30.9.08

Νέος αρχηγός στις μυστικές υπηρεσίες του Πακιστάν

Στο διορισμό νέου αρχηγού στις υπηρεσίες πληροφοριών της χώρας (ISI) προχώρησε η κυβέρνηση του Πακιστάν μετά από πολύμηνες οχλήσεις αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι αμφισβητούσαν την αξιοπιστία της κύριας στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας της χώρας στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες τα μεσάνυχτα, ο αρχηγός του στρατού στρατηγός Ασφάκ Καγιανί διόρισε Γενικό Διευθυντή της ISI τον αντιστράτηγο Αχμέντ Σουτζάα Πάσα, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αντικαθιστώντας τον ομόβαθμό του Ναντίμ Τατζ.

Μέχρι τώρα ο Πάσα επέβλεπε τις επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών στην περιοχή που κατοικούν οι φυλές στα σύνορα με το Αφγανιστάν και της ανάπτυξης δυνάμεων για να εμποδιστεί η μεταφορά των μαχητών από τη μία πλευρά των συνόρων στην άλλη.

Ο Τατζ, ο οποίος δεν τέθηκε στο περιθώριο αλλά ανέλαβε διοικητής ενός από τα εννέα σώματα στρατού του Πακιστάν, είχε διοριστεί στη θέση του επικεφαλής της ISI πριν από λιγότερο από ένα χρόνο από τον πρώην πρόεδρο Περβέζ Μουσάραφ, αντικαθιστώντας τον ίδιο τον Καγιανί και εθεωρείτο στενός συνεργάτης του Μουσάραφ, ο οποίος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση πριν από ένα μήνα για να αποφύγει την προσαγωγή του σε δίκη από το κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, οι ΗΠΑ έχουν σε ιδιωτικές συνομιλίες προτρέψει την πολιτική κυβέρνηση της χώρας, η οποία ανέλαβε καθήκοντα πριν από έξι μήνες, να ασκήσει μεγαλύτερο έλεγχο στην ISI αλλά η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Γιουσάφ Ραζά Γκιλανί, τον Ιούλιο υπαναχώρησε αμέσως στην πρώτη προσπάθεια που έκανε να φέρει την υπηρεσία στον πεδίο ευθύνης του Υπουργείου Εσωτερικών, προτιμώντας να μην προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις μέσα στο στρατό.

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Πακιστάν λένε ότι αν και ο Καγιανί συγκαταλέγεται στους υποστηρικτές της επιστροφής των πολιτικών στην ηγεσία της χώρας, έχει καταστήσει σαφές ότι ο στρατός θα φροντίσει τα θέματα του ενώ η κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά της διαχείρισης του κράτους.

Τόσο στις γειτονικές χώρες, την Ινδία και το Αφγανιστάν, όσο και στους κύκλους των πακιστανών πολιτικών, που πολλές φορές έχουν δει τις κυβερνήσεις της χώρας τους να ανατρέπονται από στρατιωτικά πραξικοπήματα, εκφράζονται φόβοι ότι η υπηρεσία αποτελεί «κράτος εν κράτει».

Η ISI έχει βοηθήσει τις ΗΠΑ να εξολοθρεύσουν εκατοντάδες μαχητές της αλ -Κάιντα μετά τις επιθέσεις του 2001 στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον όμως αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι ορισμένοι πράκτορες μπορεί να παίζουν διπλό παιχνίδι, υποστηρίζοντας τους ισλαμιστές μαχητές.

Οι συγκεκριμένοι φόβοι εκδηλώθηκαν δημόσια μετά την επίθεση αυτοκτονίας τον προηγούμενο Ιούλιο εναντίον της ινδικής πρεσβείας στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, κατά την οποία 58 άτομα έχασαν την ζωή τους, ενώ η εφημερίδα New York Times έγραψε ότι αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πακιστανοί πράκτορες προειδοποίησαν τους ισλαμιστές μαχητές πριν από τις πρόσφατες αμερικανικές επιθέσεις με πυραύλους εναντίον θέσεων των Ταλιμπάν και της αλ - Κάιντα σε πακιστανικό έδαφος.

Σταματώντας την πρακτική της προειδοποίησης πριν από τις επιθέσεις και αυξάνοντας τις επιθέσεις με πυραύλους, στις αρχές Σεπτεμβρίου οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν μία επίθεση κομάντο σε ένα πακιστανικό χωριό στα σύνορα με το Αφγανιστάν, προκαλώντας όμως θύελλα διαμαρτυριών στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ.

Τις εξελίξεις στην ISI φέρεται να επιτάχυνε και η βομβιστική επίθεση της 20ης Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο Μάριοτ του Ισλαμαμπαντ, η οποία προκάλεσε το θάνατο 55 ατόμων, υπογραμμίζοντας την ανησυχία ότι μαχητές που συνδέονται με την αλ - Κάιντα και τους Ταλιμπάν θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν τη μουσουλμανική χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων που διαθέτει και πυρηνικά όπλα.

Θεωρείται βέβαιο ότι όλα τα νέα ηγετικά στελέχη της υπηρεσίας θα υποβληθούν σε εξονυχιστικό έλεγχο από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τις αντίστοιχες υπηρεσίες των γειτονικών χωρών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ, 30/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: