11.2.09

Στο κυνήγι των ανυπότακτων το Πεντάγωνο

του Μάκη Πολλάτου

Από το 2004 οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Άμυνας επιχείρησαν να μειώσουν τον αριθμό των ανυπότακτων για να περιορίσουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης των μονάδων του στρατού. Αντί όμως ο αριθμός των ανυπότακτων να μειώνεται, οι υπόχρεοι στράτευσης που «λιποτακτούν» ανέρχονται σήμερα στους 34.000. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανυποταξίας που πλέον λαμβάνει διαστάσεις ανταρσίας, αρκεί να αναφερθεί ότι περίπου 34.000 είναι ετησίως οι Έλληνες που αποφασίζουν να κάνουν τη θητεία τους και ντύνονται στα χακί. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα αυξάνονται ραγδαία οι ανυπότακτοι (εσωτερικού) που ζουν στην Ελλάδα αλλά δεν κατατάσσονται στις ένοπλες δυνάμεις και οι οποίοι υπολογίζονται περίπου σε 16.800, ενώ ακόμη 17.200 ανυπότακτοι ζουν στο εξωτερικό.

Όταν αποφασίζουν να υπηρετήσουν τη θητεία τους, οι ανυπότακτοι χρεώνονται με έξι μήνες επιπρόσθετης θητείας, την οποία έχουν δικαίωμα να εξαγοράσουν καταβάλλοντας 90 ευρώ το μήνα, συνολικά δηλαδή 540 ευρώ για το εξάμηνο.

Όπως γράφουν σήμερα «τα Νέα», με κοινή απόφαση των υφυπουργών Οικονομικών και Άμυνας κυρίων Λέγκα και Τασούλα, το ποσό των 90 ευρώ που απαιτείται για την εξαγορά κάθε επιπλέον μήνα θητείας εκτινάσσεται στα 1000 ευρώ! Αντί δηλαδή για 540, οι ανυπότακτοι που δεν θέλουν να υπηρετήσουν το επιπλέον εξάμηνο καλούνται τώρα να καταβάλλουν 6000 ευρώ! Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, το ποσό των 1000 ευρώ ανά μήνα χρεώνεται αναδρομικά ακόμη και σε όσους ανυπότακτους υπηρετούν ήδη τη θητεία τους. Μπροστά στην προοπτική να τιμωρηθούν ακόμη περισσότερο οι «μεταμεληθέντες λιποτάκτες» που είχαν προϋπολογίσει να δαπανήσουν το αντίτιμο των 90 ευρώ το μήνα και τώρα καλούνται να δώσουν 1000 ευρώ, το υπουργείο Άμυνας αλλάζει την απόφασή του και αφαιρεί την πρόβλεψη της αναδρομικότητας. «Το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό, σκοπός είναι να πιέσουμε τους ανυπότακτους να υπηρετήσουν τη θητεία τους» δηλώνει αρμόδια πηγή του Πενταγώνου στο protothema.gr.

Ο ίδιος αξιωματούχος αποκαλύπτει ότι η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας προσανατολίζεται να επιβάλλει το «πρόστιμο» των 1.000 ευρώ σε όσους ανυπότακτους αποφασίσουν να υπηρετήσουν από το 2010 και μετά, δίνοντας περίοδο χάριτος μέχρι το τέλος του 2009.

Με τη μεθόδευση αυτή, το Πεντάγωνο επιχειρεί να ασκήσει πίεση στους ανυπότακτους να παρουσιαστούν στις ένοπλες δυνάμεις για να υπηρετήσουν τη θητεία τους μέσα στο 2009. Η φιλοδοξία είναι ότι αναβάλλοντας τον χρόνο που θα εφαρμόσουν το χαράτσι, θα πειθαναγκάσουν τους απείθαρχους «λιποτάκτες» να ντυθούν στα χακί. Στην περίπτωση αυτή, τα στρατόπεδα εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων θα γεμίσουν από οπλίτες και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα μπορέσει να υλοποιήσει την απόφαση του κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τρίμηνη μείωση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας στο στρατό ξηράς (αναμένεται να διαμορφωθεί στους εννέα μήνες).

«Η απόφαση τρίμηνης μείωσης της θητείας είναι ειλημμένη και αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος για την ανακοίνωσή της», υπογραμμίζει αρμόδια πηγή του Πενταγώνου και δεν αποκλείει το ευεργετικό μέτρο να ισχύσει αναδρομικά ακόμη και για όσους καταταγούν με την ΕΣΣΟ του Φεβρουαρίου.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 11/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: