25.9.08

Έλληνας πρωθυπουργός σε πρώην Σοβιετική Δημοκρατία

Ένας Έλληνας είναι εδώ και λίγες ημέρες πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Καρατσάγεβο- Τσερκεσίας. Κι αν η χώρα δεν σας λέει κάτι, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι μία από τις 21 ανεξαρτητοποιημένες δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και βρίσκεται στη ρωσική πλευρά του Καυκάσου.

Ο ελληνικής καταγωγής Βλαντίμιρ Γκριγκόριεβιτς Καΐσεφ εγκρίθηκε ομόφωνα από το νομοθετικό σώμα της δημοκρατίας και ο πρόεδρος Μπόρις Εμπζέγιεφ τον διόρισε στα νέα του καθήκοντα. Άλλωστε, τον είχε προτείνει ο ίδιος, σε ένδειξη αναγνώρισης των επαγγελματικών και τεχνοκρατικών δυνατοτήτων του.

Ο 54χρονος ομογενής, που γεννήθηκε από Ελληνίδα μητέρα σ’ ένα χωριό στα σύνορα της Σταυρούπολης με το Καρατσάγεβο-Τσερκεσία, δεν είναι άγνωστος στο πολιτικό σκηνικό της μικρής χώρας. Έχοντας σπουδάσει οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Κράσνονταρ, εργάστηκε για χρόνια στην περιοχή πριν γίνει υφυπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο Βλαντίμιρ Γκριγκόριεβιτς Καΐσεφ ήταν αντιπρόεδρος της κοινής διυπουργικής επιτροπής Ελλάδας και Ρωσίας σε θέματα γεωργίας. Τον Δεκέμβριο του 2007, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Μόσχα, είχε παραστεί στις συζητήσεις του με το Ρώσο τότε ομόλογό του Βίκτορ Ζούμπκοφ και τον πατριάρχη Αλέξιο. Παράλληλα, ο Καΐσεφ ανέπτυξε σημαντικό ομογενειακό έργο ως μέλος της Ελληνικής Διασποράς και πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Σωματείων Εκπατρισμένων Ελλήνων «Πόντος».

Η Δημοκρατία του Καρατσάγεβο-Τσερκεσίας, που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1992, είναι μια μικρή ορεινή χώρα με πληθυσμό μόλις 439.700 κατοίκους η οποία συνορεύει με τη Γεωργία, την Αμπχαζία, τη δημοκρατία Καμπαρντίνο-Μπαλκάρ και το Κράσνονταρ. Η κυβέρνηση εδρεύει στην πρωτεύουσα Τσερκέσκ, όπου βρίσκεται το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού.

Χαρακτηριστικό της μικρής αυτής χώρας, που εξαρτάται άμεσα από τη Ρωσία αφού το 42% των κατοίκων της είναι Ρώσοι, είναι οι πάνω από 170 ποταμοί και 130 παγωμένες λίμνες της που έχουν εξασφαλίσει τα τελευταία χρόνια ραγδαία αύξηση του τουρισμού, με την αθρόα άφιξη ορειβατικών ομάδων!

Η οικονομία της στηρίζεται στη βιομηχανία παραγωγής λάστιχου και τσιμέντου και στα πολυάριθμα ορυχεία που βγάζουν άνθρακα, χρυσό, πυρίτη, χαλκό, μόλυβδο και γρανίτη. Πηγή πλούτου, όμως, αποτελεί η εξαγωγή του περίφημου μεταλλικού νερού Narzan. Η γεωργία στηρίζεται στην παραγωγή μαλλιού, αλλά και σιταριού, καλαμποκιού, κριθαριού, σακχαρότευτλων και ηλίανθων.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: