4.2.09

Κλείνει η αμερικανική αεροπορική βάση στο Κιργιστάν;

Το κλείσιμο της αμερικανικής αεροπορικής βάσης Μανάς στο Κιργιστάν ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της χώρας Κουρμανμπέκ Μπακίγιεβ, μετά από συμφωνία που υπέγραψε με τη Ρωσία για χορήγηση δανείου ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και δωρεά 150 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Μπακίγιεβ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αρνήθηκαν επαναδιαπραγμάτευση του ανταλλάγματος των 63 εκατομμυρίων δολαρίων που πληρώνουν ετησίως για τη χρήση της βάσης, ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι πρόκειται για απλό πολιτικό επιχείρημα εφόσον διαθέτουν ισχυρή σύμβαση παραμονής και αρνούνται το κλείσιμο της βάσης.
Η Μόσχα είχε συμφωνήσει για τη λειτουργία της βάσης τον Δεκέμβριο 2001 στο πλαίσιο της εισβολής στο Αφγανιστάν μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και στο Μανάς βρίσκονται περίπου 1.000 άνδρες των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ σταθμεύουν μαχητικά και βομβαρδιστικά αεροπλάνα για τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.
Μετά την κρίση που δημιουργήθηκε στις σχέσεις της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ το Κρεμλίνο άρχισε να πιέζει το Κιργιστάν για τη διακοπή λειτουργίας της βάσης του Μανάς και το ίδιο συνέβη με την αμερικανική βάση στο Ουζμπεκιστάν της οποίας η λειτουργία ανακλήθηκε.
Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων σε Αφγανιστάν και Ιράκ στρατηγός Ντέϊβιντ Πετρέους είχε ανακοινώσει τον προηγούμενο μήνα ότι η βάση Μανάς θα είναι το κλειδί για τη μεταφορά επιπλέον 30.000 ανδρών στο Αφγανιστάν, ενώ έκανε γνωστό ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν ετησίως 150 εκατομμύρια δολάρια στο Κιργιστάν συμπεριλαμβανομένων των 63 εκατομμυρίων για τη βάση.
Το ΝΑΤΟ εκτιμά ότι η βάση Μανάς είναι ζωτικής σημασίας για τις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, όμως η Μόσχα είναι ιδιαίτερα καχύποπτη για την παρουσία ατλαντικών δυνάμεων στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες μετά την υποστήριξη που παρείχαν στις πολιτικές αλλαγές που συνέβησαν σε Γεωργία (2003) και Ουκρανία (2004).
Τον Μάρτιο 2005 εκδηλώθηκε πραξικόπημα με την υποστήριξη της Δύσης στο Κιργιστάν και ανετράπη ο Πρόεδρος Ασκάρ Ακάγιεβ, όμως αργότερα κέρδισε τις εκλογές ο πιστός στη Μόσχα Κουρμανμπέκ Ακίγιεβ.
Μετά τον 5ήμερο πόλεμο στη Γεωργία τον περασμένο Αύγουστο το ΝΑΤΟ διέκοψε τις σχέσεις με τη Μόσχα και το Κρεμλίνο απάντησε με απαγόρευση των ΝΑΤΟϊκών πτήσεων προς Αφγανιστάν πάνω από τη Ρωσία.
Το ΝΑΤΟ αποφάσισε την αποκατάσταση των σχέσεων με τη Ρωσία στα τέλη του Ιανουαρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: