Η κλασσική γεωπολιτική μιλάει για την Heartland η οποία βρίσκεται κάπου στην Κεντρική Ασία και η κατοχή της οποίας οδηγεί στην παγκόσμια κυριαρχία αν συνδυαστεί με ελεύθερη πρόσβαση στους ωκεανούς. Γενικά, δηλαδή όσο μιλάμε για τα γήινα τεκταινόμενα η γεωπολιτική είναι ενα εργαλείο των διεθνών σχέσεων που μπορεί να εξηγήσει κατά πόσο η κατοχή συγκεκριμένων γεωγραφικών περιοχών δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στον κάτοχό τους.
Όταν όμως μιλάμε για το Διάστημα, η κατοχή ποιών περιοχών πάνω ή εκτός της Γης θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι δίνει ισχύ στον κάτοχό τους έτσι ώστε να του εξασφαλίσει διαστημική κυριαρχία;
Ο έλεγχος των παρακάτω είναι απαραίτητος σε κάποια επίδοξη διαστημική δύναμη:
1. Κατοχή βάσεων όσο γίνεται πιο κοντά στον Ισημερινό, γιατί η μεγαλύτερη περιστροφή της Γης στον Ισημερινό δίνει μεγαλύτερη ώθηση στις εκτοξεύσεις, με τα ίδια καύσιμα, άρα και πιο οικονομικές. Επίσης κατοχή βάσεων σε συγκεκριμένα σημεία στην Γη για επικοινωνία με τους δορυφόρους.
2. Οι τροχιές Hohmann. Είναι οι συντομότερες διαδρομές που συνδέουν δύο ουράνια σώματα. Στο Ηλιακό Σύστημα η οικονομικότερη διαδρομή π.χ. ανάμεσα στην Γη και στον Άρη είναι συγκεκριμένη. Είναι κάτι σαν τους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους.
3. Η ζώνη χαμηλής περιγήινης τροχιάς (800-35.000 km). Σε αυτήν βρίσκεται το 95% των δορυφόρων. Ο έλεγχός της είναι απαραίτητος όχι μόνο για εμπορική ή στρατιωτική χρήση αλλά φυσικά και για να προχωρήσεις στο εξώτερο διάστημα. Είναι ίσως ότι είναι η Ανατολική Ευρώπη για την Heartland. Όποιος την ελέγχει, ελέγχει και την Heartland. Η Heartland για το Διάστημα θα μπορούσε να θεωρηθεί η ζώνη έξω από την τροχιά της Σελήνης.
4. Τα 5 σημεία Langrange. Είναι 5 σημεία ανάμεσα στην Γη και στην Σελήνη στα οποία αν σταθμεύσει κάποιο διαστημικό όχημα κάνει πλήρης εξοικονόμηση καυσίμων καθώς θα μπορεί να παραμένει σταθερό αφού εκεί οι βαρυτικές δυνάμεις Γης-Σελήνης αλληλοεξουδετερώνονται.
5. Ο έλεγχος της Σελήνης είναι επίσης πολύ σημαντικός. Πέρα απο τους φυσικούς της πόρους, η διατήρηση βάσεων στο έδαφός της επιτρέπει την συνεχή παρακολούθηση της Γης και αποτελεί αναγκαστικό σταθμό για τις μελλοντικές αποστολές προς Άρη, Δία κτλ.
6. Επίσης τα φεγγάρια του Δία. Έχουν φυσικούς πόρους και αποτελούν τους πρώτους σταθμούς μετά την ζώνη των αστεροειδών που βρίσκεται μεταξύ Άρη και Δία και εφαλτήριο για πιο μακρινές αποστολές.
Βιβλ: ASTROPOLITIK, Everett C. Dolman, 2002, FRANK CASS PUBLISHERS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου