28.4.09

Tο 3% του αμερικανικού ΑΕΠ υπόσχεται να διαθέσει στην Έρευνα ο Ομπάμα

Δεσμευόμενος να δώσει τέλος στην τακτική του Τζορτζ Μπους να μπλέκει την επιστήμη με την πολιτική, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υποσχέθηκε να τονώσει την αμερικανική καινοτομία διαθέτοντας τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ για έρευνα.
«Εδώ και μισό αιώνα, η χώρα δεσμεύτηκε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας, να επενδύει στην εκπαίδευση, την έρευνα, να αφιερωθεί στο στόχο της κατάκτησης του διαστήματος και να συνεργαστεί με όλους τους πολίτες για αυτή την ιστορική αποστολή» τόνισε ο Ομπάμα μιλώντας ενώπιον της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ενός φορέα που γνωμοδοτεί στην αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε τη λύπη του που οι επενδύσεις στην τεχνολογία μειώνονται διαρκώς από τότε που το αμερικανικό πρόγραμμα έστειλε τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη και η αμερικανική τεχνολογία βρισκόταν «στο υψηλότερο επίπεδό της»:
«Είμαι εδώ για να διορθώσω αυτό το στόχο: θα αφιερώσουμε περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ μας στην έρευνα και την ανάπτυξη» είπε, υποσχόμενος ότι θα επενδύσει στην εφαρμοσμένη έρευνα, θα ενθαρρύνει την πρόοδο στους τομείς της ενέργειας και της ιατρικής και θα βελτιώσει τη διδασκαλία των μαθηματικών και της φυσικής.
Η επιστήμη δεν υπέφερε μόνο από τις περικοπές στη χρηματοδότηση των ερευνών αλλά και από την πολιτικοποίησή της, επισήμανε, αναφερόμενος χωρίς να τον κατονομάσει στον προκάτοχό του Τζορτζ Μπους: «Με την κυβέρνησή μου πέρασε η εποχή που η επιστήμη υποχωρούσε μπροστά στην ιδεολογία (...) Θέλω να είμαι βέβαιος ότι τα επιτεύγματα θα αποτελούν το κίνητρο για τις επιστημονικές αποφάσεις και όχι το αντίστροφο» ανέφερε.
Ο Τζορτζ Μπους, πολέμιος των αμβλώσεων και αμφισβητίας της κλιματικής αλλαγής, είχε κατηγορηθεί για πολιτικές παρεμβάσεις στις αμερικανικές έρευνες για την παγκόσμια έρευνα, καθώς και για την απαγόρευση που επέβαλε στην έρευνα σε ανθρώπινα έμβρυα.
Ο Ομπάμα, μεταδίδει το Reuters, αναφέρθηκε και στο νέο ιό της γρίπης των χοίρων ως παράδειγμα για τη χρησιμότητα της επιστημονικής προόδου. «Αν υπήρχε ποτέ μια μέρα που να μας θυμίζει την κοινή μας διακύβευση στην επιστήμη και την τεχνολογία, αυτή η μέρα είναι σήμερα» είπε, αναφερόμενος στην επιδημία που ξέσπασε στο Μεξικό και τις νότιες ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, τέλος, παρουσίασε την Προεδρική Επιτροπή Συμβούλων Επιστήμης και Τεχνολογίας, ένα νέο φορέα που τον συμβουλεύει σε «εθνικές στρατηγικές για την καλλιέργεια και διατήρηση μιας κουλτούρας επιστημονικής καινοτομίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: