Δύο πυρηνικά υποβρύχια, ένα βρετανικό και ένα γαλλικό, συγκρούστηκαν στη μέση του Ατλαντικού, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.
Το βρετανικό πυρηνικό υποβρύχιο «HMS Vanguard» και το γαλλικό «Le Triomphant» υπέστησαν και τα δύο σοβαρές ζημιές, όταν συγκρούστηκαν, στις αρχές του μήνα.
Ο ναύαρχος του βρετανικού πολεμικού ναυτικού, Σερ Τζόναθαν Μπαντ, δήλωσε στο BBC ότι τα υποβρύχια συγκρούστηκαν με χαμηλή ταχύτητα και δεν υπήρξε τραυματισμός. Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία υποστηρίζουν ότι δεν παραβιάστηκαν οι αρχές πυρηνικής ασφάλειας. Όπως σημειώνει σχετικό δημοσίευμα του BBC, παρ’ όλο που και τα δύο υποβρύχια ήταν εξοπλισμένα με σόναρ, κανένα δεν μπόρεσε να εντοπίσει το άλλο.
Το πυρηνικό υποβρύχιο «HMS Vanguard» έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, με εμφανή το βαθούλωμα και τις γρατσουνιές από τη σύγκρουση και χρειάστηκε να ρυμουλκηθεί πίσω στη βάση του. Ο ανταποκριτής του BBC αναφέρει ότι πιθανότατα για τη σύγκρουση να ευθύνονται οι συσκευές αντί-σόναρ που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των υποβρυχίων.
«Η πιθανότητα να συγκρουστούν δύο υποβρύχια στον τεράστιο Ατλαντικό ωκεανό είναι μια στο εκατομμύριο. Κι όμως, όσο απίστευτο κι αν είναι, συνέβη», σημειώνει ο ίδιος.
Το περιστατικό ερευνούν εξίσου βρετανικές και γαλλικές αρχές.
Τα δύο υποβρύχια χρησιμοποιούνται στο πυρηνικό πρόγραμμα των δύο χωρών και θα πρέπει να μετέφεραν πυραύλους, ωστόσο τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία επιμένουν ότι δεν υπήρξε κίνδυνος να σημειωθεί μεγαλύτερη ζημιά.
Το πλήρωμα των δύο υποβρυχίων υπολογίζεται στα 240 άτομα και, όπως έγινε γνωστό, από το γαλλικό πολεμικό ναυτικό, δεν υπήρξαν τραυματίες.
Στις αρχές Φεβρουαρίου (στις 6 του μήνα) οι γαλλικές αρχές εξήγησαν το γεγονός ότι το πυρηνικό υποβρύχιο Le Triomphant έπρεπε να επιστρέψει στη βάση του, συνοδευόμενο από μια φρεγάτα, λέγοντας ότι «σημειώθηκε σύγκρουση με εμβυθιζόμενο αντικείμενο –πιθανότατα κοντέινερ». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνονταν ότι καταστράφηκε ο θόλος του σόναρ στο μπροστινό μέρος και ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από τη σύγκρουση.
Η ανακοίνωση της σύγκρουσης έχει προκαλέσει πολιτική αναστάτωση στις δύο χώρες αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πολιτικοί ζητούν περισσότερη ενημέρωση για τις λεπτομέρειες γύρω από το συμβάν αλλά και για την κατάσταση του πυρηνικού στόλου, τόσο στη Βρετανία όσο και στη Γαλλία, αλλά και εξηγήσεις από τα υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών.
«Ένας από τους χειρότερους πυρηνικούς εφιάλτες έγινε πραγματικότητα», αναφέρει η Καμπάνια για τον Πυρηνικό Αφοπλισμό και σημειώνει ότι η σύγκρουση δύο υποβρυχίων με πυρηνικούς αντιδραστήρες και πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να απελευθερώσει εξαιρετικά επικίνδυνη ραδιενέργεια.
ΤΑ ΝΕΑ, 16/2/2009
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου