28.2.09

Φεύγουν οι αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ ως 31 Αυγούστου 2010

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Ως τις 31 Αυγούστου του 2010 θα έχει αποχωρήσει από το Ιράκ ο κύριος όγκος των αμερικανών στρατιωτών, όπως αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και επρόκειτο να ανακοινώσει και επισήμως χθες, μιλώντας σε βάση πεζοναυτών στη Βόρεια Καρολίνα.

Η απόφαση αυτή του νέου αμερικανού προέδρου προκαλεί τον σκεπτικισμό ορισμένων Δημοκρατικών που υπενθυμίζουν ότι προεκλογικώς ο ίδιος είχε υποσχεθεί πως αυτή η αποχώρηση θα ολοκληρωνόταν τρεις μήνες ενωρίτερα, κατά τους πρώτους 16 μήνες της θητείας του, ως τον Μάιο δηλαδή του 2010.

Μάλιστα ο πρόεδρος Ομπάμα δεν κάνει λόγο πλέον για συνολική αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Ιράκ, αλλά για μείωσή τους από τους 142.000 που είναι σήμερα σε 35.000-50.000 τον Αύγουστο του 2010. Ο ίδιος φέρεται να εξήγησε σε μέλη του Κογκρέσου πως ο αριθμός αυτός των αμερικανών στρατιωτών είναι απαραίτητος προκειμένου να εκπληρώσουν μια τριπλή αποστολή: να εκπαιδεύουν, να εξοπλίζουν και να συμβουλεύουν τις ιρακινές δυνάμεις, να προστατεύουν τις στρατιωτικές και πολιτικές επιχειρήσεις που συνεχίζονται, και να εμπλέκονται σε αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις, είτε με τη συμμετοχή και ιρακινών δυνάμεων είτε χωρίς αυτές.

Κ υβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν χθες ότι το σχέδιο αποφασίστηκε έπειτα από έναν μήνα διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργού Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς, του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων ναυάρχου Μάικ Μιούλεν και των άλλων αρχηγών των στρατιωτικών σωμάτων της χώρας. Σύμφωνα μάλιστα με έναν εκ των κυβερνητικών αυτών αξιωματούχων το σχέδιο που αποφάσισε ο πρόεδρος Ομπάμα προτάθηκε από τους κκ. Γκέιτς και Μιούλεν.

«Οταν μιλούν για περίπου 50.000 στρατιώτες,αυτός ο αριθμός είναι λίγο μεγαλύτερος από αυτόν που περίμενα» δήλωσε ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Χάρι Ριντ των Δημοκρατικών. Αλλά και η Νάνσι Πελόσι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε πως ο αριθμός των 50.000 στρατιωτών μοιάζει πολύ μεγάλος και θα πρέπει να δικαιολογηθεί η αναγκαιότητα της παραμονής τους. Το σχέδιο πάντως του αμερικανού προέδρου είναι διαφορετικό από αυτό του προκατόχου του Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε συμφωνήσει με το Ιράκ να αποχωρήσουν όλες οι μάχιμες δυνάμεις των ΗΠΑ από τη Βαγδάτη και άλλες πόλεις ως το τέλος του Ιουνίου και συνολικώς από τη χώρα ως το τέλος του 2011. Πάντως και το σχέδιο Ομπάμα δεν προβλέπει την αποχώρηση του συνόλου των αμερικανών στρατιωτών από το Ιράκ πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2011.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί την αποχώρηση από το Ιράκ δύο μάχιμων ταξιαρχιών μέσα στη χρονιά. Η αποχώρηση των αμερικανών στρατιωτών από τη χώρα θα επισπευσθεί, ώστε το καλοκαίρι του 2010 να βρίσκονται εκεί 50.000.

Εξάλλου, ο Τζον Μακ Χιου, επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε, μετά την ενημέρωση που τους έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα πριν από τη χθεσινή ομιλία του, πως η στρατηγική της αποχώρησης από το Ιράκ θα αναθεωρηθεί, αν αυξηθεί η βία στη χώρα.

ΤΟ ΒΗΜΑ, 28/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: