30.4.15

ΤΟΥΡΚΙΚΗ «ΣΧΟΛΗ»… ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Την καταπληκτική αποκάλυψη ότι οι Τούρκοι έχουν οργανώσει και… σχολή εκπαίδευσης παράνομων μεταναστών, (Kaçiş Eğitim), όπου τους διδάσκουν τρόπους πως να περάσουν από τις τουρκικές ακτές του Αιγαίου στα απέναντι ελληνικά νησιά, κάνει η τουρκική εφημερίδα Zaman, στο φύλο της 29 Απριλίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, στην περιοχή του Karaburun της Σμύρνης αποκαλύφτηκε ότι υπάρχουν κέντρα συγκέντρωσης παρανόμων μεταναστών όπου οι Τούρκοι δουλέμποροι εκπαιδεύουν τους μουσουλμάνους παράνομους μετανάστες πως θα χειριστούν τα φουσκωτά μόλις φτάσουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα για να τα βυθίσουν και να θεωρηθούν ναυαγοί από τα περιπολικά της ελληνικής ακτοφυλακής.
Το ζήτημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις μέχρι που αναγκάστηκε να επέμβει η ίδια η τουρκική Στρατοχωροφυλακή, προβαίνοντας σε συλλήψεις ορισμένων ατόμων που είχαν στήσει μια άκρως κερδοφόρα βιομηχανία προώθησης παρανομών μεταναστών με τζίρο εκατομμυρίων δολαρίων. Όπως αναφέρεται, η τιμή προώθησης με φουσκωτό ανέρχεται στα 1000 δολάρια, ενώ με κανονική βάρκα όπου ο κίνδυνος είναι μεγάλος κατεβαίνει στα 500 δολάρια.
Ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών που έχουν προωθήσει στα ελληνικά νησιά φέτος έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα και οι χώρες προέλευσης τους είναι κατά προτεραιότητα, Συρία, Αφγανιστάν, Σομαλία, Ερυθραία, Μυανμάρ, Αίγυπτος, Μαλί και Παλαιστίνη. Κέντρα συγκέντρωσης τους σύμφωνα με το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας, εκτός από την περιοχή του Karaburun της Σμύρνης είναι το Τσεσμέ, απέναντι από την Χίο και τα αστικά κέντρα, Urla, Seferhisar, Didim, ( Δίδυμα), Αϊβαλή, Ayvacık, Dikili, (απέναντι απ την Λέσβο), και Datça, (απέναντι από την Ρόδο). Σε όλα αυτά τα κέντρα τα οργανωμένα τουρκικά κυκλώματα συγκεντρώνουν τους εκατοντάδες χιλιάδες παράνομους μετανάστες που τους μεταφέρουν από τα ανατολικά και νότια σύνορα της Τουρκίας και από εκεί με τις κατάλληλες «οδηγίες» τους ξαποστέλνουν στην χώρα μας.
Το κύμα αναμένεται, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι Τούρκοι να πάρει τεράστιες διαστάσεις στους επόμενους θερινούς μήνες και να γίνει κυριολεκτικά μια «ανθρωποθύελα» παράνομης εισβολής στην Ελλάδα.
Τα ερωτήματα που μπαίνουν εδώ είναι τεράστια καθώς διαγράφεται πλέον ξεκάθαρα μεγάλη απειλή για την ίδια την κοινωνική και όχι μόνο συνοχή της χώρας. Πέραν τούτου υπάρχουν και άλλες «διαστάσεις» αυτής της κατάστασης. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μέσα σε όλους αυτούς τους παράνομους να υπάρχουν και ακραία τζιχαντιστικά στοιχεία, καθώς και… άλλα «στοιχεία» που υπηρετούν καθαρά τουρκικά συμφέροντα σε βάρος της χώρας μας, σε μια άκρως στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή.

Κάποτε επιτέλους θα πρέπει να μπει ένας φραγμός σε αυτή την τουρκική «βιομηχανία» προώθησης παρανόμων μεταναστών στην Ελλάδα.
nikosxeiladakis.gr

GPO/MEGA, 29/04/2015




29.4.15

Διευρύνονται και εμβαθύνονται οι σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου

Με την υιοθέτηση της Διακήρυξης της Λευκωσίας οι τρεις ηγέτες της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ελλάδας ολοκλήρωσαν σήμερα τις μεταξύ τους επαφές και συμφώνησαν σε περαιτέρω διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών σε μια σειρά από τομείς, που περιλαμβάνουν την οικονομία, το εμπόριο, τον τουρισμό και την ενέργεια.
Καλωσορίζοντας τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην Κύπρο, σε κοινή διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των σημερινών μεταξύ τους επαφών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη σημερινή σύνοδο εξετάστηκε στη βάση της Διακήρυξης του Καΐρου εμβάθυνση της συνεργασίας σε υφιστάμενους τομείς δράσεων και αναπτύχθηκαν ιδέες για διεύρυνση σε νέα πεδία συνεργασίας.
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, oι τρεις ηγέτες υιοθέτησαν τη Διακήρυξη της Λευκωσίας που αποτελεί “σημείο αναφοράς”, όπως είπε ο Πρόεδρος, για τις προτεραιότητες των τριών χωρών στους τομείς της τριμερούς συνεργασίας τους και στα ζητήματα που συζήτησαν σήμερα.
Περαιτέρω επιβεβαίωσαν ότι ο τριμερής διάλογος και η τριμερής συνεργασία προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, μια συνεργασία που περιλαμβάνει, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, τους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, του εμπορίου, του τουρισμού και της ενέργειας.
Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή συνεργασία, επαναβεβαιώσαμε, είπε ο Πρόεδρος, την κοινή αντίληψη πως η ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για ευρύτερη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο συμβάλλοντας στη σταθερότητα στην περιοχή.
Το Κυπριακό ήταν μέρος της ημερήσιας διάταξης, σημείωσε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι ενημέρωσε τους δύο ηγέτες για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας την ειλικρινή του πρόθεση και αποφασιστικότητα να εργαστεί με όλες τους τις δυνάμεις σε συνεργασία με το νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ευελπιστώντας παράλληλα και στη στήριξη της Τουρκίας ώστε το συντομότερο να επιτευχθεί δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.
Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της χώρας του για την ενότητα του κυπριακού λαού με όλες τις κοινότητες του, την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εδαφών του.
Είπε επίσης ότι σήμερα συζήτησαν τη διάνοιξη νέων οριζόντων συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της ενέργειας, του τουρισμού και των ναυτιλιακών μεταφορών.
Έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της συνεργασίας προκειμένου οι χώρες μας να γίνουν μια φυσική πύλη για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης, είπε, τονίζοντας την ειλικρινή του πρόθεση για προώθηση των σχέσεων των τριών χωρών.
Από πλευράς του ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είπε πως συζητήθηκαν πλευρές της συνεργασίας των τριών και χωρών και δράσεις εμβάθυνσης της σε μια σειρά από τομείς και σημείωσε πως σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή αυτή η συνεργασία παίρνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία καθώς Ελλάδα, Κύπρος και Αίγυπτος αποτελούν πυλώνες σταθερότητας και ασφάλειας.
Η συνεργασία και η συνεννόηση, είπε, αποφασίστηκε να επεκταθούν σε διπλωματικό και τεχνικό επίπεδο και στους οργανισμούς που συμμετέχουν οι τρεις χώρες.
Επεσήμανε επίσης τη θέση του για δίκαιη λύση του Κυπριακού στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και τη στήριξη της Ελλάδας στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών, εκφράζοντας την ελπίδα να οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο και σημειώνοντας ως ενδιαφέρουσα εξέλιξη την εκλογή του Μουσταφά Ακιντζί στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της τριμερούς και άφησε ανοιχτή την πρόσκληση για την τρίτη κατά σειρά συνάντηση που θα λάβει χώρα στην Ελλάδα.
mignatiou.com

Επιτυχημένη έξοδος της Κύπρου στις αγορές

Μετά την έκδοση πενταετούς ομολόγου τον Ιούνιο του 2014, η Κύπρος βγήκε ξανά χθες στις αγορές με τη διάθεση ομολόγου επταετούς διάρκειας, κάνοντας ένα ακόμα βήμα εξόδου από το μνημόνιο. Η δημοπρασία, η οποία ήταν και η πρώτη για το τρέχον έτος, διεξήχθη με επιτυχία. Διατέθηκαν τίτλοι 1 δισ. ευρώ, ενώ η ζήτηση των επενδυτών ανήλθε στα 1,9 δισ. ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4%.

Αντιθέτως, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων, που εκδίδει η Ελλάδα, ήταν χθες 11,62% και των διετών 21,54%, δηλαδή λίγο χαμηλότερη από τα υψηλότερα επίπεδά της μετά την αναδιάρθρωση του χρέους του 2012. Πέραν τούτων, στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αξιοποιήσει τις ιδιαίτερα χαμηλές αποδόσεις των κυπριακών δεκαετών ομολόγων, οι οποίες ανέρχονται κοντά το 3,50%.

«Αγοράσαμε περισσότερα κυπριακά ομόλογα στη χθεσινή δημοπρασία», ανέφερε ο Μακ Ντάουντινγκ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Blue Bay Asset Management. «H κυπριακή οικονομία έχει εντυπωσιακή πορεία, αφότου εισήλθε στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής». Επιπλέον, προσέθεσε ότι, κατά την κρίση του, τα κυπριακά ομόλογα είναι φθηνά λόγω της ελληνικής κρίσης. «Ωστόσο θεωρούμε ότι αποτιμάται λάθος ο επενδυτικός κίνδυνος, εν μέρει επειδή πολλοί επενδυτές συνδέουν με πολύ απλουστευτικό τρόπο τις δύο χώρες», συμπλήρωσε ο κ. Ντάουντινγκ. Στις αρχές Απριλίου ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, διεμήνυσε ότι η χώρα είναι απρόσβλητη από την ελληνική κρίση. «Συμφωνώ πως δεν υπάρχει σύνδεση, αλλά στο μυαλό των επενδυτών υπάρχει, εφόσον οι δύο ιστορίες συσχετίζονται» δήλωσε αναλυτής ειδικός σε κρατικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται πως μετά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, οι τράπεζες της Κύπρου επωμίστηκαν σοβαρές ζημίες εφόσον «κουρεύτηκε» μεγάλο μέρος των ομολόγων των ιδιωτών πιστωτών της Ελλάδας. Η Λευκωσία υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ε.Ε., λαμβάνοντας πακέτο στήριξης 11 δισ. ευρώ. Όπως στην περίπτωση της Ελλάδας έτσι και της Κύπρου, τα ομόλογα δεν εντάσσονται στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ίσως αυτό αλλάξει μετά τον επόμενο περιοδικό έλεγχο της τρόικας για την πορεία της οικονομίας του νησιού.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

«Πολεμικό» κλίμα στην Βαλτιμόρη, επεισόδια και συγκρούσεις

Με χρήση δακρυγόνων και σπρέι πιπεριού κατάφερε η αστυνομία να διαλύσει τους διαδηλωτές στην Βαλτιμόρη που αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Η αστυνομία έκανε χρήση καπνογόνων και σπρέι πιπεριού για να διαλύσει τους διαδηλωτές οι οποίοι αψήφησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας η οποία τέθηκε σε ισχύ στη Βαλτιμόρη στις 22:00 την Τρίτη (05:00 την Τετάρτη ώρα Ελλάδας), μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, την επομένη των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν τις αρχές να κηρύξουν την πολιτεία Μέριλαντ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να αναπτύξουν δυνάμεις της Εθνοφρουράς.

Η τοπική αστυνομία σε tweets που έκανε προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία των επιχειρήσεών της, ανέφερε ότι «Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν σπρέι πιπεριού έναντι ενός επιθετικού πλήθους», τονίζοντας πως οι διαδηλωτές κινήθηκαν πρώτοι εναντίον των αστυνομικών.

Πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, συμπεριλαμβανομένου του CNN, έκαναν λόγο για χρήση καπνογόνων από την αστυνομία.

Στην περιοχή βρέθηκαν χιλιάδες αστυνομικοί και άνδρες της Εθνοφρουράς, προκειμένου να ελέγξουν το πλήθος.

Η δήμαρχος Στέφανι Ρόλινγκς-Μπλέικ βρέθηκε εκεί λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση και προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαλύσει τους συγκεντρωμένους. Όλα αυτά συμβαίνουν δύο ημέρες μετά την κηδεία του Φρέντι Γκρέι, ενός 25χρονου Αφροαμερικανού ο οποίος απεβίωσε ενώ βρισκόταν υπό αστυνομική κράτηση την 19η Απριλίου.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πως στις ταραχές της Δευτέρας τραυματίσθηκαν 15 αστυνομικοί, οι έξι από τους οποίους σοβαρά.

Καταστήματα, φαρμακεία και ένα εμπορικό κέντρο λεηλατήθηκαν και ταραχοποιοί συγκρούσθηκαν με αστυνομικούς. Ήταν οι πιο βίαιες ταραχές που έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ έπειτα από εκείνες στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Βαρουφάκης: «Με συγκίνησε η Δανάη - Θα ξαναπάω Εξάρχεια!»

Το ζευγάρι έγινε στόχος 30 νεαρών στο εστιατόριο Γιάντες - Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα έγιναν - «Αν είχα αστυνομικούς μαζί, θα είχαν καεί τα Εξάρχεια!» δήλωσε ο υπουργός - Αντιδράσεις από πολιτικούς.

«Ηταν συγκινητική η στάση της Δανάης χθες το βράδυ». Με αυτά τα λόγια μίλησε ο Γιάνης Βαρουφάκης σήμερα σε συνομιλητές του για το γεγονός ότι, χθες το βράδυ κατά τον προπηλακισμό του από αναρχικούς στα Εξάρχεια, η σύζυγός του τον αγκάλιασε για να τον προστατεύσει. Ο υπουργός δήλωσε ότι αυτοί που του επιτέθηκαν ήταν από 18 έως 30 ετών «παιδιά θυμωμένα, που νιώθουν την περιοχή δική τους και δεν θέλουν εκεί πολιτικούς. Δεν υπάρχει όμως άβατο!». Οπως είπε συζήτησε μαζί τους και τελικά έφυγε ευχαριστημένος παρά το επεισόδιο. Κατά τη διάρκεια μάλιστα της συζήτησης οι νεαροί έβγαλαν τις κουκούλες τους  και όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης «δεν είναι σωστό να βγάζουμε μίσος απέναντί τους, χρειάζεται κατανόηση σε αυτές τις περιπτώσεις, όχι να απαντάς βίαια στη βίαιη συμπεριφορά». Τόνισε δε πως έφυγε χωρίς ασφάλεια και πως θα ξαναπάει στα Εξάρχεια: «Ερχομαι στα Εξάρχεια 30 χρόνια, πριν γεννηθείτε εσείς, και θα συνεχίσω να πηγαίνω, είμαι Εξαρχιώτης».

Πώς έγιναν όλα

Όλα συνέβησαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα όταν ο κ. Βαρουφάκης βρισκόταν στο εστιατόριο «Γιάντες» με τη σύζυγό του Δανάη Στράτου. «Μας έβρισαν, μας πέταξαν γυάλινα αντικείμενα. Η Δανάη με προστάτευσε για να μη με χτυπήσουν. Ακολούθησε συνομιλία σε υψηλούς τόνους στη Βαλτετσίου. Ήθελαν να με διώξουν», αναφέρει σε ανακοίνωσή του όπου εξιστορεί τα όσα συνέβησαν ο υπουργός Οικονομικών.


Όπως αναφέρει ο κ. Βαρουφάκης από το επεισόδιο δεν τραυματίστηκε κανείς, εκτιμώντας ότι στόχος των νεαρών, δεν ήταν ο τραυματισμός του ιδίου και της συζύγου του καθώς, αν ήθελαν να τον τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή, για να το πετύχουν.

«Η Δανάη σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσιάζοντας παραστατικά τι συνέβη.

Ένα τέταρτο αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, το ζεύγος Βαρουφάκη επιχείρησε να εξέλθει από το εστιατόριο όπου εκεί υπήρξε νέος έντονος διάλογος.

«Η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή» επισημαίνει πάντως ο υπουργός, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του.

Οπως είναι γνωστό ο υπουργός Οικονομικών με δική του απαίτηση δεν έχει αστυνομική συνοδεία, ενώ οι αρχές δεν ειδοποιήθηκαν για το περιστατικό. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης ενημέρωσε τον Γιάννη Πανούση, ο οποίος με τη σειρά του ειδοποίησε τον αρχηγό της ΕΛΑΣ.

Η ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

«Χθες το βράδυ (Τρίτη 28η Απριλίου), στην περιοχή των Εξαρχείων, η σύζυγός μου Δανάη Στράτου κι εγώ δεχθήκαμε επίθεση από ομάδα αντιεξουσιαστών στο εστιατόριο όπου δειπνήσαμε. Αντίθετα με τις εικασίες που ακούστηκαν, δεν επρόκειτο για οργανωμένο επεισόδιο, προσπάθεια σοβαρού τραυματισμού μας, προβοκάτσια ή για μέρος της συνολικότερης προσπάθειας πολιτικής «αποδόμησής» μου των τελευταίων ημερών.

Τα γεγονότα εξελίχθηκαν ως εξής:

Κατά τις δέκα το βράδυ συνάντησα την Δανάη και μία φίλη μας στην υπαίθρια αυλή του εστιατορίου Γιάντες στην Οδό Βαλτετσίου, όπου και δειπνήσαμε. Δύο ώρες περίπου αργότερα, αφού είχαμε ολοκληρώσει το δείπνο μας, εισέβαλε στην αυλή ομάδα αντιεξουσιαστών. Με απειλητικές διαθέσεις, καλυμμένα τα πρόσωπα, ύβρεις και ρήψη γυάλινων αντικειμένων προς εμάς (τα οποία δεν μας χτύπησαν) κινήθηκαν σχετικά αργά προς το μέρος μας απαιτώντας την απομάκρυνσή μου από τον «χώρο τους».

Στόχος τους, έχω την εντύπωση, δεν ήταν ο τραυματισμός μας καθώς, αν ήθελαν να με τραυματίσουν, είχαν την ευκαιρία, και την συντριπτική «αριθμητική» υπεροχή, για να το πετύχουν. Εκτιμώ ότι στόχος τους ήταν να με οδηγήσουν σε άτακτη φυγή με ελαφρά, εξευτελιστικά χτυπήματα. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί επειδή η Δανάη, πριν έρθουν δίπλα μας οι αντιεξουσιαστές (και πριν προλάβω να την σταματήσω), σηκώθηκε όρθια και με αγκάλιασε με δύναμη, στρέφοντας την πλάτη της προς αυτούς έτσι ώστε να πρέπει να χτυπήσουν πρώτα εκείνη πριν χτυπήσουν εμένα.

Η κίνηση εκείνη της Δανάης φαίνεται ανάγκασε την «εμπροσθοφυλακή» (δύο άτομα) να προσπαθήσουν για μερικά δευτερόλεπτα να με «πετύχουν» χωρίς να χτυπήσουν εκείνη. Πολύ γρήγορα όμως υποχώρησαν και, συνεχίζοντας τις ύβρεις και τις απειλές, βγήκαν από την αυλή και μας περίμεναν έξω από το εστιατόριο. Ένα τέταρτο της ώρας αργότερα, και αφού οι υπόλοιποι θαμώνες του εστιατορίου αποχώρησαν χωρίς να εμποδιστούν, βγήκαμε με την Δανάη κατευθυνόμενοι προς την μοτοσυκλέτα μας που ήταν σταθευμένη ακριβώς έξω από το εστιατόριο, επί της Βαλτετσίου. Οι αναμένοντες αντιεξουσιαστές, υβριστικοί μεν αλλά από απόσταση μερικών μέτρων, μας υποδείκνυαν να εγκαταλείψουμε τον «χώρο» τους.

Ανεβήκαμε στην μοτοσυκλέτα αλλά την ίδια ώρα ξεκίνησα διάλογο μαζί τους, δηλώνοντας ότι θέλω να τους ακούσω ακόμα κι αν αυτό απαιτεί να με χτυπήσουν. (Έσβησα μάλιστα και τον κινητήρα, κατέβηκα, και συνομίλησα με μια ομάδα 5-6 από τους πιο θυμωμένους εξ αυτών). Μετά από περίπου 15 λεπτά έντονης αλλά μη βίαιης συνομιλίας τα πνεύματα ηρέμησαν και αποχωρήσαμε (με την μοτοσυκλέτα μας) χωρίς καμία απειλή.

Το εν λόγω περιστατικό επιβεβαιώνει κάποιες σκέψεις και συναισθήματα που είχα από την εποχή που ζούσα στην περιοχή των Εξαρχείων (2000-2006) καθώς και κατά την διάρκεια «εισβολών» ατόμων του ίδιου χώρου στα αμφιθέατρα της Οδού Σίνα όπου δίδασκα. Τώρα δεν είναι η στιγμή για να αναπτύξω εκείνες τις σκέψεις.

Αρκούμαι να δηλώσω, άλλη μια φορά, την πάγια θέση πως, όσο φόβο και απέχθεια να μας προκαλεί η άσκηση αυθαίρετης βίας, η απάντηση στον θυμό αυτών των ανθρώπων και στις βίαιες εκδηλώσεις τους, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ούτε η άτακτη υποχώρηση ούτε η βίαιη καταστολή».

Το σκήνικο περιέγραψε και η δημοσιογράφος Κατερίνα Ακριβοπούλου στον λογαριασμό της στο Facebook:

«Συνέβη απόψε στα Εξάρχεια: Ο Βαρουφάκης με τη γυναίκα του και μια φίλη τους έτρωγαν στην ταβέρνα της Βαλτετσίου, όπου συχνάζουν χρόνια. Κάποια στιγμή όρμησαν μέσα καμιά 10αρία εξαγριωμένοι νεαροί και άρχισαν τους προπηλακισμούς σε στυλ "τι δουλειά έχεις εσύ εδώ ρε, εδώ είναι δική μας περιοχή" και τέτοια.

Ψύχραιμος ο Βαρουφάκης, τους έπιασε την κουβέντα και οι νεαροί αποχώρησαν από την ταβέρνα , περιμένοντάς τους όμως έξω , όπου είχαν συγκεντρωθεί ήδη καμιά 60αριά ακόμη. Χωρίς αστυνομική συνοδεία εννοείται, ο υπουργός και η γυναίκα του, κατευθύνθηκαν προς τη μηχανή τους, με τους συγκεντρωμένους να τους προπηλακίζουν ακόμη πιο έντονα. Τότε ο Βαρουφάκης τους πλησιάζει και τους λέει: " Θέλετε να με χτυπήσετε, χτυπήστε με, κάντε ο,τι θέλετε, αλλά ελάτε να μιλήσουμε πρώτα . Πείτε μου γιατί δεν με θέλετε στα Εξάρχεια , εγώ ζούσα εδώ πολύ πριν από σάς και εξακολουθώ να συχνάζω , γιατί τα αγαπάω ". Στη μέση της Βαλτετσίου στήθηκε λοιπόν ένα τεράστιο πηγαδάκι μαζί τους , με μια συζήτηση που κράτησε πάνω από μισή ώρα, ενώ είχε αρχίσει να μαζεύεται και άλλος κόσμος , σχεδόν 200 άτομα! Στο τέλος του είπαν "καλά τα λές, αλλά στα Εξάρχεια να έρχεσαι όταν θα πάψεις να είσαι πολιτικός"! Γέλασε, πήρε τη Δανάη του και έφυγαν με τη μηχανή τους...

Όταν τον ρώτησα αν μετά από αυτό σκοπεύει να ξαναδεί το θέμα της προστασίας, μου είπε το εξής : "Είσαι καλά ? Σκέψου να είχα απόψε αστυνομικούς μαζί μου . Θα είχαν καεί τα Εξάρχεια. Τώρα είναι που δεν πρόκειται να δεχτώ αστυνομική συνοδεία"... Αυτα συνέβησαν απόψε... Μια ιστορία αυστηρώς ακατάληπτη για κακομοίρηδες μικρόνοες, αξιοθρήνητους τύπους του μέσου όρου και φοβισμένες εθελόδουλες γραβάτες ...»


ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Το παράπονο του Άδωνι:



Τσίπρας: Μας παραπλάνησαν για αυτό δεν πήραμε την δόση

Θύμα παραπλάνησης στο Eurogroup έπεσε η κυβέρνηση γι αυτό δεν πήρε την δόση, τον Φεβρουάριο, ανέφερε ο πρωθυπουργός στο Star.

«Και τα λάθη και οι παραλήψεις είναι στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Και η κυβέρνηση μαθαίνει από τα λάθη της. Υπάρχουν όμως λάθη που γίνονται και είναι εγκληματικά, υπάρχουν λάθη που γίνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων, υπάρχουν και λάθη που σε παραπλανούνε. Το συγκεκριμένο λάθος, (ότι δεν πήραμε την δόση) ανήκει σ' αυτή την κατηγορία», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε στις 18 του Φλεβάρη, η ΕΚΤ πήρε μία απόφαση την οποία χαρακτήρισε «πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη» και η οποία ήταν, «να μειώσει το όριο της δυνατότητας των ελληνικών συστημικών τραπεζών, να αγοράζουν τα λεγόμενα T-Bills δηλαδή έντοκα γραμμάτια».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «στις 20, όταν βλέπαμε ότι πάμε σε μία συμφωνία, έθεσα το ζήτημα στον κ. Ντάισελμπλουμ και ο κ. Βαρουφάκης, δια ζώσης, στο Eurogroup και μας είπαν ότι θα παρθεί πίσω αυτή η απόφαση. Πιστήκαμε από μία προσωπική δέσμευση και δεν απαιτήσαμε να υπάρχει γραπτή δέσμευση, όπως είχαμε καταγράψει στην επιστολή δύο μέρες νωρίτερα, που ζητούσαμε την επέκταση της δανειακής σύμβασης και όχι του μνημονίου, όπως κάποιοι μας είπαν».


Θεωρήσαμε καλόπιστη την προφορική επισήμανση, όπως θεωρήσαμε και καλή την πίστη ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της 20ης Φλεβάρη, είπε ο πρωθυπουργός. 

newmoney.gr, 28/04/2015

26.4.15

Οι 3 αμερικανικές "δυναστείες"




Πηγή: Washington Post, 24/04/2015

Σχέση μεταξύ θρησκευτικότητας και καινοτομίας

Wall Street Journal, 24/04/2015

Reuters: Πλήρως απομονωμένος ο Γιάνης Βαρουφάκης - Ούτε στο δείπνο των υπουργών Οικονομικών δεν πήγε

Νέα επίθεση σε βάρος του Γ. Βαρουφάκη, εξαπολύουν τα διεθνής μέσα ενημέρωσης με το πρακτορείο Reuters να δίνει το κλίμα από τη σύνοδο στη Ρίγα περιγράφοντας ορισμένες λεπτομέρειες.

Το πρακτορείο χαρακτηρίζει τον κ. Βαρουφάκη ως τον «Ελληνα επαναστάτη υπουργό Οικονομικών», και τονίζει πως «ο Βαρουφάκης ήταν πιο απομονωμένος από ποτέ», ενώ επισημαίνει ότι αυτό που εισέπραξε και μετά τη συνεδρίαση ήταν «η πλήρης και παγερή αδιαφορία» των ομολόγων του.

Γλαφυρή και διόλου κολακευτική είναι η περιγραφή για το βράδυ της Παρασκευής, μετά το Eurogroup, όπου το πρακτορείο μεταδίδει ότι «ενώ τα λεωφορεία μετέφεραν τους εναπομείναντες στην πρωτεύουσα της Λετονίας Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών σε ένα δείπνο, ένας από αυτούς έμεινε πίσω στο ξενοδοχείο και μετά περιπλανήθηκε μόνος στο σκοτάδι».

Αυτός δεν ήταν άλλος από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, για τον οποίο σχολιάζουν οι ανταποκριτές του πρακτορείου στη Ρίγα, Robin Emmott και Ingrid Melander: «Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε πως είχε άλλα σχέδια, έπειτα από μια μέρα ανελέητου σφυροκοπήματος και επαφών στη Ρίγα, κάτι που υπογράμμισε την απομόνωσή του καθώς προσπαθεί να αποτρέψει την εθνική χρεοκοπία. Την ώρα που στους άλλους υπουργούς οι συνοδείες τους τούς έφερναν φαγητό και ζεστά ρούχα κατά τη συνεδρίαση στη Ρίγα, ο Βαρουφάκης ήταν σχεδόν πάντα μόνος, απέχοντας από τη οποιαδήποτε βοήθεια ή κάλυψη από security».

«Είναι εντελώς απομονωμένος» αναφέρει στο Reuters ένας ανώτερος αξιωματούχος, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται και προσθέτει για το δείπνο όπου οι υπουργοί απόλαυσαν τοπικά θαλασινά εδέσματα με σολομό και λαβράκι υπό τους ήχους χορωδίας: «Δεν ήρθε καν στο δείπνο να εκπροσωπήσει τη χώρα του».

Οσο για το πρωί πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο μεταδίδει ότι την ώρα που όλοι τους ήταν στο μπουφέ για να πάρουν πρωινό, ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι «απέφυγαν να ανταλλάξουν ακόμα και βλέμμα».

Οι δημοσιογράφοι του Reuters επισημαίνουν ότι αυτή «η σκλήρυνση της διάθεσης προς τον Βαρουφάκη θέτει σε κίνδυνο να εμβαθύνει το χάσμα που πρέπει να γεφυρώσει η Ελλάδα με τους πιστωτές της, αν η Αθήνα θέλει να αποφύγει τη χρεοκοπία. Επειτα από τρεις μήνες μακρών και καρποφόρων διαπραγματεύσεων, οι υπουργοί της Ευρωζώνης τον προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η ελληνική ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση δεν θα πάρει καμία βοήθεια μέχρι να συμφωνήσει σε ένα πλήρες οικονομικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, πριν από το τέλος Ιουνίου».


Μάλιστα, οι δημοσιογράφοι Robin Emmott και Ingrid Melander αναφέρουν ότι κάποιες από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης «είναι τόσο απογοητευμένες από αυτό που βλέπουν με την Ελλάδα να αποτυγχάνει να συμβιβαστεί, που ένας από τους υπουργούς είπε ότι ίσως τώρα έχει φτάσει η ώρα να προετοιμαστούμε για μια ελληνική χρεοκοπία».

Ημερησία, 25/04/2015

24.4.15

Οι μυστικές συναντήσεις για την Ελλάδα: Τι κέρδισε και τι χάνει ο Τσίπρας

Ο δρόμος για μια «αμοιβαία επωφελή λύση» και έναν «έντιμο συμβιβασμό» της Αθήνας με τους πιστωτές της, έχει πολλές στροφές ακόμη μέχρι να καταλήξει στο τέλος του – όποιο και αν είναι αυτό.

Φαίνεται ωστόσο ότι η μυστικοπάθεια που επικρατεί το τελευταίο διάστημα και οι έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις μεταξύ των πιστωτών, έχουν «ουρά» και δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις μπαίνουν στο πιο λεπτό και κρίσιμο στάδιό τους.

Στην μόνη φανερή συνάντηση, μεταξύ Μέρκελ και Τσίπρα, η Γερμανίδα καγκελάριος έσπευσε να διαμηνύσει ότι... συμφώνησε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να μην διαρρεύσει το περιεχόμενο της συνομιλίας τους που κράτησε μία ώρα. Εδωσε πάντως το στίγμα των προθέσεων των δανειστών, καθώς τόνισε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα προκειμένου να μην ξεμείνει η Ελλάδα από ρευστό.

Επιπλέον, έγιναν άλλες δύο συναντήσεις – χωρίς ελληνική συμμετοχή - μεταξύ των πιστωτών οι οποίες κρατήθηκαν κρυφές: Μια την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και μια το βράδυ της Πέμπτης στη Ρίγα.
Φαίνεται, πως αυτές οι μυστικές διαπραγματεύσεις, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

Τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι στιγμής, μετά και την συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας είναι τα εξής:

- Αχνοφαίνονται τα σημάδια μιας συμφωνίας των δύο πλευρών. Μια διαφωνία εδώ, υπάρχει ως προς τον χρόνο που θα επιτευχθεί αυτή. Η Ελλάδα, όπως διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην γερμανίδα Καγκελάριο, επιδιώκει λύση μέχρι τις 30 Απριλίου. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι λύση δεν θα δοθεί στην σύνοδο της Ρίγας, ίσως ούτε και στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου. Ωστόσο, εκτιμούν ότι το τελικό περιθώριο είναι μέχρι τις 30 Ιουνίου, οπότε και λήγει το πρόγραμμα της τετράμηνης παράτασης. Το θέμα είναι αν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τότε.

- Υπήρξε σύγκλιση απόψεων του Ελληνα Πρωθυπουργού και της Ανγκελας Μέρκελ αναφορικά με το απαιτητό όριο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κατ' αρχήν συμφωνία προβλέπει μείωση σε 1,2%-1,5% για φέτος και το 2016. Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, είναι ένας στόχος της κυβέρνησης που επιτυγχάνεται και βοηθά την ελληνική οικονομία να αναπνεύσει χωρίς την πιεστική απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% του ΑΕΠ, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Οι Τσίπρας και Μέρκελ φέρεται να συμφώνησαν επίσης:
- Στις ιδιωτικοποιήσεις – χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
- Στο να μετατραπεί η γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων σε ανεξάρτητη αρχή.
- Να αποκτήσει περισσότερη ανεξαρτησία η ΕΛΣΤΑΤ.

Η ελληνική πλευρά ζητά:
- Ενδιάμεση συμφωνία Αθήνας-εταίρων μέχρι το τέλος Απριλίου, κάτι, που συνάδει με την επιθυμία της κυβέρνησης να υπάρξει έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα την ερχόμενη Πέμπτη.
- Να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου μια ενδιάμεση συμφωνία, αναγνωρίζοντας δι' αυτού του τρόπου σαφώς, πως υπάρχει ένα πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.
- Η Μέρκελ συμφώνησε ότι αν υπάρξει ο,τιδήποτε έκτακτο, θα γίνει ό,τι χρειαστεί.

Παρά το θετικό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα, όπως διοχετεύουν κυβερνητικές πηγές, φαίνεται πως η πλευρά των πιστωτών εξακολουθεί να πιέζει για συγκεκριμένα μέτρα.

Ειδικότερα ζητούν:
- Αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες
- Κατάργηση των εξαιρέσεων για ΦΠΑ σε νησιά
- Μείωση επικουρικών συντάξεων
- Να μην καταβληθεί η 13η σύνταξη που έχει προαναγγελθεί
- Επιπλέον, οι δανειστές δεν φαίνεται να δέχονται νέα μετάθεση για ασφαλιστικό και εργασιακά.

Για το λόγο αυτό προφανώς, πηγές κοντά στον Ελληνα Πρωθυπουργό ένιωθαν την ανάγκη να υπενθυμίσουν ότι «παραμένουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας και αφορούν κυρίως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και ο ΦΠΑ».

Οι μυστικές συσκέψεις για την Ελλάδα χωρίς την Ελλάδα
Στις δύο προαναφερθείσες μυστικές συσκέψεις, δεν εκλήθη εκπρόσωπος της Ελλάδας, για προφανείς λόγους: Στόχος φαίνεται να ήταν να υπάρξει μια κοινή γραμμή έναντι του ελληνικού ζητήματος και – ενδεχομένως – να καμφθούν κάποιες ακραίες αντιρρήσεις ώστε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση.

Λίγες ώρες πριν το Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας συναντήθηκαν εκπρόσωποι της ΕΚΤ, ο Πόλ Τόμσεν ως εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλιγκ.

Την περασμένη Παρασκευή υπήρξε και δεύτερη μυστική συνάντηση με θέμα τη χώρα μας. Στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ συνεδρίασε το λεγόμενο «Κλαμπ της Ουάσινγκτον» (Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε, Σαπέν, Πάντοαν, Ντε Γκίντος, Μοσκοβισί και Ντομπρόφσκις) για να συζητήσει για την Ελλάδα.

Πηγή που έλαβε μέρος στη μυστική συνάντηση, στην οποία βεβαίως δεν προσκλήθηκε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι η συζήτηση δεν έφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς δεν υπήρξε σύγκλιση απόψεων για την κοινή γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί για την Ελλάδα.

Ο λόγος ήταν ότι η Λαγκάρντ και ο Σόιμπλε, με την υποστήριξη -ως συνήθως- του Ισπανού υπουργού Οικονομικών, επιμένουν στη σκληρή γραμμή που θέλει να μπουν όλα στο τραπέζι και να ληφθούν σκληρές αποφάσεις σε εργασιακά και ασφαλιστικό. Στη μέση βρίσκονταν οι Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι, ενώ πιο συγκαταβατικοί ήταν οι εκπρόσωποι της Κομισιόν.

Το ειρωνικό σχόλιο του ΥΠΟΙΚ για τις μυστικές συσκέψεις
Οι συσκέψεις που έγιναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, προκάλεσαν την ειρωνική αντίδραση κύκλων του υπουργείου Οικονομικών. «Καλό είναι που βρίσκονται μπας και αποφασίσουν κοινή στάση» σχολίασαν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ και προσέθεταν: «Η διαπραγμάτευση καθυστερεί εξαιτίας του γεγονότος ότι οι θεσμοί δεν έχουν κοινή γραμμή».

Την ίδια ώρα, ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης εξακολουθεί να παίζει σκληρό πόκερ, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια». Σε δηλώσεις του στο περιοδικό  Philosophie Magazine, ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι ο κίνδυνος να εγκαταλείψει η Ελλάδα το ευρώ εάν αναγκαστεί να αποδεχτεί περισσότερη λιτότητα δεν είναι μπλόφα.


«Δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε πια. Οταν λέω ότι θα καταλήξουμε να φύγουμε από το ευρώ αν θα πρέπει να αποδεχτούμε περισσότερη λιτότητα που δεν είναι βιώσιμη, αυτό δεν είναι μπλόφα δεν είναι η εποχή να μπλοφάρει κανείς αναφορικά με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος».

iefimerida.gr, 23/04/2015

Η Όλγα Κεφαλογιάννη από την συνεδρίαση στη Bουλή για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά στα αποθεματικά των δήμων



Η Όλγα Κεφαλογιάννη από την συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής στο ΥΠΕΘΑ, 22/04/2015


Η Δανέζα πρωθυπουργός από την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό στις 23/04/2015



Η ρύθμιση-εξπρές έφερε στα ταμεία 147 εκ. ευρώ

«Ανάσα» 147 εκ. ευρώ στα δημόσια ταμεία έφερε τελικά η ρύθμιση-εξπρές σε μόλις 5 εργάσιμες ημέρες, τονώνοντας τα φορολογικά έσοδα του Μαρτίου, που, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κινούνται πάνω από τον στόχο κατά περίπου 400 εκ. ευρώ.

Η ρύθμιση κρίνεται επιτυχημένη από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Ν. Βαλαβάνη, καθώς εμφανίστηκαν στις τράπεζες δεκάδες οφειλέτες οι οποίοι πλήρωσαν ποσά ακόμη και πάνω από 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία, 6 φορολογούμενοι με οφειλές άνω του 1 εκ. ευρώ πλήρωσαν συνολικά 12,364 εκ. ευρώ ή 2.060.795 ευρώ κατά μέσο όρο ο καθένας. Για τους τέσσερις από τους μεγαλοοφειλέτες τα χρέη είχαν δημιουργηθεί την περίοδο 2001-2010.

Επίσης στις τράπεζες προσήλθαν 9 οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που κυμαίνονται μεταξύ 300.000 - 1.000.000 ευρώ και πλήρωσαν συνολικά 4,2 εκ. ευρώ, δηλαδή 467.788 ευρώ κατά μέσο όρο για να «σβήσουν» τις υπέρογκες προσαυξήσεις με τις οποίες είχαν «φορτωθεί».

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι 30 οφειλέτες με 199 οφειλές που κυμαίνονται μεταξύ 100.000 - 150.000 ευρώ πήγαν και πλήρωσαν συνολικά 3,6 εκ. ευρώ, δηλαδή περίπου 120 χιλιάδες κατά μέσο όρο. Αλλοι 24 οφειλέτες με 281 οφειλές, που κυμαίνονται μεταξύ 150.000 - 300.000 ευρώ προσήλθαν στις τράπεζες και πλήρωσαν 5,2 εκ. ευρώ, δηλαδή 214.775 ευρώ κατά μέσο όρο.

Ποιοι πλήρωσαν
Συνολικά η ρύθμιση-εξπρές που «έτρεξε» πέντε εργάσιμες ημέρες (20 - 27 Μαρτίου) έφερε στα ταμεία του Δημοσίου το ποσό των 147.034.038 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό το κατέβαλαν 151.124 φυσικά και νομικά πρόσωπα, καλύπτοντας 247.173 οφειλές, ενώ 68.748 φορολογούμενοι αποπλήρωσαν τις συνολικές οφειλές τους καταβάλλοντας συνολικά 56.031.758 ευρώ. Από τους 151.124 οφειλέτες που χρησιμοποίησαν τη ρύθμιση - εξπρές:

- 4.185 φορολογούμενοι με χρέη πάνω από 5.000 ευρώ πλήρωσαν 79,3 εκ. ευρώ ή το 53,9% του συνολικού ποσού που εισέπραξε το Δημόσιο.
- 147.029 φορολογούμενοι με ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 5.000 ευρώ κατέβαλαν 67,7 εκ. ευρώ ή το 46% των εισπράξεων.
- 35.000 φορολογούμενοι κατέβαλαν έως 50 ευρώ και άλλοι 23.000 που κατέβαλαν από 50-100 ευρώ.
- Από τις 247.173 ληξιπρόθεσμες οφειλές που μπήκαν στη ρύθμιση-εξπρές 56 είχαν δημιουργηθεί τη δεκαετία 1971-1980, 501 την περίοδο 1981-1990, 1.809 οφειλές δημιουργήθηκαν τη δεκαετία 1991-2000, 3.062 οφειλές την περίοδο 2001-2005. Ο μεγαλύτερος αριθμός των οφειλών που ρυθμίστηκαν αφορά τα έτη από το 2011 και μετά. Συγκεκριμένα, τακτοποιήθηκαν 33.449 οφειλές που είχαν βεβαιωθεί τη διετία 2011-2012 και 195.724 που βεβαιώθηκαν την τριετία 2013-2015.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι αν και η ρύθμιση-εξπρές στόχευε κυρίως στις παλιές οφειλές, που έχουν φορτωθεί με μεγάλες προσαυξήσεις, ο μεγάλος όγκος πληρωμών αφορά σε οφειλές που βεβαιώθηκαν την τελευταία 3ετία. Ειδικότερα, περίπου 93 εκ. ευρώ από τις εισπράξεις αφορούν σε οφειλές της περιόδου 2013-2015, άλλα 23 εκ. ευρώ την περίοδο 2011- 2012 κι άλλα 19,6 εκ. ευρώ την περίοδο 2006-2010.


Αντιθέτως, για τις οφειλές προ του 2000 οι εισπράξεις περιορίζονται συνολικά στα 2,8 εκ. ευρώ, ενισχύοντας την εκτίμηση ότι τα παλιά χρέη είναι πλέον ανεπίδεκτα είσπραξης.

ΈΘΝΟΣ, 02/04/2015

Απογοητευμένοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - Περιορισμένη η πρόοδος στις διαπραγματεύσης της Ελλάδας με τους πιστωτές

Απογοητευμένοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης - Περιορισμένη η πρόοδος στις διαπραγματεύσης της Ελλάδας με τους πιστωτές.

(upd)Εχθρικό ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη να δέχεται σκληρή κριτική από τους απογοητευμένους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τον πρόεδρο Jeroen Dijsselbloem να ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τμηματική εκταμίευση της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
 
Το Eurogroup ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψει σκληρά για τις μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Draghi προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία θα επανεξεταστεί το haircut στα collateralls των ελληνικών τραπεζών. 

Αναλυτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup, δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου, Jeroen Dijsselbloem, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης στη Ρίγα της Λετονίας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τμηματική καταβολή της δόσης και ότι στόχος είναι μια συνολική συμφωνία με την Ελλάδα.   «Ένας αναλυτικός κατάλογος μεταρρυθμίσεων απαιτείται για την έκβαση των διαπραγματεύσεων», ανέφερε.  «Ξεμένουμε από χρόνο.  Έχει χαθεί πολύς χρόνος το τελευταίο τρίμηνο», προειδοποίησε ο Dijsselbloem.  «Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σε όλη την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο Dijsselbloem.  Στη συνέχεια τόνισε ότι η Ευρωζώνη πρέπει να ενισχύσει τις αντοχές της έναντι ενδεχόμενων σοκ, αναφορά η οποία προκαλεί εντύπωση.

Την άποψη πως έχει καταγραφεί τους τελευταίους τρεις μήνες περιορισμένη πρόοδος στο ζήτημα της Ελλάδας, η οποία όμως δεν είναι επαρκής εξέφρασε ο Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ. «Θα ήταν λάθος να σκεφτούμε ότι τίποτε δεν έχει γίνει.  Ίσως είναι περιορισμένη η πρόοδος αλλά έχουμε προχωρήσει λίγο» τόνισε ο Moscovici, υπογραμμίζοντας πάντως πως χρειάζεται μια συμφωνία – πακέτο. «Αλλά ακόμα δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ώστε να τηρήσει ένα μέρος των δεσμεύσεων της απέναντι στους εταίρους της» τόνισε ο Moscovici. Όπως είπε, το μήνυμα της ΕΕ προς την Ελλάδα είναι ξεκάθαρο. «Πρέπει να επιταχύνουμε από σήμερα.
Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας από αυτό το Σαββατοκύριακο» τόνισε ο Moscovici, ο οποίος αφού ανέφερε πως ένα κομμάτι της ευθύνης βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας, επεσήμανε πως «ο χρόνος τρέχει, πρέπει να ανεβάσουμε στροφές».

«Κατανοώ ότι υπάρχουν θετικά βήματα. Αλλά υπάρχουν διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν», ανέφερε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης.  Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν V. Dombrovskis έκανε λόγο για περιορισμένη πρόοδο και ζήτησε να επιταχυνθεί η διαπραγμάτευση.

Προειδοποίηση Draghi
Εάν δεν υπάρξει συμφωνία θα επανεξεταστούν τα haircuts στα collaterals των ελληνικών τραπεζών προειδοποίησε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi.  O κεντρικός τραπεζίτης ξεκαθάρισε ότι η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να στηρίζει τις ελληνικές τράπεζες μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.  «Μικρή πρόοδος έχει σημειωθεί. Πρέπει να επιταχύνουμε» τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ, ο οποίος ζήτησε να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα και να γίνουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
 
«Ανεύθυνος και τζογαδόρος ο Βαρουφάκης»
Αρνητικό ήταν το κλίμα για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια του Eurogroup, καθώς δέχθηκε έντονη κριτική από τους ευρωπαίους ομολόγους του, εν μέσω έντονης απογοήτευσης για την άρνησή του να προχωρήσει σε μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και την απελευθέρωση της οικονομικής βοήθειας.
Όπως επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο επικαλείται πηγές κοντά στις συνομιλίες, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης χαρακτήρισαν ανεύθυνους τους χειρισμούς Βαρουφάκη και τον κατηγόρησαν ότι χρονοτριβεί, ενώ τον χαρακτήρισαν τζογαδόρο, αλλά και ερασιτέχνη. Έλληνας αξιωματούχος που βρίσκεται στη Ρίγα, σε επικοινωνία του Bloomberg δήλωσε ότι δεν δύναται να σχολιάσει. Τι δήλωσαν οι αξιωματούχοι προσερχόμενοι στο Eurogroup

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble κατέστησε σαφές ότι δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα σήμερα για την Ελλάδα, καθώς δεν έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς, δυναμιτίζοντας το κλίμα με το «καλημέρα».

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κάποια αναφορά για πρόοδο μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, με στόχο ενδεχομένως τη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup, πριν την προγραμματισμένη συνεδρίαση της 11ης Μαίου.  Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης προσήλθε στη συνεδρίαση χωρίς να παραχωρήσει δηλώσεις. 

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει μια πολιτική συμφωνία, ενώ ζήτησε χθες από την Καγκελάριο Angela Merkel να επισπευτούν οι διαδικασίες προκειμένου να κλείσει μια ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τις 30 Απριλίου, όπως προέβλεπε η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

«Αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με το Brussels Group παραμένουν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει για το πρωτογενές πλεόνασμα.  Κοινοτικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «μετριάσει τις απαιτήσεις της» και να «ελαττώσει τις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι της ευρωζώνης δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας και ελαστικότητας, κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την ελευθέρωση των αγορών, τόσο των αγαθών όσο και της εργασίας. 

Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της ευρωζώνης, οι «18» θα προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ούτως ώστε ως το ερχόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων που η Αθήνα έχει λαμβάνειν.

Την άποψη πως είναι εξαιρετικά επείγον να υπάρξει μια συμφωνία με την Ελλάδα εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem κατά την προσέλευση του στη συνεδρίαση.
Στις δηλώσεις του ο Dijsselbloem υποστήριξε πως υπάρχει αποφασιστικότητα από την πλευρά της Ελλάδας για να υπάρξει μια συμφωνία. Ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι εκτιμά πως η Αθήνα θα καταφέρει να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα της ρευστότητας, αν και υπογράμμισε πως ο χρόνος τελειώνει για την επίτευξη μιας συμφωνίας.
«Μίλησα με τους συναδέλφους μου στην Αθήνα, είναι αποφασισμένοι για λύση καθώς ο χρόνος τελειώνει. Άκουσα κάποια καλά νέα από την Ελλάδα, αλλά θέλω να ακούσω περισσότερα στοιχεία» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Τις προσδοκίες για πρόοδο μεταξύ Ελλάδας – πιστωτών στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας υποβάθμισε με το καλημέρα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble, με το γνωστό του ύφος.  «Να πάτε να δείτε την ωραία Ρίγα, αποτέλεσμα δεν θα δείτε» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Περιμένω να δω την αναφορά των θεσμών, αλλά είναι σαφές ότι δεν υπάρχει σημαντική πρόοδος από την Ελλάδα», ανέφερε.

Να επιταχύνει τους ρυθμούς της, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις, P. Moscovici, κατά την είσοδό του στο έκτακτο eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας. «Η πρόοδος για την Ελλάδα είναι πολύ αργή», δήλωσε ο Moscovici, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να επιταχύνει τους ρυθμούς της.

«Ήρθε η ώρα να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα», ανέφερε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Jörg Schelling, προσθέτοντας πως δεν έχει υπάρξει κάποια αξιοσημείωτη πρόοδος. Αν και ενοχλημένος από την έλλειψη προόδου στις συζητήσεις με την Ελλάδα, ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ τόνισε, ακόμα, πως τεχνικά δεν γίνεται να υπάρξει έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το λεγόμενο και ως Grexit, καθώς δεν προβλέπεται φυγή από το ευρώ, παρά μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δήλωσε, επίσης, ότι οι συζητήσεις για την Ελλάδα φαίνεται να έχουν φτάσει σε κορυφαίο επίπεδο.

Την άποψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στο σημερινό Eurogroup που πραγματοποιείται στη Ρίγα της Λετονίας εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis. Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν υποστήριξε πως δεν έχει γίνει αρκετή πρόοδος στην ελληνική υπόθεση καθώς και ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες σε τεχνικό επίπεδο. Παράλληλα τόνισε ότι η πολιτική αβεβαιότητα υποσκάπτει τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως η καθυστέρηση που επιδεικνύει η Ελλάδα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων «πληγώνει» την οικονομία της. Ο Dombrovskis υποστήριξε πως η Ελλάδα έχει καθυστερήσει την προσαρμογή της οικονομίας της.

Την άποψη ότι οι δανειστές πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποφευχθεί ένα ατύχημα στις συζητήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Michel Sapin.
Ο Sapin υποστήριξε ότι υπάρχει περιθώριο ευελιξίας για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, εφόσον βέβαια, όπως είπε, υφίσταται πλεόνασμα.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι Ευρώπη και Ελλάδα έχουν δύο μήνες περιθώριο για να φτάσουν σε συμφωνία, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος για περαιτέρω πολιτικούς και διπλωματικούς ελιγμούς.

Ενδιάμεση συμφωνία έως τα τέλη Απριλίου ζήτησε ο Τσίπρας

Την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να ισχύσει η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου που προβλέπει μια πρώτη ενδιάμεση συμφωνία μέχρι τέλους Απριλίου, ζήτησε από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την κατ' ιδίαν συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό. Όπως αποκαλύπτουν ανώτατες κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση διεξήχθη σε εποικοδομητικό και θετικό κλίμα. Στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο μέχρι σήμερα. Η συνάντηση διήρκησε περί τα 50 λεπτά.


Όπως ανέφερε από νωρίς το www.bankingnews.gr, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από την Angela Merkel πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, με στόχο την άρση του οικονομικού αδιεξόδου το συντομότερο δυνατό, ενόψει και του κρίσιμου Eurogroup που πραγματοποιείται αύριο Παρασκευή στη Λετονία. H συνάντηση Τσίπρα - Merkel πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό.

Κυβερνητικές πηγές: Συμφωνία Μerkel - Τσίπρα ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις - Κλειδώνει ο στόχος για το πλεόνασμα

Στην πεποίθηση πως πράγματι έχει επιτευχθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών συμφώνησαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, όπως αποκαλύπτουν κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης, μιλώντας σε διεθνή πρακτορεία. "Merkel και Τσίπρας συμφώνησαν ότι υπάρχει πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες", εξηγούν οι ίδιες πηγές. Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, επιβεβαιώνεται πως Ελλάδα και δανειστές συγκλίνουν στο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015, ο οποίος, όπως έχει ήδη αναφέρει το www.bankingnews.gr, κλειδώνει κοντά στο 1,2% με 1,5% του ΑΕΠ.

bankingnews.gr

Munchau: Οι επιλογές της Αθήνας και τα λάθη Βαρουφάκη

Ο γνωστός Γερμανός οικονομικός αναλυτής και πολύ συχνά υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, βλέπει παντελή έλλειψη στρατηγικής από την ελληνική κυβέρνηση και κατακεραυνώνει τον Γ. Βαρουφάκη για τις πολιτικές επιλογές του.

Ούτε σχέδιο Β, ούτε σχέδιο Α έχει η Ελλάδα, γράφει σε νέο του άρθρο στο Spiegel online ο Β. Μούνχαου. Ο γνωστός Γερμανός αρθρογράφος μιλάει με αποστροφή για τη στρατηγική της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ καταφέρεται με σφοδρότητα εναντίον του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Ο Β. Μούνχαου παραβρέθηκε στην εαρινή διάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, όπου εκτός από πολιτικούς και εκπροσώπους διαφόρων θεσμών συμμετείχαν και πολλοί γνωστοί οικονομολόγοι. «Αυτό που έμαθα εκεί», αναφέρει, «είναι ότι οι Έλληνες δεν έχουν σχέδιο Β. Δεν καταστρώνουν κανένα σχέδιο για παράλληλο νόμισμα. Δεν προετοιμάζονται ούτε για έξοδο από το ευρώ. Και δεν έχουν βέβαια ούτε σχέδιο Α».
Η διάσκεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ έγινε υπό τη σκιά της ελληνικής κρίσης, γράφει χαρακτηριστικά ο Μούνχαου, κι αυτό σημαίνει ότι απλώς όλοι είχαν να πουν κάτι για την Ελλάδα, καθώς συγκεκριμένες συνομιλίες και προτάσεις έλαμψαν διά της απουσίας τους. Κι ενώ κανείς θα έλεγε ότι τα πράγματα είναι εκεί όπου τα είχαμε αφήσει, υπάρχει μια σημαντική διαφορά: οι πιστωτές δηλώνουν τώρα ανοικτά ότι δε φοβούνται πια την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα.
Ο Μούνχαου περιγράφει την αλγεινή εντύπωση που του έκανε η εμφάνιση του Γιάνη Βαρουφάκη σε μία συζήτηση στο Ινστιτούτο Brookings την Παρασκευή. Αντί, λέει, να εξηγήσει πώς θα προχωρήσουν τα πράγματα στην πατρίδα του, ο Βαρουφάκης έδωσε για άλλη μια φορά διάλεξη για τις ανεπάρκειες της ευρωζώνης. «Ο Βαρουφάκης έχει δίκιο σε πολλά από αυτά που λέει. Αλλά ποιον ενδιαφέρει αυτό τώρα πια; Θα έλεγε κανείς ότι ο Έλληνας υπουργός δεν ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη οικονομική πολιτική, αλλά προτιμά τις περιηγήσεις στις θεωρητικές σφαίρες», συμπληρώνει σκωπτικά ο αρθρογράφος του Spiegel και των Financial Times. 
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο Μούνχαου είναι εδώ και χρόνια γνώστης των θέσεων του Έλληνα υπουργού. Οι δύο άντρες έχουν γνωριστεί και προσωπικά, ενώ ο Β. Μούνχαου έχει φιλοξενήσει στην προσωπική του ιστοσελίδα θέσεις του Γ. Βαρουφάκη, πριν ο τελευταίος αναλάβει τα πολιτικά του καθήκοντα. Ο Μούνχαου έχει μιλήσει μάλιστα με θαυμασμό για την καθαρότητα των θέσεων του Έλληνα οικονομολόγου. Για πρώτη φορά επέκρινε τον - υπουργό πια - Γ. Βαρουφάκη, όταν ο τελευταίος διέψευσε το γνωστό βίντεο με το μεσαίο δάκτυλο, που προβλήθηκε το Μάρτιο από τη γερμανική τηλεόραση. Τον κατηγόρησε όχι για το βίντεο αυτό καθεαυτό, αλλά για την ανειλικρινή συμπεριφορά του. Τότε ο Μούνχαου είχε γράψει: «Ο Γ. Βαρουφάκης πάντα αυτοχαρακτηριζόταν ως δευτεροκλασάτος οικονομολόγος. Τώρα πιθανόν αποδεικνύεται τριτοκλασάτος πολιτικός...».
Ο Μούνχαου υποστηρίζει ότι οι αδέξιες διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας την απομονώνουν πολιτικά. Κι ενώ η αποστολή του Γ. Βαρουφάκη δεν μπορεί να είναι παρά η δημιουργία όλο και περισσότερης συμπάθειας για την Ελλάδα, την οποία η χώρα επειγόντως θα χρειαστεί στην περίπτωση Grexit, η διπλωματία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών έχει ενώσει όλη την υπόλοιπη Ευρώπη κατά των ελληνικών αιτημάτων.
Ας επανέλθουμε όμως στην τελευταία διάσκεψη στην Ουάσιγκτον. Όπως αναφέρει ο Μούνχαου, η πιο αξιοσημείωτη αντίθεση των διαλέξεων ήταν αυτή στις εντυπώσεις που άφησε ο Γ.  Βαρουφάκης και η Ουκρανή ομόλογός του Natalie Jaresco. Η Ουκρανή υπουργός Οικονομικών κατέγραψε την ίδια μέρα, σε μια εμφάνισή της στο Ινστιτούτο Πέτερσεν, με θαυμαστή ακρίβεια τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιεί η χώρα της. Η Ελλάδα, σχολιάζει ο Μούνχαου, έλαβε 200 δισ., η Ουκρανία μόλις 2. Κι ενώ από την Ελλάδα έρχεται ένα κήρυγμα, από την Ουκρανία έρχονται συγκεκριμένες προτάσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση την ώρα που μιλάμε χάνει και τους λίγους φίλους που έχει ακόμη στην Ευρώπη. Και θα μπορούσα να πω ότι ανήκω κι εγώ σε αυτήν την ομάδα», συμπληρώνει ο γνωστός αρθρογράφος.
Μόνο μία εξήγηση μοιάζει να έχει η συμπεριφορά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ κατά τον Μούνχαου: Ο Τσίπρας και ο Βαρουφάκης εκτίμησαν λάθος τις προθέσεις των δανειστών. Νόμιζαν ότι, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, τελικά θα πάρουν τα χρήματα των δόσεων. Αλλά κυρίως αξιολόγησαν εσφαλμένα την πολιτική δυναμική. Η ιδέα να απομονώσουν τη Γερμανία ήταν καθαρή τρέλα. Συνέβη το ακριβώς αντίθετο.
Tώρα, λοιπόν, βρισκόμαστε στο σημείο όπου η ελληνική κυβέρνηση είναι διχασμένη μεταξύ σκληροπυρηνικών αριστερών και μετριοπαθών δυνάμεων. Ο Τσίπρας θα πρέπει να λύσει αυτήν τη σύγκρουση είτε με το να επιβληθεί εσωκομματικά, είτε με νέες εκλογές, είτε, τέλος, με δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ. Και θα πρέπει να επιλέξει μία από τις παρακάτω τρεις στρατηγικές:
Η πρώτη δεν είναι παρά ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα ικανοποιεί τους δανειστές. Γι΄ αυτό το σκοπό θα πρέπει προπάντων να πάρει πίσω την αύξηση των συντάξεων που μόλις αποφασίστηκε από την ελληνική βουλή. Κι αυτό γιατί η μέση σύνταξη στην Ελλάδα έφτασε με αυτόν τον τρόπο στα γερμανικά επίπεδα. Στην πραγματικότητα, όμως, τονίζει ο Μούνχαου, είναι υψηλότερη από τη γερμανική, καθώς στην Ελλάδα η μέση ηλικία συνταξιοδότησης είναι τα 59, ενώ στη Γερμανία τα 64 χρόνια. «Δεν μπορώ λοιπόν να φανταστώ ότι θα υπάρξουν κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες στην Ευρώπη για να δίνονται τέτοιου είδους παροχές στην Ελλάδα. Ωστόσο δεν μπορώ να φανταστώ κι ότι ο Τσίπρας θα πάρει πίσω αυτήν του τη "μεταρρύθμιση"», σημειώνει ο αρθρογράφος.
Η δεύτερη επιλογή έχει ως εξής: η Ελλάδα θα μπορούσε να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα σε συνδυασμό με ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων - ένα είδος «καθαρτηρίου» μεταξύ του μέσα και του έξω, του «παραδείσου» του ευρώ και της «κόλασης» της δραχμής.
Η τρίτη επιλογή είναι η πλήρης έξοδος από τη νομισματική ένωση.
Και οι τρεις αυτές στρατηγικές είναι εφικτές, λέει ο Μούνχαου. Αλλά και οι τρεις απαιτούν μία καλή προετοιμασία, κάτι που δε συμβαίνει αυτήν την ώρα στην Ελλάδα.
Επομένως κομψές λύσεις για τη χώρα δεν υπάρχουν. Κάποια στιγμή, το Μάιο, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, οι Έλληνες δε θα έχουν πια άλλα ταμειακά διαθέσιμα, ακόμα κι αν έλθει ζεστό χρήμα από τη Ρωσία. Το ότι η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει ένα Grexit, όπως πολλοί δήλωσαν κατά τη διάσκεψη στην Ουάσιγκτον, το οφείλουμε στο -τόσο μισητό στη Γερμανία- πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Κάτι τέτοιο όμως ισχύει μόνο βραχυπρόθεσμα. Διότι σε βάθος χρόνου θα μπορούσε κανείς να ερμηνεύσει την έξοδο μιας χώρας από το ευρώ ως ένα σημείο καμπής, δηλαδή το σημείο όπου η νομισματική ένωση μετατράπηκε σε ένα σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών, στο οποίο μπαίνει και βγαίνει όποιος θέλει. Η έξοδος της Ελλάδας θα αποτελούσε ένα προηγούμενο. Και παρά τους καθησυχασμούς, το Grexit θα ήταν ένα μεγαλειώδες βήμα προς τα πίσω για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
euro2day.gr