Η μαγνητόσφαιρα -ο χώρος που καταλαμβάνει το γήινο μαγνητικό πεδίο- ήταν ήδη γνωστό ότι καμιά φορά αφήνει φορτισμένα σωματίδια να περάσουν στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, με ταχύτητα έως και 1,6 εκατ. χιλιόμετρα ανά ώρα.
Τέτοια ξαφνικά «ρεύματα» του ηλιακού ανέμου οδηγούν σε γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες προκαλούν βλάβες στους δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης και κάνουν φωτεινότερο και εντυπωσιακότερο το βόρειο και το νότιο σέλας.
Φαίνεται όμως ότι η μαγνητόσφαιρα διαταράσσεται περισσότερο και πιο συχνά από ό,τι νόμιζαν οι επιστήμονες. Η αποστολή Themis της NASA, ένας στόλος πέντε μικρών δορυφόρων, κατέγραψε πέρυσι δύο τέτοιες παροδικές τρύπες, από τις οποίες η μία ήταν μάλιστα αναπάντεχα μεγάλη.
«Το άνοιγμα ήταν τεράστιο: τέσσερις φορές πιο πλατύ από ό,τι η ίδια η Γη» σχολίασε ο Τζίμι Ρίντερ του Πανεπιστημίου του Νιου Χάμπσαϊρ, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα στο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Εταιρείας στο Σαν Φρανσίσκο. «Αυτού του είδους η ροή [σωματιδίων] είναι μια τάξη μεγέθους μεγαλύτερη από ό,τι θεωρούσαμε εφικτό» πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι τρύπες εμφανίζονται στη μαγνητόσφαιρα όταν τα μαγνητικά πεδία της Γης και του Ήλιου ευθυγραμμίζονται προς την ίδια κατεύθυνση.
Τα στοιχεία της αποστολής Themis δείχνουν τώρα ότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο: Όταν τα μαγνητικά πεδία βρίσκονται σε αντιπαράλληλη ευθυγράμμιση, τα εισερχόμενα σωματίδια εικοσαπλασιάζονται.
Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες αναμένεται να κορυφωθούν το 2012, όταν η ηλιακή δραστηριότητα φτάσει στο μέγιστο του 11ετούς κύκλου της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου