9.1.09

Βέλη στη Ρωσία από ΗΠΑ και Ευρώπη για το φυσικό αέριο

Πυρά προς τη Ρωσία για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει για το φυσικό αέριο εκτοξεύουν αξιωματούχοι από τις Ην.Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που καταβάλλονται προσπάθειες για την εκτόνωση της κρίσης που "παγώνει" εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στα Βαλκάνια.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντιμίρ Πούτιν, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει "το συντομότερο δυνατόν" παρατηρητές στην Ουκρανία για να εποπτεύουν την παράδοση ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ο Πούτιν έκρινε ότι η πρόταση ανάπτυξης παρατηρητών στην Ουκρανία και στα σύνορα ήταν "πολύ καλή". "Είμαστε πλήρως σύμφωνοι με την ιδέα αυτή, και πρέπει να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου. Πηγές της Ε.Ε. επισήμαναν πάντως ότι η Gazprom επιμένει μεταξύ των παρατηρητών να είναι και Ρώσοι.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι η ουκρανική πλευρά συμφωνεί στην ανάπτυξη παρατηρητών και υπέγραψε μάλιστα και σχετική συμφωνία με την Ε.Ε.- κάτι που δεν έπραξε όμως η Ρωσία. Οι επικεφαλής των δύο εταιριών, της ρωσικής Gazprom και της ουκρανικής Naftogaz, συζήτησαν στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους την κρίση που έχει δημιουργηθεί με την διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου. Ως αργά σήμερα, όμως, δεν είχε καταστεί σαφές πότε θα μπορούσε να επαναληφθεί η ροή του αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, και οι αλληλοκατηγορίες των δύο πλευρών- Ρωσίας και Ουκρανίας- συνεχίζονταν.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά σε βαλκανικές χώρες έχουν μείνει χωρίς φυσικό αέριο, εργοστάσια έχουν κλείσει ενώ προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην παροχή αερίου ακόμη και στη Γαλλία και στη Γερμανία.

"Πρέπει να αποκατασταθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τον εκβιασμό", τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τσεχικής Δημοκρατίας, Αλεξάντρ Βόντρα, η χώρα του οποίου διατηρεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.

"Επίδειξη δύναμης της Ρωσίας"

Μάλιστα, ο Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ, Κουρτ Βόλκερ, δήλωσε πως η Ρωσία κάνει "επίδειξη δύναμης" στα ευρωπαϊκά κράτη με την απόφασή της να διακόψει την παροχή του φυσικού αερίου. "Η Ρωσία δείχνει έτσι πως θέλει να αυξήσει τη σφαίρα επιρροής της ώστε να γίνει ένας σημαντικός συνομιλητής και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη", δήλωσε.

Ο ίδιος επισήμανε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία ίσως πρέπει να βοηθήσει για να ανακουφιστούν οι χώρες που πλήττονται από τη διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Ουκρανίας. Αν και δεν διευκρίνισε με ποιό τρόπο θα μπορούσε να βοηθήσει το ΝΑΤΟ, αξιωματούχοι επισημαίνουν ότι οι στρατιωτικοί αγωγοί που διαθέτει η βορειοατλαντική συμμαχία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παροχή φυσικού αερίου.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε ακόμη πως, αν και η διαμάχη μεταξύ των εταιριών φυσικού αερίου της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι εμπορικού χαρακτήρα, το ζήτημα έχει επιπτώσεις που συνδέονται με τους τομείς της πολιτικής και της ασφάλειας.

Βέλη και από την Ε.Ε.

Επικριτικός προς τη Μόσχα εμφανίστηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια. "Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε διπλωματικά μέσα και να λάβουμε πολιτικά μέτρα για να μην μπορούν οι Ρώσοι εταίροι μας να χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο ως όπλο για να απειλούν άλλους", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου. "Μπορούμε να το κάνουμε αυτό, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε κυρώσεις ή άλλα μέτρα του ίδιου τύπου", δήλωσε χωρίς να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.

"Εμείς οι Ευρωπαίοι γνωρίζουμε ότι οι οικονομίες μας εξαρτώνται κατά πολύ από το ρωσικό φυσικό αέριο, όμως και οι Ρώσοι γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι οι παραγωγοί του ρωσικού φυσικού αερίου εξαρτώνται και εκείνοι πολύ από την ευρωπαϊκή ζήτηση. Οι Ρώσοι εταίροι μας θα πρέπει να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να παραμείνουμε απαθείς", προειδοποίησε, τονίζοντας πάντως ότι, στην παρούσα φάση, για την κρίση με το φυσικό αέριο, ευθύνη φέρει και η Ουκρανία.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση με ανακοίνωσή τονίζει ότι Ρωσία και Ουκρανία δεν έδειξαν την απαραίτητη αποφασιστικότητα για να επιλυθεί η κρίση: "Μέχρι στιγμής η αποφασιστικότητα των δύο πλευρών δεν είναι επαρκής για την επίλυση του προβλήματος, γεγονός που πλήττει την αξιοπιστία τους". H E.E. συγκαλεί επίσης σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 12 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΝΕΑ, 8/1/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: