Η Google βρίσκεται στο τελικό στάδιο συμφωνίας με την αμερικανική υπηρεσία ασφάλειας (NSA), ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται ο διαδικτυακός κολοσσός, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post.
Ο αμερικανικός οργανισμός αναμένεται να βοηθήσει στην ανάλυση των κυβερνοεπιθέσεων που δέχεται η Google, κυρίως την τελευταία που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις και τη ρήξη στις σχέσεις της εταιρείας με την κινεζική κυβέρνηση. Η συμφωνία που σχεδιάζεται έχει στόχο να επιτρέψει στις δύο πλευρές να μοιράζονται πληροφορίες χωρίς να παραβιάζονται οι κανόνες ασφαλείας και η νομοθεσία που διέπει τις διαδικτυακές επικοινωνίες.
Τον Ιανουάριο, η Google ανακοίνωσε ότι μια σειρά λογαριασμών ηλεκτρονικής αλληλογραφίας της γνωστής υπηρεσίας gmail είχαν δεχτεί επίθεση που ξεκινούσε από κινεζικό έδαφος. Μάλιστα, χωρίς να κατηγορεί ευθέως την κινεζική κυβέρνηση, η Google δήλωσε ότι σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποσυρθεί επιχειρηματικά από την Κίνα.
Η κινεζική κυβέρνηση απάντησε, λέγοντας αρχικά ότι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο έδαφος της θα πρέπει να σέβονται την εθνική νομοθεσία, ενώ στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στο περιστατικό, υπερασπιζόμενη την πολιτική ελέγχου του Διαδικτύου που εφαρμόζει.
«Αν μια εταιρεία ερχόταν και ζητούσε βοήθεια, θα τους ρωτούσα ‘τι γνωρίζετε για τη φύση της επίθεσης; Ποια αδύνατα σημεία πιστεύετε ότι εκμεταλλεύτηκαν;» δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας. Σύμφωνα με την Washington Post, η NSA έχει απευθυνθεί σε υπηρεσίες ασφαλείας άλλων κρατών, ζητώντας βοήθεια στη διαλεύκανση της υπόθεσης της Google.
Μεταξύ άλλων, η NSA θα αξιολογήσει τα μηχανήματα και το λογισμικό της Google ώστε να εντοπίσει ευαίσθητα σημεία, ενώ επίσης θα εξετάσει τους αμυντικούς μηχανισμούς της προκειμένου να γνωρίζει εάν χρησιμοποιεί τις κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας. Παράλληλα, θα βοηθήσει τη Google να καταλάβει τον τρόπο που οι χάκερς διεισδύουν στο σύστημα της, αφού η τελευταία μοιραστεί τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει για τους κώδικες που βρέθηκαν μετά τις επιθέσεις.
Σύμφωνα με ειδικούς, οι παραβιάσεις του περασμένου Δεκεμβρίου στόχευαν στον βασικό κώδικα της Google, τη γλώσσα προγραμματισμού πίσω από τις εφαρμογές της, ενώ ταυτόχρονη επίθεση δέχτηκαν τριάντα ακόμη μεγάλες εταιρείες από τον τεχνολογικό, ενεργειακό και οικονομικό χώρο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 4/2/2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου