23.3.20

Τα μυστήρια της προσάραξης στην Τζια


Ανησυχία στο αρχηγείο του Λιμενικού και στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών προκάλεσε η προσάραξη πλοίου με παράνομους μετανάστες έξω από το λιμάνι της Τζιας, τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας (16/03/20). Πρόκειται για ένα παροπλισμένο δεξαμενόπλοιο ηλικίας 52 ετών, στο οποίο επέβαιναν 190 παράνομοι μετανάστες. Ερευνάται εάν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό ή εάν σηματοδοτεί αλλαγή στη στρατηγική της Τουρκίας, με μεταφορά παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα όχι με μικρές βάρκες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά με μεγαλύτερα καράβια χωρητικότητας εκατοντάδων ατόμων και με ικανότητα να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις στη θάλασσα.

Η ανησυχία των ελληνικών αρχών επιτείνεται από πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση αξιωματικών του αρχηγείου του Λιμενικού, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον ακόμα δύο παροπλισμένα πλοία πρόκειται να αποπλεύσουν από τα παράλια της Τουρκίας μεταφέροντας μεγάλο αριθμό μεταναστών. 

Το παλιό δεξαμενόπλοιο προσάραξε έξω από το λιμάνι της Τζιας τα ξημερώματα της Δευτέρας και ενώ στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 8 μποφόρ. Ολοι οι επιβάτες, 123 άνδρες, 29 γυναίκες και 38 παιδιά, βγήκαν μόνοι τους στην ακτή και μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις ενός παλιού ξενοδοχείου που ανήκει στον δήμο. Για να συνδράμουν στην έρευνα, πέντε στελέχη από το Λιμεναρχείο Λαυρίου μεταφέρθηκαν την ίδια ημέρα με ελικόπτερο Super Puma στο νησί, ενώ κατά τα εικοσιτετράωρα που ακολούθησαν έγιναν ενέργειες και για τον περιορισμό πιθανής ρύπανσης λόγω διαρροής καυσίμου.

Το δεξαμενόπλοιο ήταν παροπλισμένο. Δεν είχε γραμμένο όνομα σε εμφανές σημείο στην πρύμνη ή στην πλώρη του, δεν έφερε σημαία εθνικότητας, ενώ δεν είχε άγκυρα για την περίπτωση που χρειαζόταν να δέσει σε κάποιο λιμάνι. Από κάποια ευρήματα στο εσωτερικό του (ένα σωσίβιο και κάποια έγγραφα στη γέφυρα) διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ένα παλιό δεξαμενόπλοιο που είχε κατασκευαστεί το 1968 και ταξίδευε υπό τουρκική σημαία και όνομα «Dorduncu».

Σύμφωνα με πληροφορίες καταχωρισμένες στη διεθνή βάση δεδομένων equasis.org, ανήκε μέχρι το 2010 σε τουρκική εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη (IdilDIL Petrol Urunleri Sanayi). Το τελευταίο στίγμα του κατεγράφη στο λιμάνι του Αλί Αγά κοντά στη Σμύρνη τον Απρίλιο του 2019, όπως προκύπτει από πληροφορίες στην ιστοσελίδα marinetraffic.com.

Από το Τσανάκαλε
Οι αλλοδαποί επιβάτες του δεξαμενόπλοιου είπαν στα στελέχη του Λιμενικού ότι είχαν πληρώσει στο δουλεμπορικό κύκλωμα 5.000 ευρώ ο καθένας προκειμένου να ταξιδέψουν στην Ιταλία και, μάλιστα, υπέδειξαν τρία άτομα μεταξύ των επιβαινόντων ως το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου. Είπαν ακόμα ότι επιβιβάστηκαν στο πλοίο στην περιοχή του Τσανάκαλε, το οποίο βρίσκεται βορειότερα, στα στενά των Δαρδανελλίων. Τα στελέχη του Λιμενικού πιθανολογούν ότι το «Dorduncu» απέπλευσε από το λιμάνι του Αλί Αγά, όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων, και ταξίδεψε βορειότερα, στο Τσανάκαλε, όπου έγινε η επιβίβαση των παράνομων μεταναστών.

Στη συνέχεια, κινήθηκε νοτιοδυτικά με κατεύθυνση πιθανόν προς Ιταλία, ωστόσο λόγω κακοκαιρίας ή της απειρίας των χειριστών του παρεξέκλινε της πορείας του και βρέθηκε στην Τζια. Τα στελέχη του Λιμενικού εκφράζουν την εκτίμηση ότι το δεξαμενόπλοιο κινήθηκε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων υπό την ανοχή, εάν όχι τη συνδρομή, της ακτοφυλακής της γειτονικής χώρας, σενάριο που μοιάζει να ενισχύεται από σχετικές αναφορές των αλλοδαπών επιβατών του. Κατάφερε να διασχίσει το Αιγαίο έχοντας απενεργοποιημένο το σύστημα αυτόματης ταυτοποίησης (Automatic Identification System - AIS) και δίχως να εντοπιστεί από τα περιπολικά σκάφη ή τα ραντάρ του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Υπό τον φόβο η υπόθεση του δεξαμενόπλοιου να μην αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό αλλά να σηματοδοτεί μια στροφή στις μεθόδους διακίνησης παράνομων μεταναστών, τόσο το Λιμενικό όσο και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ γίνονται προσπάθειες να πυκνώσουν οι πτήσεις εναέριας επιτήρησης με μέσα του ευρωπαϊκού οργανισμού Frontex.

«Να απελαθούν»
Αδυναμία να ανταποκριθεί στο βάρος της διαχείρισης των 190 παράτυπων μεταναστών που βρίσκονται στο νησί δήλωσε από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή της Τζιας, ενώ στη διάρκεια της εβδομάδας κάτοικοι του νησιού με την αρωγή της δημάρχου Ειρήνης Βελισσαροπούλου έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό. Σε αυτή τόνισαν ότι το νησί δεν διαθέτει υποδομές για τη διαχείριση των παράτυπων μεταναστών, ζητώντας ταυτόχρονα την άμεση απέλασή τους. «Στον Εβρο όσοι συλλαμβάνονται να έχουν διασχίσει παράνομα τη χώρα απελαύνονται στιγμιαία. Εδώ γιατί δεν γίνεται το ίδιο;» γράφουν μεταξύ άλλων. Με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας οι 190 αλλοδαποί βρίσκονται σε καθεστώς 14ήμερης καραντίνας, στις εγκαταστάσεις του παλιού δημοτικού ξενοδοχείου, ενώ σε χρόνο που δεν έχει προσδιοριστεί πρόκειται να μετακινηθούν στην ενδοχώρα κατόπιν σύμβασης που υπεγράφη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής με ακτοπλοϊκή εταιρεία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

22.3.20

Σε κατ' οίκον περιορισμό ένα δισ. άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη


Περισσότεροι από 900 εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλο τον κόσμο καλούνται από τις αρχές να μείνουν σπίτι, με βάση στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου.Οι περισσότεροι πολίτες υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία. Στους υπολοίπους έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, καραντίνα ή υπόκεινται σε μέτρα μη αναγκαστικού χαρακτήρα να μην εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. 

Στις ΗΠΑ, το 30% του πληθυσμού έχει τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό, με διαφορετικού τύπου μέτρα, ιδίως στη Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες και το Σικάγο.

Στη Λατινική Αμερική, η Κολομβία θα εφαρμόσει υποχρεωτικό περιορισμό από το βράδυ της Τρίτης, ενώ στη Βολιβία, όπου αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές, η κυβέρνηση έχει επιβάλει καραντίνα στην χώρα από την Κυριακή. Στη Βραζιλία, η πολιτεία του Σάο Πάολο θα βρίσκεται σε καραντίνα για δεκαπέντε ημέρες από την Τρίτη.

Στην Αφρική, ο περιορισμός θα εφαρμοστεί σε όλη την Τυνησία, από σήμερα Κυριακή, το ίδιο και στη Ρουάντα.

Πάνω από 12.000 θάνατοι παγκοσμίως
Πάνω από 291.420 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 165 χώρες και περιοχές από την έναρξη της πανδημίας. Τουλάχιστον 12.725 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας του ιού, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου έως χθες Σάββατο στις 21:00 ώρα Ελλάδας.

Στην Ιταλία έχουν πεθάνει 4.825 άνθρωποι σε 53.578 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Η Κίνα έχει 81.008 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων 3.255 θανάτων.

Οι χώρες με τους περισσότερους θανάτους μετά την Ιταλία και την Κίνα είναι το Ιράν με 1.556 νεκρούς σε 20.610 κρούσματα, η Ισπανία με 1.326 θανάτους (24.926 κρούσματα), η Γαλλία με 562 θανάτους (14.459 κρούσματα) και οι ΗΠΑ με 278 νεκρούς (22.177 κρούσματα).

Αυστηρότερα μέτρα
Η Ιταλία διέκοψε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες οι οποίες δεν θεωρούνται βασικής σημασίας και αυστηροποίησε τους κανόνες περιορισμού με το κλείσιμο όλων των χώρων πρασίνου. Στη Γαλλία τέθηκαν πρόσθετοι περιορισμοί μετακίνησης και απαγόρευση κυκλοφορίας σε αρκετές πόλεις του νότου. Η Ελβετία απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των πέντε ατόμων. Η Γεωργία και το Κιργιζιστάν κήρυξαν χθες κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκαν στην Αϊτή, τη γειτονική Δομινικανή Δημοκρατία, την Ιορδανία, την Ρουμανία και την Μπουρκίνα Φάσο.

Κλείσιμο συνόρων
Από την Τρίτη τουρίστες θα ξεκινήσουν να φεύγουν από την Κούβα, που έκλεισε τα σύνορα της σε μη κατοίκους. Η Ακτή Ελεφαντοστού και η Μπουρκίνα Φάσο έκλεισαν τα σύνορά τους από αυτό το Σαββατοκύριακο, όπως η Ρουάντα. Η Βραζιλία θα κλείσει από τη Δευτέρα τα σύνορά της σε υπηκόους από την Ευρώπη, την Αυστραλία και πολλές ασιατικές χώρες. Το Πακιστάν διέκοψε όλες τις διεθνείς πτήσεις. Η Ρουμανία απαγορεύει την είσοδο αλλοδαπών πολλών εθνικοτήτων στην επικράτειά της.

Αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων
Πληθαίνουν τα αιτήματα για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου στο Τόκιο. Μετά τις ομοσπονδίες κολυμβήσεων των ΗΠΑ και Γαλλίας και την Νορβηγική Ολυμπιακή Επιτροπή, οι αθλητικές ομοσπονδίες των ΗΠΑ της Ισπανίας ζήτησαν και αυτές από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή την αναβολή των Αγώνων.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Χωρίς προηγούμενο οι θάνατοι από κορωνοϊό στην Ιταλία - Εφτασαν τους 793 σε μία ημέρα


Ο αριθμός των νεκρών από την επιδημία του κορωνοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε κατά 793 για να ανέλθει συνολικά στους 4.825, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, μια αύξηση 19,6%, μακράν η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση σε απόλυτες τιμές μετά την εμφάνιση του Covid-19 πριν από ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή, ραγδαία αύξηση των θυμάτων καταγράφεται και σε Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που έχουν ληφθεί.

Την Πέμπτη, η Ιταλία ξεπέρασε την Κίνα σε αριθμό θανάτων, καθώς η ευρωπαϊκή χώρα κατέγραψε τους περισσότερους θανάτους από τον πολύ μεταδοτικό ιό.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Ιταλία αυξήθηκε σε 53.578 από 47.021 που ήταν προηγουμένως, μια αύξηση 13,9%, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.

Η βόρεια περιοχή της Λομβαρδίας, που πλήττεται περισσότερο, παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, με 3.095 θανάτους και 25.515 κρούσματα.

Από εκείνους που είχαν αρχικά μολυνθεί σε εθνικό επίπεδο, 6.072 ανάρρωσαν πλήρως σήμερα, σε σχέση με 5.129 χθες, Παρασκευή. Στις μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται 2.857 ασθενείς σε σχέση με 2.655 ασθενείς που ήταν χθες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 21/03/2020

19.3.20

Δεκάδες προσαγωγές Κούρδων σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής - Εντοπίστηκε τούνελ με βαρύ οπλισμό


Είκοσι έξι άτομα κουρδικής καταγωγής έχουν προσαχθεί μέχρι στιγμής στη ΓΑΔΑ, στο πλαίσιο της μεγάλης επιχείρησης της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, σε δύο διαφορετικά σημεία της Αθήνας, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από αρμόδια πηγή.

Η επιχείρηση, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αφορά στην οργάνωση DHKP-C που ενέχεται σε διάφορες ενέργειες στην Τουρκία, πραγματοποιείται από το Τμήμα Διεθνούς Τρομοκρατίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, δεν αφορά σε εγχώρια τρομοκρατία και είναι σε εξέλιξη σε σπίτι στην οδό Αυλώνος στα Σεπόλια και σε γραφεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης για Τούρκους Πολιτικούς Κρατούμενους στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια.

Από τα Σεπόλια έχουν προσαχθεί εννέα άτομα και από την οδό Τζαβέλα 17 άτομα. Σύμφωνα με ενημέρωση από την ΕΛΑΣ έχει αποκαλυφθεί τούνελ και βαρύς οπλισμός, όπως αντιαρματικά.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν την υπόθεση σοβαρή, ενώ μετά το τέλος της επιχείρησης θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Έβρος, 18/03/2020

Μετανάστες προσπαθούν να περάσουν τον φράχτη στον Έβρο

17.3.20

Κλειστά από τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης τα σύνορα της Ελλάδας για πολίτες εκτός ΕΕ


Από αύριο στις 6 το πρωί δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στη χώρα μας πολίτες χωρών εκτός ΕΕ, παρά μόνο για απολύτως αναγκαία συνθήκη που σχετίζεται αποκλειστικά με επείγουσα εργασία ή οικογένεια, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σημείωσε επίσης πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνέστησε να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες και τους κοινοτικούς αλλοδαπούς, ανέφερε πως μπορούν να εισέρχονται στη χώρα, απευθύνοντάς τους ισχυρή σύσταση να παραμείνουν σε οικειοθελή καραντίνα για 14 ημέρες.

Στο πλαίσιο αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορονοϊού σε πληθυσμό που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Νήσων, τα οποία λειτουργούν σε κατάσταση υπερπληρότητας, ενημέρωσε ότι θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Συγκεκριμένα, είπε θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης, ανά μία ώρα, σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα, μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

9.3.20

Μέρκελ: Η Τουρκία δεν μπορεί να φορτώνει τα προβλήματά της στους μετανάστες


Παρά την κατανόηση για το βάρος που σηκώνει η Τουρκία, φιλοξενώντας 3,6 εκ. πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη δήλωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ στο Ελληνογερμανικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Βερολίνο, καταχειροκροτούμενη από το κοινό.

Εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη και υποστήριξή της προς την Ελλάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης.

Επέμεινε ότι η λύση είναι η συμφωνία είναι Τουρκίας-ΕΕ, που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά την καγκελάριο, έχει ιδιαίτερη σημασία η σημερινή συνάντηση του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, με την ευρωπαϊκή ηγεσία στις Βρυξέλλες. «Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», τόνισε, όμως τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη.

Η καγκελάριος υπενθύμισε ότι χθες το βράδυ ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο αποφάσισε να υποδεχθεί 1000-1.500 ανήλικους πρόσφυγες από τις πλέον ευάλωτες ομάδες και κάτω των 14 ετών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικά camps.

Τέλος, η κ. Μέρκελ αποδέχθηκε την πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να επισκεφτεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου η Γερμανία είναι φέτος τιμώμενη χώρα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Κορωνοϊός: «Κόκκινη Ζώνη» όλη η Ιταλία ανακοίνωσε ο Κόντε


Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στη Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη τη χώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε. «Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από την Τρίτη.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Serie Α.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν τη Λομβαρδία», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κοροναϊού.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

4.3.20

Έβρος, 02/03/2020


Μεταναστευτικό: Tο σχέδιο δράσης της Κομισιόν για την Ελλάδα


Το σχέδιο δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς υποστήριξη της Ελλάδας παρουσίασαν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς και η Επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον.

Το σχέδιο αυτό, που θα τέθει ενώπιον των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ένωσης στη συνάντησή τους σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, περιλαμβάνει έξι σημεία: 
1. την αποστολή των ομάδων ταχείας επέμβασης της Frontex στα χερσαία και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας (οι ομάδες αυτές θα αποτελούνται από τους 100 επιπλέον συνοριοφύλακες και τον εξοπλισμό που ανακοίνωσε προχθές η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν)
2. την ενεργοποίηση ενός νέου προγράμματος επιστροφών, υπό τον συντονισμό της Frontex,  «για την ταχεία επιστροφή στις χώρες προέλευσής τους όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ελλάδα», όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
3. την ενίσχυση της ικανότητας διαχείρισης των ροών στα πέντε νησιά υποδοχής, με τη βελτίωση των υποδομών και των δυνατοτήτων ελέγχου για θέματα υγείας και ασφάλειας (προς αυτό το σκοπό θα διατεθούν άμεσα τα 350 από τα 700 εκατ. ευρώ τα οποία ανακοίνωσε χθες η πρόεδρος της Επιτροπής)
4. την ενεργοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει στήριξη από ιατρικό προσωπικό και να προμηθευτεί ιατρικό εξοπλισμό, κουβέρτες, σκηνές κ.ά.
5. την επιτάχυνση της της αποστολής 160 περίπου στελεχών του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης Ασύλου (EASO) στα νησιά για να συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου
6. και τον καλύτερο συντονισμό με τις αρχές των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου. 

O κ. Σχοινάς μίλησε για «σήμα αλληλεγγύης άνευ προηγουμένου» που εξέπεμψαν χθες προς την Ελλάδα οι πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών με την επίσκεψή τους στα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα. Η Ελλάδα, τόνισε, «αντιμετωπίζει μία εξαιρετικά σύνθετη πρόκληση», την οποία «δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της». Υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την επανάληψη των δραματικών εικόνων του 2015-6» και είπε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «αναδεικνύουν τη σημασία να αποκτήσουμε ένα συνολικό, λειτουργικό σύστημα διαχείρισης της μετανάστευσης και του ασύλου» - προτάσεις επί του οποίου αναμένονται στις επόμενες εβδομάδες από την Επιτροπή. Η σημασία της διαχείρισης του μεταναστευτικού, πρόσθεσε, πρέπει να αντικατοπτριστεί και στη χρηματοδότηση που θα λάβει στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της περιόδου 2021-7: «τα μέσα μας πρέπει να αρθούν στο ύψος των φιλοδοξιών μας».

Από την πλευρά της, η επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιοχάνσον είπε ότι οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα ελληνικά νησιά ήταν «ήδη απαράδεκτες» πριν ξεκινήσει το νέο κύμα αφίξεων. Χαρακτήρισε «ιδιαίτερα επείγον»  να βρεθεί λύση για τα ασυνόδευτα ανήλικα ώστε να απομακρυνθούν από τα hot-spots και να βρεθούν σε ασφαλές περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η γερμανική κυβέρνηση μαζί με μικρό αριθμό άλλων κρατών-μελών, διερευνά τη δυνατότητα πρωτοβουλίας σε αυτήν την κατεύθυνση αφού ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση στα σύνορα.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ