29.10.09

Ανατίναξαν γυναίκες και παιδιά

Εντείνουν τις επιθέσεις τους οι Ταλιμπάν καθώς χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 100 άνθρωποι, κυρίως γυναικόπαιδα, από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε πολυσύχναστη αγορά της πόλης Πεσαβάρ, την ώρα που η Χίλαρι Κλίντον έκανε επίσημη επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Πακιστάν.

Τα περισσότερα θύματα από την έκρηξη στην αγορά Μινά ήταν παιδιά με τις μητέρες τους που είχαν βγει για ψώνια. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τραυματίστηκαν περισσότεροι από 250 άνθρωποι. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως σοβαρές ζημιές υπέστησαν έξι κτίρια που βρίσκονται γύρω από το παζάρι, ενώ ένα κατέρρευσε όπως και το τζαμί της περιοχής. Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση, αλλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι πιθανότατα οφείλεται στην επιχείρηση του πακιστανικού στρατού εναντίον των Ταλιμπάν στις περιοχές του Νότιου Ουαζιριστάν.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον έκανε την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στο Ισλαμαμπάντ, με στόχο να ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας. Μετά τη συνάντηση με τον Πακιστανό ομόλογό της καταδίκασε «τις ανελέητες και ωμές επιθέσεις» και τόνισε ότι η συνεργασία θα συνεχιστεί.

Παντού πτώματα

Μετά την έκρηξη υπήρχαν παντού πτώματα, ακρωτηριασμένα μέλη και τραυματίες εγκλωβισμένοι στα ερείπια οι οποίοι ζητούσαν βοήθεια. «Ήταν μια τεράστια έκρηξη, η οποία ακούστηκε σχεδόν σε ολόκληρη την πόλη», είπε ο Ανουάρ Σαχ, αξιωματούχος της αστυνομίας. Πλάνα που μεταδόθηκαν από πακιστανικά τηλεοπτικά κανάλια έδειξαν μαγαζάκια κατεστραμμένα και από τα ερείπια να βγαίνει καπνός, ενώ αστυνομικοί απομάκρυναν πανικόβλητους κατοίκους και πυροσβέστες προσπαθούσαν να σβήσουν μια πυρκαγιά.

Η επίθεση εγγράφεται στο κύμα των επιθέσεων που διοργανώθηκαν από το Κίνημα των Ταλιμπάν του Πακιστάν (ΤΤΡ), οι οποίες προκάλεσαν περισσότερους από 200 θανάτους μόνο τον Οκτώβριο. Η Πεσαβάρ βρίσκεται στις παρυφές των περιοχών των φυλών, όπου Πακιστανοί Ταλιμπάν και μαχητές που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έχουν ισχυρές βάσεις. Η πόλη επλήγη επτά φορές από επιθέσεις τους τέσσερις τελευταίους μήνες.

Στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν, ένοπλοι Ταλιμπάν σκότωσαν έξι υπαλλήλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που έμεναν σε ξενώνα στην πρωτεύουσα Καμπούλ, επιτείνοντας τους φόβους για την ασφάλεια εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί σε δέκα ημέρες. Επίσης, χθες οι Ταλιμπάν εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον πολυτελούς ξενοδοχείου στην Καμπούλ κοντά στο προεδρικό μέγαρο, αναγκάζοντας περισσότερους από 100 ανθρώπους να σπεύσουν στο καταφύγιο. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε ότι με την επίθεση στον ξενώνα του ΟΗΕ, «υλοποιήσαμε την απειλή μας να επιτεθούμε σε οποιονδήποτε συμμετέχει στην εκλογική διαδικασία». Μεταξύ των έξι υπαλλήλων, ένας ήταν Αμερικανός.

ΤΑ ΝΕΑ, 29/10/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: