20.4.20

Μπαράζ παραβιάσεων στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά


Μέσα σε πέντε λεπτά ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, τη Γρυλούσα, τους Ανθρωποφάγους και τους Φούρνους και στη συνέχεια πέταξε πάνω από τις ΝΑ και ανατολικές ακτές της Χίου, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Αναλυτικότερα το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών πέταξε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή πάνω από:
-Το Φαρμακονήσι στα 29.000 πόδια στις 18:29 μ.μ.,
-Τους Λειψούς στα 28.000 πόδια στις 18:30 μ.μ.,
-Τους Αρκιούς και τη Γρυλούσα στα 27.000 πόδια στις 18:31 μ.μ.,
-Τους Ανθρωποφάγους του νησιωτικού συμπλέγματος των Φούρνων στα 27.000 πόδια στις 18:32 μ.μ.,
-Τους Φούρνους στα 27.000 πόδια στις 18:33 μ.μ.,
-Τις ανατολικές ακτές της Χίου στα 5.000 πόδια , στις 18:39 μ.μ. και 10 λεπτά αργότερα πάνω από τις ΝΑ ακτές της Χίου στα 10.000 πόδια.

Είχε προηγηθεί νωρίτερα το μεσημέρι πτήση ζεύγους τουρκικών F-16 και μεμονωμένου τουρκικού F-16 πάνω από τον Αρχάγγελο Ρόδου στα 15.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά μαχητικά και νοτίως της Κρήτης (Λιβυκό πέλαγος), όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ σήμερα Μεγάλη Παρασκευή εισήλθαν στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσης:
Σχηματισμοί : 4 (1x4F-16, 1x3F-16, 2x2F-16)
Μεμονωμένα : 5
Σύνολο αεροσκαφών : 16
Οπλισμένα: 9

Καταγράφηκαν 13 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 42 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου -οι 36 από τα μαχητικά- σε κεντρικό, νοτιοανατολικό Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος (Νότια Κρήτης).

Δέκα εκ των ανωτέρω παραβιάσεων του εθνικού εναερίου χώρου ήταν οι υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν τουρκικά αεροσκάφη F-16 πάνω από τον Αρχάγγελο Ρόδου -μία από ζεύγος και μία από μεμονωμένο-, το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, τη Γρυλούσα, Ανθρωποφάγους, τους Φούρνους, τις ΝΑ και ανατολικές ακτές της Χίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, ενώ σε 4 περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία.

CNN GREECE, 17/04/2020

Σε εγρήγορση η Αθήνα λόγω της αναταραχής στην Τουρκία


Με επιφυλακτικότητα και σε πλήρη εγρήγορση, παρά τα μέτρα για την πανδημία και την προσμονή για ένα Πάσχα κατά το δυνατόν φυσιολογικό, βρίσκεται η Αθήνα, λόγω του κλίματος αναταραχής που υπάρχει στην Τουρκία και των πληροφοριών που εξακολουθούν να καταφθάνουν σχετικά με τον σχεδιασμό της Αγκυρας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Την εξίσωση της ούτως ή άλλως προβληματικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο Αιγαίο, στον Εβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, περιπλέκει η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνες που άργησαν να λάβουν μέτρα κατά της πανδημίας, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλα τα σημαντικά αστικά κέντρα της χώρας.

Η πολιτική απρονοησία εκ μέρους του κ. Ερντογάν οδήγησε και στο θρίλερ με την παραίτηση (ή μη) του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ενός σκληρού εθνικιστή ο οποίος δεν προέρχεται από το ΑΚΡ, αλλά έχει ανελιχθεί ταχύτατα στα σκαλοπάτια της ενδοκομματικής ιεραρχίας, προκαλώντας εκνευρισμό στους «φυσικούς» δελφίνους, όπως ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ. Η σπουδή του κ. Ερντογάν να κρατήσει τον κ. Σοϊλού, αλλά και η συνέντευξη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ στην ιδιαίτερα επικριτική για την κυβέρνηση αλλά και επιθετική κατά της Ελλάδος «Σοζτσού», υποδηλώνουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν θέλει να χάσει αυτό το κομμάτι των υποστηρικτών του. Κατ’ ορισμένους υποδηλώνει και την αγωνία να μην αποξενωθεί και από τα μεσαία κλιμάκια των ενόπλων δυνάμεων που κρυφίως παραμένουν σκεπτικά για την κυβέρνηση του ΑΚΡ. Εάν σε αυτή την εξίσωση προστεθούν οι παράμετροι του μεταναστευτικού αλλά και της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Τουρκία, καθίσταται σαφές ότι η γειτονική χώρα αποτελεί ένα καζάνι που βράζει.

Η επιφυλακή της Αθήνας στο Ανατολικό Αιγαίο έχει υπαγορευθεί από τις μεταφορές μεταναστών σε περιοχές απέναντι από τη Λέσβο, τη Χίο, την Κω αλλά και το Καστελλόριζο το τελευταίο δεκαήμερο, αλλά και τις πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από μεγάλα κατοικημένα νησιά όπως η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος. Ο κορωνοϊός αυξάνει τον βαθμό ετοιμότητας, γι’ αυτό και έχει επιλεγεί η ισχυρή παρουσία σε αέρα, θάλασσα και ξηρά, προκειμένου να αποτραπούν πιθανές απόπειρες να μεταφερθούν μετανάστες. Το «Ακίντουρκ», ένα φορτηγό που ήταν ύποπτο για τέτοιες αποστολές, δεν έχει ακόμα κινηθεί προς το Αιγαίο, παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε ανακοινώσει δρομολόγιο από το Τασουτσού (απέναντι από τα Κατεχόμενα) προς το λιμάνι του Αλίαγα τη Σμύρνης.

Η επιφυλακή της Αθήνας αφορά αποκλειστικά το μεταναστευτικό ή την προσπάθεια πιθανής εξαγωγής της κρίσης που διανύει η κυβέρνηση του κ. Ερντογάν και όχι τη Λιβύη. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες τις προηγούμενες ημέρες κατεγράφησαν αρκετά δρομολόγια πλοίων από την Τουρκία προς ενίσχυση των δυνάμεων του Φαγέζ αλ Σαράζ στη Λιβύη, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται παρά την πανδημία. Ωστόσο, η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να αποσπάσει δυνάμεις για περιπολίες στα νότια της Κρήτης, πέρα από την παρουσία που έχει προκειμένου να προλάβει εκπλήξεις στις περιοχές όπου έχουν οριοθετηθεί με βάση το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Αλλες λύσεις δεν φαίνονται ιδιαίτερα πιθανές. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση «Ειρήνη» της Ε.Ε. είναι σχεδόν αδύνατο να ξεκινήσει πριν από το καλοκαίρι (αν όχι το φθινόπωρο), δεδομένης της απροθυμίας που δείχνουν τα κράτη-μέλη να διαθέσουν μέσα στην παρούσα κατάσταση.

Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα συνεχίζει τις έρευνες αλλά και τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας μέχρι και τον Ιούνιο, παρά το γεγονός ότι η ενεργειακή κρίση καθιστά αυτή τη στιγμή την οποιαδήποτε περαιτέρω επένδυση, ιδιαίτερα σε αυτό το στάδιο, εντελώς ασύμφορη. Είναι ενδεικτική η αναστολή των γεωτρήσεων της Exxon/Mobil για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή η τελευταία κίνηση ουσιαστικά μεταθέτει το ενδεχόμενο κερδών από φυσικό αέριο για τη Λευκωσία πολύ μετά το 2022 και επί του πρακτέου ακυρώνει και την πολιτική σπουδή της Αγκυρας να «προλάβει» με δικές της γεωτρήσεις. Ουδείς μπορεί να πει με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή τι επιπτώσεις μπορεί να έχει η συγκεκριμένη εξέλιξη και αν θα οδηγούσε την Αγκυρα σε κάποιου είδους ανασχεδιασμό της στρατηγικής της στην Κύπρο.

Προσπάθεια απομόνωσης
Οι εξελίξεις στο εσωτερικό δείχνουν, πάντως, ότι λόγω της πολυδιάστατης οικονομικής κρίσης αλλά και της πανδημίας, η Αγκυρα προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους, παρά την περί του αντιθέτου προπαγάνδα, περί δυνατότητας να ενισχύσει 83 χώρες με μέσα αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Ηδη, δύο αεροδρόμια γύρω από την Κωνσταντινούπολη μετατρέπονται σε νοσοκομεία για τον κορωνοϊό, ενώ το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού στόλου βρίσκεται εκτός βάσεων, σε μια προσπάθεια απομόνωσης. Επίσης, έχουν ακυρωθεί όλες οι στρατιωτικές ασκήσεις, πλην της «Μαβί Βατάν» (Γαλάζια Πατρίδα) που είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο και συνήθως πραγματοποιείται με τη συμμετοχή όλου του στόλου. Ηδη, οι Τούρκοι επιτελείς προσπαθούν να προσαρμόσουν την άσκηση σε μικρότερα μεγέθη.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

5.4.20

Δασική φωτιά κοντά στο Τσερνόμπιλ προκαλεί αύξηση ραδιενέργειας


Η Ουκρανία ανέφερε σήμερα μια αύξηση της ραδιενέργειας, λόγω μιας δασικής πυρκαγιάς που ξέσπασε την προηγούμενη, στη ζώνη αποκλεισμού που περιβάλλει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

"Υπάρχουν άσχημες ειδήσεις: η ραδιενέργεια είναι υψηλότερη από το κανονικό στο επίκεντρο της φωτιάς", δήλωσε στο Facebook ο Εγκορ Φιρσόφ, επικεφαλής της υπηρεσίας οικολογικής επιθεώρησης. Ο Φιρσόφ συνόδευσε το μήνυμά του με βίντεο που δείχνει έναν μετρητή Γκάιγκερ (για την ανίχνευση και μέτρηση της ακτινοβολίας) που εμφανίζει επίπεδο ραδιενέργειας 16 φορές υψηλότερο από το κανονικό.

Οι φλόγες εισέβαλαν σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα της δασικής έκτασης που βρίσκεται γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό, περίπου εκατό χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Οι υπηρεσίες εκτάκτων καταστάσεων είχαν διαβεβαιώσει αρχικά σήμερα ότι δεν υπήρχε αύξηση της ραδιενέργειας, αφότου είχαν κάνει λόγο χθες για "δυσκολίες" στις προσπάθειές τους να αντιμετωπίσουν την καταστροφή λόγω μιας αύξησης της ραδιενέργειας σε ορισμένα σημεία. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι γύρω κοινότητες δεν κινδύνευαν. Δύο αεροπλάνα, ένα ελικόπτερο και εκατό πυροσβέστες κινητοποιήθηκαν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ εξερράγη στις 26 Απριλίου 1986 μολύνοντας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και τα τρία τέταρτα της Ευρώπης. Μετά την καταστροφή αυτή, οι αρχές εκκένωσαν την περιοχή απομακρύνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και ένα τεράστιο έδαφος, που κάλυπτε περισσότερα από 2.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, έμεινε εγκαταλειμμένο.

Τρεις ακόμη αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου συνέχισαν να λειτουργούν μετά την τραγωδία. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000, σηματοδοτώντας το τέλος κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας στο Τσερνόμπιλ.

skai.gr

Πορεία μυστήριo από λιμάνι - ορμητήριο για το AΚΙΝTURK 2


Από το λιμάνι Αλί Αγά, όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων και υπάρχει συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός παλιών δεξαμενόπλοιων, ξεκίνησε το τουρκικό πλοίο μυστήριο που προκάλεσε την Παρασκευή μεγάλη κινητοποίηση σε Λιμενικό και Πολεμικό Ναυτικό.

Πρόκειται για τον ίδιο λιμένα από όπου είχε ξεκινήσει το ταξίδι του και το -επίσης υπό σημαία Τουρκίας- δεξαμενόπλοιο DORDUNCU που προσάραξε την 16η Μαρτίου στον λιμενοβραχίονα της Κέας. Μετέφερε κρυμμένους στα αμπάρια του 190 πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι μάλιστα μετά από 14ήμερη καραντίνα πρόκειται να μεταφερθούν σε κλειστή δομή της ενδοχώρας.

Το πλοίο - μυστήριο που εντοπίστηκε να πραγματοποιεί ύποπτους πλόες στα τουρκικά και διεθνή ύδατα ονομάζεται ΑΚINTURK 2 και φέρεται από το 2014 να ανήκει σε εταιρεία με έδρα την Κωνσταντινούπολη. Στο διαδίκτυο, το 2017 είχε δημοσιευθεί αγγελία πώλησής του.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffick.com το πλοίο φαίνεται να έχει αποπλεύσει την 1η Απριλίου από το λιμάνι Αλί Αγά (Aliaga). Η πλήρης διαδρομή του δεν είναι καταγεγραμμένη καθώς το σύστημα αυτόματης αναγνώρισής του (AIS – Automatic Identification System) δεν ήταν διαρκώς ενεργοποιημένο.

Ωστόσο, σήμερα το πρωί το AKINTURK 2 βρισκόταν στον κόλπο της Μερσίνης, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Σημειώνεται ότι το ΑΚINTURK 2  εντοπίστηκε προχθές στις 8.30 το πρωί να πραγματοποιεί ύποπτους πλόες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Χίου, κινούμενο άλλοτε στα διεθνή και άλλοτε στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Υπήρξαν υπόνοιες ότι μετέφερε στα αμπάρια του μεγάλο αριθμό παράτυπων μεταναστών, με προορισμό την Ελλάδα.

Άμεσα ένα Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού πήρε εντολή να κινηθεί κοντά στο δεξαμενόπλοιο, ενώ στην περιοχή βρισκόταν και καράβι του Πολεμικού Ναυτικού. Τα στελέχη του Λιμενικού προχώρησαν σε ενέργειες αναγνώρισης του φορτηγού πλοίου ωστόσο, ο καπετάνιος του δεν ανταποκρίθηκε.

Ακολούθησαν νέες, περισσότερο «δυναμικές» κινήσεις από ελληνικής πλευράς, ενώ υπήρξε προετοιμασία για  επέμβαση των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού στο πλοίο. Τελικά, στις 12.30 το μεσημέρι και ενώ βρισκόταν κοντά στο Αγαθονήσι άλλαξε ρότα υπό την πίεση των ελληνικών αρχών και επέστρεψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα κινούμενο νότια με κατεύθυνση προς Ρόδο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η ιστορία των πανδημιών

Τη Δευτέρα η πρωτοφανής διάσκεψη όλων των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου - Ποια είναι τα κίνητρα της κάθε πλευράς


Η πιο ενδιαφέρουσα και πολυαναμενόμενη πετρελαϊκή διάσκεψη των τελευταίων ετών πρόκειται να λάβει χώρα τη Δευτέρα (06/04/20), καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Τραμπ, θα επιχειρήσει να έρθει σε κάποιο συμβιβασμό με τη Σαουδική Αραβία, τη Ρωσία και τους δικούς του παραγωγούς προκειμένου να μειωθεί η παραγωγή και να στηριχθεί η τιμή του αργού.
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο ίδιος, ο στόχος του είναι μια μείωση τουλάχιστον 10 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα εκ μέρους της Ρωσίας και της Σ. Αραβίας, αλλά οι μεταβλητές είναι πάρα πολλές και οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας λίαν αμφισβητούμενες.

Καταρχήν, ο Τραμπ συναντήθηκε την Παρασκευή με τις διοικήσεις των μεγάλων αμερικανικών πετρελαϊκών και συζητήθηκαν διάφορα θέματα, όπως η πιθανότητα διακοπής της παραγωγής στον Κόλπο του Μεξικού υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού με αντάλλαγμα κρατική στήριξη προς τον κλάδο. Στόχος του είναι να πείσει αφενός τους μεγάλους αμερικανικούς παίκτες και αφετέρου τους μικρομεσαίους για τη σκοπιμότητα επίτευξης μιας συμφωνίας με τη Ρωσία και τη Σ. Αραβία. Βασικό επιχείρημα του Τραμπ είναι ότι η μείωση της παραγωγής είναι ούτως η άλλως αναγκαστική για τις ΗΠΑ, αφού πλέον έχει αρχίσει να υπάρχει ζήτημα με την αποθήκευσή του. Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι ότι οι Σαουδάραβες και οι Ρώσοι το γνωρίζουν ήδη αυτό, οπότε δεν νιώθουν καμία προφανή πίεση για να συμφωνήσουν αμέσως σε περιορισμό της παραγωγής. Μπορούν κάλλιστα να αφήσουν να περάσει περισσότερος χρόνος, αφού ήδη η μείωση των γεωτρήσεων και οι χρεοκοπίες στις ΗΠΑ έχουν πάρει μπρος και λειτουργούν προς όφελος των άλλων παραγωγών.  Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι έτσι κι αλλιώς μια διεθνής συμφωνία περιορισμού της παραγωγής βαίνει ενάντια στο ίδιο το "είναι" των Αμερικανών παραγωγών που έχουν συνηθίσει να λειτουργούν στα πλαίσια της ελεύθερης αγοράς. Επίσης, οι παραγωγοί αυτοί δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ένα ενιαίο μπλοκ, αφού έχουν διαφορετικά συμφέροντα και αυτή τη στιγμή ορισμένοι εξ αυτών θα θέλουν να επωφεληθούν από τη δεινή θέση κάποιων άλλων και να αποκτήσουν πιθανώς μεγαλύτερο μερίδιο και περιουσιακά στοιχεία έναντι χαμηλής τιμής.

Όσον αφορά τη Σ. Αραβία, σε περίπτωση συμφωνίας θα δεχτεί μια μείωση γύρω στα 2,5-3 εκατ. βαρέλια, άρα απλά θα επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα, δεδομένου του ότι το Μάρτιο αποφάσισε να αυξήσει στο έπακρο τις ποσότητές της. Η χώρα έχει διαμηνύσει ότι είναι πρόθυμη να προβεί σε μείωση αρκεί να είναι συλλογική και να περιλαμβάνει τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Η εικόνα στη Ρωσία είναι λίγο πιο περίπλοκη, καθώς καλείται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να μειώσει την παραγωγή της κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Οι πετρελαϊκές της εμφανίζονται θετικές σε κάποιο περιορισμό, αλλά ως γνωστόν το Κρεμλίνο λαμβάνει υπόψη πολύ ευρύτερες ισορροπίες όταν λαμβάνει τέτοιες αποφάσεις. Επίσης, ισχύει το ίδιο επιχείρημα όπως για το Ριάντ, ότι δηλαδή ίσως είναι νωρίς ακόμα και τους συμφέρει να αφήσουν την αμερικανική παραγωγή να διαβρώνεται για λίγο ακόμα.

Τέλος, υπάρχει η ανησυχία ότι ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία κανείς δεν ξέρει πόσο θα αυξηθεί η τιμή δεδομένου του ότι η υπερπροσφορά σήμερα βρίσκεται κοντά στα 20 εκατ. βαρέλια και ακόμα και αν αφαιρέσεις 10 απομένουν άλλα 10, δηλαδή μια τεράστια ποσότητα. Όπως επισήμανε το Oil Price, σε περίπτωση που η τιμή δεν αντιδράσει έντονα σε μια συμφωνία, αυτό μπορεί να δημιουργήσει έντονο φόβο στην αγορά και να οδηγήσει σε νέα πτώση σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Υπάρχει, πάντως, κάτι ειρωνικό σε όλα αυτά: Όπως επισήμανε η New York Times, οι ΗΠΑ προσπάθησαν επί δεκαετίες και κατάφεραν να απεξαρτηθούν από τις εισαγωγές ξένου πετρελαίου και σήμερα καταλήγουν να εξαρτώνται και πάλι με άλλο τρόπο από τους ξένους παραγωγούς.

energypress.gr

4.4.20

Κατάρρευση ΑΕΠ έως -35% βλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ


Τα μέτρα περιορισμού τα οποία εφαρμόζει η Ελλάδα μπορεί δυνητικά να έχουν επίπτωση έως -35% του ΑΕΠ, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την αρχική άμεση επίπτωση των shutdown στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊόυ. 

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αρχική άμεση επίπτωση των shutdown μπορεί να είναι μια μείωση του επιπέδου της παραγωγής από ένα πέμπτο μέχρι ένα τέταρτο σε πολλές οικονομίες, με τις δαπάνες των καταναλωτών να μειώνονται δυνητικά κατά περίπου ένα τρίτο.

Τονίζει, δε, πως αυτή είναι μόνο η αρχική επίπτωση στο επίπεδο της παραγωγής και η επίπτωση για την ετήσια πορεία του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, περιλαμβανομένου του μεγέθους και της διάρκειας των εθνικών shutdowns, την έκταση της μειωμένης ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και την ταχύτητα με την οποία θα αρχίσουν να αποδίδουν η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

Πάντως, υπογραμμίζει ο ΟΟΣΑ, είναι ξεκάθαρο πως η επίπτωση των shutdown θα αποδυναμώσει ουσιαστικά τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης. Στην ανάλυση του ΟΟΣΑ χρησιμοποιείται σενάριο που υπολογίζει τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές επιπτώσεις από μια μείωση της δραστηριότητας πάνω από 50% και ως 100% σε διαφόρους τομείς. 

Για την Ελλάδα, η δυνητική αρχική επίπτωση που θα έχουν στη δραστηριότητα τα μερικά ή ολοκληρωτικά shutdown ως ποσοστό του ΑΕΠ σε συνεχείς τιμές, πλησιάζει το -35%, όπως φαίνεται από το σχετικό διάγραμμα. Η Ελλάδα εμφανίζεται να έχει τόσο μεγάλη επίπτωση, διότι ο τουρισμός, η εστίαση και άλλοι κλάδοι που πλήττονται ιδιαίτερα από τα shutdown, φαίνεται να έχουν υπερβολικά μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Ελληνικού ΑΕΠ.

Η ανάλυση του ΟΟΣΑ αναφέρει ότι σε χώρες όπου τα ταξίδια και ο τουρισμός έχουν μεγάλη σημασία στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, οι επιπτώσεις θα είναι πιο βαριές.

euro2day