Κι όμως, η τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ δεν ήταν τέλεια. Η τυπικότητα που επιβάλει η περίσταση ανάγκασε χθες τον Μπαράκ Ομπάμα να ορκιστεί για δεύτερη φορά!
Η ανακολουθία σε μια από τις λέξεις του όρκου που έδωσε στην επίσημη τελετή ο πρόεδρος των ΗΠΑ έγινε αιτία για να επαναληφθεί η διαδικασία. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Τζον Ρόμπερτς διάβασε τον όρκο ενώπιον των δημοσιογράφων. Ο Ομπάμα αντιμετώπισε το «λάθος» μ' ένα πλατύ χαμόγελο.
Όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου «ο Ομπάμα ορκίστηκε για δεύτερη φορά "προληπτικά" και από "υπερβολική τυπικότητα" επειδή κατά την πρώτη ορκωμοσία ο δικαστής Ρόμπερτς έκανε λάθος σε μία λέξη».
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, επικαλούμενος τον δικηγόρο του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι διαβάστηκε σωστά την Τρίτη αλλά ο όρκος εμφανίζεται στο ίδιο το Σύνταγμα και, από υπερβολική τυπικότητα, επειδή δεν υπήρχε ακολουθία σε μια λέξη, ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, Τζον Ρόμπερτς, τον ανέγνωσε για δεύτερη φορά».
Ωστόσο τη δεύτερη φορά δεν υπήρχε Βίβλος. "Κανείς δεν σκέφτηκε να τη φέρει και ο Ομπάμα αποφάσισε να προχωρήσει χωρίς Βίβλο", γράφουν χαρακτηριστικά οι Τάιμς του Λονδίνου.
Νομικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το Σύνταγμα δεν αναφέρεται σε Βίβλο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Σύνταγμα- σημειώνουν οι Los Angeles Times-, ο Ομπάμα έγινε πρόεδρος μόλις λίγα λεπτά πριν βάλει το χέρι του πάνω στη Βίβλο, που είχε χρησιμοποιηθεί και από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1861.
Πολιτικά, όμως, η απουσία του ιερού βιβλίου ίσως αποδειχτεί αγκάθι για τον νέο πρόεδρο αφού οι πλέον αφοσιωμένοι υποστηρικτές του ασκούν με πιστή ευλάβια τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.
Δεν έχει γίνει σαφές αν αναμενόταν από τον Ρόμπερτς να φέρει μαζί του τη Βίβλο.
"Είστε έτοιμος για τον όρκο;", ρώτησε ο δικαστής.
"Ναι, είμαι", απάντησε ο Ομπάμα και ζήτησε "αυτή τη φορά η διαδικασία να πραγματοποιηθεί πολύ αργά".
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Νομικής του Γέιλ Άχιλ Ριντ Αμαρ, τουλάχιστον δύο πρόεδροι των Ην.Πολιτειών ορκίστηκαν στο παρελθόν δύο φορές, ο Κάλβιν Κούλιτζ (διετέλεσε πρόεδρος από το 1923 ως το 1929) και ο Τσέστερ Α. Άρθουρ. (διετέλεσε πρόεδρος από το 1881 ως το 1885).
ΤΑ ΝΕΑ, 22/1/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου