ZEZA ZHKOY
Ο μίστερ καταστροφολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι συστήνει στην Αθήνα να ζητήσει βοήθεια από την... Κίνα. Το σχετικό πρωτοσέλιδο των Financial Times είχε κάνει τον γύρο του κόσμου ηλεκτρονικά ήδη από τα ξημερώματα προχθές! Και για όσους δεν το είχαν αντιληφθεί, έσπευσε το Reuters να το αναμεταδώσει και στις 4 η ώρα βαθιά μεσάνυχτα στην Αθήνα, η Αμερική και οι αγορές της Ασίας είχαν ήδη ενημερωθεί...
Ωστόσο, το πλέον εφιαλτικό είναι ότι το όλο θέμα της δημοσιονομικής κρίσης συνδέθηκε με μια απελπισμένη (δήθεν) προσπάθεια της κυβέρνησης ότι συζητάει μέσω της Goldman Sachs να πωληθεί στρατηγικό μερίδιο της Εθνικής Τράπεζας ως αντάλλαγμα για να αγοραστούν από την Κίνα τα ελληνικά ομόλογα. Βεβαίως, οι Financial Times επισημαίνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση το απέρριψε! Ευτυχώς, δηλαδή...
Το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει κατηγορηματικά ότι «υπάρχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αγορά χρέους, είτε ελληνικών ομολόγων είτε ελληνικών περιουσιακών στοιχείων από επενδυτικά σχήματα στην Κίνα ή αλλού. Επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι υπάρχει «οποιαδήποτε εντολή σε επενδυτική τράπεζα να κάνει διαπραγματεύσεις σε αυτήν την κατεύθυνση για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Πάντως, οι φήμες επιμένουν σε ό, τι έχει σχέση με την Κίνα. Με νόημα υπενθυμίζεται ότι και στις αρχές Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε το υποτιθέμενο ενδιαφέρον των Κινέζων για το ελληνικό δημόσιο χρέος. Οι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες ο κ. Παπακωνσταντίνου στις αρχές Δεκεμβρίου, έθεσαν και το θέμα της ενδεχόμενης πώλησης ομολόγων ύψους 25 δισ. ευρώ στην Κίνα. Και απάντησε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο για πώληση ομολόγων στην Κίνα, αλλά εξετάζουμε σενάρια διαφοροποίησης του χρέους».
Ομως, ενδεικτικό του κλίματος περί την ελληνική οικονομία διεθνώς είναι ο φόβος να αποδειχθεί η χώρα μας «μαύρη τρύπα», που θα κλονίσει το τραπεζικό σύστημα, ίσως και πανευρωπαϊκά.
Το άρθρο στην «Καθημερινή» (21 Αυγούστου) του Στέφανου Μάνου με τίτλο «Το τραπεζικό σύστημα κινδυνεύει» ήταν και παραμένει σπουδαίο. Ο παλαίμαχος πολιτικός επισημαίνει ότι «σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οποτεδήποτε γίνουν εκλογές, θα υπάρξει κυβερνητική αλλαγή. Η νέα κυβέρνηση θα κληρονομήσει εκρηκτικά δημοσιονομικά προβλήματα. Θα κληρονομήσει επίσης τις συμμετοχές στο κεφάλαιο των τραπεζών που μεθόδευσε η σημερινή κυβέρνηση. Το δέλεαρ να χρησιμοποιηθεί το τραπεζικό σύστημα για να ξελασπώσει τα δημόσια οικονομικά θα είναι ισχυρό και φοβάμαι λαϊκά αποδεκτό. Οι τράπεζες και οι τραπεζίτες θα αποδειχθούν θαυμάσια εξιλαστήρια θύματα για τα προβλήματα που προκάλεσε η δημοσιονομική ανευθυνότητα των τελευταίων ετών. Ενα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της τελευταίας εικοσαετίας υπήρξε η άνδρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Θα είναι ολέθριο να διευκολυνθεί το πολιτικό σύστημα να ελέγξει το τραπεζικό».
Πάντως, η Εθνική είναι μια τράπεζα με α) κερδοφορία, β) θωράκιση έναντι επισφαλειών, γ) ρευστότητα και δ) ισχυρή παρουσία στην Τουρκία. Το σημαντικό για την Εθνική είναι ότι το επιχειρηματικό μοντέλο που ακολουθήθηκε οδήγησε σε οργανικά, δηλαδή σταθερά επαναλαμβανόμενα, κέρδη. Είναι, επίσης, μία τράπεζα καλά οχυρωμένη έναντι της πιθανής αύξησης των επισφαλών δανείων, καθώς οι προβλέψεις που έχουν σχηματισθεί τον τελευταίο χρόνο έχουν υπερδιπλασιαστεί. Σε ό, τι έχει να κάνει με την κατάσταση ρευστότητας της Εθνικής Τράπεζας, κατ’ αρχήν η αύξηση των καταθέσεων χρηματοδοτεί την πιστωτική της επέκταση. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, όμως, και ότι η τράπεζα έχει ήδη κινήσει κι άλλες πηγές χρηματοδότησης. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική πραγματοποίησε πρόσφατα την πρώτη από ελληνική τράπεζα έκδοση καλυμμένων ομολογιών που διατέθηκε στις διεθνείς αγορές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απόθεμα στεγαστικών δανείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για νέες εκδόσεις άμεσα. Σημειώνεται ότι ο όμιλος της Εθνικής παραμένει σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση σε ό, τι αφορά τη ρευστότητα, με τη σχέση δανείων προς καταθέσεις να διατηρείται σε πανευρωπαϊκά χαμηλά επίπεδα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28/1/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου