25.11.09

ΤτΕ: «Ισορροπία τρόμου» με το αξιόχρεο της χώρας

Κίνδυνο για τις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ρευστότητας, λόγω των αρνητικών αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους, επεσήμανε χθες, από το βήμα της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, κάνοντας λόγο για «ισορροπία του τρόμου» στην ελληνική οικονομία.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος

O κ. Προβόπουλος βάσισε μάλιστα την εκτίμησή του στις τελευταίες αξιολογήσεις των οίκων Fitch και Moody's, προβλέποντας ότι η επόμενη αξιολόγηση θα είναι «μάλλον προς το χειρότερο παρά προς το καλύτερο».

Παρουσιάζοντας την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική του 2009, ο κ. Προβόπουλος προέβη σε γενική εκτίμηση των οικονομικών μεγεθών και της πορείας της οικονομίας, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

«Λόγω της χειροτέρευσης των δημοσιονομικών στοιχείων, βρισκόμαστε σήμερα σε μια φάση, κατά την οποία, δυστυχώς, οι οργανισμοί αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας μας έχουν υποβαθμίσει και μας έχουν τοποθετήσει σε αρνητική προοπτική (negative outlook)», ανέφερε.

«Ακόμη είμαστε σε απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες αξιολογήσεις. Φοβάμαι, όμως, ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε σε ''ισορροπία τρόμου'', αλλά δεν θέλω να το σκέπτομαι. Αν αυτό συμβεί, όμως, θα κινδυνεύσουν να μη γίνονται αποδεκτά τα ομόλογα ελληνικού Δημοσίου από τις ελληνικές τράπεζες», υπογράμμισε ο κ. Προβόπουλος και εξήγησε ότι, σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μπορούν οι εμπορικές τράπεζες να παίρνουν ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Με γνώμονα την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση, ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι ο βασικός άξονας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος πρέπει να στοχεύει στη μείωση των ελλειμμάτων και την επιτάχυνση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος, που έχουν φθάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα σήμερα, ο κ. Προβόπουλος υπογράμμισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να έχει στόχο, από το 2010, τη μείωση του «διαρθρωτικού» δημοσιονομικού ελλείμματος (δηλαδή του ελλείμματος όπως εκτιμάται, αφού αφαιρεθούν οι επιδράσεις του οικονομικού κύκλου, αλλά και προσωρινών μέτρων ή παραγόντων) κατά 1,5% - 2% του ΑΕΠ ετησίως.

«Θα απαιτηθεί σωρευτική μείωση του διαρθρωτικού ελλείμματος κατά 5 εκατοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και, επιπλέον, χρειάζεται να επιτευχθούν μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, για να μειωθεί ουσιαστικά το δημόσιο χρέος σε λογικό βάθος χρόνου», συμπλήρωσε. Ανέφερε δε ότι, εάν επιτευχθεί εξάλειψη της σπατάλης και της φοροδιαφυγής σταδιακά εντός 10 ετών, το δημοσιονομικό όφελος θα μπορούσε να είναι της τάξεως των 3 έως 5 δισ. ευρώ ή 1,2% έως 2,2% του ΑΕΠ ετησίως.

Δαπάνες - έσοδα

Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια πρέπει να καταβληθεί στον τομέα περικοπής δαπανών και λιγότερο στην ενίσχυση των εσόδων. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή θα ήταν σκόπιμο να προέλθει περίπου κατά τα δύο τρίτα από την πλευρά των δαπανών και κατά το ένα τρίτο από την πλευρά των εσόδων.

Εκτίμησε, μάλιστα, ότι οι περικοπές των δαπανών μπορούν να φτάσουν το 30% και να εξοικονομηθούν έτσι 20 δισ. ευρώ. Οσον αφορά δε τη φοροδιαφυγή, τόνισε ότι απαιτείται ενίσχυση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και κατάργηση των φοροαπαλλαγών με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Επιπλέον, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος με τολμηρά βήματα, καθώς μακροπρόθεσμα οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού θα αποτελέσουν οξύτατο πρόβλημα.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, 25/11/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: