλοίο, το οποίο ωστόσο κατασκευάστηκε το 2005, ενώ το σεμινάριο είχε γίνει τον Μάρτιο του 2003. Υπάρχει ένας κατάλογος εταιρειών, τα περιουσιακά στοιχεία των οποίων επρόκειτο να δημευθούν, αλλά μία από αυτές πήρε τον τίτλο που αναφέρεται στο σχέδιο, το 2009. Ορισμένες γραμματοσειρές που φαίνεται να έχουν χρησιμοποιηθεί σε διάφορα ηλεκτρονικά αρχεία του σχεδίου είναι μεταγενέστερες. Αρκετά ακόμη σημεία στο κατηγορητήριο εμφανίζουν παρόμοια προβλήματα.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 21/9/2012

Γέννησε χωρίς να ξέρει ότι είναι έγκυος

Βρετανίδα στρατιώτης, που υπηρετεί στο Αφγανιστάν και δεν είχε αντιληφθεί ότι ήταν έγκυος, γέννησε ένα αγοράκι στο νοσοκομείο εκστρατείας του στρατοπέδου Μπάστιον, εκεί όπου υπηρετεί και ο πρίγκιπας Χάρι.
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι η μητέρα και το βρέφος είναι σε καλή κατάσταση και ότι ειδικοί γιατροί από τη Βρετανία μετέβησαν στο στρατόπεδο, για να την συνοδεύσουν στην πατρίδα της και να της προσφέρουν όποια φροντίδα χρειαστεί στη διάρκεια της μεγάλης πτήσης.
«Δεν προβλέπεται από τους στρατιωτικούς κανονισμούς οι γυναίκες-στρατιώτες να συμμετέχουν σε αποστολές, όταν είναι έγκυοι. Σε αυτή την περίπτωση, η γυναίκα αγνοούσε την εγκυμοσύνη της» αναφέρει το υπουργείο.

Η εφημερίδα Daily Mail, η οποία πρώτη δημοσίευσε την είδηση, έγραψε ότι η γυναίκα δεν γνώριζε ότι είναι έγκυος. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η γυναίκα, η ταυτότητα της οποίας δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, έμεινε έγκυος πριν ξεκινήσει η εξάμηνη αποστολή της στο Αφγανιστάν.

Η εκπαίδευσή της περιελάμβανε πορεία 13 χιλιομέτρων και τρέξιμο. Η δουλειά της ήταν ο ανεφοδιασμός με πυρομαχικά των στρατιωτών που μάχονται κατά των αφγανών ενόπλων. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο εκστρατείας, όταν παραπονέθηκε για κοιλιακούς πόνους και ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι θα γεννούσε, έγραψε η Mail επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.
«Πρόκειται για ένα μοναδικό περιστατικό, αλλά η ομάδα μου είναι καλά προετοιμασμένη για το αναπάντεχο και προσαρμόστηκε τέλεια στην κατάσταση», δήλωσε στην εφημερίδα η αντισμήναρχος Άντρια Λούις, διοικητής του νοσοκομείου εκστρατείας.
Το νοσοκομείο εκστρατείας του στρατοπέδου Μπάστιον, παρότι συνήθως χρησιμοποιείται για ακρωτηριασμούς και για την φροντίδα όσων έχουν υποστεί τραύματα από σφαίρες, θεωρείται ένα από τα καλύτερα εξοπλισμένα με φορητά ακτινολογικά μηχανήματα, ένα χειρουργείο και τομογράφους.

ΤΑ ΝΕΑ, 20/9/2012

Μυστηριώδες πέτρωμα μελετά το Curiosity

Μια μη προγραμματισμένη έρευνα πραγματοποιεί το Curiosity, ο ρομποτικός εξερευνητής που αναζητά ίχνη ζωής στον Αρη. Καθ' οδόν προς το όρος Γκέηλ το οποίο θα εξερευνήσει, το ρομπότ εντόπισε ένα πέτρωμα που ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα στην περιοχή όπου βρίσκεται. Το πέτρωμα έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο μιας μπάλας ποδοσφαίρου και οι υπεύθυνοι της αποστολής αποφάσισαν ότι αξίζει τον κόπο να διακόψουν την πορεία του ρομπότ και να του δώσουν εντολή να το μελετήσει.
Είναι η πρώτη φορά που το Curiosity θα χρησιμοποιήσει τον ρομποτικό του βραχίονα και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία στα μέλη της αποστολής να δουν πώς λειτουργεί ο συγκεκριμένος μηχανισμός. Οι υπεύθυνοι της αποστολής έδωσαν στο πέτρωμα το όνομα «Τζέικ», από το όνομα του επιστήμονα Τζέικομπ Ματίγιεβιτς που ήταν εκ των επικεφαλής των ομάδων τεχνικών οι οποίοι είχαν αναλάβει την κατασκευή του Curiosity. Ο Ματίγιεβιτς έφυγε από τη ζωή στις 20 Αυγούστου και η NASA θέλησε με αυτή την ευκαιρία να τον τιμήσει. 

ΤΟ ΒΗΜΑ, 20/9/2012

20.9.12

Κανονικό οπλοστάσιο το σπίτι του βομβιστή της Σπάρτης

Μυστήριο καλύπτει την υπόθεση του 38χρονου, στα χέρια του οποίου εξερράγη αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στις 31 Αυγούστου στο κέντρο της Σπάρτης. Ο 38χρονος μεταφέρθηκε στην Αθήνα λόγω της σοβαρότητας των τραυμάτων του, όπου μερικές ημέρες αργότερα εξέπνευσε.

Οι αστυνομικοί μετά τον θανάσιμο τραυματισμό του 38χρονου ερεύνησαν μεταξύ των άλλων την κατοικία του στην οποία βρέθηκαν καραμπίνες, εκρηκτικές ύλες, ασύρματοι και πυροδοτικοί μηχανισμοί.

Σύμφωνα με κατάθεση μάρτυρα για την υπόθεση του 38χρονου βομβιστή, τον σχετίζει με τον ακροδεξιό χώρο, ενώ αμέσως μετά το περιστατικό κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής μετέβη στη Σπάρτη.

Ο δράστης που κατοικούσε στο χωρίο Αιγιές κοντά στο Γύθειο συσχετίζεται σύμφωνα με την αστυνομία με παλιότερες εμπρηστικές επιθέσεις στην περιοχή της Σπάρτης και του Γυθείου.

Η Αστυνομία φέρεται να έχει συλλάβει τον συνεργό του νεκρού βομβιστή, όπως και δύο γυναίκες. Από την έρευνα εντοπίστηκαν 75 εκρηκτικά στοιχεία και κινητά τηλέφωνα με τα οποία γίνονταν οι πυροδοτήσεις των εκρηκτικών μηχανισμών.

Οι τρεις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Σπάρτης, κ. Δεληγιάννη, ο οποίος όμως τους άφησε ελεύθερους, με περιοριστικούς όρους.

Σύμφωνα με το «Βήμα» οι αστυνομικοί αξιοποιώντας τη μαρτυρία μιάς φίλης του 38χρονου εστίασαν το ενδιαφέρον τους σε έναν 34χρονο φίλο του θύματος της βομβιστικής επίθεσης, ο οποίος διαμένει στην Κυψέλη και εργάζεται σε αποθήκη στην Λυκόβρυση. Σε έρευνα που έγινε στο πατρικό του σπίτι στο Γύθειο βρέθηκε ένα ολόκληρο οπλοστάσιο. Επιπλέον στο διαμέρισμα του Γυθείου εντοπίσθηκαν 796 κροτίδες και μεγάλος αριθμός φυσιγγίων από πυροβόλο όπλο.
 
'Οπως σημειώνεται στο έγγραφο της αστυνομίας βρέθηκαν «δέκα αυτοσχέδιες κατασκευές συνδεσμολογίες, η κάθε μία από τις οποίες αποτελείται από δυο κυλινδρικά τεμάχια ξύλου, τρία τμήματα καλωδίου, τεμάχιο μαύρης μονωτικής ταινίας και ποσότητας διάφανου στερεού υλικού (πιθανόν θερμόκολλας)». Επιπλέον βρέθηκαν «τμήματα καλωδίων οι άκρες των οποίων κατέληγαν σε διακόπτες on-off, οι οποίοι ήταν ενσωματωμένοι σε κομμένα στόμια πλαστικών φιαλών», «πλαστικό ρολόι που συνδεόταν με καλώδια» όπως κι «ένα τηλεχειριστήριο τυλιγμένο με μονωτική ταινία αποτελούμενο από τέσσερις διακόπτες από τους οποίους εξέρχονταν τέσσερα ζεύγη καλωδίων»!
 
Επιπλέον οι αξιωματικοί της αστυνομίας ερευνούν την δράση μιας ευρύτερης ομάδας στην νότια Πελοπόννησο αλλά και στην Αθήνα.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 18/9/2012

Με επιθέσεις στο Γύθειο συνδέουν τον παραλίγο βομβιστή της Σπάρτης

Με τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις στην περιοχή του Γυθείου τον Νοέμβριο του 2011 αλλά και στα μέσα Αυγούστου του 2012, επιχειρεί να συνδέσει η ΕΛΑΣ τον 38χρονο υπάλληλο καφετέριας στα χέρια του οποίου εξερράγη, το πρωί της Παρασκευής, αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός στην οδό Ωραίας Ελένης, στη Σπάρτη.

Ο 38χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς» στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε το πρωί με ελικόπτερο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση διασωληνωμένος στην εντατική με 80% εγκαύματα στο σώμα του.

Ο τραυματίας διέμενε στο χωρίο Αιγιές κοντά στο Γύθειο απ' όπου κατάγεται  ενώ συχνά ερχόταν και στην Αθήνα.  Οι γονείς του - ο πατέρας του ήταν υπάλληλος στα αστικά λεωφορεία - ζουν στο Περιστέρι  και βρίσκονταν για την καλοκαιρινή περίοδο κι αυτοί στην περιοχή του Γυθείου. Συγγενείς του μιλώντας στο "Βήμα" περιγραφούν τον 38χρονο σαν ένα «κάλο και συνεσταλμένο άνθρωπο που ποτέ δεν είχε αναμιχθεί σε παράνομες πράξεις».

Οι τρεις πρώτες εμπρηστικές επιθέσεις σημειώθηκαν το πρωί της 3ης Νοεμβρίου 2011. Οι μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί σε δύο ATM των τραπεζών Πειραιώς και Εθνικής και στο Πρωτοδικείο του Γυθείου. Από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν, προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης.

Τότε με αφορμή αυτήν την επίθεση δικαστικοί υπάλληλοι είχαν εκδώσει ανακοίνωση που αναφερόταν ότι «δυνάμεις με ξεκάθαρα αντιδημοκρατική και αντικοινωνική στόχευση και συμπεριφορά, έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή εργαζομένων στο δικαστικό Μέγαρο Γυθείου, τοποθετώντας βόμβα, προκαλώντας καταστροφές αλλά και ανησυχία σε εργαζόμενους».

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε το ξημέρωμα της 20ής Αυγούστου 2012 σε προαύλιο χώρο μονοκατοικίας ιδιώτη στην περιοχή Μαυροβούνι Γυθείου. Από την έκρηξη δεν προκλήθηκαν μεγάλες υλικές ζημιές ή τραυματισμός ατόμων. Σ΄όλες τις περιπτώσεις οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που εντοπίσθηκαν είχαν-συμφωνα με τις αρχές- ομοιότητες με αυτόν που τραυμάτισε σοβαρά τον 38χρονο.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δεν συσχετίζουν τις συγκεκριμένες εμπρηστικές επιθέσεις και τον τραυματισμό του 38χρονου με τη δράση οργανώσεων «αντάρτικου πόλης» κι ερευνούν την περίπτωση δράσης συμμορίας εκβιαστών ή επιθέσεις με προσωπικά κίνητρα.  

ΤΟ ΒΗΜΑ, 31/8/2012

14.9.12

Ανακάλυψη CSI: λίγο αίμα «σκιτσάρει» τον δολοφόνο


Λονδίνο  
Ολλανδοί ερευνητές έκαναν μια ανακάλυψη η οποία αναμένεται να φέρει επανάσταση στον ιατροδικαστικό (και όχι μόνο) τομέα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τον μηχανισμό δημιουργίας του προσώπου. Αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη μιας μεθόδου με την οποία ένα μικρό δείγμα αίματος θα μπορεί να αποκαλύψει το πρόσωπο του ατόμου στο οποίο ανήκει. Ετσι αν σε ένα τόπο εγκλήματος υπάρχουν ίχνη αίματος θα μπορεί να αποκαλυφθεί το πρόσωπο των ατόμων στα οποία ανήκουν, και που ανάμεσά τους πιθανώς να είναι και ο δράστης.

Η έρευνα

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία έκαναν μαγνητικές τομογραφίες σε ανθρώπινα κεφάλια και διαπίστωσαν ότι υπάρχουν 9 «παράμετροι» προσώπου όπως η θέση των ζυγωματικών, η απόσταση των ματιών μεταξύ τους, το μήκος και πλάτος της μύτης κ.α. Στη συνέχεια ανέλυσαν το DNA δέκα χιλιάδων ατόμων και εντόπισαν 5 γονίδια τα οποία, όπως υποστηρίζουν, ελέγχουν αυτές τις 9 παραμέτρους και ουσιαστικά είναι αυτά που καθορίζουν τον σχηματισμό του προσώπου. 

«Είναι τα πρώτα ευρήματα που ανοίγουν τον δρόμο για τη γονιδιακή κατανόηση της μορφολογίας του ανθρώπινου προσώπου. Ισως στο μέλλον γίνει εφικτό να σχεδιάζουμε το πορτρέτο ενός ατόμου βασιζόμενοι αποκλειστικά στο DNA του γεγονός που θα έχει πολλές και ενδιαφέρουσες εφαρμογές όπως στον ιατροδικαστικό τομέα» αναφέρει ο καθηγητής Μάνφρεντ Κάιζερ, επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύεται στη διαδικτυακή επιθεώρηση «Public Library of Science Genetics». 

Οι ερευνητές έσπευσαν να επισημάνουν ότι είναι πιθανό εκτός από τα 5 γονίδια που εκείνοι εντόπισαν να υπάρχουν και άλλα που να εμπλέκονται στον σχηματισμό του προσώπου η ανακάλυψη των οποίων θα βοηθήσει στο να δημιουργείται ένα όσο το δυνατόν πιο ακριβές πορτρέτο ενός ατόμου χρησιμοποιώντας μόνο ένα δείγμα αίματος. 
ΤΟ ΒΗΜΑ, 14/9/2012

12.9.12

Νεκρός ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λιβύη Τζ. Κρίστοφερ Στίβενς και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν κατά την χθεσινή επίθεση ενόπλων με ρουκέτες στην πόλη Βεγγάζη της Λιβύης, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτατος αξιωματούχος του λιβυκού υπουργείου Εσωτερικών.

"Ο (Αμερικανός) πρεσβευτής στη Λιβύη και τρεις διπλωματικοί υπάλληλοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον τους», είπε στο Ρόιτερς ο αξιωματούχος στην Βεγγάζη, ενώ την πληροφορία επιβεβαίωσε μέσω twitter ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μουστάφα Αμπού Τσαγκούρ.
Ο Λίβυος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης καταδίκασε μέσω twitter την «άνανδρη επίθεση κατά του αμερικανικού προξενείου και την δολοφονία του (πρεσβευτή) κ.Στίβενς και άλλων διπλωματών».
Ερωτηθείς σχετικά με τους θανάτους, υπάλληλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τρίπολη είπε στο Ρόιτερς: «Δεν έχουμε πληροφορίες γι αυτό». Ο ίδιος υπάλληλος είπε ότι η πρεσβεία μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός ανθρώπου.

Ο Λίβυος αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρεσβευτής κατευθυνόταν προς ασφαλέστερο κτίριο ύστερα από την επίθεση που εξαπέλυσαν διαδηλωτές εναντίον του αμερικανικού προξενείου στην Βεγγάζη σκοτώνοντας έναν υπάλληλό του για να διαμαρτυρηθούν για μια αμερικανική ταινία την οποία θεώρησαν προσβλητική προς τον προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο πρεσβευτής και τρεις εργαζόμενοι σκοτώθηκαν όταν ένοπλοι επιτέθηκαν με ρουκέτες εναντίον του αυτοκινήτου τους. Ο αξιωματούχος είπε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ έστειλε στρατιωτικό αεροσκάφος για να μεταφέρει τις σορούς των θυμάτων στην Τρίπολη και από εκεί στις ΗΠΑ.

Ένοπλοι επιτέθηκαν χθες το απόγευμα στο κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Βεγγάζη και συγκρούστηκαν με τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας, που υποχώρησαν κάτω από σφοδρά πυρά. Οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του κτιρίου, ενώ άλλοι έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες στο συγκρότημα προκαλώντας μικρές εκρήξεις.

Η επίθεση ακολουθεί διαδήλωση στην γειτονική Αίγυπτο όπου οι διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στους τοίχους της πρεσβείας των ΗΠΑ, έσκισαν την αμερικανική σημαία και την έκαψαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας για την ίδια ταινία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/9/2012

Σίγουρα αυτή η είδηση θα μειώσει το προβάδισμα Ομπάμα στις αμερικανικές εκλογές..

Ισραήλ: Εξέτασε την αγορά ελληνικού νησιού για στρατιωτικούς σκοπούς

Αγορά ή μακροχρόνια μίσθωση ελληνικού νησιού για εκπαίδευση του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού φέρεται να εξέτασε η ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την εφημερίδα Haaretz.

Τελικά, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, υποστηρίζει η εφημερίδα, εγκατέλειψαν την ιδέα κρίνοντάς την ασύμφορη.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές, ανέφερε την Τετάρτη πως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ ζήτησε να εξεταστεί η επιλογή έπειτα από δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά στις 22 Αυγούστου στη «Le Monde»
πως η Ελλάδα θα μπορούσε να εξετάσει «εμπορική εκμετάλλευση βραχονησίδων».

Το ισραηλινό στρατιωτικό επιτελείο δεν υποδέχθηκε, σύμφωνα με την εφημερίδα, θερμά την ιδέα, προτιμώντας να δοθεί βάρος στην ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας με την Ελλάδα.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 12/9/2012

11.9.12

Αλλοδαπός ο δράστης της «ρατσιστικής επίθεσης» στην οδό Αναξαγόρα

Ενας αλλοδαπός φέρεται να είναι ο δράστης της δολοφονίας ενός 20χρονου Μαροκινού -και όχι Ιρακινού όπως είχε αναφερθεί- τον περασμένο Αύγουστο, στο κέντρο της Αθήνας και η οποία είχε αποδοθεί αρχικά σε ρατσιστική επίθεση!

Σύμφωνα με στοιχεία και μαρτυρίες που φέρεται να έχουν συγκεντρώσει οι αστυνομικοί ο 20χρονος δέχθηκε τα κτυπήματα ενός αλλοδαπού με ογκώδες αντικείμενο και ύστερα με ένα μαχαίρι, μετά από απόπειρα κλοπής...
Πλήρης ανατροπή σε όλα τα δεδομένα του περιστατικού που είχε προκαλέσει αίσθηση πριν από ένα μήνα με καταδικαστικές δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, που μιλούσαν για «ρατσιστικό μένος αγνώστων».
Ο 20χρονος τραυματίσθηκε θανάσιμα - το πρωί της 11ης Αυγούστου 2012 - στην οδό Αναξαγόρα ύστερα από συμπλοκή με αγνώστους.

Αρχικώς είχε αναφερθεί ότι ο 20χρονος ήταν Ιρακινής καταγωγής, όμως από νεώτερες έρευνες διαπιστώθηκε ότι κατάγεται από το Μαρόκο και είχε αλλοιώσει τα στοιχεία της ταυτότητάς του. Σε πρώτη φάση δόθηκε η εντύπωση ότι η δολοφονία του 20χρονου ήταν έργο ρατσιστών αφού συνδυάσθηκε με ένα περιστατικό που σημειώθηκε λίγη ώρα νωρίτερα, στην ίδια περιοχή, με τον ξυλοδαρμό ενός Ρουμάνου μετανάστη από ομάδα μοτοσυκλετιστών με μαύρα ρούχα.

Λίγα μέτρα πιο κάτω ο νεαρός Ρουμάνος μόλις συνήλθε συνάντησε έναν Μαροκινό που ήταν φίλος και ομοεθνής του δολοφονηθέντα. Ο μετανάστης από την αφρικανική χώρα έδειξε στον Ρουμανο τον τραυματισμένο φίλο του που ήταν αιμόφυρτος πεσμένος στην οδό Αναξαγόρα. Ο Μαροκινός στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι οι μοτοσυκλετιστές που κτύπησαν τον Ρουμάνο, μαχαίρωσαν και τον φίλο του.

Ομως πλέον τα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη έχουν μια διαφορετική εικόνα του περιστατικού και μιλούν για μια «εντελώς λάθος αρχική εκτίμηση». Διαπιστώθηκε ότι «ο ξυλοδαρμός του Ρουμάνου είναι απολύτως άσχετος με τον φόνο του Μαροκινού και επιπλέον ο δράστης της εγκληματικής ενέργειας στην οδό Αναξαγόρα είναι αλλοδαπός για τον οποίο συγκεντρώνονται επιβαρυντικά στοιχεία».
 
TO BHMA, 11/7/2012

2.9.12

Τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου αυξάνουν την σημασία της Κύπρου

Race to tap fuel is on, adding profit motive to island’s political tension

‘‘Maybe Turkey can produce first, or maybe Cyprus can produce first. We just don’t know yet.’’
This island has long been synonymous with division. It is home to one of Europe’s most intractable conflicts, which came to a head with the invasion by Turkish forces 38 years ago. Since then, Cyprus has been divided between a Turkish occupied North and Greekspeaking South.
If the fight over its rugged land were not enough, Cyprus is now the focus of a new contest: control over the significant natural gas wealth found late last year in nearby waters, raising the question of whether the discovery will become an incentive for the two sides to cooperate or yet another obstacle to their reunification.
The early indications point to the latter. The bounty is rich enough that in just a few short months, the discovery has heightened worries of increased tension that could even draw in outside powers, from the region and beyond. The race to see who can tap the gas first, in full swing this summer, has added a new layer of potential instability along Europe’s southern fringe, where the euro crisis has sown political and economic turmoil and where relations between nations — like Greece and Turkey, and Turkey and Israel — are already fraught.
An American company, Noble Energy, based in Houston, is leading the drilling in Cypriot waters, along with Israeli partners, giving both the United States and Israel huge stakes in the find. They are working with Greek Cypriot leaders, many of whom regard the undersea area as theirs to exploit as they please, at least for now.
Northerners, backed by Turkey, say Cypriot drilling is illegal because the plans have gone ahead without taking into account their competing claims to the island and surrounding waters. They have called on companies to halt drilling, and on Cyprus to freeze further licensing.
Turkey has threatened to send its navy. To underscore its displeasure, in recent months Turkey has erected a large oil and gas exploration rig above this village near the coast of Northern Cyprus, and festooned it with flags.
‘‘Maybe war could explode again here,’’ said Fikret Akan, 29, a Turkishspeaking resident of Sinirustu, who works at a fuel depot in a nearby coastal town. ‘‘Turkey, Israel and the United States all could start fighting over these resources.’’
Though the United Nations, which supervises a buffer zone running the length of the island, has hailed the gas discoveries as a way of generating wealth that could fund a reunification of the island, Mr. Akan’s fears may not be entirely unfounded.
Even before any gas has been tapped, the discoveries have created ‘‘risks, big risks, as well as a myriad of legal issues,’’ acknowledged Richard L. Morningstar, the former U.S. special envoy for Eurasian energy, in March. The issues ‘‘go beyond Cyprus, they go beyond Israel, they go beyond Greece — they affect the whole region,’’ he said.
This year, the United States established its first regional headquarters for a new Bureau of Energy Resources in Cyprus. Although it, too, has urged a fair distribution of wealth resources, Washington has strongly supported the right of Cyprus, a member of the European Union, to drill inside its exclusive economic zone.
That forceful backing may have helped blunt any willingness of Cypriot leaders to split any oil and gas wealth with their Northern half at this stage. ‘‘Don’t speak about sharing,’’ Neoclis Sylikiotis, the Cypriot energy minister, said during a recent interview. Splitting revenue would happen only after a solution to the division of the island, he said.
As attitudes harden, the Northerners have mapped out blocks of the eastern Mediterranean for licensing that roughly overlap waters claimed by Cyprus, and they have begun their own onshore explorations — starting in Sinirustu.
Cypriot officials like Mr. Sylikiotis have dismissed the endeavor at Sinirustu — a village they call by its Greek name, Syngrasis — as nothing more than a theatrical stunt.
Yet drilling in Sinirustu was going full bore in July. A heady, sulfurous odor created by the mix of drilling fluids and mud hung in the air despite a warm breeze.
Clad in red overalls bearing the logo of the Turkish Petroleum Corp., and sharing watermelon with his colleagues in one of the dozens of air-conditioned trailers that surround the rig, Ekrem Akyuz, 29, one of the Turkish engineers overseeing the site, said the geological data were being kept unusually secure.
That made it hard to judge whether the area was promising, Mr. Akyuz said. But he said the project was technically similar to wells he had dug in other parts of the world.
‘‘Maybe Turkey can produce first, or maybe Cyprus can produce first,’’ Mr. Akyuz said. ‘‘We just don’t know yet.’’
Commercializing the gas is still years away, and some analysts say that leaves time — probably until 2019 — to develop solutions.
‘‘There has got to be a way to put the conflict on the back burner and to create conditions for both sides to reap benefits,’’ said Michael Leigh, a senior adviser to the German Marshall Fund in Brussels who is leading a series of studies on hydrocarbon finds in the eastern Mediterranean.
Mr. Leigh said he expected Turkey to be careful to avoid an outright conflict over the gas because that would upset the United States. ‘‘You can never rule out inadvertent accidents and hostilities, but the broad diplomatic logic is that Turkey will not up the ante in Cyprus too much,’’ he said.
Cyprus sits next to the Levant Basin, which the United States Geological Survey has estimated to hold 122 trillion cubic feet of gas, or 3.5 trillion cubic meters, enough to supply the entire world with natural gas for about a year.
Noble has announced finds amounting to 35 trillion cubic feet of natural gas with the majority in Israeli waters and about 7 trillion cubic feet in Cypriot waters.
Relations between Cyprus and Turkey worsened drastically a year ago, when Noble began drilling in so-called Block 12, parts of which are also claimed by the North.
Experts said gas exports from Cyprus could add up to a substantial portion of its annual output of about $25 billion. With no firm production volumes, such estimates are extremely speculative.
Even so, if Cyprus were able to begin exports by the early 2020s, the country could earn $2.2 billion to $3.1 annually at current prices, assuming production volumes of 7 billion to 10 billion cubic meters of gas, said Sohbet Karbuz, the director of hydrocarbons at the Observatoire Méditerranéen de l’Énergie, an association of Mediterranean energy companies.
The potential volumes could be equally important to Turkey, which imports most of its oil and gas. Growth in Turkish energy demand has been among the fastest in the world in recent years, which has made it eager to tap new sources. Ankara has acknowledged that one vessel chartered by Turkish Petroleum had made seismic surveys on behalf of the North in waters overlapping Cypriot claims.
Despite the saber rattling by Ankara, 15 companies and consortia including Marathon Oil of the United States and Enel of Italy bid this year on nine additional blocks. Ankara has since warned those companies they ‘‘will in no way be allowed to take part in Turkey’s future energy projects.’’ It also pledged to ‘‘give every support’’ to enforce the territorial claims by Northern Cyprus.
The drilling also has become entangled in a bitter rupture between Turkey and Israel. Once friends, the countries have been at loggerheads since an Israeli commando raid two years ago on an aid vessel bound for Gaza called the Mavi Marmara. Nine Turks died in the raid.
Israel has since turned to Cyprus as a regional partner, signing defense and cooperation agreements this year partly aimed at protecting their overlapping gas fields.
In May the tensions between Turkey and Israel spread to the skies above Cyprus, when the Turkish Army command said its fighter jets had chased an Israeli plane out of Northern airspace. That same month, the Cypriot government had to deny a Turkish news report that Israel planned to deploy 20,000 commandos in Cyprus to protect Israelis working on energy projects.
Turkey has insisted that its military presence in the eastern Mediterranean consists of regular patrols and training exercises, in accordance with international law.
An alliance with Israel could be vital in helping Cyprus protect facilities to produce and deliver liquefied natural gas, or L.N.G., directly to Europe and other parts of the world, thereby bypassing the North and Turkey.
But an L.N.G. plant could cost around $10 billion, a level of financing that poses a huge challenge given falling gas prices and the poor credit rating of Cyprus, which, in June, became the fifth member of the euro zone to seek an international bailout.
The fickle politics of the Middle East are another potential obstacle for Cypriot ambitions.
‘‘What if Turkey and Israel find some face-saving way for Israel to apologize for the Marmara incident, and Israel pipes gas direct to Turkey?’’ asked Fiona Mullen, the director of Sapienta Economics in Nicosia. ‘‘Cyprus could be left high and dry.’’