26.9.08

Σφήνα Ιράν στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου

Xρύσα Λιάγγου
Eναλλακτική πηγή τροφοδοσίας της Eυρώπης με φυσικό αέριο φιλοδοξεί να αποτελέσει το Iράν. Oπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Πετρελαίου του Iράν Ακμπαρ Τορκάν η χώρα του προωθεί την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει ιρανικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, διερχόμενος από την Τουρκία και την Ελλάδα και καταλήγοντας στη Γερμανία. H ελληνική πλευρά υποδέχτηκε με έκπληξη τα σχέδια της Tεχεράνης, τα οποία πληροφορήθηκε από την αναμετάδοση των δηλώσεων του Ιρανού αξιωματούχου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αγωγός Pars
Οπως αποκάλυψε ο υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προχθές, η Τεχεράνη διεξάγει συνομιλίες με «γνωστή ευρωπαϊκή εταιρεία» για την ανάληψη της διαχείρισης του αγωγού Pars. Ο εν λόγω αγωγός, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε τέσσερα δισ. δολάρια, αποτελεί -σύμφωνα με τον Τορκάν- την απάντηση τόσο στον αγωγό Nabucco που προωθούν οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον όσο και στον South Stream που σχεδιάζει η Ρωσία. Στόχος του Ιράν είναι να εξάγει στην Ευρώπη έως και 37 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως που θα προέρχονται από το γιγάντιο κοίτασμα South Pars.
Οπως επισήμανε ο Τορκάν, οι επιβεβλημένοι από την Ουάσιγκτον περιορισμοί στις ξένες επενδύσεις στο Ιράν δεν θα αποτρέψουν την συμμετοχή Ευρωπαίων εταίρων στον αγωγό. «Κανείς δεν λέει ότι οι πελάτες του Ιράν δεν μπορούν να επενδύσουν εκτός ιρανικών συνόρων. Θα φέρουμε το φυσικό αέριο στα σύνορα, και αυτοί θα κατασκευάσουν τον αγωγό μέχρι τα (τουρκο-ιρανικά) σύνορα».
O ίδιος δεν αποκάλυψε την ευρωπαϊκή εταιρεία που θα συμμετάσχει στο έργο, την οποία παράγοντες της ελληνικής αγοράς ενέργειας αναζητούσαν χθες μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών που συμμετέχουν στο κοίτασμα South Pars και οι οποίες είναι η ιταλική ENI, η ROYAL DUTCH SHELL, η TOTAL και η STATOIL-HYD.
Σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Aνάπτυξης, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δύσκολο έργο καθώς ο αγωγός θα διασχίζει 1800 χλμ και το κόστος του θα ανέρχεται σε 8 δισ. δολάρια. O αγωγός θα είναι εσωτερικός και θα συνδέει τα αποθέμετα αερίου South Pars με τα τουρκοϊρανικά σύνορα. Για να μεταφερθεί όμως το αέριο αυτό στην Eυρώπη θα πρέπει ή να κατασκευαστεί νέος αγωγός στην Tουρκία ή να αναβαθμιστεί το υφιστάμενο δίκτυο της Tουρκίας, σημειώνει το ίδιο στέλεχος, υπογραμμίζοντας και τα προσκόμματα που δημιουργούν οι αμερικανικές κυρώσεις για την έξοδο του ιρανικού αερίου. Δηλώνει πάντως ότι η Eλλάδα δεν έχει λόγους να μην δείξει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, το οποίο όμως όπως διαβεβαιώνει η ελληνική πλευρά δεν γνώριζε πριν από τις δηλώσεις του κ. Ακμπαρ Τορκάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: