24.12.08

Θαμπώνει το θαύμα του Πούτιν

Το «θαύμα» της ρωσικής ανάπτυξης επί Βλαντίμιρ Πούτιν αρχίζει να θαμπώνει. Δεκάδες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, κατακόρυφη αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων, χιλιάδες απολύσεις. Κοινός παρονομαστής, η οικονομική κρίση που αρχίζει να ταλανίζει τη Ρωσία.

Oι καλές ημέρες της αλματώδους οικονομικής ανάπτυξης και του πλούτου που δημιουργούσε η κούρσα των τιμών του πετρελαίου φαίνεται να δίνουν τη θέση τους σε ένα κύμα λαϊκής δυσαρέσκειας που εκδηλώνεται με ποικίλους τρόπους. Η παρατεταμένη πτώση των τιμών του πετρελαίου και της βενζίνης απειλεί με κατάρρευση το οικονομικό σύστημα της Ρωσίας, που ήδη βιώνει την οικονομική κρίση.

Το σενάριο της επιστροφής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία ενισχύθηκε χθες, καθώς η Άνω Βουλή ενέκρινε ομόφωνα τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προβλέπει την αύξηση της προεδρικής θητείας από τέσσερα σε έξι χρόνια.

Ο σημερινός πρωθυπουργός μπορεί να εγκατασταθεί και πάλι στο Κρεμλίνο το 2012 και να παραμείνει έως το 2018. Δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι θα απολαμβάνει και τότε την αποδοχή του 80% των Ρώσων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο πραγματοποιήθηκαν δεκάδες διαδηλώσεις με αφορμή την αύξηση που επέβαλε η κυβέρνηση στον φόρο των αυτοκινήτων εισαγωγής προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική βιομηχανία. Στη Μόσχα οι 200 «παράνομοι» διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα όχι μόνο κατά του φόρου, αλλά και κατά της κυβέρνησης και της αύξησης των τιμών στα καταναλωτικά αγαθά. «Ο λαός άρχισε να ανοίγει τα μάτια του γι΄ αυτά που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα», δήλωσε ένας 30χρονος διαδηλωτής στους «Τimes».

Κάποια από αυτά «που συμβαίνουν σε αυτή τη χώρα» είναι τρομακτικά. Πριν από περίπου είκοσι ημέρες, μία ομάδα σκίνχεντς πυροβόλησαν έναν μετανάστη κι έπειτα τον αποκεφάλισαν. Είχαν καταγράψει την πράξη τους σε βίντεο, το οποίο έστειλαν με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Περισσότεροι από 100 μετανάστες έχουν δολοφονηθεί το 2008, τετραπλάσιος αριθμός σε σχέση με το 2004. «Υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στην κρίση και την αύξηση της βίας», σημειώνει η Γκαβκχάρ Ζουράγιεβα, επικεφαλής στη Μόσχα μιας οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τον ισχυρισμό της επιβεβαιώνει απόλυτα η νεολαία της Ενωμένης Ρωσίας, του κόμματος του Πούτιν. Πρόσφατα πραγματοποίησε διαδήλωση για να ζητήσει την απέλαση των «παράνομων».

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι τα ελεγχόμενα από το Κρεμλίνο μέσα ενημέρωσης περιγράφουν τους μετανάστες ως εγκληματίες προκειμένου να στρέψουν την οργή για την οικονομική κρίση από την κυβέρνηση στους ξένους, ενώ σιωπούν για το κύμα απολύσεων που σαρώνει πολλούς τομείς της οικονομίας. Τη δουλειά αυτή ανέλαβαν να κάνουν οι μπλόγκερ. «Στο τμήμα μου απολύθηκαν επτά συνάδελφοι, ενώ το τηλεφωνικό κέντρο δεν λειτουργεί», γράφει ένας μπλόγκερ. Ένας άλλος δίνει την πληροφορία ότι μια επιχείρηση πετρελαιοειδών στοΚρασνογιάρσκ της Σιβηρίας πληρώνει πλέον τους υπαλλήλους της με θαλασσινά και χαβιάρι, ενώ το Πριμπόι, ένα εργοστάσιο κατασκευής υποβρυχίων, ανακοίνωσε στους εργαζομένους ότι «δεν θα πληρώνει τους μισθούς μέχρι το τέλος Μαρτίου».

Κατάρρευση της οικονομίας αν κρατηθεί χαμηλά η τιμή του πετρελαίου

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι θα επιδιώξει για το 2009 ένα δάνειο 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την κρατική αναπτυξιακή τράπεζα. Η ανακοίνωση είναι ενδεικτική των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, ακόμη και οι ιδιωτικές, όπως οι Lukoil και η ΤΝΚ-ΒΡ, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου και της βενζίνης. Επιπλέον πολλές από τις εταιρείες αυτές έχουν πολλά χρέη σε μια περίοδο που τα επιτόκια ανεβαίνουν. Το χρέος της Rosneft υπερβαίνει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η οικονομική κρίση κάνει τις ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες να μειώνουν τις δαπάνες τους ενώ προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίσουν και μείωση της παραγωγής. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η μοναδική ελπίδα τους για να ξεπεράσουν την κρίση έγκειται στην κυβερνητική υποστήριξη. Αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, η οικονομία της Ρωσίας μπορεί να καταρρεύσει, λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ζέλικο Μπόγκετιτς.

ΤΑ ΝΕΑ, 23/12/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: