Ανυποχώρητοι δηλώνουν την ίδια στιγμή οι πολιτικοί ηγέτες των μεταρρυθμιστών, παρόλο που φαίνεται ότι έχουν χάσει το όπλο των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας των πρώτων ημερών μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου.
Ο προεδρικός υποψήφιος Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ο οποίος έχει να εμφανιστεί αρκετές μέρες δημόσια, επέμεινε την Πέμπτη στις κατηγορίες εκλογικής νοθείας, κατηγόρησε για την αιματοχυσία όσους κρύβονται πίσω από τη νοθεία και κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη «νόμιμη» διαμαρτυρία με αυτοσυγκράτηση.
Οι ταραχές έφεραν στην επιφάνεια πρωτοφανή ρήγματα στο θρησκευτικό καθεστώς και η χώρα ολόκληρη δείχνει κομμένη στα δύο. Περισσότεροι από 100 βουλευτές αρνήθηκαν την πρόσκληση να παραστούν σε εκδήλωση για τη νίκη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στις εκλογές, καθαρή ένδειξη της βαθιάς διαίρεσης στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Δυνάμεις καταστολής και άνδρες των πολιτοφυλακών παραμένουν στους δρόμους για να αποτρέψουν νέες συγκεντρώσεις, συνεχίζεται το μπαράζ συλλήψεων και τα ξένα ειδησεογραφικά μέσα παραμένουν φιμωμένα.
Η αστυνομία και οι παραστρατιωτικές μονάδες του καθεστώτος φαίνεται πως έχουν ανακτήσει τον έλεγχο των δρόμων στην Τεχεράνη και στις άλλες μεγάλες πόλεις μετά από μια εβδομάδα που σημαδεύτηκε από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.
Συγκλονιστική είναι η αλληλεγγύη προς τους Ιρανούς διαδηλωτές μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Facebook, των μοναδικών όπλων που έχει στα χέρια της η αντιπολίτευση για να μεταφέρει στον κόσμο την κατάσταση στο Ιράν και να συντονίζει τις κινήσεις της.
Θύματα της κρατικής καταστολής εκτιμάται ότι έχουν πέσει 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους η 26χρονη Νέντα Σολτάνι, η οποία έχει καταστεί σύμβολο του αγώνα των μεταρρυθμιστών. Υποστηρικτές του Μουσαβί σχεδιάζουν να γεμίσουν την Παρασκευή τον ουρανό με μπαλόνια που θα γράφουν «Νέντα, θα μείνεις για πάντα στις καρδιές μας».
Εκατοντάδες είναι οι συλληφθέντες από την αρχή των ταραχών, μεταξύ τους 140 Ιρανοί πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, φοιτητές και δημοσιογράφοι. Εβδομήντα πανεπιστημιακοί και φοιτητές συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή μετά από συνάντησή τους με τον προεδρικό υποψήφιο Μιρχοσεΐν Μουσαβί, ενώ κρατούνται πολλοί συνεργάτες της προεκλογικής του εκστρατείας.
Στα χέρια των ιρανικών Αρχών βρίσκονται και δύο ξένοι δημοσιογράφοι, ο Έλληνας Ιάσονας Αθανασιάδης που εργάζεται για τους Washington Times και ένας Ιρανοκαναδός.
Την ίδια στιγμή, διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Ιρανούς διαδηλωτές πραγματοποιούνται ανά τον κόσμο.
Αχμαντινετζάντ εναντίον Ομπάμα
Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τον αμφισβητούμενο εκλογικό του θρίαμβο, ο Ιρανός πρόεδρος στρέφεται κατά του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος ανέβασε κατά πολύ τους τόνους της μέχρι πρότινος μετριασμένης κριτικής του έναντι της Τεχεράνης, δηλώνοντας ότι ότι αισθάνθηκε «φρίκη και οργή» για την κρατική καταστολή.
«Ο κύριος Ομπάμα έκανε λάθος λέγοντας αυτά τα πράγματα [...] το ερώτημά μας είναι γιατί έπεσε σε αυτή την παγίδα και είπε πράγματα που συνήθιζε να λέει προηγουμένως ο Μπους» δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ, καλώντας τον Αμερικανό πρόεδρο να «εκφράσει μεταμέλεια» για την αμερικανική ανάμειξη, όπως υποστήριξε, στο μετεκλογικό σκηνικό.
«Θα χρησιμοποιήσετε αυτή τη φρασεολογία σε κάθε μελλοντική συζήτηση με το Ιράν; Εάν αυτό συμβεί δεν θα υπάρχει πλέον τίποτα να συζητήσουμε. Πιστεύετε ότι αυτή η συμπεριφορά θα λύσει το πρόβλημα για σας; Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να θεωρήσει ο λαός μας ότι μοιάζετε με τον Μπους» συνέχισε.
«Ελπίζω να αποφύγετε την ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν και να εκφράσετε τη μεταμέλειά σας με τρόπο κατά τον οποίο το ιρανικό έθνος θα το πληροφορηθεί» είπε ο σκληροπυρηνικός Ιρανός πρόεδρος.
Το ισλαμικό κατεστημένο και ο ίδιος ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχουν κατηγορήσει τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποδαύλιση των διαδηλώσεων.
Οι σχέσεις Λονδίνου-Τεχεράνης έχουν βρεθεί σε τεντωμένο σκοινί με το Ιράν να δηλώνει ότι εξετάζει και το ενδεχόμενο υποβάθμισης των διπλωματικών σχέσεων μετά την αμοιβαία απέλαση διπλωματών.
Η κρίση στο Ιράν μοιάζει παράλληλα να εκμηδένισε τα περιθώρια να υπάρξουν άμεσες συνομιλίες και διαπραγματεύσεις, όπως επεδίωκε κυβέρνηση Ομπάμα, με στόχο σταδιακή προσέγγιση με την Τεχεράνη και την εξεύρεση λύσης για το πυρηνικό πρόγραμμα.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι ακύρωσε τις προσκλήσεις που είχε αποστείλει σε Ιρανούς διπλωμάτες για να παραστούν στους εορτασμούς για την 4η Ιουλίου.
Ήταν η πρώτη φορά, αφότου η Ουάσινγκτον διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη το 1980, που εστάλησαν τέτοιες προσκλήσεις. Πάντως η ανακοίνωση είχε συμβολικό χαρακτήρα, καθώς ουδείς Ιρανός αξιωματούχος είχε ανταποκριθεί.
Ανυποχώρητος ο Μουσαβί
Η ένταση των διαδηλώσεων μειώνεται, αλλά η ηγεσία της αντιπολίτευσης δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες αμφισβήτησης του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών.
Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης στο Ιράν δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να αμφισβητούν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, που καταγγέλλουν ως προϊόν νοθείας, παρότι η κυβέρνηση εμφανίζεται να έχει καταστείλει σχεδόν πλήρως τις μαζικές διαδηλώσεις των υποστηρικτών της.
Ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί επανήλθε την Πέμπτη διαμηνύοντας ότι θα δώσει μάχη απέναντι στην εκλογική νοθεία, παρά τις πιέσεις που δέχεται να αποσύρει το αίτημά του για ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας.
Μέσω του δικτυακού του τόπου αναφέρει ότι ο ιρανικός λαός έχει το συνταγματικό δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί για το εκλογικό αποτέλεσμα. Κατηγορεί για την αιματοχυσία όσους κρύβονται πίσω από τη νοθεία και καλεί τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη «νόμιμη» διαμαρτυρία με αυτοσυγκράτηση.
«Η συνέχιση των νόμιμων και ήρεμων διαμαρτυρών θα εγγυηθεί την επίτευξη των στόχων μας» δηλώνει.
Οι ταραχές αποκάλυψαν πρωτοφανή ρήγματα στο θρησκευτικό καθεστώς, και ώθησαν τον ανώτατο πνευματικό ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που επιδιώκει να μην αναμιγνύεται εμφανώς στις πολιτικές συγκρούσεις, να ταχθεί ανοικτά υπέρ του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.
Ο Χαμενεΐ έχει ξεκαθαρίσει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 12ης Ιουνίου δε θα ακυρωθεί και κατέστησε υπεύθυνους για την αιματοχυσία τους ηγέτες της αντιπολίτευσης. Την Τετάρτη έστειλε ξανά προειδοποίηση εντός και εκτός Ιράν πως το ισλαμικό καθεστώς «δεν θα υποκύψει» στην πίεση σχετικά με τις εκλογές.
Την Τετάρτη μονάδες αντιμετώπισης ταραχών διέλυσαν περίπου 200 διαδηλωτές κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Η συγκέντρωση ήταν πολύ μικρότερη από αυτές των προηγούμενων ημερών, στις οποίες έλαβαν μέρος χιλιάδες. Η φράση «ο Θεός είναι μεγάλος», που χρησιμοποιήθηκε ως κραυγή διαμαρτυρίας τις τελευταίες ημέρες, ακουγόταν και πάλι στα στενά της Τεχεράνης τη νύχτα, αλλά όχι τόσο μαζικά.
Πάντως η αντιπολίτευση, παρά το ότι οι μαζικές διαδηλώσεις χάνουν την αρχική τους ορμή, δεν μοιάζει έτοιμη να συμβιβαστεί.
Ο μεταρρυθμιστής Μεχντί Καρουμπί, που κατέλαβε την τελευταία θέση μεταξύ των υποψηφίων κατά τα επίσημα αποτελέσματα, αποκάλεσε την κυβέρνηση «έκνομη».
Ο Μανουσέρ Μουσαβί από πλευράς του έχει την υποστήριξη του ισχυρού πρώην προέδρου του Ιράν Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί, επικεφαλής του Συμβουλίου των Φρουρών.
Οι Μουσαβί και Ραφσαντζανί συναντήθηκαν με μέλη του Κοινοβουλίου την Τετάρτη. Το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars μετέδωσε ότι συζητήθηκαν «οι εκλογές και οι τελευταίες εξελίξεις» και ότι δεν είναι σαφές εάν οι δύο πολιτικοί επιχείρησαν να συγκεντρώσουν πολιτική υποστήριξη.
Πάντως, περισσότεροι από 100 βουλευτές φαίνεται να μην έχουν αποδεχθεί πρόσκληση που τους απηύθυνε ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να παραστουν σε εκδήλωση για την εκλογική του νίκη.
Ο Μιρχοσεΐν Μουσαβί απαιτεί την ακύρωση των εκλογών, αλλά το Συμβούλιο των Φρουρών, κορυφαίο όργανο του καθεστώτος, απέκλεισε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου