12.7.09

Σύγκρουση δύο εθνοτήτων στην Κίνα

Η διαμάχη μεταξύ Χαν και Ουιγούρων, που ανάγκασε τον Χου Ζιντάο να επιστρέψει από τη σύνοδο του G8, δεν αναμένεται να λήξει σύντομα

The Economist

Την περασμένη Τρίτη, η πόλη του Ουρουμτσί είχε μετουσιωθεί σε εθνοτική πυριτιδαποθήκη. Είχαν μεσολαβήσει δύο εικοσιτετράωρα από τις πολύνεκρες ταραχές στην πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας Σινγιάνγκ της δυτικής Κίνας και το αίμα στους δρόμους της πόλης έβραζε και πάλι. Εκατόν πενήντα έξι άνθρωποι είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από χίλιοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στα τοπικά νοσοκομεία, όταν μια διαδήλωση των Ουιγούρων μουσουλμάνων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν με αφορμή τη δολοφονία δύο ομοεθνών τους από Κινέζους Χαν σε εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών, έλαβε διαστάσεις μαζικής εξέγερσης. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, ομάδες Ουιγούρων πυρπόλησαν οχήματα και επιτέθηκαν σε ανυποψίαστους πολίτες, οι οποίοι ήταν προφανώς Χαν.

Η συγκεκριμένη εθνοτική ομάδα είναι μεν η μεγαλύτερη στην Κίνα, αλλά το 1949 αποτελούσε μόλις το 6% του πληθυσμού της Σινγιάνγκ. Μετά την ίδρυση του κομμουνιστικού κράτους της Κίνας, ωστόσο, εκατομμύρια «βιομηχανικοί μετανάστες» αφίχθησαν ενθαρρυμένοι από την κεντρική κυβέρνηση στην πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχή, με αποτέλεσμα οι Χαν να αποτελούν σήμερα το 40% του πληθυσμού της επαρχίας. Το τουρκογενές φύλο των Ουιγούρων, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται «αυτόχθονες», εξακουλουθεί να διατηρεί την πληθυσμιακή πλειοψηφία με ποσοστό 45%.

Το απόγευμα της Τρίτης, λοιπόν, χιλιάδες Χαν συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Ουρουμτσί, κρατώντας στα χέρια λοστούς, μαχαίρια και τσεκούρια. «Αυτό δεν είναι πλέον θέμα της κυβέρνησης», φώναξε ένας από τους συγκεντρωμένους, ο οποίος εξήλθε από το κεντρικό εστιατόριο που εγραζόταν κρατώντας στα χέρια ξύλινο ρόπαλο. «Πρόκειται πλέον για μια διαμάχη μεταξύ των Χαν και των Ουιγούρων και δεν αναμένεται να λήξει σύντομα», πρόσθεσε ο ίδιος. «Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας προκειμένου να προστατέψουμε τους ομεθνείς μας και τις περιουσίες μας», συνέχισε.

Σύρρραξη

Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, το κέντρο της πόλης είχε κατακλυστεί από πάνοπλους άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, οι οποίοι δημιουργούσαν ανθρώπινα τείχη στους δρόμους προκειμένου να αποκλείσουν την πρόσβαση των εξαγριωμένων Χαν προς τις γειτονιές των Ουιγούρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, παρά ταύτα, το πλήθος κατόρθωσε να σπάσει τις γραμμές των αστυνομικών, υποχρεώνοντας τους τελευταίους σε εκτεταμένη χρήση χημικών ουσιών. Οι δυνάμεις ασφαλείας μπορεί να μην κατόρθωσαν να αποτρέψουν μεμονωμένες επιθέσεις σε κατοικίες Ουιγούρων, αλλά δεν επέτρεψαν μια γενικευμένη σύρραξη. Το βράδυ, οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση της κυκλοφορίας, ενώ νωρίτερα είχαν διατάξει την προσωρινή αναστολή υπηρεσιών του Διαδικτύου.

Το πρωί της Τετάρτης, ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Ζιντάο, είχε ήδη επιστρέψει στο Πεκίνο από την Ιταλία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των Οκτώ, προκειμένου να συντονίσει την προσπάθεια για την αποκατάσταση της τάξης στη Σινγιάνγκ. Το γεγονός, μάλιστα, ότι υποχρεώθηκε να αναχωρήσει πριν την ολοκλήρωση της συνόδου χαρακτηρίστηκε «πρωτοφανές» και ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης. Την ίδια ημέρα, χιλιάδες στρατιώτες και άνδρες των ειδικών παραστρατιωτικών δυνάμεων της αστυνομίας κατέφταναν στο Ουρουμτσί από κάθε γωνία της Κίνας. Η παρουσία τους, μολονότι απέτρεψε νέες ταραχές, δεν κατεύνασε τα πνεύματα. Ξένοι παρατηρητές, μάλιστα, ανέφεραν νέα μεμονωνένα περιστατικά βίας μεταξύ Ουιγούρων και Χαν.

Ο τοπικός ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, Λι Ζι, υποστήριξε ότι έχουν συλληφθεί όλοι όσοι συμμετείχαν στα επεισόδια της Κυριακής και δεσμεύτηκε για την παραδειγματική τους τιμωρία. Πολλοί, ωστόσο, εκ των Χαν που συγκεντρώνονται καθημερινά στους δρόμους της πόλης υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να στηριχθούν πλέον στην κυβέρνηση. Την Τετάρτη δε, το πλήθος των Χαν φώναζε συνθήματα όπως, «Κάτω οι Ουιγούροι» και «Θάνατος στην Ρεμπίγια Καντίρ». Η εξόριστη στην Ουάσιγκτον κ. Καντίρ ασχολείται με τις επιχειρήσεις και θεωρείται από την Κίνα ηγέτης του αυτονομιστικού κινήματος των Ουιγούρων. Το κομμουνιστικό καθεστώς την κατηγόρησε ως ηθική αυτουργό των επεισοδίων.

Οι Χαν, τέλος, υποστηρίζουν ότι συνέβαλαν τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη της Σινγιάνγκ. Οι Ουιγούροι, όμως, κάνουν λόγο για διακρίσεις στην αγορά εργασίας και παρεμβατισμό των Κινέζων στις θρησκευτικές τους υποθέσεις. Θεωρούν, ακόμα, ότι η μαζική εισροή των Χαν απειλεί την πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 12/7/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: