Τρεις ισχυρούς σεισμούς στην Ανατολία περιμένει μέσα στην επόμενη τριετία το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης σεισμών. Οπως ανακοίνωσε σε επιστημονικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο πρώτος από τους σεισμούς αναμένεται στα τέλη του επόμενου έτους και θα είναι μεγαλύτερος των 6 Ρίχτερ. Ωστόσο, δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιοχή που εκτιμάται ότι θα πλήξει. Ανάλογης έντασης γεγονότα έχει προβλέψει το εργαστήριο για τις ακτές της Κροατίας, τη νότια Ιταλία και τη δυτική Μεσόγειο.
Ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ κ. Μαν. Σκορδίλης μίλησε χθες, δεύτερη ημέρα του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αντισεισμικής Μηχανικής, για τις 21 περιοχές σε όλο τον κόσμο στις οποίες αναμένεται ισχυρός σεισμός μέσα στην επόμενη 3ετία, με βάση τη μέθοδο της μεσοπρόθεσμης πρόγνωσης σεισμών. «Πρόκειται για περιοχές που βρίσκονται στην Ιαπωνία, την Καλιφόρνια, τη δυτική Μεσόγειο, τη νότια Ιταλία, τις δαλματικές ακτές και την Ανατολία. Περιοχές όπου παρατηρείται επιτάχυνση της σεισμικής παραμόρφωσης σε μια ευρεία περιοχή και επιβράδυνση σε μια πιο περιορισμένη. Αυτή είναι και η ένδειξη ότι επίκειται ένας ισχυρός σεισμός», ανέφερε ο κ. Σκορδίλης, σημειώνοντας ότι οι προγνώσεις μπορεί να έχουν απόκλιση έως 2,5 έτη ως προς το χρόνο γένεσης του σεισμού, 0,4 Ρίχτερ ως προς το μέγεθος και 150 χλμ. όσον αφορά στη θέση του επικέντρου.
Ωστόσο, το Εργαστήριο δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα για τη θέση των αναμενόμενων σεισμών της Ανατολίας, ενώ απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί και στην Ελλάδα. Ο κ. Σκορδίλης φρόντισε να σημειώσει ότι οι σχετικές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, τονίζοντας ότι αυτός είναι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος. «Προκειμένου μια επιστημονική ομάδα να ισχυριστεί ότι πέτυχε σε μια πρόγνωση για σεισμό, πρέπει να έχει δημοσιεύσει ερευνητική εργασία σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό», ανέφερε.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 6/11/2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου