29.7.17

Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ/ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ S400 ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ/ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ/ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ, 28/07/2017
1)ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΧΩΡΑ..ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ-"ΡΟΥΦΙΑΝΙΚΑ' ΜΕΤΡΑ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ....ΠΟΥ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΤΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΗ ΥΠΟΘΕΣΗ.
2)ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΑ F35. ΕΧΟΥΝΕ ΗΔΗ ΜΟΥ ΕΛΕΓΕ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΑΝΤΙΣΜΗΝΑΡΧΟΣ( ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΝΕΒΑΔΑ) ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ ΣΤΗΝ ΒΑΥΑΡΙΑ ΠΡΟ ΔΕΚΑ ΗΜΕΡΩΝ, "ΠΕΡΑΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΠΙΛΟΤΟΥΣ ΕΝΑ 70% ΤΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΦΑΝΕΡΩΝ-ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ...ΚΛΠ". ΕΧΟΥΝΕ ΒΕΒΑΙΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ...ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ(ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝΕ). ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΧΩΡΑ-ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΣΤΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΛΙΚΟ. ΑΠΛΑ ΕΝΑ 25-30% ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΦΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ....ΗΔΗ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΕΣ 10 ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ F35 ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΕΙΣ....
3)ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.ΠΡΩΤΟ ΓΙΑΤΙ Η ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΙΟΥΡΕΤΣΙΚ ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ. ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 2-3 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟΥ. ΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ , ΤΟΤΕ 'ΠΑΓΩΝΕΙ" Η ΑΜΕΡΙΚΑΝ-ΡΟΥΜΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΤΕΒΑΣΕΛΟΥ....(ΣΑΣ ΤΑ ΛΕΩ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΒΑΘΙΑ....).ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ EPAA ΤΩΝ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΟΤΑΝ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΥΡΩΠΗΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΝΕΓΚΕΜΠ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΕΝΑ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΡΑΝΤΑΡ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΝΤΕΡΣΟΝ ΣΤΟ ΓΚΟΥΑΜ, ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΑΝ 17 ΜΗΝΕΣ. ΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ ΤΟ ΚΙΟΥΡΕΤΣΙΚ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑ ΝΤΕΒΑΣΕΛΟΥ-ΡΕΤΖΙΚΟΒΟ-ΚΑΝΤΙΖ-ΘΟΥΛΗΣ/ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ.
4)ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΟΙ ΗΠΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΣΤΗΝ ΑΛ ΝΤΑΦΡΑ ΤΟΥ ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ Ή ΣΤΗΝ ΒΑΣΗ ΑΛ ΟΥΝΤΕΙΝΤ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ. ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΠΟΛΛΑ.....(ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΚΑΠΟΙΟΙ). ΣΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΕΧΟΥΝΕ Ι 52 ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ B61 ΤΩΝ ΔΙΠΛΩΝ ΚΛΕΙΔΙΩΝ.... ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ.(ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ/ΣΤΗΝ ΚΑΡΡΙΕΡΑ ΜΟΥ ΕΧΩ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΠΟΛΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ...)). ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΕΤΟΙΕΣ ΥΠΟΔΟΧΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΩΝ ΒΟΜΒΩΝ(ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ 1-2 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ).ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΚΕΛ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ Ή ΣΤΟ ΚΛΑΙΝ ΜΠΡΟΥΧΕ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ Ή ΣΤΟ ΜΠΟΥΧΕΛ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ , ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑΠΥΡΗΝΙΚΑ ΟΠΛΑ, ΓΙΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΥ ΕΛΕΓΑΝ ΒΕΛΓΟΙ ΚΑΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ 14-18 ΜΗΝΕΣ.ΥΠΟΨΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΧΩΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΑΠΟΡΡΗΤΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΣ ΓΙΑ 18-20 ΒΟΜΒΕΣ. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΟΥΝ...ΘΑ ΕΧΟΥΝΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ. Η ΓΕΡΟΥΣΙΑ ΠΡΟΧΘΕΣ ΕΚΟΨΕ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ. ΣΤΗΝ ΣΟΥΔΑ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΕΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ ΤΥΠΟΥ ΒΟΜΒΕΣ....
5)ΕΔΩ ΤΟ 1991 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ PROVIDE COMFORT ΕΠΙ ΣΑΝΤΑΜ, ΣΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΙΡΑΚ, ΕΙΠΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ , ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ/ΑΔΑΝΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΕΙΠΑΝ ΤΟΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΕΙΝΑΙ "ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟ'..ΟΙ 10 ΜΙΝΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΕΛΑΦΡΑΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ. ΟΙ 4 ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΕΣ ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΑΚΕΣ. ΣΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΕΙ-ΑΠΟΓΕΙΩΘΕΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ. ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΓΙΑ 6 ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ 248 ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΧΩΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΣΙΡΛΙΚ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΙΟΡΔΑΝΙΑ , ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΥΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ISIS ΓΙΑ 4 ΜΗΝΕΣ!!!ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΕΚΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ.
6)ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ-ΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ-ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ, ΤΟΥ ECHELON. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ...../ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΛΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ DIA ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ 'ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΛΠ...".ΕΠΙΣΗΣ ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΚΑΝΟΥΝΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΣΙΝΩΠΗ....ΣΤΗΝ ΒΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΠ. 
ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.

7)ΜΟΝΟ ΑΝ ΛΑΒΟΥΝ ΧΩΡΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝΕ ΟΙ S400 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ.

Ισραήλ-Ερντογανική Τουρκία: Αντιπαράθεση με βάθος και…μέλλον

Του Νίκου Μελέτη

Η επιδίωξη του Ταγίπ Ερντογάν να κυριαρχήσει στον μουσουλμανικό κόσμο και να μετατρέψει την Τουρκία στον ηγετικό περιφερειακό παίκτη στην ευρύτερη περιοχή, τον οδηγεί αναπόφευκτα σε σύγκρουση και αντιπαράθεση με το Ισραήλ, καθώς ο ρόλος αυτός απαιτεί την εκμετάλλευση και ανάδειξη του αντισημιτικού λογού και της αντι-ισραηλινής ρητορείας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν που ουσιαστικά θέλει να ηγηθεί του ρεύματος το οποίο στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες πήρε την μορφή των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με το τελευταίο ξέσπασμα του εναντίον του Ισραήλ περιορίζει πλήρως το πλαίσιο και τα όρια εντός των οποίων μπορεί να κινηθούν οι τουρκοισραηλινές σχέσεις.

Η ένθερμη τουρκική στήριξη στην Χαμάς, αλλά και η παρέμβαση του Τ. Ερντογάν και της Τουρκίας ως «προστάτη» των Παλαιστινίων στην πρόσφατη κρίση με την απαγόρευση πραγματοποίησης της προσευχής της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα (μετά την δολοφονία τριών ισραηλινών) και ενώ είχε προηγηθεί ανάλογη παρέμβαση τον Μάιο όταν οι ισραηλινοί είχαν επιβάλλει περιορισμούς στην μετάδοση από μεγάφωνα της πρωινής προσευχής, είχαν δημιουργήσει ήδη ένα αρκετά αρνητικό πλαίσιο.

Όμως το κάλεσμα του Ερντογάν προς τους μουσουλμάνους να επισκεφθούν μαζικά την Ιερουσαλήμ και να προσευχηθούν στην Πλατεία των Τεμενών, ερμηνεύθηκε από τους ισραηλινούς ως ένα «μυστικό μήνυμα» πρόσκλησης σε τζιμάνη εναντίον του Ισραήλ…

«Αυτοί που συστηματικά παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στη δική τους χώρα δεν θα πρέπει να κάνουν κηρύγματα στην μόνη πραγματική δημοκρατία της περιοχής» ήταν η αντίδραση του ισραηλινού ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Ερντογάν ,ενώ τον γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου επέκρινε τον Ερντογάν ως «υποκριτή». Προχωρώντας ένα βήμα ακόμη το Γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού υπενθύμισε στον Τ. Ερντογαν ότι είναι ο τελευταίος που μπορεί να δώσει συμβουλές στο Ισραήλ  και παρέπεμψε στους Κούρδους αλλά και στην Κατεχομένη Κύπρο…

Το Τελ Αβίβ με μια αποστομωτική απάντηση διεμήνυσε στην Άγκυρα ότι οι ημέρες της Οθωμανικής αυτοκρατορίας πέρασαν ανεπιστρεπτί και με προσωπική επίθεση εναντίον του Ερντογάν επισημάνθηκε ότι η «Ιερουσαλήμ ήταν είναι και θα είναι η πρωτεύουσα του εβραϊκού έθνους» και ότι σε αντίθεση με το «δικό του παρελθόν, η Κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ αποτελεί το θεματοφύλακα της ασφάλειας όλων των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και σέβεται τα δικαιώματά τους. Αυτοί που μένουν σε γυάλινα παλάτια, ας μην πετάνε πέτρες στους γείτονές τους».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ που ανέλαβε να απαντήσει  βρέθηκε με τον εκπρόσωπο του  Χ. Μουφτούογλου να  υπερασπίζεται την Οθωμανική Αυτοκρατορία: «Στην Παλαιστίνη της οθωμανικής περιόδου, όλες οι διαφορετικές θρησκείες και δόγματα ζούσαν για αιώνες μέσα σε ειρηνικό περιβάλλον και ήταν ελεύθερες να ασκούν τα λατρευτικά τους καθήκοντα. Οι Εβραίοι γνωρίζουν καλά ότι κατά την οθωμανική περίοδο ήταν εκείνοι που απολάμβαναν μία απαράμιλλη ανοχή και αναμέναμε τη δέουσα εκτίμηση.  Όπως και σήμερα οι Εβραίοι στην Τουρκική Δημοκρατία απολαμβάνουν την προστασία του κράτους μας όσον αφορά τη διαφύλαξη της πίστη τους και την ελευθερία άσκησης της λατρείας τους». Και το τουρκικό ΥΠΕΞ επέμεινε να θέτει και πάλι θέμα Ιερουσαλήμ: «η συνεχιζόμενη επί 50 χρόνια κατοχή του Ισραήλ στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα είναι ξεκάθαρο ότι δεν ωφελεί στην εξασφάλιση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και στη λύση της παλαιστίνιο-ισραηλινής διαμάχης, με την απόκρυψη της αλήθειας ότι η ανατολική Ιερουσαλήμ βρίσκεται υπό κατοχή».

Όλη αυτή η σύγκρουση  δεν είναι παρά ένα ακόμη επεισόδιο σε μια σοβούσα σύγκρουση η οποία κάθε άλλο πάρα τερματίσθηκε με την συμφωνία αποζημίωσης των θυμάτων του Μαβή Μαρμαρά που επετεύχθη υπό την πίεση και των ΗΠΑ. Στρατηγική επιλογή της Ουάσιγκτον είναι η αποκατάστασή ενός ενιαίου συμπαγούς μετώπου Τουρκίας-Ισραήλ-Αίγυπτου, ως ανάχωμα στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και ως άξονα ασφάλειας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και την Βορειά Αφρική. Αλλά πλέον είναι σαφές ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν μπορεί να υλοποιηθεί όσο στην ηγεσία της Τουρκίας βρίσκεται ο Ταγίπ Ερντογάν, που επιδιώκει να υλοποιήσει την δική του προσωπική νεοθωμανική και ισλαμική ατζέντα. Ο τρόπος  με τον οποίο μάλιστα η Άγκυρα επιχειρεί να εμπλακεί και να διεκδικήσει ρόλο και μερίδιο από τον ενεργειακό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου μεγαλώνει την καχυποψία τόσο του Τελ Αβίβ όσο και του Καΐρου.

Μετά και το τελευταίο επεισόδιο επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι το Ισραήλ παρά την πίεση επιχειρηματικών συμφερόντων για διοχέτευση του φυσικού αερίου του προ την Τουρκία, δύσκολα θα  αποδεχθεί να παραδώσει το «στρατηγικό όπλο» του φυσικού αερίου στις διαθέσεις ενός ολοένα και πιο ανεξέλεγκτου Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ότι αφορά το Κάϊρο, ο στρατηγός Αλ Σίσι, θεωρεί και δικαιολογημένα  ότι όσο ο Ερντογάν εμφανίζεται ως ο ηγέτης των μουσουλμάνων και προστάτης των Αδελφών Μουσουλμάνων, συνιστά απειλή για την σταθερότητα της Αιγύπτου και του δικού του καθεστώτος και δεν πρόκειται να συμβιβασθεί πάρα τις πιέσεις που δέχονταν από τις ΗΠΑ για αποκατάσταση των σχέσεων.

Όσο μάλιστα περνά ο καιρός και απομακρύνεται ακόμη περισσότερο από τις ΗΠΑ αλλά και την Ε.Ε. η Τουρκία, τόσο και περιορίζονται οι δυνατότητες πλήρους αποκατάστασης των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Κινήσεις επίσης όπως αυτή της  ενίσχυσης του τουρκικού οπλοστασίου με ρωσικούς πυραύλους S400 είναι σαφές ότι μεγαλώνουν την καχυποψία, καθώς δεν στρέφονται εναντίον των υπαρκτών απειλών ασφάλειας στην περιοχή ,όπως είναι το ISIS η έστω αυτό που εκλαμβάνει η Τουρκία ως απειλή (δηλαδή το κουρδικό κίνημα) αλλά κυρίως εναντίον των ισχυρών χωρών της περιοχής  όπως το Ιράν και το Ισραήλ που θεωρητικά όμως είναι «σύμμαχοι» της.

Και στην συγκυρία αυτή η Κύπρος και η Ελλάδα προσφέρουν το στρατηγικοί βάθος και για τις δυο αυτές ισχυρές χώρες της Ανατολικής Μεσογείου σε μια συνεργασία η οποία λόγω και του φυσικού αερίου, προσλαμβάνει στρατηγικό χαρακτήρα και για τις τέσσερις χώρες.

liberal.gr

Η Β. Κορέα εκτόξευσε πύραυλο στη θάλασσα της Ιαπωνίας

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο που πιθανολογείται ότι έπεσε στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας, μεταδίδουν τα μέσα της χώρας.

Ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα αναμένεται να ενημερώσει σύντομα τα ΜΜΕ ενώ ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπέ συγκάλεσε κατεπειγόντως συνεδρίαση με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη μετά την εκτόξευση. Την εκτόξευση επιβεβαιώνει και το Πεντάγωνο και εικάζει πως ο πύραυλος ήταν βαλλιστικός.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 11.41 μ.μ. τοπική ώρα και σύμφωνα με τον Ιάπωνα κυβερνητικό εκπρόσωπο η πτήση του πυραύλου κράτησε 45 λεπτά και έφθασε σε ύψος μεγαλύτερο των 3.000 χιλιομέτρων.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε πως η συγκεκριμένη εκτόξευση πρόκειται για καθαρή παραβίαση των διακηρύξεων των Ηνωμένων Εθνών καθώς ήταν απροειδοποίητη.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Sky News, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βορείας Κορέας». 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε δήλωσε πριν από λίγο αργότερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να κλιμακώσει την πίεση που ασκεί στη Βόρεια Κορέα. «Η απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι σοβαρή και πραγματική», δήλωσε ο Άμπε στους δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ιαπωνίας.

Η νέα εκτόξευση σημειώθηκε μερικές εβδομάδες μετά την πρώτη επιτυχή δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM) από την Πιονγκγιάνγκ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/07/2017

27.7.17

Το παρασκήνιο της απελευθέρωσης των μελών του "Ρουβίκωνα"

Κωμικοτραγικές καταστάσεις εκτυλίχθηκαν χθες το μεσημέρι σε Βουλή και ΓΑΔΑ με αφορμή την εισβολή μελών της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» στο Περιστύλιο του Κοινοβουλίου. Αστυνομικοί που ενεπλάκησαν άμεσα στη διαχείριση του περιστατικού και άλλοι που παρακολουθούσαν μέσω ασυρμάτου τις εξελίξεις περιγράφουν στην «Κ» πρωτοφανή περιστατικά, που πυροδότησαν αιχμηρά σχόλια και ειρωνικά χαμόγελα στο εσωτερικό του σώματος. Ενδεικτικά, ενώ με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου κάποια μέλη της αναρχικής ομάδας προσήχθησαν και μεταφέρονταν στη ΓΑΔΑ με περιπολικά της Αμεσης Δράσης, στο ύψος της αμερικανικής πρεσβείας το κέντρο επιχειρήσεων έδωσε εντολή οι προσαχθέντες να αφεθούν ελεύθεροι και μάλιστα, ζητήθηκε από τα πληρώματα της Αμεσης Δράσης να μεταφέρουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα» πίσω στο σημείο απ’ όπου τα είχαν προσαγάγει.

Η ειδοποίηση
Remaining Time-0:20
Fullscreen
Mute
Μάρτυρες των χθεσινών γεγονότων περιγράφουν στην «Κ» ότι το κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ ειδοποιήθηκε για την εισβολή μελών του «Ρουβίκωνα» στο περιστύλιο της Βουλής από τον επικεφαλής διμοιρίας της ΥΜΕΤ, που βρισκόταν μερικά μέτρα μακριά από την πλαϊνή είσοδο του Κοινοβουλίου, έξω από το θέατρο «Τζένη Καρέζη». «Μπήκαν άτομα στη Βουλή, επιθυμείτε συλλήψεις;» φέρεται να ρώτησε μέσω ασυρμάτου. Έπειτα από σιγή διάρκειας ενός - δύο λεπτών, οι επικεφαλής της ΓΑΔΑ ανταποκρίθηκαν και ζήτησαν την προσαγωγή των αντιεξουσιαστών. Πράγματι, οι άνδρες της ΥΜΕΤ συνεπικουρούμενοι από αστυνομικούς του Κοινοβουλίου περικύκλωσαν τα 16 μέλη του «Ρουβίκωνα» και περίμεναν νέες εντολές. «Έχω εγκλωβίσει τα άτομα» διαβίβασε ο διμοιρίτης στο κέντρο, που με τη σειρά του απάντησε: «Στέλνουμε σταθμούς (σ.σ. περιπολικά της Αμεσης Δράσης) για να τους παραλάβουν». Πράγματι, τα δύο πρώτα περιπολικά της Άμεσης Δράσης έφτασαν ακαριαία στο σημείο και παρέλαβαν τέσσερα μέλη του «Ρουβίκωνα» προκειμένου να τα προσαγάγουν στη ΓΑΔΑ.

Νέα δεδομένα
Στη διάρκεια της διαδρομής, ωστόσο, προέκυψαν νέα δεδομένα. Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο ενημερώθηκαν –πάλι μέσω ασυρμάτου– ότι ο φρούραρχος του Κοινοβουλίου, κατόπιν συνεννόησής του με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Τόσκα ζήτησε να μη γίνουν προσαγωγές, παρά να καταγραφούν τα στοιχεία των αναρχικών και να αφεθούν ελεύθεροι. «Είναι εντολή της ΓΑΔΑ να γίνουν προσαγωγές» ανταπάντησε το κέντρο επιχειρήσεων, κλείνοντας με τη φράση «παρακαλώ αναμείνατε». Eνα - δύο λεπτά μετά και ενώ προφανώς είχαν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις, η ΓΑΔΑ επανήλθε: «Καλώς, ας γίνει καταγραφή των 16 αναρχικών και ας αφεθούν ελεύθεροι». Τα πληρώματα των δύο περιπολικών της Άμεσης Δράσης διατάχθηκαν να επιστρέψουν τους προσαχθέντες στη Βουλή, ενώ από τους αστυνομικούς της ΥΜΕΤ ζητήθηκε να μείνουν στο προαύλιο της Βουλής έως ότου αποχωρήσουν ανά δύο για λόγους...ασφαλείας τα μέλη του «Ρουβίκωνα».

«Επιτυχημένη διαχείριση»

Αξιωματικός που υπηρετεί στη Βουλή υποστήριξε ότι τα μέλη του «Ρουβίκωνα» κατάφεραν να εισέλθουν στο περιστύλιο μόνο επειδή σηκώθηκε η μπάρα ασφαλείας για να μπει στον χώρο στάθμευσης του Κοινοβουλίου το αυτοκίνητο που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Χαρακτήρισε, μάλιστα, τη διαχείριση του περιστατικού «επιτυχημένη»: «Παρακολουθούσαμε τις κινήσεις των μελών του “Ρουβίκωνα”. Ασφαλίσαμε τις πόρτες για να μην μπουν στο εσωτερικό της Βουλής και δώσαμε εντολή να περικυκλωθούν χωρίς να υπάρξει αντιπαράθεση» είπε. Από την πλευρά του, κορυφαίος αξιωματικός της ΓΑΔΑ που ρωτήθηκε σχετικά, επιβεβαίωσε ότι η αρχική εντολή που δόθηκε ήταν να προσαχθούν τα μέλη της ομάδας και επιβεβαίωσε ότι κατόπιν διαμεσολάβησης του προέδρου της Βουλής (ο χώρος του Κοινοβουλίου ανήκει τυπικά στη δικαιοδοσία του) αποφασίστηκε οι αντιεξουσιαστές να αφεθούν ελεύθεροι. Είναι το δεύτερο «ντου» μελών του «Ρουβίκωνα» στο Περιστύλιο της Βουλής, ενώ κενά στην ασφάλεια του Κοινοβουλίου ανέδειξε η επίθεση με δέμα-«βόμβα» στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



17.7.17

Το «Bush» μπλόκαρε τουρκικές συχνότητες

Η τουρκική νευρικότητα για το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο και τις καλά υπολογισμένες κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στον συγκεκριμένο τομέα ήταν δεδομένη πολύ πριν το γεωτρύπανο του «West Capella» φθάσει στο οικόπεδο 11 για να αρχίσει τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε αναζήτηση φυσικού αερίου, το οποίο υπολογίζεται ότι αποτελεί μέρος του γιγαντιαίου αιγυπτιακού κοιτάσματος Ζορ.

Οι Τούρκοι ήδη πριν από την αποτυχία των διαπραγματεύσεων του Κραν-Μοντανά είχαν διαμηνύσει ότι «ενεργειακό παιχνίδι» στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως τη συμμετοχή τους θα πρέπει να αποκλείεται. Μέσω του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχουν προαναγγείλει προμήθεια γεωτρύπανου και πλατφόρμας για έρευνες.

Εξ όσων προκύπτουν έως αυτή τη στιγμή, οι Τούρκοι δεν ενδιαφέρονται για το οικόπεδο 11, ωστόσο θεωρούν αδιαμφισβήτητη την κυριαρχία τους στο τεμάχιο 6, το οποίο βρίσκεται βορειότερα και έχει, επίσης, παραχωρηθεί στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total - Eni. Οι τουρκικές ασκήσεις και διεκδικήσεις σε μια περιοχή η οποία ξεκινά πέντε μίλια δυτικά της Πάφου και φθάνει να περιλαμβάνει σχεδόν όλη την περιοχή από εκεί έως τον 28ο μεσημβρινό, ο οποίος τέμνει νοητά τη Ρόδο στη μέση, δεν αποτελούν νέα πρακτική αλλά συνιστούν επανάληψη παγίων απόψεων, γνωστών στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Ψύχραιμοι αναλυτές τονίζουν ότι προς το παρόν η Τουρκία δεν μπορεί να αντιδράσει με κάποιον επιθετικό τρόπο στις γεωτρήσεις του οικοπέδου 11. Πιθανή απόφαση για επέκταση των γεωτρήσεων και σε άλλα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί νομίμως από την Κυπριακή Δημοκρατία σε ενεργειακές εταιρείες (οι οποίες αποτελούν υποκείμενο Διεθνούς Δικαίου με σαφώς ορισμένες υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα) θα άλλαζε ξανά τα δεδομένα.

Επί της ουσίας, πάντως, ο διεθνής παράγων φαίνεται ότι δεν ήθελε να αφήσει την έναρξη των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ στην τύχη. Οι Γάλλοι έστειλαν μια ολοκληρωμένη ομάδα επιφανείας, με φρεγάτες ανθυποβρυχιακού και αντιαεροπορικού πολέμου («Chevalier Paul» και «Languedoc») που κατέπλευσαν τόσο στο λιμάνι της Λεμεσού όσο και περί το γεωτρύπανο. Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα (8-11 Ιουλίου) το γαλλικό πολεμικό ναυτικό πραγματοποίησε στην περιοχή κοινή άσκηση με την Αίγυπτο με την ονομασία «Cleopatra ’17».

Ήδη μια εβδομάδα προτού ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις, νότια του οικοπέδου 11 βρισκόταν το αεροπλανοφόρο «George H.W. Bush» και τα πλοία της ομάδας κρούσης που συνήθως το συνοδεύουν. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμερικανικό αεροπλανοφόρο έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τα οποία πετούσαν πολύ κοντά στο «West Capella». Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια αναδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι οι Δυτικοί δεν ήταν σίγουροι για το είδος αλλά και το εύρος πιθανής αντίδρασης της Τουρκίας.

Η βάση της Σούδας
Η Αθήνα παρακολουθεί την κατάσταση στην περιοχή δίχως, προφανώς, να επεμβαίνει. Μια μικρή άσκηση έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε κανονιοφόρο που επέστρεφε από τα ανοικτά του Λιβάνου όπου βρίσκεται σε εξέλιξη αποστολή του ΟΗΕ με κυπριακά πλωτά μέσα είναι απολύτως συνήθης και κατά καιρούς επαναλαμβανόμενη. Στην Αθήνα φαίνεται ότι αποδίδεται μεγαλύτερη σημασία στους τρόπους αύξησης της συνεργασίας με τις δυτικές δυνάμεις και δη τις ΗΠΑ, που αναζητούν ασφαλή αγκυροβόλια στην Ανατολική Μεσόγειο. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας έχει καταλήξει στην απόφαση ότι η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement - MDCA) μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ θα παραμείνει ετήσια και δεν θα επεκταθεί σε πέντε χρόνια ή περισσότερα χρόνια. Αντιθέτως, ο κ. Τσίπρας φέρεται να αναγνωρίζει την ολοένα και πιο στενή στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Στους σχεδιασμούς του Μαξίμου φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι οι Έλληνες πολίτες αισθάνονται πως, σε αυτή την κρίσιμη διεθνή συγκυρία, η σύσφιγξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι, εκτός από το ζήτημα της ανανέωσης, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Σούδας μπορεί να γίνει κανονικά. Υπενθυμίζεται και η πρόσφατη αποκάλυψη της «Κ» (9 Ιουλίου) για την κατασκευή Σταθμού Απομαγνήτισης Πολεμικών Πλοίων στον όρμο της Σούδας, κάτι που μαρτυρά το εύρος της συνεργασίας μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

15.7.17

Τουρκικό τεστ αντοχής στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η έλλειψη επιλογών και η νευρικότητα της Άγκυρας

Το γεωτρύπανο West Capella
Σε διαρκή δοκιμασία αντοχής υποβάλλει την Κυπριακή Δημοκρατία, η Άγκυρα, καθώς αντιδρά σπασμωδικά στην έναρξη της γεώτρησης  στο Οικόπεδο 11 από το γεωτρύπανο West Capella για λογαριασμό του γαλλικού πετρελαϊκού κολοσσού TOTAL.

 Έτσι έχοντας ήδη στείλει στην περιοχή την φρεγάτα TCG Gokceada και το υποβρύχιο TCG Gaziantep (σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου) η Τουρκία γνωρίζοντας ότι η στρατιωτική αντίδραση δεν είναι η πιο εύκολη επιλογή, επιχειρεί, να συντηρήσει την πίεση και σε πολιτικό-διπλωματικό επίπεδο αλλά και με την επιστράτευση του ερευνητικού σκάφους Barbaros το οποίο κινείται προς το παρόν χωρίς πρόγραμμα εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η φρεγάτα Gokceada (Ίμβρος)
Η στρατιωτικοποίηση της κατάστασης επιχειρείται από την Τουρκία για να παρασύρει την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα παιγνίδι από το οποίο μόνο χαμένη θα έβγαινε η ελληνική πλευρά, καθώς η οποιαδήποτε διαμεσολάβηση μετά από μια στρατιωτική κλιμάκωση πιθανότατα θα συμπαρέσυρε και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Λευκωσίας. Συγχρόνως όμως η στρατιωτική ένταση θα έπληττε τον πιο σημαντικό σήμερα πλουτοπαραγωγικό πόρο της Κύπρου, τον τουρισμό.

Ένας σημαντικός αποτρεπτικός παράγοντας όμως για στρατιωτικές προκλήσεις  στο σημείο της γεώτρησης είναι ότι η Γαλλία και ο πρόεδρος Μακρόν δείχνουν αποφασισμένοι σε ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής  να προστατεύσουν τα συμφέροντα της μεγάλης Πετρελαϊκής εταιρίας TOTAL. Εκτός  των δυο φρεγατών που πλέουν στην περιοχή συμμετέχοντας στην δύναμη UNIFIL του ΟΗΕ για τον Λίβανο και τις προηγούμενες ημέρες ελλιμενίσθηκαν στην Λάρνακα  ώστε να βρίσκονται κοντά  στο Οικόπεδο 11, σύμφωνα με πληροφορίες φθάνει την Δευτέρα στην Λευκωσία για επίσκεψη η Γαλλίδα υπουργός άμυνας Florence Parly, σε ένα σαφές μήνυμα στήριξης έναντι των απειλών της Αγκύρας.
Το ερευνητικό σκάφος Barbaros

Όμως ούτε η Αίγυπτος ούτε το Ισραήλ, θα ήθελαν να δουν λίγα μίλια από τις δικές τους ΑΟΖ και τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις  τους για έρευνα και εξόρυξη  υδρογονανθράκων, να επιβάλλεται η πολιτική των κανονιοφόρων, και μάλιστα από την Τουρκία.

Προς το παρόν η Τουρκία επιχειρεί να αντιδράσει τώρα επιστρατεύοντας το ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο αφού ολοκλήρωσε τις παράνομες έρευνες του στον κόλπο της Αμμοχώστου που διήρκεσαν από τον Απρίλιο μέχρι  τις 30 Ιουνίου, ενώ επρόκειτο να επιστρέψει στην βάση  του στα Μουδανιά, έχει ξεκινήσει να πλέει χωρίς  πρόγραμμα πέριξ της Κύπρου, θέλοντας έτσι να προκαλέσει εκνευρισμό στην Λευκωσία και στην Αθήνα. Ενώ ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Μ. Αλμπαϊράκ ανακοίνωνε ότι το Barbaros θα πραγματοποιήσει έρευνες στον Κόλπο της Μόρφου ,το πλοίο αργά την νύχτα άλλαξε ρότα και κατευθύνθηκε προς νότο πλέοντας νοτιοδυτικά της Πάφου προς τα Οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ. Καθώς δεν έχει εκδοθεί τουρκική NAVTEX δεν είναι γνωστό εάν το σκάφος θα συνεχίσει τις «βόλτες» στην συγκεκριμένη περιοχή η θα επιχειρήσει έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ θέλοντας να προκαλέσει περαιτέρω την Λευκωσία. Πάντως δεν θα είναι η πρώτη φορά που το Barbaros θα έκανε έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και το 2014 από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο είχε «γαζώσει» την Κυπριακή ΑΟΖ στο νότιο τμήμα του νησιού και μάλιστα σε πολύ μικρή απόσταση από τις κυπριακές ακτές. Τότε αυτές οι έρευνές είχαν χρησιμοποιηθεί από την Τουρκία και ως διαπραγματευτικό  όπλο προκειμένου να υποχρεωθεί η κυπριακή κυβέρνηση να σταματήσουν και οι δικές της έρευνες και να ξεκινήσουν έτσι οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Η αποστολή του Barbaros  στην Κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί φυσικά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τετελεσμένο ούτε φυσικά να νομιμοποιήσει την τουρκική διεκδίκηση εις βάρος της κυπριακής ΑΟΖ, και της συνδεόμενης αμφισβήτησης  της ελληνικής υφαλοκρηπίδας της Αν. Μεσογείου.

Είναι σαφές πάντως ότι η Τουρκιά θα συντηρήσει την ένταση και θα κρατά σε διαρκή συναγερμό την Λευκωσία και την Αθήνα, όσο διάστημα διαρκεί η γεώτρηση, ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει μέχρι το τέλος του χρόνου  πλωτό γεωτρύπανο ώστε να επιχειρήσει αναβαθμισμένη πρόκληση με την δημιουργία τετελεσμένου εντός της Κυπραίικη ΑΟΖ. Πάντως μέχρι στιγμής οι προσπάθειες της για ενοικίαση ενός τέτοιου εξειδικευμένου σκάφους  δεν έχουν αποδώσει γιατί οι μεγάλες εταιρίες που διαχειρίζονται αυτά τα γεωτρύπανα δεν θέλουν να εμπλακούν σε μια τέτοια υπόθεση αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων τρίτου κράτους, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στην συγκεκριμένη περιοχή έχει  κατακυρωθεί σε πετρελαϊκούς κολοσσούς μέσω διεθνών διαγωνισμών, η έρευνα και εκμετάλλευση  υδρογονανθράκων.

Ενδεικτικό πάντως της έλλειψης επιλογών, που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι ότι έριξε και πάλι στο τραπέζι το θέμα της κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία  και μάλιστα ανακοινώθηκε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο Τούρκος υπουργός ενέργειας Μ. Αλμπαϊράκ θα επισκεφθεί το Τελ Αβίβ ,για να προωθήσει την συμφωνία αυτή. Έτσι η Τουρκία και σε επίπεδο επικοινωνιακό επιδιώκει να δείξει  ότι δεν έχει τεθεί εκτός (ενεργειακού) παιγνιδιού  στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Ισραήλ και ο υπουργός ενέργειας κ. Στάινιτς κρατούν διαρκώς στο τραπέζι το εναλλακτικό αυτό σχέδιο διευκρινίζοντας όμως ότι θα είναι ένα από τα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν για την εξαγωγή των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αεριού που εντοπίζονται στην λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου. Εξάλλου ασχέτως Κυπριακού, όσο παραμένει στην εξουσία ο απρόβλεπτος, αλαζονικός και εχθρικός προς το Ισραήλ, Ταγιπ Ερντογάν, δύσκολα  μια ισραηλινή κυβέρνηση θα εγκαταλείψει το φυσικό αέριο της  στις διαθέσεις της Άγκυρας.

liberal.gr

Καφέδες σε Φίλη και Ξυδάκη στην συγκέντρωση για την Ηριάννα, 14/07/2017


Giuseppe Pellizza da Volpedo, Il quarto stato (1901)

Εστία, 14/07/2017


13.7.17

7.7.17

Συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός στη Συρία

Συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη νοτιοδυτική Συρία επιτεύχθηκε μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως έγινε γνωστό μετά από την πρώτη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου G20, στο Αμβούργο.

Η συμφωνία αποτελεί την πρώτη ένδειξη ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία "μπορούν να εργαστούν από κοινού", σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, μετά από το τετ α τετ των δύο ηγετών. Την είδηση επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η εκεχειρία θα τεθεί σε εφαρμογή την 9η Ιουλίου, από τις 12.00 το μεσημέρι, ώρα Δαμασκού (και ώρα Ελλάδας).

Η ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές μείζον θέμα στη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ
Ο Τίλερσον ήταν παρών στη συνάντηση μεταξύ του Τραμπ και του Πούτιν, στο Αμβούργο, όπως και ο Ρώσος ΥΠΕ Σεργκέι Λαβρόφ. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών, αφότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο και εν μέσω των ερευνών σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τίλερσον, ο Τραμπ εξέφρασε τις ανησυχίες του στον Πούτιν σχετικά με το σενάριο των ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.  "Είχαν μια έντονη και μακρά συνομιλία για το θέμα", είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκτιμώντας ότι οι ρωσικές παρεμβάσεις συνιστούν ένα "σημαντικό εμπόδιο" στη σχέση των δύο χωρών. "Ο πρόεδρος (Τραμπ) πίεσε τον πρόεδρο Πούτιν σε περισσότερες από μία περιπτώσεις σχετικά με τη ρωσική ανάμειξη. Ο πρόεδρος Πούτιν αρνήθηκε μια τέτοια ανάμιξη, όπως νομίζω ότι έχει κάνει και στο παρελθόν", πρόσθεσε. Ο Τίλερσον είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον ζητά να λάβει τη δέσμευση της Μόσχας ότι δεν θα παρεμβαίνει στις αμερικανικές υποθέσεις. Υπογράμμισε όμως ότι οι δύο πρόεδροι επικεντρώθηκαν στο πώς θα προχωρήσουν προς τα εμπρός.

Διαφορές απόψεων για τη Βόρεια Κορέα
Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, δήλωσε ο Τίλερσον και πρόσθεσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να πιέζει τη Μόσχα να κάνει περισσότερα για να καμφθούν οι προσπάθειες της Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πυρηνικά όπλα. "Οι Ρώσοι το βλέπουν λίγο διαφορετικά από εμάς, επομένως πρόκειται να συνεχίσουμε αυτές τις συνομιλίες και θα τους ζητήσουμε να κάνουν περισσότερα. Η Ρωσία έχει οικονομική δραστηριότητα στη Βόρεια Κορέα", ανέφερε ο Τίλερσον στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Γερμανία.

"Τιμή μου που σας συναντώ κε. Πούτιν"
"Έχουμε συζητήσει για διάφορα θέματα με τον πρόεδρο Πούτιν και πιστεύω ότι πηγαίνει πολύ καλά. Είχαμε κάποιες πολύ-πολύ καλές συνομιλίες", είπε ο Τραμπ πριν το τετ α τετ. "Θα έχουμε μια συζήτηση τώρα και προφανώς αυτό θα συνεχιστεί. Αλλά αναμένουμε πολύ θετικά πράγματα να συμβούν για τη Ρωσία και τις ΗΠΑ", συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, σημειώνοντας μάλιστα ότι είναι "τιμή του" να συνομιλεί με τον Ρώσο πρόεδρο.  Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος, απευθυνόμενος στον Πούτιν του είπε ότι είναι "τιμή του" που τον συναντά ενώ ο Ρώσος ηγέτης απάντησε "χαίρομαι που σας γνωρίζω προσωπικά και ελπίζω ότι η συνάντησή μας θα φέρει αποτελέσματα". Ο Πούτιν από την πλευρά του υπογράμμισε ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες ποτέ δεν αρκούν, εκφράζοντας την ευχαρίστησή του που γνωρίζει προσωπικά τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά και την ελπίδα του για θετικά αποτελέσματα από τη συνάντησή τους.

Πριν τη συνάντησή τους, είχε προηγηθεί η πρώτη χειραψία μεταξύ των δύο ηγετών. "Έσφιξαν το χέρι ο ένας του άλλου και είπαν ότι θα συναντηθούν σύντομα ιδιαιτέρως, θα ιδωθούν σύντομα", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Άλλωστε, ο Τίλερσον έκανε λόγο για "θετική χημεία" μεταξύ του Ρώσου προέδρου και του Αμερικανού ομολόγου του. Σύμφωνα με τον Τίλερσον, οι δύο πρόεδροι "συνδέθηκαν πολύ γρήγορα" και είχαν μια "πολύ εποικοδομητική συνάντηση". Μάλιστα, κανείς από τους δύο δεν ήθελε να σταματήσει τη συζήτηση και κάποια στιγμή παρενέβη η πρώτη κυρία των ΗΠΑ, η Μελάνια Τραμπ, και προσπάθησε να τους πείσει να...ολοκληρώσουν. Η συνάντηση κράτησε 2 ώρες και 15 λεπτά, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν οι επόμενες προγραμματισμένες επαφές των δύο ηγετών. Ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε μάλιστα συγγνώμη από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε γιατί τον άφησε να περιμένει για το δικό τους τετ-α-τετ που ακολούθησε. Για "εποικοδομητική ατμόσφαιρα" στη συνάντηση έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

capital.gr

Αθωωτική η απόφαση του Εφετείου για τον Τάσο Θεοφίλου

Με συνθήματα και κλάματα χαράς οι αλληλέγγυοι του Τάσου Θεοφίλου άκουσαν την αθωωτική απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Πάρου.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, ο Τάσος Θεοφίλου αθωώθηκε κατά πλειοψηφία (3-2) για το σύνολο των κατηγοριών και συγκεκριμένα για συγκρότηση και ένταξη τρομοκρατικής οργάνωσης, ανθρωποκτονία από πρόθεση, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κατασκευή - προμήθεια - κατοχή εκρηκτικών υλών, διακεκριμένη κατοχή όπλων και άλλα.

Ένα μέλος του δικαστηρίου είχε την άποψη πως θα πρέπει να κριθεί ένοχος για τις πράξεις της ληστείας, της παράνομης οπλοφορίας, της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος και τη πλαστογραφίας. Ένα δεύτερο μέλος υποστήριξε ο σ πρέπει να καταδικαστεί για όλα τα αδικήματα που του αποδόθηκαν.

Η δικαστική αίθουσα έχει γεμίσει από αλληλέγγυους, φίλους και συγγενείς, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς με το άκουσμα της ετυμηγορίας. Πλέον ο Τάσος Θεοφίλου με την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα αφεθεί ελεύθερος. Σημειώνεται ότι πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για την υπόθεση της ληστείας στην Πάρο, σε υποκατάστημα της Alpha Bank, κατά την οποία είχε τραυματιστεί θανάσιμα ένας πολίτης.

Υπενθυμίζεται ότι με την εισαγγελική πρόταση είχε ζητηθεί να κριθεί ένοχος για όλες τις κατηγορίες, ακόμα και για εκείνες που είχε αθωωθεί πρωτοδίκως, δηλαδή για τις αξιόποινες πράξεις που σχετίζονται με ένταξη και συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». 

Η εισαγγελική λειτουργός είχε υποστηρίξει στην αγόρευσή της, πως ο Τάσος Θεοφίλου υπήρξε μέλος της οργάνωσης και προχώρησε με άγνωστους -για τη Δικαιοσύνη- συνεργούς στη ληστεία της τράπεζας, με απολογισμό έναν νεκρό. 

Κατά την απολογία του ενώπιον του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Τάσος Θεοφίλου είχε πει μεταξύ άλλων: «Η μόνη φορά που βρέθηκα κοντά σε όπλο, ήταν όταν μου το έβαλαν στον κρόταφο στη σύλληψή μου. Δεν διέπραξα κανένα από τα αδικήματα που με κατηγορούν. Διέπραξα ένα αδίκημα το οποίο περικλείει όλα τα αδικήματα, είμαι αναρχικός».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Τίτλοι τέλους στο Κυπριακό, επέμεινε σε στρατεύματα και εγγυήσεις η Άγκυρα - Κοτζιάς: το όνειρο παραμένει ζωντανό

Οι συζητήσεις για επανένωση της Κύπρου στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας κατέρρευσαν τα ξημερώματα της Παρασκευής, σηματοδοτώντας το τέλος μιας πολλά υποσχόμενης διαδικασίας για την επίλυση μιας διαφωνίας που κρατά δεκαετίες.

«Είμαι στην πολύ δυσάρεστη θέση να σας ανακοινώσω ότι παρά την ισχυρή δέσμευση όλων των αντιπροσωπειών και των μερών η διάσκεψη για το Κυπριακό έκλεισε χωρίς την επίτευξη συμφωνίας», ανέφερε ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας στο θέμα της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων και η άκαμπτη εμμονή της στη διατήρηση του δικαιώματος επέμβασης και των εγγυήσεων για τουλάχιστον 15 χρόνια μέχρι την επανεξέτασή τους ήταν από τους βασικούς λόγους που οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις στο αδιέξοδο. Ο Γκουτιέρες είχε μεταβεί για δεύτερη φορά στο Κραν-Μοντανά της Ελβετίας για να πιέσει τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί να επισφραγίσουν μια συμφωνία για την επανένωση του νησιού της ανατολικής Μεσογείου, ενώ ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά και με τους δύο ηγέτες, απευθύνοντας έκκληση και στις δύο πλευρές «να αδράξουν την ιστορική αυτή ευκαιρία».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Τουρκία εμφανίστηκε να προσφέρει λίγα στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία ζητούσε την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, αν και οι Ελληνοκύπριοι εμφανίστηκαν πιο διαλλακτικοί σε ότι αφορά τα αιτήματα των Τουρκοκυπρίων για κυλιόμενη προεδρία.

Μάλιστα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά από έντονες ώρες συζητήσεων ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και μετά από οδηγίες του Έλληνα πρωθυπουργού ζήτησε να έχει γραπτώς τις προτάσεις της Τουρκίας ως προς το μέλλον της Συνθήκης Εγγυήσεων και παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Παρά την αντίθετη αίσθηση που είχε μέχρι τα ξημερώματα δημιουργηθεί, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όταν ερωτήθηκε επίμονα από τον Ν. Κοτζιά, παραδέχτηκε ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να συναινέσει στην κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων και των εγγυήσεων της χώρας του επί της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι και τα δύο θα διατηρούνταν για τουλάχιστον 15 χρόνια, όταν θα μπορούσε να γίνει μια αναθεώρησή τους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από την Ελλάδα και την Κύπρο. Συμφωνία δεν υπήρχε ούτε ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές αλλά και ως προς την απαίτηση της Τουρκίας, οι Τούρκοι πολίτες να έχουν στην Κύπρο ισότιμη μεταχείριση με τους Έλληνες που είναι πολίτες κράτους-μέλους της ΕΕ.

Ο κ. Κοτζιάς με μήνυμά του στο twitter τα ξημερώματα ανέφερε ότι «δεν ήταν δυνατό να γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο. Το όνειρο και σχέδιο λύσης του Κυπριακού παραμένει ζωντανό».

Σε ενημέρωση που έκανε μετά το πέρας των συνομιλιών σε Έλληνες και Κύπριους δημοσιογράφους εξέφρασε τη βούλησή της Ελλάδας να συνεχίσει να εργάζεται με όλες της τις δυνάμεις για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης ώστε η Κύπρος να γίνει ένα φυσιολογικό κράτος χωρίς εγγυήσεις και κηδεμόνες.

Διατύπωσε δε την ικανοποίησή του για την άψογη συνεργασία με την ηγεσία της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Την λύπη του εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, λέγοντας σε δημοσιογράφους: «Δυστυχώς δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της συνθήκης των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, καθώς επίσης και της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέρα από την ασφάλεια και τις εγγυήσεις οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για το υπόλοιπο των κεφαλαίων όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου εξήρε την στάση της Ελλάδας, τονίζοντας ότι «συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο Κραν Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο» πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί να εκφράσει την ικανοποίησή του για την άριστη συνεργασία τόσο με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών που βρισκόταν στο Κραν Μοντανα όλες αυτές τις μέρες, όσο και τον Έλληνα πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή». «Το αποψινό αποτέλεσμα» επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης «δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου. Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενισχύσει τις προσπάθειες του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας».

Τέλος σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιθυμεί ταυτόχρονα να ευχαριστήσει τον ΓΓ πού με την παρουσία του και τον τρόπο προσέγγισης στα εκκρεμή θέματα απέδειξε ότι αντιλαμβάνεται τις αρχές που πρέπει να διέπουν μια συνολική λύση του Κυπριακού για ένα κράτος το οποίο είναι και θα συνεχίσει να είναι και μετά από μια ενδεχόμενη λύση κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Την ίδια ώρα με συνέντευξη Τύπου ο γ.γ. του ΟΗΕ δήλωνε: «Λυπάμαι πολύ που ανακοινώνω ότι παρά την πολύ ισχυρή δέσμευση και συμμετοχή όλων των αντιπροσωπειών και διαφορετικών πλευρών η Διάσκεψη για τo Κυπριακό έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία». Ο κ. Γκουτιέρες θέλησε να εκφράσει τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και την εκτίμησή του στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να ευχηθεί «το καλύτερο για όλους τους Κύπριους, το Βορρά και το Νότο» καθώς και τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη στους εκπροσώπους των εγγυητριών δυνάμεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και στην ομάδα του ΟΗΕ, υπό την ηγεσία του Έσπεν Άιντε, που έκανε ό, τι είναι δυνατόν για να προσεγγίσει τις θέσεις των διαφόρων αντιπροσωπειών.

Ερωτηθείς αν τα εμπλεκόμενα μέρη θα μπορούσαν να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, ο κ. Γκουτιέρες είπε ότι «η Διάσκεψη έληξε χωρίς αποτέλεσμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του Κυπριακού», τονίζοντας ότι ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών ως διαμεσολαβητή, είναι να είμαστε πάντα στη διάθεση των μερών που επιθυμούν να καταλήξουν σε συμφωνία, αν το επιθυμούν».

Ο Γκουτιέρες απέφυγε να αναφερθεί στους λόγους που οδήγησαν στην κατάρρευση των συνομιλιών. Αρκέστηκε όμως να σχολιάσει πως υπήρχε μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών σε μια σειρά ζητημάτων.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από την πλευρά του έγραψε στο Twitter: «Η έκβαση αυτή δείχνει την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο πλαίσιο των παραμέτρων του ΟΗΕ». Τόνισε μάλιστα πως «δεν υπάρχει κανένας λόγος να επιμείνουμε σε αυτές τις παραμέτρους, αλλά θα πρέπει να «διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στο νησί και την περιοχή. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για μια διευθέτηση με διαφορετικές παραμέτρους».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

3.7.17

Καταδικάζει η Αγκυρα τις βολές κατά φορτηγού με σημαία Τουρκίας

Ύποπτο για μεταφορά ναρκωτικών φορτηγό πλοίο υπό τουρκική σημαία ACT δέχθηκε νωρίτερα το απόγευμα προειδοποιητικές βολές από την ελληνική ακτοφυλακή στα ανοιχτά της Ρόδου.

Η Άγκυρα καταδίκασε έντονα την αντίδραση της ελληνικής ακτοφυλακής, αποκαλώντας την «δυσανάλογη», ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί παραβίαση του βασικότερου δικαιώματος στην ανθρώπινη ζωή. «Δεν υπάρχει αιτιολογία για τη ρίψη βολών κατά ενός άοπλου εμπορικού πλοίου, που μεταφέρει φορτίο μεταξύ δύο τουρκικών λιμανιών», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. «Η μόνη μας παρηγοριά είναι ότι κανένας δεν σκοτώθηκε ή τραυματίστηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες για το περιστατικό δεν έχει ενεργοποιηθεί το Πολεμικό Ναυτικό. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο εβλήθη διότι δεν απάντησε σε επανειλημμένες κλήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής. Και πρόσθεταν πως αυτή τη στιγμή έχει περάσει σε τουρκικά χωρικά ύδατα και τον έλεγχό του έχει αναλάβει η τουρκική ακτοφυλακή.

Επίσημη ενημέρωση του Λιμενικού επιβεβαιώνει ότι σήμερα το μεσημέρι στο λιμεναρχείο Ρόδου έφτασε η πληροφορία ότι φορτηγό πλοίο υπό σημαία Τουρκίας κοντά στην Ρόδο μετέφερε ναρκωτικά.  «Πράγματι, μετά από έρευνα εντοπίστηκε βορειοδυτικά της Ρόδου και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων το φορτηγό πλοίο "ΑCT" με σημαία Τουρκίας».

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το λιμενικό προσέγγισε το φορτηγό-πλοίο στο πλαίσιο επιχείρησης ελέγχου που μετείχε, ενώ το πλήρωμα του σκάφους ζήτησε από τον πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου να πλεύσει προς τον όρμο Τριαντών ν. Ρόδου προκειμένου διενεργηθεί έλεγχος. Ο πλοίαρχος, ωστόσο, δεν υπάκουσε στις εντολές ούτε στα ηχητικά σήματα της Λιμενικής Αρχής με αποτέλεσμα να κλιμακωθεί η ένταση και να ριφθούν προειδοποιητικές βολές. Αντιθέτως, το φορτηγό πλοίο δεν σταμάτησε την πορεία του και εισήλθε στα τουρκικά χωρικά ύδατα οπότε και διεκόπη η καταδίωξη από τις ελληνικές αρχές.

Μάλιστα, ο Σαμί Καλκαβάν, καπετάνιος του πλοίου δήλωσε στο CNN Turk ότι η ελληνική ακτοφυλακή τον διέταξε να οδηγήσει το πλοίο στο λιμάνι της Ρόδου για επιθεώρηση.

Ο καπετάνιος δεν συμμορφώθηκε στην εντολή των ελληνικών αρχών, με αποτέλεσμα αυτές να ανοίξουν πυρ, αφήνοντας 16 οπές από σφαίρες στο σκάφος, σύμφωνα με τον ίδιο. «Η ακτοφυλακή κάλεσε το πλοίο να ελλιμενιστεί άμεσα στο λιμάνι της Ρόδου και δεν το δεχτήκαμε. Ήθελαν να ελέγξουν (το πλοίο) και δεν το δεχτήκαμε αυτό», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της γείτονος, σκάφη της ελληνικής Ακτοφυλακής έβαλλαν κατά του φορτηγού M/V ACT, στην περιοχή ανοικτά της Ρόδου, αφού του είχαν ζητήσει να τους ακολουθήσει σε ελληνικό λιμάνι. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι ο καπετάνιος του φορτηγού αρνήθηκε να υπακούσει στις ελληνικές εντολές και ενημέρωσε τον τουρκικό θάλαμο επιχειρήσεων. Από την τουρκική πλευρά σημειώνεται ότι το πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα πραγματοποιώντας δρομολόγιο από τον κόλπο της Αλεξανδρέττας στη νότια Τουρκία προς το Κορφέζ στον κόλπο της Νικομήδειας.

Το περιστατικό αντιμετωπίστηκε από πολλά ΜΜΕ της γείτονος, ιδίως τα πλέον φιλοκυβερνητικά, ως πρόκληση από την πλευρά της Αθήνας και ως κίνηση άμεσα συνδεδεμένη με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ