4.5.14

Σειρήνες πολέμου στην Ουκρανία: Επέμβαση του στρατού σε Μαριούπολη και Κονσταντίνοβκα

Μετά την απίστευτη τραγωδία στην Οδησσό όπου 36 Ρωσόφωνοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο αφού εγκλωβίστηκαν στο μέγαρο των συνδικάτων κτίριο από ακροδεξιούς και κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και κάηκαν ζωντανοί, μία ακόμη νύχτα - κόλαση, αυτή του Σαββάτου, πέρασε η ανατολική Ουκρανία.

Όπως μεταδίσει το Russia Today, μεγάλη επιχείρηση πραγματοποιεί ο στρατός της Ουκρανίας στη Μαριούπολη και την Κονσταντίνοβκα που έχουν καταληφθεί από φιλορώσους αντάρτες.

Σύμφωνα με το Ιντερφάξ, ειδικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης και ρίχνουν προειδοποιητικές βολές, ενώ τα στρατεύματα έχουν περικυκλώσει ένα διοικητικό κτίριο που έχει καταληφθεί από φιλορώσους αντάρτες. Οι διαδηλωτές έστησαν οδοφράγματα και καίνε λάστιχα.

«Ειδικές δυνάμεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο της πόλης. Από εκεί ρίχνουν προειδοποιητικές βολές», ανέφερε στο RT ο Mikhail Krutko μέλος των δυνάμεων αυτοάμυνας. Ο ίδιος πρόσθεσε πως τουλάχιστον 300 πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Μαριούπολης προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις.

Οι δρόμοι μετατράπηκαν και πάλι σε πεδίο μάχης, ενώ σε εξέλιξη και δεύτερη επέμβαση του ουκρανικού στρατού στην Κονσταντίνοβκα, επαρχία του Ντόνετσκ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ουκρανικά τεθωρακισμένα έφτασαν στα πρώτα οδοφράγματα που έχουν στήσει οι Ρώσοι στα περίχωρα της πόλης και υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγές πυρών και δύο τραυματίες.

Ελεύθεροι οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ

Οι ουκρανικές αρχές συνεχίζουν σήμερα τη στρατιωτική τους επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο της ανατολικής χώρας από τους φιλορώσους αντάρτες, υποβιβάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ελπίδες από την απελευθέρωση χθες των παρατηρητών του ΟΑΣΕ οι οποίοι κρατούνταν από τους αυτονομιστές.

«Φανταστείτε ότι χθες βράδυ ήμασταν ακόμα εν μέσω ανταλλαγής πυρών και τώρα συναντούμε τις οικογένειές μας, κάτι που ποτέ δεν πιστεύαμε ότι ήταν δυνατόν», δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο γερμανός συνταγματάρχης Αξελ Σνάιντερ, επικεφαλής της αποστολής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Τα επτά μέλη της αποστολής έφθασαν χθες βράδυ στο Βερολίνο, με γερμανικό αεροσκάφος το οποίο προηγουμένως είχε προσγειωθεί στο Κίεβο για να αφήσει τους τέσσερις ουκρανούς συναδέλφους τους.

Οι παρατηρητές κρατούνταν επί οκτώ ημέρες από φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίοι αρχικά τους αποκαλούσαν "αιχμαλώτους πολέμου" και μετά «καλεσμένους» απορρίπτοντας τον όρο «όμηροι».

«Δεν κακοποιηθήκαμε, όλα πήγαν καλά», δήλωσε στο Κίεβο ο συνταγματάρχης του ουκρανικού γενικού επιτελείου Ιγκορ Τουρόφσκι.

«Περάσαμε τις πρώτες δύο ημέρες μέσα σε μια σπηλιά και τελούσαμε υπό συνεχή παρακολούθηση. Μας συνόδευαν ακόμη και στην τουαλέτα", δήλωσε από το Ντονέτσκ στην τηλεόραση της χώρας του ο τσέχος αντισυνταγματάρχης Γιόζεφ Πρερόφσκι. «Οι πρώτες οκτώ ώρες ήταν οι χειρότερες», είπε εξηγώντας ότι είχαν δεμένα τα μάτια και τα χέρια.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απελευθέρωση των παρατηρητών. Ωστόσο ο Κέρι απηύθυνε έκκληση για «περαιτέρω πρόοδο προκειμένου να μειωθεί η ένταση» στη χώρα. «Είναι σημαντικό η Ρωσία να αποσύρει την υποστήριξή της στους αυτονομιστές και να βοηθήσει ώστε όσοι έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία να απομακρυνθούν από αυτά», πρόσθεσε.

'Αμεση ήταν η αντίδραση του επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας: «Το καθεστώς του Κιέβου κήρυξε τον πόλεμο εναντίον του λαού του», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ΗΠΑ «οφείλουν να ασκήσουν όλη την επιρροή τους για να το αναγκάσουν να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις του».

Ο Λαβρόφ καλεί τον Κέρι για να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Κιέβου

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε στον ομόλογό του των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ότι η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή που διαθέτει στη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου προκειμένου αυτή να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ χθες Σάββατο.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι είναι σημαντικό ο διαμεσολαβητικός ρόλος τον οποίο διαδραματίζει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να ενισχυθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι το Κίεβο θα εφαρμόσει την διακήρυξη της Γενεύης για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία.

«Πιθανότητες για αυτό υπάρχουν ακόμη», είπε ο Λαβρόφ, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση της ρωσικής διπλωματίας, προϋποτιθεμένου πως όλες οι περιφέρειες της Ουκρανίας θα εκπροσωπούνται σε έναν εθνικό διάλογο με αντικείμενο την τροποποίηση του Συντάγματος και προϋποτιθεμένου ότι οι «τρομοκράτες» της οργάνωσης Δεξιός Τομέας θα χαλιναγωγηθούν.

Εξάλλου σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ο Λαβρόφ ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα ανήσυχος για τα δημοσιεύματα κατά τα οποία ο στρατός της Ουκρανίας προετοιμάζεται να προβεί σε εφόδους στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, περιλαμβανομένης της Σλαβιάνσκ, σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Τμήματα της πόλης Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, έχουν οχυρωθεί από φιλορώσους αυτονομιστές.

Χθες η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας ανέφερε ότι συνεχίζει τις επιχειρήσεις της στην περιοχή για δεύτερη ημέρα, ότι ανακατέλαβε έναν πύργο αναμετάδοσης τηλεοπτικού σήματος και ένα κτίριο των υπηρεσιών ασφαλείας στην Κραματόρσκ, μια πόλη κοντά στη Σλαβιάνσκ. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για νεκρούς στις συγκρούσεις στην Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Σταϊνμάγερ συμφώνησε ότι η βία στην Ουκρανία πρέπει να σταματήσει.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ουκρανία: Έκαψαν ζωντανούς 36 φιλορώσους στην Οδησσό

Οργή στην Μόσχα για το μαρτυρικό θάνατο των διαδηλωτών - Για προβοκάτσια έκανε λόγο το Κίεβο και σχεδόν υποκριτικά κήρυξε διήμερο πένθος  - Τουλάχιστον δύο νεκροί σε σημερινές συγκρούσεις στο Κραματόρσκ.

Συνεχίζεται η ένταση στην ανατολική Ουκρανία, μετά τις θλιβερές συγκρούσεις που σημειώθηκαν τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες της Παρασκευής στην Οδησσό, στο Κραματόρσκ και στο Σλαβιάνσκ και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 60 άνθρωποι. Στην Οδησσό μάλιστα 36 Ρωσόφωνοι βρήκαν μαρτυρικό θάνατο αφού εγκλωβίστηκαν στο μέγαρο των συνδικάτων κτίριο από ακροδεξιούς και κυβερνητικές δυνάμεις της Ουκρανίας και κάηκαν ζωντανοί.

Είτε έχασαν τη ζωή τους είτε από αναθυμιάσεις, είτε απανθρακώθηκαν, είτε σκοτώθηκαν πέφτοντας στο κενό για να αποφύγουν την πυρκαγιά, την ώρα που ένοπλοι ακροδεξιοί Ουκρανοί και κυβερνητικές δυνάμεις από το Κίεβο σχεδόν παρακολουθούσαν με απάθεια να καίγεται το κτίριο όπου είχαν καταφύγει φιλορώσοι ως αποτέλεσμα των εκρήξεων που προκλήθηκαν από τις βόμβες μολότωφ που πέταξαν άγνωστοι...
 
Επρόκειτο για τα πιο σοβαρά επεισόδια που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στην περιοχή ανάμεσα σε φιλορώσους και εθνικιστές Ουκρανούς και τα οποία αποδεικνύουν οτι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου. Η απίστευτη τραγωδία στην Οδησσό και το γεγονός ότι πολλοί φιλορώσοι διαδηλωτές κάηκαν ζωντανοί έχει προκαλέσει αποτροπιασμό σε ολόκληρο τον κόσμο. 
 
 Η Γιούλια Τιμοσένκο κατηγόρησε τη Μόσχα για προβοκάτσια και το Κίεβο καθυστερημένα κήρυξε διήμερο πένθος, ενώ στη Μόσχα η οργή των ρώσων ξεχειλίζει. 
 
 Στο μεταξύ το μεσημέρι του Σαββάτου ανακοινώθηκε ότι οι ουκρανικές αρχές ανακατέλαβαν το κτήριο των αρχών ασφαλείας στο Κραματόρσκ, το οποίο είχε δεχθεί επίθεση από ενόπλους φιλορώσους. Εικόνες που μετέδωσαν ουκρανικά τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού να κινούνται στους δρόμους της πόλης.

Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας Βασίλ Κρούτοφ δήλωσε ότι στην περιοχή έχουν ξεσπάσει σκληρές μάχες μεταξύ του ουκρανικού στρατού και ενόπλων φιλορώσων αποσχιστών.

Μάλιστα σημείωσε ότι αυτό που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός στις ανατολικές επαρχίες της χώρας δεν είναι μια εξέγερση μικρής κλίμακας, αλλά στην πραγματικότητα «ένας πόλεμος».

Σύμφωνα με μαρτυρίες των ρωσόφιλων αυτονομιστών της πόλης, που μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Russia Today, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από το βράδυ της Παρασκευής, ενώ οι μάχες συνεχίζονται. Όλοι ήταν μεταξύ των πολιτών που πρόσκεινται στους αυτονομιστές και σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας, που βρίσκονται σε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση», όπως την ονομάζει το Κίεβο.

Σήμερα, όπως καταγγέλουν φιλορώσοι αντάρτες τουλάχιστον 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά των ουκρανικών στρατευμάτων ενώ δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Εν τω μεταξύ, στα νοσοκομεία επικρατεί το απόλυτο χάος, ενώ στο Κραματόρσκ δε λειτουργεί τίποτα. Πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ και πάρκα είναι όλα κλειστά! Ακόμη και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν τραβήξει χειιρόφρενο!

Μέσω Facebook, ο μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ, προειδοποίησε τους κατοίκους του Κραματόρσκ να μείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους!

Η Κραματόρσκ, περίπου 15 χλμ. νότια της Σλαβιάνσκ, έγινε πεδίο βίαιων συγκρούσεων μετά την διαταγή της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο να αρχίσει μια «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση και να κατασταλούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία.
 
Δύο στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στη Λουγκάνσκ 

Ένοπλοι φιλορώσοι αντάρτες επιτέθηκαν σήμερα εναντίον μιας μονάδας του στρατού και ενός στρατολογικού γραφείου στη Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τραυματίζοντας δύο στρατιώτες, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά την επίθεση εναντίον της μονάδας Αρ. 3035, κατά την οποία οι δράστες πέταξαν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Ένας νεοσύλλεκτος τραυματίστηκε σε μια επίθεση σε στρατολογικό γραφείο στην πόλη που έκαναν άγνωστοι με αυτόματα όπλα, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο.
Η ΕΕ ζητεί να διεξαχθεί «μια ανεξάρτητη έρευνα» για τα πολύνεκρα επεισόδια στην Οδησσό
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον απαίτησε σήμερα να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα για να βρεθούν και να προσαχθούν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι για τις βιαιότητες οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε περίπου 40 ανθρώπους χθες Παρασκευή στην Οδησσό, στη νότια Ουκρανία, ενώ κάλεσε παράλληλα να υπάρξει «αυτοσυγκράτηση» ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στην τραγική απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών πρέπει να τώρα να εξιχνιαστούν με μια ανεξάρτητη έρευνα και οι υπεύθυνοι για αυτές τις πράξεις πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης» τόνισε η Άστον, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) σε ανακοίνωσή της και κάλεσε να «μην υπάρξει εκμετάλλευση της τραγωδίας αυτής για την υποδαύλιση περισσότερου μίσους, περισσότερων διχασμών και περισσότερης ασύδοτης βίας».

Πένθος στην Οδησσό

Την ίδια ώρα στην Οδησσό κηρύχθηκε τριήμερο πένθος - από σήμερα έως τη Δευτέρα - για όσα τραγικά συνέβησαν στους δρόμους και το κτίριο των συνδικάτων χθες το απόγευμα και είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο συνολικά 43 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 174.Οι περισσότεροι από τους νεκρούς πνίγηκαν μέχρι θανάτου από τους καπνούς που τύλιξαν το κτίριο των συνδικάτων όταν εθνικιστές ουκρανοί έβαλαν φωτιά στην είσοδό του επειδή μέσα σε αυτό είχαν συγκεντρωθεί ρωσόφιλοι αυτονομιστές. Άλλοι απανθρακώθηκαν ζωντανοί, άλλοι σκοτώθηκαν όταν έπεσαν στο κενό για να αποφύγουν τη φωτιά.

Η ένταση είχε ξεκινήσει νωρίτερα στους δρόμους της πόλης με τέσσερις νεκρούς σε συγκρούσεις σώμα με σώμα ανάμεσα σε οπαδούς τοπικής ομάδας ποδοσφαίρου και υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας με φιλορώσους αυτονομιστές.

Εν τω μεταξύ, σοκ προκαλεί το βίντεο που δείχνει έναν άνθρωπο να πέφτει από ένα παράθυρο του κτηρίου του συνδικάτου που πυρπολήθηκε κατά τη διάρκεια των επεισοδίων της Παρασκευής στην Οδησσό. Το πλάνο του ανθρώπου που πέφτει στο κενό για να γλιτώσει από τις φλόγες και τους πυκνούς μαύρους καπνούς είναι αποκαλυπτικό της απόγνωσης που ένιωθαν όσοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο φλεγόμενο κτήριο, που την ώρα που ξέσπασε η φωτιά ήταν γεμάτο κόσμο, στην πλειοψηφία τους φιλορώσους αυτονομιστές. 
 
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 03/05/2014

3.5.14

First Direct Evidence of Cosmic Inflation

Almost 14 billion years ago, the universe we inhabit burst into existence in an extraordinary event that initiated the Big Bang. In the first fleeting fraction of a second, the universe expanded exponentially, stretching far beyond the view of our best telescopes. All this, of course, was just theory.

Researchers from the BICEP2 collaboration today announced the first direct evidence for this cosmic inflation. Their data also represent the first images of gravitational waves, or ripples in space-time. These waves have been described as the "first tremors of the Big Bang." Finally, the data confirm a deep connection between quantum mechanics and general relativity.

"Detecting this signal is one of the most important goals in cosmology today. A lot of work by a lot of people has led up to this point," said John Kovac (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics), leader of the BICEP2 collaboration.

These groundbreaking results came from observations by the BICEP2 telescope of the cosmic microwave background -- a faint glow left over from the Big Bang. Tiny fluctuations in this afterglow provide clues to conditions in the early universe. For example, small differences in temperature across the sky show where parts of the universe were denser, eventually condensing into galaxies and galactic clusters.

Since the cosmic microwave background is a form of light, it exhibits all the properties of light, including polarization. On Earth, sunlight is scattered by the atmosphere and becomes polarized, which is why polarized sunglasses help reduce glare. In space, the cosmic microwave background was scattered by atoms and electrons and became polarized too.

"Our team hunted for a special type of polarization called 'B-modes,' which represents a twisting or 'curl' pattern in the polarized orientations of the ancient light," said co-leader Jamie Bock (Caltech/JPL).

Gravitational waves squeeze space as they travel, and this squeezing produces a distinct pattern in the cosmic microwave background. Gravitational waves have a "handedness," much like light waves, and can have left- and right-handed polarizations.

"The swirly B-mode pattern is a unique signature of gravitational waves because of their handedness. This is the first direct image of gravitational waves across the primordial sky," said co-leader Chao-Lin Kuo (Stanford/SLAC).

The team examined spatial scales on the sky spanning about one to five degrees (two to ten times the width of the full Moon). To do this, they traveled to the South Pole to take advantage of its cold, dry, stable air.

"The South Pole is the closest you can get to space and still be on the ground," said Kovac. "It's one of the driest and clearest locations on Earth, perfect for observing the faint microwaves from the Big Bang."

They were surprised to detect a B-mode polarization signal considerably stronger than many cosmologists expected. The team analyzed their data for more than three years in an effort to rule out any errors. They also considered whether dust in our galaxy could produce the observed pattern, but the data suggest this is highly unlikely.

"This has been like looking for a needle in a haystack, but instead we found a crowbar," said co-leader Clem Pryke (University of Minnesota).

When asked to comment on the implications of this discovery, Harvard theorist Avi Loeb said, "This work offers new insights into some of our most basic questions: Why do we exist? How did the universe begin? These results are not only a smoking gun for inflation, they also tell us when inflation took place and how powerful the process was."

BICEP2 is the second stage of a coordinated program, the BICEP and Keck Array experiments, which has a co-PI structure. The four PIs are John Kovac (Harvard), Clem Pryke (UMN), Jamie Bock (Caltech/JPL), and Chao-Lin Kuo (Stanford/SLAC). All have worked together on the present result, along with talented teams of students and scientists. Other major collaborating institutions for BICEP2 include the University of California at San Diego, the University of British Columbia, the National Institute of Standards and Technology, the University of Toronto, Cardiff University, Commissariat à l'Energie Atomique.

BICEP2 is funded by the National Science Foundation (NSF). NSF also runs the South Pole Station where BICEP2 and the other telescopes used in this work are located. The Keck Foundation also contributed major funding for the construction of the team’s telescopes. NASA, JPL, and the Moore Foundation generously supported the development of the ultra-sensitive detector arrays that made these measurements possible.

Technical details and journal papers can be found on the BICEP2 release website:
http://bicepkeck.org
Headquartered in Cambridge, Mass., the Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) is a joint collaboration between the Smithsonian Astrophysical Observatory and the Harvard College Observatory. CfA scientists, organized into six research divisions, study the origin, evolution and ultimate fate of the universe.

CFA, 17/03/2014

First Ring System Around Asteroid

Observations at many sites in South America, including ESO’s La Silla Observatory, have made the surprise discovery that the remote asteroid Chariklo is surrounded by two dense and narrow rings. This is the smallest object by far found to have rings and only the fifth body in the Solar System — after the much larger planets Jupiter, Saturn, Uranus and Neptune — to have this feature. The origin of these rings remains a mystery, but they may be the result of a collision that created a disc of debris. The new results are published online in the journal Nature on 26 March 2014.

The rings of Saturn are one of the most spectacular sights in the sky, and less prominent rings have also been found around the other giant planets. Despite many careful searches, no rings had been found around smaller objects orbiting the Sun in the Solar System. Now observations of the distant minor planet [1] (10199) Chariklo [2] as it passed in front of a star have shown that this object too is surrounded by two fine rings.

"We weren’t looking for a ring and didn’t think small bodies like Chariklo had them at all, so the discovery — and the amazing amount of detail we saw in the system — came as a complete surprise!" says Felipe Braga-Ribas (Observatório Nacional/MCTI, Rio de Janeiro, Brazil) who planned the observation campaign and is lead author on the new paper.

Chariklo is the largest member of a class known as the Centaurs [3] and it orbits between Saturn and Uranus in the outer Solar System. Predictions had shown that it would pass in front of the star UCAC4 248-108672 on 3 June 2013, as seen from South America [4]. Astronomers using telescopes at seven different locations, including the 1.54-metre Danish and TRAPPIST telescopes at ESO’s La Silla Observatory in Chile [5], were able to watch the star apparently vanish for a few seconds as its light was blocked by Chariklo — an occultation [6].

But they found much more than they were expecting. A few seconds before, and again a few seconds after the main occultation there were two further very short dips in the star’s apparent brightness [7]. Something around Chariklo was blocking the light! By comparing what was seen from different sites the team could reconstruct not only the shape and size of the object itself but also the shape, width, orientation and other properties of the newly discovered rings.

The team found that the ring system consists of two sharply confined rings only seven and three kilometres wide, separated by a clear gap of nine kilometres — around a small 250-kilometre diameter object orbiting beyond Saturn.

"For me, it was quite amazing to realise that we were able not only to detect a ring system, but also pinpoint that it consists of two clearly distinct rings," adds Uffe Gråe Jørgensen (Niels Bohr Institute, University of Copenhagen, Denmark), one of the team. "I try to imagine how it would be to stand on the surface of this icy object — small enough that a fast sports car could reach escape velocity and drive off into space — and stare up at a 20-kilometre wide ring system 1000 times closer than the Moon." [8]

Although many questions remain unanswered, astronomers think that this sort of ring is likely to be formed from debris left over after a collision. It must be confined into the two narrow rings by the presence of small putative satellites.

"So, as well as the rings, it’s likely that Chariklo has at least one small moon still waiting to be discovered," adds Felipe Braga Ribas.

The rings may prove to be a phenomenon that might in turn later lead to the formation of a small moon. Such a sequence of events, on a much larger scale, may explain the birth of our own Moon in the early days of the Solar System, as well as the origin of many other satellites around planets and asteroids.

The leaders of this project are provisionally calling the rings by the nicknames Oiapoque and Chuí, two rivers near the northern and southern extremes of Brazil [9].

Notes

[1] All objects that orbit the Sun, which are too small (not massive enough) for their own gravity to pull them into a nearly spherical shape are now defined by the IAU as being small solar system bodies. This class currently includes most of the Solar System asteroids, near-Earth objects (NEOs), Mars and Jupiter Trojan asteroids, most Centaurs, most Trans-Neptunian objects (TNOs), and comets. In informal usage the words asteroid and minor planet are often used to mean the same thing. 

[2] The IAU Minor Planet Center is the nerve centre for the detection of small bodies in the Solar System. The names assigned are in two parts, a number — originally the order of discovery but now the order in which orbits are well-determined — and a name.

[3] Centaurs are small bodies with unstable orbits in the outer Solar System that cross the orbits of the giant planets. Because their orbits are frequently perturbed they are expected to only remain in such orbits for millions of years. Centaurs are distinct from the much more numerous main belt asteroids between the orbits of Mars and Jupiter and may have come from the Kuiper Belt region. They got their name because — like the mythical centaurs — they share some characteristics of two different things, in this case comets and asteroids. Chariklo itself seems to be more like an asteroid and has not been found to display cometary activity.

[4] The event was predicted following a systematic search conducted with the MPG/ESO 2.2-metre telescope at ESO’s La Silla Observatory and recently published.

[5] Besides the Danish 1.54-metre and TRAPPIST telescopes at ESO's La Silla Observatory, event observations were also performed by the following observatories: Universidad Católica Observatory (UCO) Santa Martina operated by the Pontifícia Universidad Católica de Chile (PUC); PROMPT telescopes, owned and operated by the University of North Carolina at Chapel Hill; Pico dos Dias Observatory from the National Laboratory of Astrophysics (OPD/LNA) - Brazil; Southern Astrophysical Research (SOAR) telescope; Caisey Harlingten's 20-inch Planewave telescope, which is part of the Searchlight Observatory Network; R. Sandness's telescope at San Pedro de Atacama Celestial Explorations; Universidade Estadual de Ponta Grossa Observatory; Observatorio Astronomico Los Molinos (OALM) — Uruguay; Observatorio Astronomico, Estacion Astrofisica de Bosque Alegre, Universidad Nacional de Cordoba, Argentina; Polo Astronômico Casimiro Montenegro Filho Observatory and Observatorio El Catalejo, Santa Rosa, La Pampa, Argentina.

[6] This is the only way to pin down the precise size and shape of such a remote body — Chariklo is only about 250 kilometres in diameter and is more than a billion kilometres from Earth. Even in the best telescopic views such a small and distant object just appears as a faint point of light.

[7] The rings of Uranus, and the ring arcs around Neptune, were found in a similar way during occultations in 1977 and 1984, respectively. ESO telescopes were also involved with the Neptune ring discovery.

[8] Strictly speaking the car would have to be rather fast — something like a Bugatti Veyron 16.4 or McLaren F1 — as the escape velocity is around 350 km/hour!

[9] These names are only for informal use, the official names will be allocated later by the IAU, following pre-established rules.

More information

This research was presented in a paper entitled “A ring system detected around the Centaur (10199) Chariklo”, by F. Braga-Ribas et al., to appear online in the journal Nature on 26 March 2014.

ESΟ
26/03/2014

MAP: How Ukraine and Russia are moving toward war

Washington Post, 02/05/2014