Όπως ανακοίνωσε η ESA, στο Συμβούλιο τονίστηκε η ανάγκη η Ευρώπη να συνεχίσει τη διαστημική της πολιτική και ιδιαίτερα να υλοποιηθούν τα δορυφορικά προγράμματα Galileo και Kopernikus. Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να χαραχτεί σχέδιο δράσης που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του «Κοπέρνικου».
Το συμβούλιο τόνισε επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή συνεργασία σε τομείς όπως η εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος και η δορυφορική γεωσκόπηση. Στο πλαίσιο αυτό, προωθείται η συνεργασία της ESA με την Eumetsat για την τρίτη γενιά δορυφόρων Meteosat, που, μεταξύ άλλων, θα παρακολουθούν τις κλιματικές αλλαγές.
Προτεραιότητες
Τέσσερις νέες προτεραιότητες τέθηκαν για την Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική:
- διάστημα και κλιματική αλλαγή
- συνεισφορά του διαστήματος στη Στρατηγική της Λισαβόνας
- διάστημα και ασφάλεια (προωθείται η στενότερη συνεργασία των διαστημικών προγραμμάτων πολιτικού και αμυντικού χαρακτήρα) και
- εξερεύνηση του διαστήματος.
Ειδικά στον τελευταίο τομέα, μετά τις επιτυχημένες αποστολές από την ESA του εργαστηρίου Columbus και του μεταγωγικού «Ιουλίου Βερν» στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ευρώπης να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση και παράλληλα «να αναπτύξει μια βαθιά κατανόηση των αναγκαίων συνθηκών προκειμένου η ζωή να ευδοκιμήσει πέρα από τον πλανήτη μας».
Χαιρέτισε επίσης την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να οργανώσει μια υψηλού πολιτικού επιπέδου συνδιάσκεψη προκειμένου να ανοίξει δημόσιο διάλογο για το μακροπρόθεσμο ρόλο της Ευρώπης στην εξερεύνηση του διαστήματος.
Το πρώτο Διαστημικό Συμβούλιο (που φέρνει στο ίδιο τραπέζι τους αρμόδιους υπουργούς της Ευρώπης, από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και της ESA) συνεδρίασε το Νοέμβριο του 2004. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Πολιτική χαράσσεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ESA και διαμορφώθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2007.
Το πρόγραμμα Galileo στοχεύει στην ανάπτυξη, μέχρι το 2013, ενός διεθνούς συστήματος πλοήγησης, αντίστοιχο με το αμερικανικό GPS με την εκτόξευση 30 δορυφόρων και την υλοποίηση συνοδευτικών επίγειων υποδομών σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα Kopernikus ήταν ως τώρα γνωστό με την ονομασία GMES (Global Monitoring for Environment and Security) και στοχεύει στην ανάπτυξη των δορυφόρων Sentinel για λόγους επιτήρησης του περιβάλλοντος και ασφάλειας.
Το επόμενο πολιτικό βήμα θα είναι το Συμβούλιο της ESA σε υπουργικό επίπεδο, που θα συνέλθει στη Χάγη στις 25-26 Νοεμβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου