28.2.15

Επισημάνσεις Δρούγου

3)Η ΕΙΚΟΝΑ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΠΥΚΝΑ ΟΜΙΧΛΩΔΗΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΚΕΝΟ. Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΚΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΟΒΑΡΑ..../ΕΙΧΑΜΕ ΜΙΑ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΑΙ ΑΘΛΙΑ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΌΠΩΣ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ (ΠΡΟ ΗΜΕΡΩΝ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ "ΛΥΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝΕΙ "ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ)" ΕΧΕΤΕ ΒΡΕΘΕΙ ΜΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ, ΑΡΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ(ΓΙΑ ΠΡΟΦΑΝΕΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΡΑΨΩ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ....), ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΚΕΡΑΣΕΤΕ....
4)Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ. Ή ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΡΙΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ. Ή ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΥΡΩ, ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΝΟΜΙΣΜΑ(ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ ΜΥΡΙΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ.....), Ή ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΝΔΟΝ ΤΑ ΚΕΝΑ. ΑΝ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ.....Ο ΙΔΙΟΣ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΞΕΝΟΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΗΣ -ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ 20 ΗΜΕΡΩΝ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ-ΜΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΟΤΙ ΠΡΟΧΘΕΣ ΠΕΜΠΤΗ-ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ EUROGROUP-BAINAME ΚΑΡΦΩΤΟΙ ΣΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΜΕ ΤΑ 7,2 ΔΙΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ 'ΕΧΟΥΝΕ ΚΟΥΡΑΣΤΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΆ ΜΑΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ....ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ...."

5)ΠΟΛΛΑ ΘΑ ΠΑΙΧΤΟΥΝ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΜΟΣΧΑ ΓΙΑΤΙ ΗΔΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΕ ΕΧΕΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΕΝΑΣ ΑΤΥΠΟΣ/ΑΟΡΑΤΟΣ....ΑΛΛΑ ΣΚΛΗΡΟΣ ΠΥΡΗΝΑΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΩΝ... ΠΟΥ ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΜΕ ΣΚΛΗΡΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΟΙΧΘΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ, ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ....ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΕ ΔΥΤΙΚΕΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΤΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΛΕΣ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ.

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ "ΠΑΓΙΔΕΣ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΜΕ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ. Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΤΟΜΑ ΣΕ ΚΑΙΡΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΝΕ....ΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΕΡΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ....

Εν ψυχρώ εκτέλεση του Νεμτσόφ στο κέντρο της Μόσχας

Ο Μπόρις Νεμτσόφ, ηγετικό στέλεχος της ρωσικής αντιπολίτευσης και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δολοφονήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής στο κέντρο της Μόσχας. Ενας απο τους μεγαλύτερους αντιπάλους του Προέδρου Πούτιν, ο Νεμτσόφ πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στην πλάτη καθώς περπατούσε σε μία πλατεία κοντά στην Κόκκινη Πλατεία και οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν το πτώμα του στην άσφαλτο, με φόντο το Κρεμλίνο.


Ο Νεμτσόφ αγωνιζόταν για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και η δολοφονία τερμάτισε την πολυετή καριέρα του μόλις λίγες μέρες πριν ηγηθεί του συλλαλητηρίου εναντίον του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Β. Πούτιν καταδίκασε την δολοφονία και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο ρώσος Πρόεδρος αναλαμβάνει προσωπικά την έρευνα για τους δράστες.

"Αρχισαν να σκοτώνουν τους "εχθρους του λαού" σχολίασε μέσω Twitter ο πρώην ηγέτης της αντιπολίτευσης στην Βουλή, Γενάντι Γκουντκοβ. "Ο Μ. Νεμτσόφ είναι νεκρός. Ποιός είναι ο επόμενος;"


Ο αμερικανός Πρόεδρος, που είχε γνωρίσει τον Νεμτσόφ το 2009,  καταδίκασε "την κτηνώδη δολοφονία" του. "Καλούμε την Ρωσική κυβέρνηση να διεξάγη άμεση, αντικειμενική και διάφανη έρευνα για τις συνθήκες της δολοφονίας και να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι θα βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης" τονίζεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. "Ο Νεμτσόφ ήταν ακούραστος στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει στους συμπολίτες του θεμελιώδη ανθρωπινα δικαιώματα..."

Ο Νεμτσόφ γεννήθηκε το 1959 στο Σότσι στη Μ.Θάλασσα και το 1990 εξελέγη βουλευτής του Ανωτάτου Σοβιέτ της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Από το 1991 ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Γέλτσιν και κυβερνήτης της περιφέρειας του Νίζνι Νόβγκοροντ, από τους πιθανότερους διαδόχους του τότε ηγέτη της Ρωσίας.
Το 1997 ορίστηκε πρώτος αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση, όμως το 2007 δεν κατόρθωσε να μπει στη Βουλή. Ήταν ιδρυτικό στέλεχος πολλών κομμάτων του συντηρητικού και φιλοδυτικού χώρου, με τελευταίο εξ αυτών το Κόμμα Λαϊκής Ελευθερίας (Παρνάς) και είχε δηλώσει σε συνεντεύξεις του ότι φοβάται πως ο πρόεδρος Πούτιν "θα διατάξει τη δολοφονία" του. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και ομοϊδεάτης του Νεμτσόφ Μιχαήλ Κασιάνοφ, που επισκέφτηκε τον τόπο της δολοφονίας, δήλωσε ότι δεν του είχε ανακοινώσει οποιεσδήποτε απειλές για τη ζωή του ή κάτι περίεργο και διαβεβαίωσε ότι "τα καθάρματα, που το έκαναν θα το πληρώσουν ακριβά".

Πολλοί Ρώσοι σχολιαστές επισημαίνουν τον προκλητικό χαρακτήρα της δολοφονίας δίπλα στο Κρεμλίνο και σε ένα από τα πλέον κεντρικά σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας.


Oλαντ: Ειδεχθής δολοφονία ενός υπερασπιστή της δημοκρατίας

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, καταδίκασε την "ειδεχθή δολοφονία", όπως τη χαρακτήρισε, χαιρετίζοντας τη μνήμη ενός "θαρραλέου και άοκνου υπερασπιστή της δημοκρατίας".
"Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταδικάζει την ειδεχθή δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, η οποία διαπράχθηκε αυτή τη νύκτα στη Μόσχα", αναφέρεται σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο και στην οποία προστίθεται: "Ο Μπόρις Νεμτσόφ ήταν ένας θαρραλέος και άοκνος υπερασπιστής της δημοκρατίας και ένας επίμονος μαχητής κατά της διαφθοράς".
Στο μεταξύ, στη Μόσχα, όπου μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για το φόνο, ο πρώην σοβιετικός πρόεδρος Μιχαήλ Γκορμπατσόφ προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα.
"Ορισμένες δυνάμεις θα προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τον φόνο για δικό τους όφελος. Αυτό που σκέπτονται είναι πώς θα απαλλαγούν από τον Πούτιν", δήλωσε ο Γκορμπατσόφ.
Από την πλευρά του, ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός και πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι Γκάρι Κασπάροφ δήλωσε πως ο φόνος καταδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαφωνούντες σε μια χώρα στην οποία ο Πούτιν απαιτεί πλήρη αφοσίωση.
"Στην ατμόσφαιρα μίσους και βίας του Πούτιν, στο εξωτερικό και μέσα στη Ρωσία, η αιματοχυσία είναι η προϋπόθεση για να επιδείξεις αφοσίωση, ότι είσαι με την ομάδα", ανέφερε ο Κασπάροφ σε καταχώρισή του στο Twitter.
"Το θέμα δεν είναι αν έδωσε ο Πούτιν τη διαταγή να δολοφονηθεί ο Μπόρις Νεμτσόφ. Το έκανε η δικτατορία του Πούτιν. Η προπαγάνδα του 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα περί εχθρών του κράτους", πρόσθεσε ο Κασπάροφ.
Μια άλλη προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, η Ξένια Σόμπτσακ, δήλωσε πως ο Νεμτσόφ ετοίμαζε μια έκθεση για την παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 

27.2.15

Ο Μίκης χαιρετίζει τη συγκέντρωση του ΚΚΕ

Λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο Μίκης Θεοδωράκης απέστειλε την Πέμπτη στο Δημήτρη Κουτσούμπα χαιρετιστήρια επιστολή για το συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ την Παρασκευή στις 19:00 στο Σύνταγμα. Σε αυτή, ο δημοφιλής μουσικοσυνθέτης χρησιμοποίησε ιδιαίτερα καυστική γλώσσα αναφερόμενος στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους της, κάνοντας λόγο για «προδοτικές δεσμεύσεις».

Ολόκληρη η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη έχει ως εξής:
«Χαιρετίζω την συγκέντρωση που θα γίνει αύριο στο Σύνταγμα με στόχο την πρόταση Νόμου για την κατάργηση των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ.

Οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ότι αν και πέρασε ένας μήνας από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και την πλειοψηφία στη Βουλή της Αριστεράς (γενικά) στη χώρα μας, εξακολουθούν να ισχύουν οι παρακάτω προδοτικές δεσμεύσεις:

Πρώτον: η παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας στους ξένους
Δεύτερον: η καθολική δέσμευση της δημόσιας περιουσίας της χώρας και 
Τρίτον: η απαγόρευση άσκησης εθνικής οικονομικής και εξωτερικής πολιτικής.
Δηλαδή όροι που ταιριάζουν σε λαούς ραγιάδων και δούλων και όχι σε περήφανους και ελεύθερους πολίτες όπως θέλουμε και παλεύουμε να είμαστε ο Λαός και η Πατρίδα μας.

Ως ελεύθερος Έλληνας αισθάνομαι αγανάκτηση και ντροπή γιατί η καινούρια Βουλή ανέχεται ακόμα την ύπαρξη των Μνημονίων που μας ντροπιάζουν και μας εξευτελίζουν διεθνώς και προ παντός απέναντι σ' αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.

Σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία του Λαού μας είπε ένα στεντόρειο ΟΧΙ στους σημερινούς εχθρούς του Λαού μας, ντόπιους και ξένους. Χαίρομαι που ο Λαός μάς δείχνει ξανά το δρόμο του παλλαϊκού αγώνα επικεντρώνοντας τα πυρά του ενάντια στο πρώτο και κύριο στόχο - προϋπόθεση για να απαλλαγούμε από τον ξένο ζυγό: την κατάργηση των Μνημονίων μέσα στον ίδιο χώρο στον οποίο ψηφίστηκαν με εντολή των ξένων. Μέσα στη Βουλή των Ελλήνων. Απευθύνομαι προς πάσαν κατεύθυνση με την προγονική παραίνεση: «Ο τολμών νικά».

Από την πλευρά του ο γ.γ. του ΚΚΕ απάντησε στην επιστολή του Μ. Θεοδωράκη ως εξής:
«Αγαπητέ Μίκη,

Ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη χαιρετιστήρια επιστολή σου για την αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα με στόχο να γίνει επιτέλους πράξη και απόφαση της Βουλής η πρόταση Νόμου που έχει καταθέσει από χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών Νόμων και δεσμεύσεων που απορρέουν από αυτά».

tvxs.gr, 26/02/2015

Το πουλί και το φεγγάρι


Έτσι πιάνεται η φοροδιαφυγή των πολυεθνικών

Του Άγη Βερούτη 

Σε μια παλιά μου ζωή πριν 15-30 χρόνια, στις πολυεθνικές, είχα εμπειρία διαχείρισης τιμοκαταλόγων ενδοομιλικών συναλλαγών [κανείς δεν είναι τέλειος].

Κανόνες arms-length, οδηγία Σαρμπάνης-Όξλεϊ και άλλα αστεία που εφεύρισκαν γραφειοκράτες παγκοσμίως, δήθεν για να πιάνουν διοχέτευση κερδών σε φορολογικούς παραδείσους ήταν πάντα για γέλια. Ακόμη είναι.

Οι πολυεθνικάριοι ανά τον πλανήτη που ασχολήθηκαν έστω και φευγαλέα με τις ενδοομιλικές συναλλαγές γελάνε με αυτές τις απόπειρες, γιατί ξέρουν πόσο απλό είναι να πιάσεις την παράνομη εξαγωγή μη φορολογουμένων κερδών πολυεθνικών. Όπως εξίσου ιλαρές ήταν και οι απόπειρες της ελληνικής κυβέρνησης/γραφειοκρατών τα τελευταία 20 χρόνια να πιάσει την γιγαντο-φοροδιαφυγή των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Για γέλια!

Τέρμα τα αστεία όμως. Η γιγαντο-φοροδιαφυγή των πολυεθνικών είναι σαν μια οργανωμένη εκδρομή τουριστών με πούλμαν σε μια οργανωμένη παραλία, που όμως αφήνουν απλήρωτα τα εισιτήρια εισόδου, τις ομπρέλες, τα φαγητά και τα αναψυκτικά που κατανάλωσαν, και από πάνω παρατάνε και τα σκουπίδια τους να τα μαζέψουν οι άλλοι λουόμενοι, αφήνοντας και αρκετές σπασμένες ξαπλώστρες. Πάντως πληρώνουν το πάρκινγκ...

Συγκεκριμένα, για να πουλήσει το προϊόν της οποιαδήποτε πολυεθνική σε μια εθνική οικονομία, θα εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η οικονομία έχει καταναλωτές, οι οποίοι θα διαθέσουν μέρος από το εισόδημά τους για να αγοράσουν το προϊόν της.

Για να έχουν εισόδημα οι καταναλωτές πρέπει να εργάζονται, άρα να υπάρχει δομημένη οικονομία με φορολογικές αρχές, καταστήματα που να προστατεύονται από την εγκληματικότητα με μια επαρκώς αποτελεσματική αστυνόμευση, και μια λειτουργική παιδεία που να παράγει μορφωμένους πολίτες για να στελεχώσει τις λειτουργικές θέσεις εργασίας που απαιτούν πτυχία. Επίσης αυτή η χώρα συνήθως πρέπει να δαπανά ένα ποσόν για την εθνική άμυνα, ώστε η οικονομία να προοδεύει χωρίς εξωγενείς απειλές και εμπόδια στις εισαγωγές και εξαγωγές της, ή την εσωτερική της λειτουργία, καθώς και ένα κρατικό σύστημα υγείας που να καλύπτει τουλάχιστον τους άπορους που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες ιατρούς.

Όλα τα παραπάνω απαιτούν η κοινωνία να ξοδεύει κοινωνικούς πόρους (χρήμα και απασχόληση ανθρώπων που εργάζονται στο δημόσιο τομέα) για να τα εξασφαλίζει, ώστε μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας ή εργάτης να μπορεί να λειτουργήσει εύρυθμα και να παράγει εισόδημα και κέρδη.

Γι΄ αυτό και η κοινωνία πρέπει να συλλέγει φόρους από κάθε έναν που επωφελείται από το εύρυθμο περιβάλλον που εξασφαλίζει ένα οργανωμένο κράτος, είτε εκείνος είναι πολίτης, είτε εταιρία.

Αν κάποιος αποκρύψει τα κέρδη του και πληρώσει λιγότερους φόρους από όσους δικαίως του αναλογούν, τότε ουσιαστικά απολαμβάνει το αγαθό της εύρυθμης κοινωνίας λάθρα, ενώ το κόστος το μεταθέτει αδίκως στους υπόλοιπους συντελεστές της οικονομίας που πληρώνουν τους δίκαιους φόρους τους: πολίτες και εταιρίες.

Η πρακτική αυτή, της παράνομης εξαγωγής αφορολόγητων κερδών από τις πολυεθνικές, με εργαλείο τις φουσκωμένες τιμές ενδοομιλικών συναλλαγών (transfer prices) ουσιαστικά ληστεύει τις κοινωνίες εναντίον των οποίων ασκείται. Τις γιγα-ληστεύει σε ρυθμό δισεκατομμυρίων ετήσια.

Φτάνει όμως η θεωρία.

Είναι πολύ απλή η λύση, αν ήθελε ένα κράτος να εκμηδενίσει το αποτέλεσμα της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών.
Απλά φαίνεται ότι κανείς σε κανένα κράτος δεν θέλει να διαταράξει τις ενδοομιλικές συναλλαγές φοροδιαφυγής, ούτε τις τριγωνικές συναλλαγές, ούτε την καταστροφή των ανταγωνιστών εταιριών που δεν φοροδιαφεύγουν, άρα έχουν λιγότερα κέρδη για να επενδύσουν στην πρόοδο της δραστηριότητάς τους. Μοιάζει σαν ολόκληρα κράτη και ενώσεις κρατών όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη θέλουν να διαταράξουν τα καρτέλ των μέγα-φοροφυγάδων.
Όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην τιμή πώλησης των προϊόντων από τις πολυεθνικές εταιρίες.
Η Ελληνική κυβέρνηση έχει εμπειρία στην συλλογή τιμών πώλησης από άλλες ευρωπαϊκές αγορές, για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων της “λίστας” με βάση τις 3 χαμηλότερες τιμές ανά την Ευρώπη. Αυτό που χρειάζεται να κάνει, το κάνει ήδη εδώ και χρόνια για τις φαρμακευτικές.

Αυτός ο ίδιος μηχανισμός μπορεί να επεκταθεί για τον προσδιορισμό της πραγματικής κερδοφορίας μιας πολυεθνικής σε οποιαδήποτε εθνική αγορά. Δεν λέμε φυσικά να μπουν στη διατίμηση όλα τα προϊόντα των πολυεθνικών! Αυτό θα ήταν φαιδρό!

Απλά με την παρακολούθηση της χαμηλότερης τιμής πώλησης στην Ευρώπη, οι ελληνικές φορολογικές αρχές μπορούν με βεβαιότητα να προσδιορίσουν το ελάχιστο Μικτό Κέρδος ενός προϊόντος που πωλείται από μια πολυεθνική εταιρία στην Ελληνική αγορά.

Κατόπιν, με βάση τα έξοδα θα προσδιορίζεται η πραγματική κερδοφορία της πολυεθνικής.

Από την άλλη, οι πολυεθνικές που πουλάνε στο ράφι και κάνουν κόλπα με τις ενδοομιλικές στηρίζονται επίσης στο γεγονός ότι στο ράφι δεν έχουν ανταγωνισμό, άρα μπορούν αν πουλάνε ακριβότερα.

Αν το ράφι άνοιγε στον ανταγωνισμό, θα αναγκάζονταν να πουλήσουν φθηνότερα, άρα η τελική λιανική τιμή τους να πλησιάσει την αυξημένη transfer price (λόγω παράνομης εξαγωγής αφορολόγητων κερδών) άρα και να εντοπιστούν ευκολότερα χωρίς τον έλεγχο των τιμών εξωτερικού.

Τώρα οι πολυεθνικές μπορούν να παίζουν με την τιμή αγοράς και την δικαιολογούν με αυξημένη τιμή πώλησης στο ράφι, επειδή τους παίρνει λόγω “στημένης” αγοράς στο ράφι με την δημιουργία Καρτέλ.

Τα καρτέλ δεν είναι τίποτε άλλο από την παράνομη συνεννόηση ανάμεσα σε ανταγωνιστές με δεσπόζουσα θέση, για να κρατήσουν έξω από την αγορά τους μικρούς ανταγωνιστές, εμποδίζοντας τους μεταπωλητές από το να συμπεριλάβουν τα προϊόντα των μικρών στο ράφι, με απειλή να αποσύρουν τα προϊόντα τους από τον συγκεκριμένο λιανοπωλητή, ή δίνοντάς του kick-backs που ο μικρός δεν μπορεί να δώσει γιατί πληρώνει τους φόρους του κανονικά.

Για παράδειγμα, μια πολυεθνική με 500 εκατομμύρια τζίρο, πριν λίγα χρόνια δήλωνε κέρδη 1%-2% στην ελληνική αγορά, όμως τα κύρια προϊόντα της είχαν τιμή πώλησης διπλάσια στην Ελλάδα από όση είχαν στις βορειοευρωπαϊκές χώρες.

Αν στη Γερμανία πχ ένα κουτί βρεφικό γάλα ή καλύτερα ένα πακέτο βρεφικές πάνες, πωλούνταν προς 8,5 ευρώ προ ΦΠΑ και στην Ελλάδα προς 17 ευρώ, τότε ήταν αυτονόητο ότι το μικτό περιθώριο κέρδους στην Ελλάδα ήταν αυξημένο κατά 8,5 ευρώ ανά μονάδα.

Όσον αφορά τις Ελληνικές μπύρες “Βεργίνα” που πρακτικά είχαν αποκλειστεί από τα ράφια των Ελληνικών Σουπερμάρκετ, έβγαλε πόρισμα η επιτροπή ανταγωνισμού δέκα χρόνια μετά την καταγγελία, όταν υπό φυσιολογικές συνθήκες ο μικρός Έλληνας επιχειρηματίας θα είχε καταστραφεί αν δεν είχε στραφεί στην εξαγωγή των προϊόντων του. Φαντάσου να πουλάς στο εξωτερικό, αλλά στη χώρα σου να σε έχουν αποκλείσει τα καρτέλ (σύμφωνα με την τελική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού) για πάνω από 10 χρόνια.

Για κάθε προϊοντικό κωδικό (Stock Keeping Unit: SKU) με μεγαλύτερο από κάποιο τζίρο οι Ελληνικές φορολογικές αρχές θα μπορούσαν να ζητήσουν από κάθε πολυεθνική εταιρία που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, να καταθέτει κάθε χρόνο την κατώτατη τιμή πώλησης στην Ευρώπη. Η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία anti-dumping εξασφαλίζει ότι η τιμή αυτή δεν περιέχει ζημίες, και άρα είναι πραγματικά πάνω από το κόστος.

Η αρχή του Παρέττο εξασφαλίζει ότι με το 20% των κωδικών θα καλύπτει τουλάχιστον το 80% του τζίρου της κάθε πολυεθνικής εταιρίας. Μετά από αυτό, ο πρόχειρος υπολογισμός της πραγματικής κερδοφορίας είναι πολύ εύκολος.

Στον 21ο αιώνα, με τα απείρων δυνατοτήτων συστήματα ERP που διαθέτουν όλες ανεξαιρέτως οι πολυεθνικές εταιρίες, και τις δυνατότητες που δίνουν τα λογιστικά φύλλα όπως το Excel, θα ήταν ζήτημα μερικών εβδομάδων για μια μικρή ομάδα 15-20 ικανών ατόμων στο ΥΠΟΙΚ για να προσδιορίσουν με ακρίβεια 90% την πραγματική κερδοφορία των πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας είτε απευθείας, είτε μέσω αντιπροσώπων, κάθε χρόνο.

Μετά από το παραπάνω η φοροδιαφυγή τους θα λάβει άδοξο τέλος, όπως φυσικά και το κίνητρο για την τριγωνική τιμολόγηση και τα kick-backs σε λογαριασμούς του εξωτερικού για τις μεγάλες εταιρίες της λιανικής που τα διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Αν το ύψος των εισαγωγών προϊόντων πολυεθνικών στην Ελλάδα είναι 20-30 δις ευρώ ετησίως, ίσως να βρίσκεται παραπάνω από μισός ΕΝΦΙΑ κρυμμένος σε φοροδιαφυγή μέσα εκεί, ή ίσως και 2 ΕΝΦΙΑ. Θα το μάθουμε όμως μόνον αν γίνει η παραπάνω διαδικασία. Ως τότε, όσα γράφονται για το θέμα αποτελούν απλά εικασίες για να εξηγήσουν γιατί η ίδια οδοντόκρεμα που πωλείται 1 ευρώ στη Γερμανία, στην Ελλάδα πωλείται για 2,5 ευρώ, και πριν 5 χρόνια πωλείτο για 4 ευρώ, ενώ τα σούπερ μάρκετ συνεχίζουν να δηλώνουν 1%-2% κερδοφορία.

Μπορεί φυσικά κάποιος να είναι ακόμα πιο ακριβής στον προσδιορισμό των πραγματικών κερδών ανά χώρα (και άρα της φορολογικής υποχρέωσης), αν ζητήσει και πάρει την μέση τιμή πώλησης κάθε προϊόντος πολυεθνικής παγκοσμίως, το μερίδιο του προϊόντος στον τζίρο της, και την δημόσια δηλωμένη κερδοφορία των πολυεθνικών προς τους μετόχους τους. Αυτό ίσως θα ήθελε 600-1000 άτομα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για να τελειώνει το καρουσέλ της φοροδιαφυγής των πολυεθνικών.

Δεν φαίνεται βέβαια ως τώρα, να ενδιαφέρεται κανείς να κάνει αυτούς τους απλούς υπολογισμούς, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις οποίες καταλήγουν για να φορολογηθούν τα ελληνικά κέρδη χωρίς όμως να έχουν πληρώσει τον αναλογούντα φόρο στην Ελλάδα.

Το να λέμε ότι θα ζητήσουμε τη βοήθεια και τη συνδρομή των χωρών που επωφελούνται από την παράνομη εξαγωγή αφορολόγητων κερδών από την Ελλάδα, για να βρούμε αυτή τη φοροδιαφυγή, είναι σχεδόν όσο αστείες ήταν οι ως τώρα προσπάθειες προσδιορισμού της πραγματικής κερδοφορίας των πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Η σημερινή κυβέρνηση λέγει ότι θέλει να πατάξει την φοροδιαφυγή των πολυεθνικών.

Ο τρόπος για να το κάνει είναι απλούστατος, και περιγράφεται επιγραμματικά παραπάνω.

Ας δούμε τελικά αν πραγματικά θέλει να το κάνει, αντί να κυνηγάει τους τυροπιτάδες για το ΦΠΑ της τυρόπιτας του ανέργου, και τα περίπτερα, ή αντί να ανεβάσει το ΦΠΑ που θα κοστίσει μερικές δεκάδες χιλιάδες θέσεις ανεργίας ακόμη.

Λες και δεν μας φτάνουν ως κοινωνία οι άνεργοι που ήδη έχουμε...

Ιδού η Ρόδος.

capital.gr


26.2.15

Λεπέν: «Η κυβέρνηση Τσίπρα πρόδωσε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις»

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επέλεξε την παραμονή στο ευρώ και πρόδωσε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις αναφέρει σε δήλωσή της η ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν.

Κάνει επίσης λόγο για απόλυτη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία, προβλέποντας ότι σύντομα θα χάσει τη δημοτικότητά της.

«Όπως είχαμε αναλύσει από την ημέρα της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα, η νέα κυβέρνηση βρισκόταν αντιμέτωπη με μία επιλογή: είτε να παραμείνει εντός του ζουρλομανδύα του ευρώ και να προδώσει γρήγορα τις υποσχέσεις της κατά της λιτότητας, είτε να ανακτήσει τη νομισματική ελευθερία εγκαταλείποντας το ευρώ ώστε να καταφέρει να αλλάξει πραγματικά πολιτική», τονίζει η Μ. Λεπέν.

Καταλήγει δε σημειώνοντας ότι, υπό το φως των εξελίξεων στην Ελλάδα, πρέπει οι Γάλλοι να κατανοήσουν την ασυμβατότητα του ευρώ με τη δημοκρατία και την ευημερία.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ το Εθνικό Μέτωπο θέλει να αποκόψει τη Γαλλία από τη δικτατορία του ευρώ δίνοντας στη χώρα τη δυνατότητα να είναι κυρίαρχη του νομίσματός της, του προϋπολογισμού της και των συνόρων της καταπολεμώντας με αυτό τον τρόπο την ύφεση, τη μαζική ανεργία και τη λιτότητα», προσθέτει η Μαρίν Λεπέν.

Υπενθυμίζεται ότι η Μαριν Λεπέν είχε εκφράσει τη στήριξή της προεκλογικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25/02/2015

24.2.15

Δεν υπάρχει θείος στο Σικάγο!

Ευρώ ή δραχμή; Προσωπικά δεν δίνω δεκάρα τσακιστή για το αν οι μεταξύ μας συναλλαγές θα γίνονται σε γουάν ή σε τάλαντα. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η χώρα αυτή δεν παράγει κι ότι ο αέρας ο κοπανιστός είναι κάτι που δεν τρώγεται και δεν εξάγεται. Ορισμένοι που έχουν αναλάβει και σημαντικές θέσεις στην κυβέρνηση απαντούν ότι η μαγική λύση είναι η δημιουργία της ζώνης του δολαρίου στις παρυφές της ΕΕ. Τους πληροφορούμε ότι δεν υπάρχει θείος στο Σικάγο κι ότι οι απόψεις τους είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και εθνικά επιζήμιες.

Αν κάτι έχουμε καταφέρει με την "σκληρή διαπραγμάτευση" ήταν να αναλώσουμε πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και να φέρουμε απέναντί μας όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι είχαν μαζί τους ως συμμάχους τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Αυστρίας. Σε επίπεδο πρωθυπουργών ναι! Αλλά σε επίπεδο υπουργών Οικονομίας όχι! Πως μεταφράζεται αυτό; Με τον συνήθη ευρωπαϊκό τρόπο: "Αν καταφέρεις κάτι είμαστε μαζί σου. Αν όχι, είναι πρόβλημά σου"! Πάντως, αν οι χώρες αυτές ήταν όντως μαζί μας θα μας στήριζαν και στο Eurogroup, κάτι το οποίο τελικά δεν συνέβη. Η ουσία είναι ότι οι δεσμοί στο επίπεδο κρατών της λεγόμενης... Παλαιάς Ευρώπης δεν σπάνε εύκολα και έχουν πιο στέρεα βάση από εκείνη που πιστεύουμε εδώ στην Αθήνα.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τις σχέσεις Αμερικής και Ευρώπης. Σε αντίθεση με τις απόψεις που εκφράζουν ακραίοι ριζοσπαστικοί ή συντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ, οι λόγοι που επιβάλλουν τις αγαθές και στενές σχέσεις Ουάσιγκτον και Βερολίνου είναι πολλοί περισσότεροι από εκείνους που προβάλλονται ως λόγοι ενός πιθανού διαζυγίου. Οι ΗΠΑ πιέζουν πράγματι το Βερολίνο να αλλάξει στάση στο θέμα της Οικονομίας, αλλά δεν θα έφταναν στο σημείο να απειλήσουν την ενότητα της ΕΕ.

"Προοδευτικοί" και νεοσυντηρητικοί κύκλοι στις ΗΠΑ έχουν αυτή την περίοδο -για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- ένα κοινό μήνυμα: "Περιορίστε, "κοντύνετε"  τους Γερμανούς"!

Οι "προοδευτικοί" που μιλάνε σε βάρος της λιτότητας δεν θέλουν να αλλάξει το σημερινό status στις ΗΠΑ και φοβούνται ότι αν έρθουν οι ρεπουμπλικάνοι θα αναγκαστούν να απολογηθούν για τις συνέπειες της πιστωτικής επέκτασης. Είναι ωραίο να μιλάς κατά της λιτότητας, αλλά την ίδια ώρα είναι τουλάχιστον περίεργο να μην ασχολείσαι με τα όσα μαγικά κάνει η δική σου Κεντρική Τράπεζα στο εσωτερικό σου.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ακραίοι ρεπουμπλικάνοι που έχουν την έδρα τους στο Τέξας και οι οποίοι έχουν έναν πολύ σοβαρό λόγο να βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Το κοινό τους συμφέρον είναι η τιμή του πετρελαίου! Οι κύκλοι αυτοί, λοιπόν, πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν μία πιο στενή σχέση με την Ρωσία κι ότι εμπόδιο σε αυτό είναι η προσπάθεια των Γερμανών να ηγεμονεύσουν. Η πρότασή τους είναι ότι απέναντι στο ευρώ, το οποίο χαρακτηρίζουν ως μετεξέλιξη του μάρκου, είναι η υιοθέτηση του δολαρίου από μία ζώνη χωρών που θα περιλαμβάνει την "νέα Ευρώπη", την Ελλάδα και πιθανότατα τον υπόλοιπο Ευρωπαϊκό Νότο!

Σας φαίνονται όλα αυτά σενάρια επιστημονικής φαντασίας; Σενάρια συνωμοσίας; Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν σήμερα ορισμένοι υπουργοί της κυβέρνησης τι ακριβώς υποστηρίζουν σχετικά. Ο κ. Καμμένος, πάντως, έχει τοποθετηθεί επίσημα. Ανοικτά είναι η αλήθεια και αυτό είναι προς τιμή του. Δεν κρύφθηκε. Πριν βιαστούν να μας πουν κάποιοι άλλοι ότι πρόκειται για "ανοησίες", ας μας πουν πρώτα σε ποιό βαθμό εξέτασαν αυτά τα σενάρια όσο βρισκόντουσαν στην αυλή του ΓΑΠ! Και πάμε τώρα σε όσους πιστεύουν ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα κι ότι όλα αυτά ο κ. Καμμένος τα έχει βγάλει από το μυαλό του. Ας ρίξουν μία ματιά, λοιπόν, στις εκθέσεις του Stratfor που έχουν διαρρεύσει. 

Αυτό που λέμε ευθαρσώς είναι ότι στους κόλπους της κυβέρνησης υπάρχει μία ευρύτερη ομάδα ανθρώπων που για διαφορετικούς λόγους έχουν συστήσει ένα μέτωπο κατά της Γερμανίας. Πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να ηγηθεί της αντι- Γερμανικής εκστρατείας στην Ευρώπη. Κι η πολιτική αυτή έχει υιοθετηθεί πλήρως από τον κ. Τσίπρα! Κι ο λόγος είναι ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε συγκεκριμένη στρατηγική στα θέματα της Ευρώπης και της εξωτερικής πολιτικής! Γι΄ αυτό και βρήκε έδαφος κάθε τι που έμοιαζε με πρωτοποριακό, με πρωτότυπο. Τους έχουμε, όμως, ένα κακό νέο: Δεν υπάρχει θείος στο Σικάγο! 

Η ζώνη του δολαρίου δεν είναι επίσημη θέση των ΗΠΑ. Δεν πρόκειται οι Αμερικανοί να μας στείλουν τον στόλο τους για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα της Τουρκίας. Ούτε να σταματήσουν τον Τούρκο αρχηγό της αεροπορίας να κάνει βόλτες προκλητικά στο Αιγαίο και να σηκώνει στην συνέχεια το βίντεο στο youtube. Κι αυτό που είναι ένα εκατομμύριο τοις εκατό σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να στείλουν λεφτά στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε τα όποια οικονομικά μας προβλήματα.

Μπορεί κάποιοι στο Τέξας να υποσχέθηκαν σε στελέχη της σημερινής κυβέρνησης ότι θα εξετάσουν ένα σχέδιο ανταλλαγής μέρους του χρέους της χώρας με μελλοντικά δικαιώματα στα πετρέλαια της περιοχής και οι δικοί μας να "αγόρασαν" την πρόταση ως ένα πιθανό μελλοντικό σενάριο. Η κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, όμως, και η διαβεβαίωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με χαμηλές τιμές πετρελαίου (όπως αυτή εκφράστηκε από τον κεντρικό τραπεζίτη της χώρας προς τραπεζίτες της ΕΚΤ) θα έπρεπε να τους κάνει να αλλάξουν άποψη! Με το πετρέλαιο στα 50, αν όχι στα 40 και στα 30 δολάρια το βαρέλι, δεν υπάρχει αντικειμενικό ενδιαφέρον για πετρέλαια στο βάθος της θάλασσας!

Η στρατηγική, όμως, δεν άλλαξε! Η προσέγγιση με την Ρωσία του Βλαδίμηρου, η ρητορική κατά της Γερμανίας και η θεωρία του χάους στην περιοχή, όπως εκφράστηκε από τον κ. Κοτζιά, έδειξε ότι στην κυβέρνηση δεν ασχολήθηκαν στο ελάχιστο με τα νέα γα την πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού.

Στο εσωτερικό της χώρας δόθηκε έμφαση στις επιτυχίες της νέας πολιτικής μας στο εξωτερικό. Το μόνο απτό αποτέλεσμα, όμως, ήταν να βρεθούν  απέναντί μας τα υπόλοιπα 18 μέλη του Eurogroup και οι φίλοι μας οι Ρώσοι να μας υποσχεθούν βοήθεια σε ... ρούβλια!

Βρισκόμαστε σε λάθος δρόμο! Όσες φορές έχουμε απομονωθεί πολιτικά και διπλωματικά, έχουμε υποστεί μεγάλες και οδυνηρές ήττες! Είναι απαραίτητο να ξεκινήσουμε άμεσα μία πραγματικά εθνική προσπάθεια και να προσπαθήσουμε να βγούμε έτσι από την κρίση. Έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Δεν είναι ανάγκη να χάσουμε κι άλλον και μάλιστα υιοθετώντας θεωρίες που είναι συγγενικές με εκείνες του Σώρρα και της Τράπεζας της Ανατολής.

Θανάσης Μαυρίδης

capital.gr

«Κόκκινος» και ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης: Τάσσεται υπέρ Τσίπρα-Βαρουφάκη και κατά Γλέζου

Αν και προεκλογικά προειδοποίησε ουκ ολίγες φορές για τα δεινά που θα πλήξουν το ποίμνιο σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας μάλιστα τους πιστούς από άμβωνος να προσευχηθούν για να μη μας βγάλει ο Αλέξης Τσίπρας από την Ευρώπη, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος «έδωσε την ευχή του» στη νέα κυβέρνηση.

Στη δύσκολη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους πιστωτές που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφέρθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, μετά τη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό Μακεδονίας - Θράκης, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Σχολιάζοντας τον τρόπο που η νέα κυβέρνηση διαχειρίζεται τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους της, έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, χαρακτηρίζοντας τους «άτομα υψηλής διανοητικής ικανότητας». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «είναι άτομα που πιστεύουν σε αυτό που προσπαθούν. Έχουν επιμονή, διαύγεια, παλεύουν και αγωνίζονται», ενώ δήλωσε αντίθετος με τη στάση που κράτησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος.


tvxs.gr

Το email Βαρουφάκη και η νέα δανειακή σύμβαση

Μ' ένα e-mail επτά σελίδων πρός την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός ΟικονομικώνΓιάνης Βαρουφάκης περιγράφει την οικονομική πολιτική και το πρώτο πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών που δεσμεύεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση. Oι μεταρρυθμίσεις που περιγράφονται σε αυτό εγκρίθηκαν από τους 18 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και ολοκληρώθηκε η συμφωνία του Eurogroup της Παρασκευής.


Η εκπόνηση και εφαρμογή εθνικού σχεδίου κατά της διαφθοράς, η απόλυτη ανεξαρτησία των φορολογικών αρχών, η δημιουργία μονάδων αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου, αλλά και της είσπραξης μεγάλων οφειλών βρίσκονται ανάμεσα στα μέτρα. Επίσης αναφέρει ότι θα γίνουν δημοπρασίες για τις άδειες των ΜΜΕ και θα ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των εσόδων.

Στο κείμενο η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει σε αλλαγές στο ασφαλιστικό, συνενώσεις ταμείων, αλλά και στην εφαρμογή αντικινήτρων κατά της πρόωρης συνταξιοδότησης εργαζομένων κυρίως στο δημόσιο και τις τράπεζες. 

Επίσης αναφέρει σε συνεννόηση με τους εταίρους θα οριστικοποιηθεί η ρύθμιση για τις οφειλές στο Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία όπως και η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη περιγράφονται και προσδιορίζονται σε γενικές γραμμές οι προτεραιότητες της κυβέρνησης που είναι:

-Η συνολική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και καυσίμωνείσπραξη φόρων από τον καπνό.

-Η συνέχεια της δημοσιονομικής προσαρμογής με έλεγχο και περικοπές - μη μισθολογικών δαπανών - του δημοσίου.

-Η επανεξέταση των ιδιωτικοποιήσεων χωρίς να θιγούν ή να αντιστραφούν όσες ήδη έχουν ολοκληρωθεί.

-Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Η κυβέρνηση θα λάβει πρωτοβουλίες για εξάλειψη κινήτρων πρόωρης συνταξιοδότησης ειδικά στο δημόσιο και τις τράπεζες και θα προωθήσει τη σύνδεση καταβολής εισφορών με τις συντάξεις..

Για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

-Οι σκοποί και το χρονοδιάγραμμα της αύξησης του κατώτατου μισθού θα γίνει σε συνεργασία με τους θεσμούς.

-Η Ελλάδα θα ακολουθήσει νέα προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις για τις συλλογικές συμβάσεις που περιλαμβάνει την φιλοδοξία να αυξηθούν με τον καιρό οι κατώτατοι μισθοί.

-Για τους μισθούς στο δημόσιο αναφέρει ότι θα προχωρήσει η αναμόρφωση του μισθολογίου στο δημόσιο τομέα χωρίς να κοπούν τα κατώτερα επίπεδα, με εξασφάλιση ότι το κονδύλι για τους μισθούς δεν θα αυξηθεί και ο έλεγχος των δαπανών σε κάθε τομέα του κράτους.

Τέλος στο κείμενο αναφέρεται ρητά ότι «η επιβεβαιώνει το σχέδιο να προχωρήσει η μάχη ενάντια στην ανθρωπιστική κρίση, το οποίο δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο».

Το email Βαρουφάκη 


«Αγαπητέ πρόεδρε του Eurogroup, στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση κλήθηκε να υποβάλει στα θεσμικά όργανα, μέχρι τη Δευτέρα 23η Φεβρουαρίου 2015, ένα πρώτο πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων που σχεδιάζει, ώστε να προσδιοριστεί και να συμφωνηθεί περαιτέρω έως το τέλος Απριλίου 2015.
Εκτός από την κωδικοποίηση του μεταρρυθμιστικού της προγράμματος, και σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στο κοινοβούλιο, η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης να εργασθεί σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους και τα θεσμικά όργανα, καθώς και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύουν της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.
Ο πρώτος πλήρης κατάλογος των μεταρρυθμίσεων ακολουθεί παρακάτω, όπως προτείνεται από την ελληνική κυβέρνηση. Είναι πρόθεσή μας να τον εφαρμόσουμε αντλώντας παράλληλα τεχνική βοήθεια και χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία.
Ειλικρινώς,
Γιάνης Βαρουφάκης
Υπουργός Οικονομικών
Ελληνική Δημοκρατία»
1. Δημοσιονομικές διαρθρωτικές πολιτικές
 Στις φορολογικές πολιτικές – Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
·           Να μεταρρυθμίσει το καθεστώς του ΦΠΑ, ως προς τη διοίκηση και την επιβολή του φόρου.  Θα καταβληθούν στιβαρές προσπάθειες για τη βελτίωση της συλλογής και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική για τον ΦΠΑ θα πρέπει να εξορθολογιστεί και οι συντελεστές θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν με τρόπο που μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα, χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό τον περιορισμό των απαλλαγών και την εξάλειψη παράλογων εκπτώσεων.
·           Τροποποίηση της φορολογίας των συλλογικών επενδύσεων και του καθεστώτος των δαπανών του φόρου εισοδήματος οι οποίες θα ενσωματωθούν στο κώδικα φορολογίας εισοδήματος.
·           Διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής και «διάλυση» (disbanding) της φορολογικής ασυλίας.
·           Εκσυγχρονισμό του κώδικα φορολογίας εισοδήματος και εξάλειψη από αυτόν των φορολογικών απαλλαγών με αντικατάστασή τους, όπου είναι απαραίτητο, με μέτρα  ενίσχυσης της κοινωνική δικαιοσύνης.
·           Αποφασιστικά επιβολή και βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές (transfer pricing).
·           Θα εργασθούμε για τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στο σκέλος της φορολογικής συμμόρφωσης ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ειδικά τα εύρωστα, θα συμβάλουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εφαρμόσουμε, με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και των διεθνών εταίρων, μια βάση δεδομένων πλούτο που βοηθά τις φορολογικές αρχές, να εκτιμούν την ακρίβεια των προηγούμενων φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος.
 Στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών - η Ελλάδα θα:
o                                  Θα υιοθετήσει τροποποιήσεις στη δημοσιονομική νομοθεσία και θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα βελτιωθεί και θα καταστεί διαυγέστερη, όπως και ο έλεγχος και οι ευθύνες αναφοράς. Οι διαδικασίες πληρωμών θα εκσυγχρονιστούν και θα επιταχυνθούν, ενώ θα δοθεί υψηλότερος βαθμός οικονομικής και η δημοσιονομικής ευελιξίας, αλλά και λογοδοσίας σε ανεξάρτητες αρχές  και ρυθμιστικούς  φορείς.
o                                  Θα εκπονήσει και θα εφαρμόσει στρατηγική σχετικά με την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των επιστροφών φόρων και των συνταξιοδοτικών αξιώσεων.
o                                  Θα καταστήσει το αδρανές μέχρι σήμερα Δημοσιονομικό Συμβούλιο μια πλήρως λειτουργική οντότητα.
Στη φορολογική διοίκηση (revenue administration) η Ελλάδα θα εκσυγχρονίσει τη φορολογική και τελωνιακή της διοίκηση επωφελούμενη από τη διαθέσιμη τεχνική βοήθεια. Για το σκοπό αυτό, η Ελλάδα θα:
o                                  Ενισχύσει της διαφάνεια της διαδικασίας με την οποία ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων διορίζεται, παρακολουθείται από πλευράς επιδόσεων, και αντικαθίσταται.
o                                  Θα ενισχύσει την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (GSPR), από όλα τα είδη των παρεμβολών (πολιτικό ή άλλες) εάν είναι απαραίτητο μέσω νέας νομοθεσίας, ενώ θα εγγυηθεί  την πλήρη λογοδοσία και τη διαφάνεια των δραστηριοτήτων της. Για το σκοπό αυτό, η κυβέρνηση και η ΓΓΔΕ θα κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας.
o        Θα διασφαλίσει πως η ΓΓΔΕ διαθέτει επαρκές προσωπικό, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, και ιδιαίτερα οι μονάδες για τους φορολογουμένους υψηλού πλούτου και τους μεγάλους οφειλέτες και θα διασφαλίσει ότι διαθέτει ισχυρές ανακριτικές εξουσίες και εξουσίες δίωξης, και πόρους με βάση τις ικανότητες του ΣΔΟΕ, ώστε να στοχεύσει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και την είσπραξη οφειλών, από υψηλού εισοδήματος κοινωνικές ομάδες. Στη  βάση αυτή θα πρέπει να εξετασθούν τα πλεονεκτήματα της ενσωμάτωσης του ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.
o        Αυξήσει τις επιθεωρήσεις, τους ελέγχους βάση  κινδύνων, και τις δυνατότητες είσπραξης, επιδιώκοντας παράλληλα να ενσωματώσει τις λειτουργίες της είσπραξης φορολογικών εσόδων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης σε ολόκληρη τη γενική κυβέρνηση.
Δημόσιες δαπάνες (Public spending) - Οι ελληνικές αρχές θα:
·           Επανεξετάσουν και ελέγξουν δαπάνες σε κάθε τομέα των κυβερνητικών δαπανών (π.χ. εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές).
·           Εργαστούν για τη δραστική βελτίωση της αποδοτικότητας των τμημάτων και μονάδων που διοικούνται από την κεντρική και τοπική κυβέρνηση στοχεύοντας στις προϋπολογιστικές διαδικασίες, στην αναδιάρθρωση της διοίκησης και στην ανακατανομή πόρων που δεν έχουν αναπτυχθεί ορθά.
·           Προσδιορίσουν μέτρα εξοικονόμησης κόστους μέσω ενδελεχούς επανεξέτασης των δαπανών κάθε υπουργείου και του εξορθολογισμού των μη μισθολογικών και μη συνταξιοδοτικών δαπανών που αντιστοιχούν στο «εκπληκτικό» 56% των συνολικών δημόσιων δαπανών.
·           Εφαρμόσουν νομοθεσία (που βρίσκεται υπό τη μορφή προσχεδίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) για την αναθεώρηση των δαπανών μη μισθολογικών επιδομάτων σε όλον τον δημόσιο τομέα.
·           Εξακριβώσουν τα επιδόματα μέσω διασταύρωσης στοιχείων εντός των αρμόδιων αρχών και μητρώων (π.χ. ΑΦΜ, ΑΜΚΑ) που θα βοηθήσουν στο να εντοπιστούν οι μη επιλέξιμοι δικαιούχοι.
·           Ελέγξουν τις δαπάνες για την Υγεία και θα βελτιώσουν την παροχή και την ποιότητα των ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών, χορηγώντας καθολική πρόσβαση. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες προτάσεις σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΟΣΑ.
Η μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης (Social security reform) – Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος. Οι αρχές θα:
o                                  Συνεχίσουν να εργάζονται επί διοικητικών μέτρων για την ενοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη των «παραθύρων» και κινήτρων που αυξάνουν τον υπερβολικό ρυθμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων σε όλη την οικονομία και πιο συγκεκριμένα, στον τραπεζικό και δημόσιο τομέα.
o                                  Ενοποιήσουν συνταξιοδοτικά ταμεία προκειμένου να υπάρξει εξοικονόμηση.
o                                  Καταργήσουν σταδιακά τις χρεώσεις υπέρ τρίτων με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
o                                  Εγκαθιδρύσουν έναν στενότερο δεσμό μεταξύ των συνταξιοδοτικών εισφορών και των εισοδημάτων, εκσυγχρονίσουν τα επιδόματα, ενισχύσουν τα κίνητρα για τη δήλωση εργασίας και παράσχουν στοχευμένη βοήθεια σε υπαλλήλους ηλικίας 50-65 ετών, μεταξύ άλλων μέσω του προγράμματος Εγγυημένου Εισοδήματος, έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση η οποία επιβαρύνει υπέρμετρα τα συνταξιοδοτικά ταμεία.
 Δημόσια διοίκηση και διαφθορά (Public administration & corruption) Η Ελλάδα θέλει μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Στη βάση αυτή θα:
·           Μετατρέψει την μάχη κατά της διαφθοράς σε εθνική προτεραιότητα και θα κάνει πλήρως λειτουργικό το Εθνικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς.
·           Επικεντρωθεί στο λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, θα παρακολουθήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να αποτραπούν οι απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς, που θα επιδιωχθούν σε συντονισμό με τον υπουργό Επικρατείας.
·           Μειώσει α) τον αριθμό των Υπουργείων (από 16 σε 10), β) τον αριθμό των ειδικών συμβούλων στην γενική κυβέρνηση, και γ) περιορίσει τα προνόμια των υπουργών, βουλευτών και ανώτατων αξιωματούχων (π.χ αυτοκίνητα, δαπάνες ταξιδιών, επιδόματα).
·           Καταστήσει πιο αυστηρή τη νομοθεσία που αφορά τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και περιλάβει ανώτατα επίπεδα δανεισμού από χρηματοπιστωτικά και άλλα ιδρύματα.
·           Ενεργοποιήσει άμεσα την τρέχουσα (και αδρανή) νομοθεσία που ρυθμίσει τα έσοδα των μέσων ενημέρωσης (έντυπων και ηλεκτρονικών), διασφαλίζοντας (μέσω κατάλληλων διαδικασιών) πως θα πληρώνουν στο κράτος σε τιμές αγοράς για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν, και πως θα απαγορεύεται η συνεχιζόμενη λειτουργία μονίμως ζημιογόνων μέσων ενημέρωσης (χωρίς διαφανή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης).
·           Καθιερώσει ένα διάφανο, ηλεκτρονικό, σε πραγματικό χρόνο θεσμικό πλαίσιο για τους δημόσιους διαγωνισμούς, επανιδρύοντας τη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
·           Μεταρρυθμίσει το πλέγμα των μισθών του δημοσίου τομέα με σκοπό να αποσυμπιέσει την κατανομή των μισθών μέσω αύξησης της παραγωγής και κατάλληλων πολιτικών προσλήψεων χωρίς να μειώνονται τα τρέχοντα κατώτατα επίπεδα μισθών, διασφαλίζοντας όμως ότι δεν θα αυξηθεί το κονδύλι των μισθών του δημοσίου.
·           Εξορθολογήσει τα μη μισθολογικά επιδόματα, για να μειωθούν οι συνολικές δαπάνες, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η λειτουργία του δημοσίου τομέα, σε συμμόρφωση προς τις καλές πρακτικές της ΕΕ.
·           Προωθήσει μέτρα που θα βελτιώνουν τους μηχανισμούς προσλήψεων, θα ενθαρρύνουν τους αξιοκρατικούς διορισμούς σε διοικητικές θέσεις, θα παρέχουν πραγματική αξιολόγηση των υπαλλήλων και θα καθιερώνουν δίκαιες διαδικασίες για την μεγιστοποίηση της κινητικότητας ανθρώπινων και άλλων πόρων εντός του δημόσιου τομέα.
2. Οικονομική σταθερότητα
Δόσεις – Η Ελλάδα δεσμεύεται 
·           Να βελτιώσει άμεσα, σε συμφωνία με τους θεσμούς, την νομοθεσία για την πληρωμή οφειλών από φορολογικές υποχρεώσεις και εισφορές κοινωνικής ασφάλειας.
·           Να ρυθμίσει τις δόσεις ώστε να γίνεται αποτελεσματική διάκριση ανάμεσα σε α) στρατηγική χρεοκοπία / μη-πληρωμή και β) αδυναμία πληρωμής. Στοχεύοντας περιπτώσεις ιδιωτών/επιχειρήσεων μέσω αστικών και ποινικών διαδικασιών, προσφέροντας παράλληλα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις όρους αποπληρωμής  που να επιτρέπει σε φερέγγυες επιχειρήσεις να επιβιώσουν, να αποτρέπει τον παρασιτισμός, ακυρώνει τον ηθικό κίνδυνο και ισχυροποιεί την κοινωνική ευθύνη καθώς και μια ορθή κουλτούρα αποπληρωμών.
·           Να αποποινικοποιήσει τους οφειλέτες με χαμηλότερο εισόδημα και μικρές υποχρεώσεις
·           Να επιταχύνει μεθόδους και διαδικασίες επιβολής, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού πλαισίου για την συγκέντρωση απλήρωτων φόρων και την αποτελεσματική εφαρμογή εργαλείων συλλογής.
Τραπεζικά και μη-εξυπηρετούμενα δάνεια. Η Ελλάδα δεσμεύεται:
·           Οι τράπεζες να λειτουργούν με υγιείς εμπορικές και τραπεζικές αρχές.
·           Να χρησιμοποιήσει πλήρως το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και να εξασφαλίσει, σε συνεννόηση με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα παίζει καλά τον καίριο ρόλο του να εξασφαλίζει την σταθερότητα του τραπεζικού τομέα και τον δανεισμό του σε εμπορική βάση, ενώ συμμορφώνονται την νομοθεσία περί ανταγωνισμού της ΕΕ.
·           Να αντιμετωπίσει τα μη-εξυπηρετούμενα δάνεια με τέτοιο τρόπο που να θεωρεί πλήρως την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών (λαμβάνοντας υπόψη τον υιοθετημένο Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών), την λειτουργία του συστήματος δικαιοσύνης, την κατάσταση της αγοράς ακινήτων, θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική κατάσταση της κυβέρνησης.
·           Να συνεργαστεί με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους θεσμούς ώστε να αποφύγουν, κατά την προσεχή περίοδο, πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε νοικοκυριά με εισόδημα κάτω από συγκεκριμένο ώριο, ενώ παράλληλα τιμωρεί όσους πτωχεύουν στρατηγικά με στόχο α) να διατηρήσει την κοινωνική υποστήριξη για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, β) να αποτρέψει περαιτέρω πτώση των τιμών στα ακίνητα (αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών), γ) να ελαχιστοποιήσεις τις οικονομικές επιπτώσεις στο μεγαλύτερο πρόβλημα των άστεγων και δ) προώθηση μιας ισχυρής κουλτούρας πληρωμών. Μέτρα θα παρθούν για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
·           Να ευθυγράμμιση της νομοθεσίας για εξωδικαστικές διευθετήσεις με τις ρυθμίσεις μετά την προσαρμογή τους με στόχο να περιοριστεί ο κίνδυνος στα δημοσιονομικά και στη νοοτροπία πληρωμών, ενώ παράλληλα θα διευκολύνεται η αναδιάρθρωση ιδιωτικών χρεών.
·           Να εκσυγχρονίσει το πτωχευτικό Δίκαιο και να διευθετήσει τις υποθέσεις που εκκρεμούν.
 3. Πολιτικές για την προώθηση της ανάπτυξης
·           Ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση δημόσιας περιουσίας Για να προσελκύουν επενδύσεις σε τομείς κλειδιά και να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα δημόσια περιουσιακά στοιχεία οι ελληνικές αρχές θα:
·           Δεσμευτούν ότι δεν θα καταργήσουν ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση που ο διαγωνισμός έχει προκηρυχθεί η κυβέρνηση θα σεβαστεί τη διαδικασία, σύμφωνα με την νομοθεσία.
·           Διαφυλάξουν την παροχή βασικών δημοσίων αγαθών και υπηρεσιών από τις ιδιωτικοποιημένες επιχειρήσεις / τομείς, με βάση και τους εθνικούς στόχους πολιτικής και την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ.
·           Επανεξετάσουν τις ιδιωτικοποιήσεις που δεν έχουν προκηρυχτεί, αποσκοπώντας στην βελτίωση των όρων έτσι ώστε να βελτιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη του δημοσίου, να δημιουργηθούν έσοδα, να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός, να προωθηθεί η οικονομική ανάκαμψη και να ενισχυθούν οι μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
·           Υιοθετήσουν μια προσέγγιση μέσω της οποίας οι νέες περιπτώσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση ανάλογα με την αξία τους, με έμφαση στις μακροχρόνιες μισθώσεις, κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και συμβολαίων που μεγιστοποιούν όχι μόνο τα κυβερνητικά έσοδα αλλά και τις προοπτικές των ιδιωτικών επενδύσεων.
·           Ενοποιήσουν το ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους δημόσιους οργανισμούς που βρίσκονται διασκορπισμένοι με στόχο την ανάπτυξη της δημόσιας περιουσίας και την ενίσχυση της αξίας του μέσω μικροοικονομικών πολιτικών και αναθεωρήσεων στα δικαιώματα ιδιοκτησίας.
 Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας (Labor market reforms)– Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
·           Να υιοθετήσει τις βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ σε όλο το εύρος της νομοθεσίας που αφορά την αγορά εργασίας μέσω διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, ενώ θα ωφεληθεί από την τεχνογνωσία των ILO, ΟΟΣΑ και της διαθέσιμης τεχνικής συνδρομής.
·           Επεκτείνει και αναπτύξει τα υπάρχοντα σχέδια που παρέχουν προσωρινή απασχόληση στους ανέργους, σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους εφόσον υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια και να αναβαθμίσει τα προγράμματα επιμόρφωσης των μακροχρόνια ανέργων.
·           Να μεταβεί σε μια «έξυπνη» (smart) νέα προσέγγιση στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με ισορροπία μεταξύ ευελιξίας και δικαιοσύνης. Αυτό περιλαμβάνει την φιλοδοξία για εξορθολογισμό και σε βάθος χρόνου την αύξηση του κατώτατου μισθού με ένα τρόπο που θα διαφυλάξει την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές της απασχόλησης. Η έκταση και ο χρόνος των αλλαγών στον κατώτατο μισθό θα γίνουν με διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τους Ευρωπαϊκούς και διεθνούς θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ILO, ενώ θα ληφθούν υπόψη οι συμβουλές ενός νέου ανεξάρτητου σώματος (independent body) για το αν οι αλλαγές στους μισθούς είναι σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στην παραγωγή και την ανταγωνιστικότητα.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων και καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο πλαίσιο μιας νέας πολιτικής μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο να:
o                                  Αφαιρέσει φραγμούς στον ανταγωνισμό βασισμένη σε στοιχεία που θα αντλήσει από τον ΟΟΣΑ.
o                                  Ενισχύσει την ανεξαρτησίας της Εθνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
o                                  Εισάγει δράσεις για τη μείωση του διοικητικού κόστους που προκαλεί η γραφειοκρατία στη βάση στοιχείων του ΟΟΣΑ περιλαμβανομένης της νομοθεσίας που απαγορεύει σε υπηρεσίες του Δημόσιου να ζητούν από πολίτες και επιχειρήσεις στοιχεία που επιβεβαιώνουν πληροφορίες που ήδη κατέχει το κράτος.
o                                  Καλύτερη διαχείριση της γης, περιλαμβανομένων πολιτικών που σχετίζονται με τον χωροταξικό σχεδιασμό, τη χρήση γης, καθώς και η οριστικοποίηση ενός κατάλληλου Κτηματολογίου.
o                                  Επιδιώξει να άρει δυσανάλογους και αδικαιολόγητους περιορισμούς στα ρυθμιζόμενα επαγγέλματα ως μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής για να αντιμετωπιστούν κατεστημένα συμφέροντα.
o                                  Εναρμονίσει την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου με τις καλύτερες πρακτικές της ΕΕ και τη νομοθεσία.
Μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης (reform of the judicial system). Η ελληνική κυβέρνηση θα:
·           Βελτιώσει την οργάνωση των δικαστηρίων μέσω μεγαλύτερες εξειδίκευσης και σε αυτό το πλαίσιο θα υιοθετήσει νέο κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.
·           Θα προωθήσει την ψηφιοποίηση των νομικών κωδίκων και του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής και διακυβέρνησης στο νομικό σύστημα.Στατιστικά
Στατιστική - Η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαιώνει την ετοιμότητά της να:
·           Τηρήσει στο ακέραιο τη δέσμευση για την αξιοπιστία των στατιστικών, και ιδίως τη θεσμική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, διασφαλίζοντας ότι η ΕΛΣΤΑΤ έχει τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος εργασίας της.
·           Εγγυηθεί τη διαφάνεια και την ορθότητα της διαδικασίας διορισμού του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) το Σεπτέμβριο 2015, σε συνεργασία με την Eurostat.
Ανθρωπιστική κρίση (Humanitarian Crisis)- Η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει το σχέδιο της να:
·           Αντιμετωπίσει τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρόσφατη αύξηση της απόλυτης φτώχειας (ανεπαρκή πρόσβαση σε τροφή, στέγη, υπηρεσίες υγείας και την παροχή ρεύματος) μέσω ιδιαίτερα στοχευμένων μη χρηματικών μέσων (π.χ. κουπόνια τροφίμων).
·           Να το πράξει με τρόπο που θα είναι βοηθητικός για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης και τη μάχη κατά της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας (π.χ. με έκδοση μιας έξυπνης κάρτας πολίτη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κάρτα ID στο σύστημα υγείας, αλλά και για την πρόσβαση στο πρόγραμμα κουπονιών σίτισης κ.τλ.).
·           Να αξιολογήσει το πιλοτικό πρόγραμμα για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα με στόχο την επέκτασή του σε πανελλαδική βάση.
·           Εξασφαλίσει ότι η μάχη κατά της ανθρωπιστικής κρίσης δεν θα έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.
Η δανειακή σύμβαση
Τη λήξη στις 30 Ιουνίου 2015 της περιόδου διαθεσιμότητας της δανειακής διευκόλυνσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) προς την Ελληνική Δημοκρατία και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προβλέπει η τρίτη τροποποίηση (η πρώτη ήταν στις 12 Δεκεμβρίου 2012 και η δεύτερη στις 19 Δεκεμβρίου 2014) της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του EFSF, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος.  

Η τρίτη τροποποίηση της κύριας σύμβασης χρηματοδοτικής διευκόλυνσης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, του EFSF, του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος που θα πρέπει να κυρωθεί από την ελληνική Βουλή, αλλά και άλλα κοινοβούλια της ζώνης του ευρώ, έως τις 28 Φεβρουαρίου προβλέπει τους γνωστούς αυστηρούς όρους εφαρμογής που προέβλεπε και η αρχική σύμβαση (παραίτηση αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία, παραίτηση ασυλίας για λόγους εθνικής κυριαρχίας, κά).

Μοναδική διαφορά είναι ότι προστίθεται νέο άρθρο που προβλέπει τις διαδικασίες επιστροφής των αδιάθετων χρεογράφων που κατέχονται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF στη βάση της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις που αυτά (10,9 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν από το ΤΧΣ εάν ανακύψει ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης κάποιας τράπεζας έως τα τέλη Ιουνίου.

Στα παραρτήματα της δανειακής σύμβασης σημειώνονται επίσης:

1) «Η περίοδος Διαθεσιμότητας σε σχέση με την παρούσα Δανεική Διευκόλυνση θα αρχίσει από την ημερομηνία (συμπεριλαμβανομένη) κατά την οποία οι εν λόγω Ειδικοί Οροί της Διευκόλυνσης θα τεθούν σε ισχύ και θα λήξει στις 30 Ιουνίου 2015».

2) «Τα Συμβαλλόμενα μέρη αναλαμβάνουν την υποχρέωση να υποβάλουν οποιαδήποτε διαφορά ενδέχεται να προκύψει σχετικά με τη νομιμότητα, την εγκυρότητα, την ερμηνεία ή την εκτέλεση της παρούσας Δεύτερης Τροποποιητικής Σύμβασης στην αποκλειστική δικαιοδοσία των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου».

3) «Η Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και άνευ όρων από οποιαδήποτε ασυλία της οποίας είναι ή ενδέχεται να καταστούν δικαιούχοι, όσον αφορά στα ίδια ή τα περιουσιακά τους στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Τρίτη Τροποποιητική Σύμβαση συμπεριλαμβανομένων, χωρίς περιορισμό, της ασυλίας έναντι αγωγής , δικαστικής ή άλλης εντολής , από κατάσχεση, σύλληψη ή ασφαλιστικά μέτρα πριν την έκδοση δικαστικής απόφασης και από την εκτέλεση και επιβολή εις βάρος των περιουσιακών τους στοιχείων, στο βαθμό που αυτό δεν απαγορεύεται από αναγκαστικό δίκαιο».

4) «Ούτε ο Εγγυητής ούτε οποιοδήποτε περιουσιακό του στοιχείο απολαύει ασυλίας για λόγους εθνικής κυριαρχίας ή άλλως από δικαιοδοσία, κατάσχεση - είτε πριν είτε μετά τη δικαστική απόφαση - ή εκτέλεση σε σχέση με οποιαδήποτε ενέργεια ή διαδικασία αφορά τη Τρίτη Τροποποιητική Σύμβαση».

ΤΟ ΒΗΜΑ