10.10.08

Κλιμακώνει πάλι την ένταση η Β. Κορέα

Κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Δύση, το κομμουνιστικό καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ απαγόρευσε στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) την πρόσβαση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Γιονγκμπιόν, ενώ όλα δείχνουν ότι ετοιμάζεται για νέες δοκιμές πυραύλων. Διπλωματικές πηγές στην έδρα της ΙΑΕΑ στη Βιέννη δήλωσαν ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας ενημέρωσαν τους παρατηρητές πως δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε κανένα σημείο των εγκαταστάσεων της Γιονγκμπιόν.

Την ίδια ώρα η νοτιοκορεατική εφημερίδα «Chusun Ιlbo» δημοσίευσε πληροφορίες ότι η Βόρεια Κορέα έχει εγκαταστήσει στη δυτική ακτή της περισσότερους από δέκα πυραύλους, τους οποίους ετοιμάζεται να εκτοξεύσει άμεσα, δύο ημέρες μετά την εκτόξευση δύο βορειοκορεατικών πυραύλων μικρού βεληνεκούς στην Κίτρινη Θάλασσα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε από τη Βόρεια Κορέα να αποφύγει να προχωρήσει σε βήματα όπως η εκτόξευση πυραύλων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ έχει κάνει τον τελευταίο μήνα ορισμένα βήματα, τα οποία «δεν είναι θετικά,ούτε βοηθούν», αλλά απέφυγε να ανεβάσει τους τόνους προσθέτοντας: «Ο,τι έχουν κάνει ως τώρα μπορεί να αναστραφεί.Μπορούν να ακολουθήσουν διαφορετικές αποφάσεις.Τους καλούμε να το πράξουν». Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε χαρακτηρίσει την ενέργεια της απαγόρευσης πρόσβασης στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ «θλιβερή», λέγοντας όμως ότι οι συνομιλίες πρόκειται να συνεχιστούν.

Το βορειοκορεατικό καθεστώς εξεδίωξε πριν από δύο εβδομάδες τους παρατηρητές από τη μονάδα παραγωγής πλουτωνίου στη Γιονγκμπιόν, διακηρύσσοντας ότι θα προχωρήσει στην επαναλειτουργία του πυρηνικού αντιδραστήρα. Η Πιονγκγιάνγκ είχε επιτρέψει στους παρατηρητές την πρόσβαση σε άλλα σημεία της Γιονγκμπιόν, αλλά πλέον η πρόσβαση απαγορεύθηκε πλήρως.

Η Βόρεια Κορέα έχει ήδη αφαιρέσει τις σφραγίδες και τις κάμερες παρακολούθησης από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν εκπληρώνουν τη δέσμευσή τους, στο πλαίσιο της εξαμερούς συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης που συνήφθη το 2007, για την αφαίρεση της Πιονγκγιάνγκ από τη μαύρη λίστα με τις χώρες που υποθάλπουν την τρομοκρατία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να αφαιρεθεί η Βόρεια Κορέα από την επίμαχη λίστα ώσπου να οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες με τις οποίες θα επιβεβαιωθεί η αποπυρηνικοποίηση της χώρας.

Οι εξελίξεις σηματοδοτούν επιστροφή στην κατάσταση του 2002, η οποία οδήγησε στην κρίση που κατέληξε στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας το 2006.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 10/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: