Εντυπωσιακή πρόοδος επετεύχθη στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών, δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Πούτιν. «Η κρίση στο Ντουμπάι δείχνει ξανά τη δυσκολία εξόδου από την οικονομική κρίση», είπε.
Εντυπωσιακή πρόοδος επετεύχθη στην οικονομική συνεργασία Ρωσίας και Γαλλίας με τη σημερινή υπογραφή σειράς επιχειρηματικών συμφωνιών, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος πρωθυπουργός, Βλαντίμιρ Πούτιν. «Πιστεύω ότι πρόκειται για ένα πραγματικό επίτευγμα στη σφαίρα της οικονομικής συνεργασίας», δήλωσε ο Πούτιν έπειτα από συνομιλίες που είχε με τον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν στο Ραμπουγέ, έξω από το Παρίσι.
Καταρχάς, η συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Γάλλο ομόλογό του κ. Φρανσουά Φιγιόν ανέδειξε την πρόοδο στην ενεργειακή συνεργασία Ρωσίας-Γαλλίας. «Μόλις επετεύχθη συμφωνία μεταξύ της Electricite de France και της Gazprom για τη συμμετοχή της γαλλικής εταιρίας σε ένα μεγάλο διεθνές πρόγραμμα μεταφοράς ενεργειακών πόρων, στην κατασκευή ενός υποθαλάσσιου αγωγού στον Εύξεινο Πόντο, τον οποίο καλούμε South Stream», ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Πούτιν.
«Οι Γάλλοι εταίροι μας απέκτησαν μειοψηφικό μερίδιο συμμετοχής στο πρόγραμμα South Stream, στο υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού. Ο όμιλος EdF αποκτά συμμετοχή σε ποσοστό 10%. Οι τελικές αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τους Ιταλούς εταίρους μας της Eni SpA», δήλωσε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA NOVOSTI, ο πρόεδρος της Gazprom κ. Αλεξέι Μίλερ.
«Καταλήξαμε σε συμφωνία συνεργασίας επί γαλλικού εδάφους και επί των εδαφών τρίτων ευρωπαϊκών χωρών. Πρακτικά, πρόκειται για ανταλλαγή μετοχών», σχολίασε ο κ. Πούτιν. «Είναι η μέθοδος που ακολουθήσαμε, στο παρελθόν, με τους Γερμανούς εταίρους μας σε αυτόν τον τομέα. Τώρα, πράττουμε το ίδιο με τους Γάλλους εταίρους μας», πρόσθεσε ο Ρώσος πρωθυπουργός.
Γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει, πριν το «κυβερνητικό σεμινάριο», ότι με τη συμφωνία αυτή η EdF «θα αποκτούσε μεγαλύτερη πρόσβαση στο φυσικό αέριο της Gazprom» και ότι ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός θα επετύγχανε να εξασφαλίσει «δικαίωμα μεγαλύτερης άντλησης από την παραγωγή ηλεκτρισμού της EdF».
Η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι η απόφαση της εισόδου της EdF στο South Stream δεν συνιστά γεωπολιτική επιλογή του Παρισιού. «Η Γαλλία υποστηρίζει και τον Nabucco, επίσης», είπε η εν λόγω κυβερνητική πηγή, αναφερόμενη στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού μέσω του οποίου οι εμπνευστές του επιθυμούν να μεταφέρουν φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία, παρακάμπτοντας τον έλεγχο της Μόσχας. Η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια συνίσταται «στη διαφοροποίηση των πηγών και τη διαφοροποίηση των οδών μεταφοράς. Σε αυτό το πρόγραμμα διαφοροποιούμε τις οδούς μεταφοράς», κατέληξε η κυβερνητική πηγή.
Πρόοδος σημειώνεται, παράλληλα, στις συνομιλίες για ενδεχόμενο συμμετοχής της επίσης γαλλικής εταιρίας GDF-Suez στο πρόγραμμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream. Η GDF-Suez διεξάγει συνομιλίες εδώ και πάνω από ένα χρόνο για την εξασφάλιση συμμετοχής στον αγωγό που κατασκευάζει η Gazprom και η γερμανική επιχείρηση κοινής ωφελείας E.ON για τη μεταφορά, από το 2012 και μετά, 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.
Σε σημερινή ανακοίνωση της η GDF-Suez αναφέρει ότι «τα μέλη του κονσόρτσιουμ του Nord Stream συνεχίζουν εποικοδομητικό διάλογο για τον προσδιορισμό των όρων για την εξασφάλιση από τη GDF-Suez μειοψηφικής συμμετοχής σε ποσοστό 9% στο μετοχικό κεφάλαιο του Nord Stream». Χθες, πηγή προσκείμενη στις συνομιλίες είχε δηλώσει ότι «είμαστε στα πρόθυρα υπογραφής συμφωνίας».
Πιθανή πώληση πολεμικού πλοίου
Η Γαλλία εξετάζει την πιθανή πώληση στη Ρωσία ενός πολεμικού πλοίου κατηγορίας Μιστράλ, παρά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Γεωργία, δήλωσε παράλληλα ο Φρανσουά Φιγιόν. «Επιβεβαιώνω ότι εξετάζουμε τώρα επίσημο αίτημα της ρωσικής κυβέρνησης για την αγορά ενός πλοίου αυτής της κατηγορίας», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο ηγέτες. «Η Γαλλία είναι ανοιχτή στη συνεργασία με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της Άμυνας», προσέθεσε.
Η Ρωσία δεν έχει ακόμη πάρει μια οριστική απόφαση όσον αφορά την αγορά πολεμικού πλοίου της κατηγορίας Μιστράλ από τη Γαλλία, σχολίασε παράλληλα ο Πούτιν. Σε ερώτηση που του έγινε για το αν η Ρωσία θα αναπτύξει τα πλοία της κατά της Γεωργίας, ο Ρώσος πρωθυπουργός απάντησε ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει τα πολεμικά της πλοία όπου χρειάζονται.
Κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Πούτιν δήλωσε, αναφερόμενος στην κρίση στο Ντουμπάι, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει δείχνουν για άλλη μια φορά ότι θα είναι δύσκολο για τον κόσμο να εξέλθει από την οικονομική κρίση. «Η έξοδος από την κρίση δεν θα είναι εύκολη και είναι πιθανές οι διακυμάνσεις. Αυτό (η κρίση στο Ντουμπάι) είχε αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία- το χρηματιστήριο έπεσε ελαφρά και το δολάριο ενισχύθηκε έναντι του ρουβλίου», σημείωσε. «Ωστόσο πέρα από όλα, πιστεύω ότι η τάση για μια έξοδο από την κρίση θα υπερισχύσει», προσέθεσε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου