Το Ιράν εκτόξευσε με επιτυχία τον πρώτο δορυφόρο εγχώριας κατασκευής, μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, σε μια εξέλιξη που πιθανότατα θα αναζωπυρώσει τις ανησυχίες της Δύσης για την πυραυλική και πυρηνική τεχνολογία της ισλαμικής δημοκρατίας.
Ο δορυφόρος Όμιντ («ελπίδα» στα φαρσί) εκτοξεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας με εντολή του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Αναχώρησε από βάση εκτόξευσης που δεν κατονομάζεται, τοποθετημένος στην κορυφή ενός ιρανικού πυραύλου Σαφίρ-2 («πρεσβευτής»). Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες της εκτόξευσης, ωστόσο η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητους παρατηρητές.
«Η δορυφορική τεχνολογία του Ιράν εξυπηρετεί αμιγώς ειρηνικούς σκοπούς και τις ανάγκες της χώρας» διαβεβαίωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μανουσέρ Μοτακί, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Αφρικανική Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.
Ωστόσο, η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που απαιτείται για την εκτόξευση δορυφόρων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικούς σκοπούς, προειδοποιούν αναλυτές και ειδικοί. «Αν κατάφεραν να στείλουν έναν δορυφόρο στο Διάστημα, τότε μπορούν να φτάσουν και μέχρι τη Δυτική Ευρώπη» σχολίασε στο Reuters o Ισαάκ Μπεν-Ίσραελ, πρώην επικεφαλής της Ισραηλινής Διαστημικής Υπηρεσίας.
Ο πύραυλος Σαφίρ-2 φέρεται να έχει βεληνεκές γύρω στα 250 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόσο ο Σαφίρ-2 όσο και ο διαστημικός πύραυλος Καβοσγκάρ-2 που δοκιμάστηκε το Νοέμβριο προέρχονται από τον βαλλιστικό πύραυλο Σαχάμπ-3, ο οποίος κατά δήλωση της Τεχεράνης έχει βεληνεκές 2.000 χλμ. Ο Σαχάμπ-3 με τη σειρά του φέρεται να βασίστηκε στον βορειοκορεατικό Νοντόνγκ.
Το Ιράν είχε ανακοινώσει στις 17 Αυγούστου ότι εκτόξευσε το ομοίωμα ενός δορυφόρου με τον πύραυλο Σαφίρ, ωστόσο οι ΗΠΑ υποστήριξαν αργότερα ότι η απόπειρα κατέληξε σε αποτυχία.
Όσον αφορά το νέο δορυφόρο Όμιντ, βάρους 27 κιλών, η Τεχεράνη δήλωσε ότι είναι σχεδιασμένος για τηλεπικοινωνιακούς και ερευνητικούς σκοπούς. Θα πραγματοποιεί 15 περιφορές γύρω από τη Γη κάθε ημέρα για διάστημα τριών μηνών, οπότε θα επιστρέψει στο έδαφος για τη συλλογή των δεδομένων.
Ο πρώτος εμπορικός δορυφόρος του Ιράν είχε εκτοξευτεί το 2005 με ρωσικό πύραυλο. Εκείνη τη χρονιά η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι θα διέθετε 500 εκατ. δολάρια για διαστημικά προγράμματα την επόμενη πενταετία.
Η εκτόξευση του Όμιντ έρχεται δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση ανάμεσα σε αξιωματούχους έξι χωρών την Τετάρτη -ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα- για την επίλυση της διένεξης για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Θα είναι η πρώτη τέτοια συνάντηση αφότου ανέλαβε καθήκοντα ο Μπαράκ Ομπάμα.
Αντιδράσεις στη διεθνή κοινότητα
Ο Λευκός Οίκος, αντιδρώντας στην εκτόξευση του Όμιντ, εξέφρασε την «μεγάλη ανησυχία» του για το γεγονός και υπογραμμίζει ότι δεν είναι υπεύθυνη ενέργεια εκ μέρους του Ιράν «για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».
Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη πυραυλικής τεχνολογίας, το συνεχιζόμενο «παράνομο πυρηνικό πρόγραμμα» και οι απειλές κατά του Ισραήλ είναι όλα πηγές ανησυχίας διευκρινίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς.
Η εξέλειξη προκαλεί ανησυχία και στο Πεντάγωνο αλλά και τη Βρετανία, το Ισραήλ και το ΝΑΤΟ, ανέφεραν σε δηλώσεις τους.
in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου