28.10.08

Έτοιμος για πόλεμο με την Τουρκία ο Τσόρτσιλ πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή

«O Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει αυστραλιανά στρατεύματα για να ξεκινήσει πόλεμο με την Τουρκία το 1920, λίγο πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή».

Αυτό αναφέρεται σε ένα νέο βιβλίο που κυκλοφόρησε στην Αυστραλία με θέμα τη βρετανική πολιτική κατά τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ιδίως στη σχέση του Γουίνστον Τσόρτσιλ με την Αυστραλία.

Μάλιστα ο Τσόρτσιλ είχε τα σχέδια αυτά, παρά το γεγονός ότι πέντε χρόνια νωρίτερα χιλιάδες Αυστραλοί σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους στην Καλλίπολη κατά την διάρκεια επιχείρησης απόβασης των Βρετανών στις ακτές της Μικράς Ασίας.

Το δημοσίευμα παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Graham Freudenberg με τίτλο «Ο Τσώρτσιλ και η Αυστραλία» (Churchill and Australia) κάνοντας ιστορικές αναφορές στη βρετανική πολιτική στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι «το 1920 ο Τσώρτσιλ ήταν έτοιμος να χρησιμοποιήσει αυστραλιανά στρατεύματα, για να ξεκινήσει ένα νέο πόλεμο με την Τουρκία και τον Κεμάλ Ατατούρκ λόγω της εδαφικής διαφοράς της Τουρκίας με την Ελλάδα. Αυτό δε συνέβη, ευτυχώς για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά οι Αυστραλοί ηγέτες διάβαζαν τρομαγμένοι τα σχέδια του Τσόρτσιλ στις εφημερίδες, πριν τους πει τελικά ότι το σχέδιο ματαιώνεται», αναφέρει το δημοσίευμα.

Επίσης υποστηρίζεται ότι «η καταδικασμένη εκστρατεία εναντίον των Γερμανών από αυστραλιανά κυρίως στρατεύματα στην Κρήτη ήταν αποτέλεσμα της παγίδευσης του Αυστραλού τότε πρωθυπουργού Ρόμπερτ Μένζις σε συμφωνία με τον Τσόρτσιλ».

Ο συγγραφέας, ο οποίος στο παρελθόν έγραφε τις ομιλίες του πρώην Αυστραλού πρωθυπουργού Γκοφ Ουίτλαμ, εκτιμά ότι «ο Τσόρτσιλ επέλεξε να υπερασπιστεί την Ελλάδα, παρόλο που ο πόλεμος δεν πήγαινε καλά σε πολλά μέτωπα, διότι η Ελλάδα ήταν το μόνο μέρος στον κόσμο όπου θα μπορούσε να πολεμήσει τους Γερμανούς και να εντυπωσιάσει τους Αμερικάνους».

Σύμφωνα με εκτίμηση του συγγραφέα, ο Τσόρτσιλ χρησιμοποιούσε «την χαρισματικότητά του αλλά και εκβιασμούς για να πετύχει τους στόχους του.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/10/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: