12.2.09

Ιράν: Υπό κατασκευή επτά νέοι δορυφόροι

Το Ιράν κατασκευάζει επτά ακόμα δορυφόρους, δήλωσε ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, λίγες ημέρες αφότου η Τεχεράνη εκτόξευσε στο διάστημα τον πρώτο εγχώριας παραγωγής δορυφόρο της.

Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μοχαμάντ Σολεϊμάν, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι ιρανοί επιστήμονες προχωρούν στην κατασκευή επτά ακόμα δορυφόρων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει χρονικά το πότε θα μπορούσαν να τεθούν σε λειτουργία.

Το Ιράν εκτόξευσε στις 3 Φεβρουαρίου τον Omid (Ελπίδα), έναν ερευνητικό και τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, προκαλώντας ανησυχία στις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες κατηγορούν την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνική βόμβα και συστήματα εκτόξευσης πυραύλων.

Η βαλλιστική τεχνολογία μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται για να τεθούν οι δορυφόροι σε τροχιά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την εκτόξευση πυρηνικών κεφαλών.

Το Ιράν, τέταρτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, αντιτείνει ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα αποβλέπει αποκλειστικά και μόνο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και ότι η εκτόξευση του πυραύλου έγινε αποκλειστικά και μόνον για ειρηνικούς σκοπούς.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, 12/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: