6.1.09

Ποιους ενοχλεί η επιτυχία του ευρώ

Η δέκατη επέτειος από την εισαγωγή του ευρώ, βρίσκει το ενιαίο Ευρωπαϊκό νόμισμα σε ισχυρότατη θέση, διαψεύδοντας τις (αμερικανικές κυρίως) Κασσάνδρες, που το ήθελαν, αν όχι να διαλύεται τουλάχιστον να αντιμετωπίζει κρίσιμα προβλήματα σταθερότητας, λόγω των υποτιθέμενων αντιθέσεων μεταξύ των μελών της Ζώνης.

Σήμερα βεβαίως οι πολέμιοι του νέου νομίσματος έχουν «καταπιεί» τη γλώσσα τους, δεδομένου ότι το ευρώ αποδεικνύεται πιο ανθεκτικό από το δολάριο και τη στερλίνα, και τούτο όχι για τυχαίους λόγους, αλλά ακριβώς διότι αντιπροσωπεύει μια οικονομική ζώνη πλεονασματική στις συναλλαγές της με το εξωτερικό και με αποτελεσματικότερη εποπτεία από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.

Γιατί όμως η δημιουργία του ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος δημιούργησε τόσες αντιδράσεις, που άγγιξαν τα όρια του οικονομικού πολέμου; Χρειάστηκε να έλθει η καταστροφική κρίση που πυροδοτήθηκε από τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ και η ύφεση που βιώνει σήμερα η Δύση, για να γίνουν αντιληπτοί οι λόγοι.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια λοιπόν την οικονομία της Δύσης εκπροσωπούσε στον υπόλοιπο κόσμο συνολικά το δολάριο. Ακόμα και οι εξωτερικές συναλλαγές μεταξύ των σημερινών μελών της Ευρωζώνης διενεργούνταν με δολάρια. Ποιος δεν θυμάται τα Ευρωδολάρια; Έτσι το δολάριο αποτελούσε στην ουσία το μοναδικό παγκόσμιο μέσο συναλλαγών, αλλά και μέσο αποθήκευσης αξιών.

Η τελευταία δε αυτή ιδιότητά του επέτρεπε στις ΗΠΑ να απορροφούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αποταμίευσης. Ποιος ξέχασε τις θνησιγενείς εταιρείες dot.com του 1999-2003 στη Wall Street; Όσο για τις σημερινές εξελίξεις, το δολάριο επέτρεψε στις ΗΠΑ να απορροφήσουν και στη συνέχεια να εξανεμίσουν -οικειοποιηθούν - κατασπαταλήσουν, αποταμιεύσεις μέχρι και από τη... Λάρισα!

Η παρούσα κρίση αναδεικνύει ωστόσο το ευρώ ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση, τόσο για τις παγκόσμιες συναλλαγές όσο και ως μέσο αποθήκευσης αξιών.

Ίσως λοιπόν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, να αποτελούν νέο τεστ για τις αντοχές της Ευρωζώνης, που δεν διαθέτει επαρκείς πηγές καυσίμων και εξαρτάται ακόμα από το φυσικό αέριο που διέρχεται μέσω της Ουκρανίας και από το πετρέλαιο της Μ. Ανατολής, η πολιτική ισορροπία της οποίας απειλείται σήμερα από το Ισραήλ. Και ποιοι είναι καλύτεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ από το Κίεβο και το Τελ Αβίβ;

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 5/1/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: