12.3.10

Ψάχνουν σύνδεση με τρομοκρατία

Τρομοκρατία βλέπει η Ελληνική Αστυνομία πίσω από την ένοπλη συμπλοκή αστυνομικών και δύο κακοποιών, που είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός εξ αυτών, χθες τα ξημερώματα στην περιοχή της Δάφνης.Πλήρης  στοίχιση
Τις ενδεχόμενες συνδέσεις του 35χρονου Λάμπρου Φούντα με εγχώριες τρομοκρατικές οργανώσεις αναζητάει πλέον η Αντιτρομοκρατική. Ο 35χρονος, ο οποίος είχε σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο και έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές, έπεσε νεκρός χθες τα ξημερώματα από σφαίρες αστυνομικών ύστερα από ένοπλη συμπλοκή στη Δάφνη.

«Θεωρούμε πως βρισκόμαστε στην καρδιά της εγχώριας τρομοκρατίας και πολύ σύντομα θα υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις», υποστήριξε στα «ΝΕΑ» ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα του συνεργού, αλλά όχι επιβεβαιωμένες.

Περιπολικό της Άμεσης Δράσης που εκτελούσε υπηρεσία στην περιοχή της Δάφνης εντόπισε στις 04.43 στη συμβολή των οδών Κουντουριώτη και Μαυρομιχάλη δύο άτομα που κινούνταν ύποπτα. Όπως κατέθεσαν οι δύο αστυνομικοί, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε έλεγχο των στοιχείων τους, όταν διέκριναν ίχνη διάρρηξης σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Seat Ιbiza, στο οποίο οι ύποπτοι είχαν επιβιβαστεί. Το αυτοκίνητο, όπως προέκυψε, ανήκει σε νεαρή κοπέλα, κάτοικο της περιοχής και οι δύο κακοποιοί μόλις το είχαν διαρρήξει.

Άρχισαν να πυροβολούν

Οι δύο αστυνομικοί (ηλικίας 24 και 28 ετών) άναψαν τον φάρο και ζήτησαν από τους δύο υπόπτους να βγουν από το αυτοκίνητο για να γίνει η εξακρίβωση των στοιχείων τους. Οι ύποπτοι βγήκαν μεν από το αυτοκίνητο, αλλά αμέσως άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των αστυνομικών οι οποίοι οχυρώθηκαν πίσω από το περιπολικό και ανταπέδωσαν τα πυρά.

Από τις σφαίρες των αστυνομικών τραυματίστηκε θανάσιμα ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας που βρισκόταν στη θέση του συνοδηγού, ενώ ο συνεργός του κατάφερε να διαφύγει πεζός προτού φτάσουν στην περιοχή αστυνομικές ενισχύσεις. Όπως προέκυψε από τη νεκροψία, ο 35χρονος χτυπήθηκε από μία και μόνη σφαίρα στο ύψος της καρδιάς, ενώ η είσοδος της σφαίρας βρίσκεται στην αριστερή ωμοπλάτη του. Ο θάνατός του, σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, ήταν ακαριαίος. Στην περιοχή βρέθηκαν κηλίδες αίματος και από τις εργαστηριακές έρευνες θα προκύψει αν ανήκουν στον συνεργό του.

Πιστόλι και χειροβομβίδα

Στην κατοχή του νεκρού βρέθηκε ένα 9άρι πιστόλι Ζάσταβα, ενώ στο τσαντάκι που έφερε είχε μια χειροβομβίδα ρωσικής κατασκευής. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αντιτρομοκρατική, παρόμοιου τύπου χειροβομβίδα είχε χρησιμοποιηθεί και σε τρομοκρατικές ενέργειες τόσο του Επαναστατικού Αγώνα, στην επίθεση εναντίον του Β΄ Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Ιωνίας, όσο και της Σέχτας Επαναστατών. Αυτό ήταν και το πρώτο στοιχείο για να αρχίσουν να αναζητούν οι αρχές στοιχεία για την ταυτότητα του κακοποιού πέρα από τις λίστες των σεσημασμένων διαρρηκτών και ληστών. Ο 35χρονος φορούσε διπλά δερμάτινα γάντια, και δεν είχε μαζί του κανένα στοιχείο που θα πρόδιδε την ταυτότητα του, ενώ ήταν εφοδιασμένος με σύστημα ασύρματης επικοινωνίας. Χαρακτηριστικά που, όπως εκτιμούν οι αστυνομικοί, δείχνουν πως μαζί με τον συνεργό του λάμβαναν μέρος σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση που χάλασε από την παρατηρητικότητα των δύο αστυνομικών. Πιστόλι χρησιμοποίησε και ο συνεργός του. Από τον χώρο της συμπλοκής οι αστυνομικοί περισυνέλεξαν συνολικά επτά κάλυκες των 9 χιλιοστών, από τους οποίους οι δύο προέρχονταν από το όπλο του νεκρού 35χρονου, ενώ 4 βολίδες βρέθηκαν καρφωμένες στο περιπολικό, οι οποίες και εξετάζονται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.

Έρευνα σε τρία σπίτια

Από την εξέταση των στοιχείων του 35χρονου προέκυψε πως είχε απασχολήσει τις αρχές από το 1995, όταν και για πρώτη φορά είχε συλληφθεί στα επεισόδια του Πολυτεχνείου. Έκτοτε είχε προσαχθεί άλλες δύο φορές για συμμετοχή σε επεισόδια. Η εμπλοκή του πάντως με τον χώρο των Εξαρχείων κινητοποίησε με εντολή του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. και την Αντιτρομοκρατική, η οποία σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας έχουν αναλάβει την προανάκριση για την υπόθεση. «Επισήμως δεν μπορούμε να μιλήσουμε ακόμη για το αν πρόκειται για τρομοκράτες ή για κακοποιούς του κοινού ποινικού δικαίου. Αναμένουμε τα αποτελέσματα της βαλλιστικής έρευνας προκειμένου να διαπιστώσουμε αν τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στη συμπλοκή έχουν χρησιμοποιηθεί και σε κάποια άλλη επίθεση», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ η Αστυνομία είχε πραγματοποιήσει κατ΄ οίκον έρευνες σε δύο σπίτια στην περιοχή των Αμπελοκήπων και σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή των Εξαρχείων όπου έμενε ο Φούντας. Όλα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας και εξετάζονται.

Δεν είχε απασχολήσει την Αντιτρομοκρατική

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ - σε μια κίνηση που θύμισε το καλοκαίρι του 2002, όταν έπεσε στα χέρια της ο Σάββας Ξηρός- δημοσίευσε τη φωτογραφία του Φούντα και κάνει έκκληση στους πολίτες να βοηθήσουν δίνοντας όσες πληροφορίες μπορούν.

Ο Φούντας, όταν είχε συλληφθεί για πρώτη φορά το 1995 στο Πολυτεχνείο, είχε δηλώσει φοιτητής του Βιολογικού Τμήματος της Πάτρας. Εργαζόταν σε ιδιωτικό εργαστήριο παραϊατρικών προϊόντων. Όπως κατέθεσε ο εργοδότης του στην Αστυνομία, ο Φούντας είχε ζητήσει άδεια για σήμερα.

Ανώτεροι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υποστήριζαν ότι ενδεχομένως οι συνάδελφοί τους της Άμεσης Δράσης έπεσαν σε διάρρηξη-προπαρασκευή τρομοκρατικής ενέργειας. Όπως όμως παραδέχονται στα «ΝΕΑ» ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., ο Φούντας ποτέ δεν απασχόλησε την Αντιτρομοκρατική και δεν βρισκόταν στη λίστα των ανθρώπων υπό παρακολούθηση. «Αν και είχε σχέσεις με τον αντιεξουσιαστικό χώρο θεωρούνταν υπεράνω υποψίας και δεν βρέθηκε ποτέ υπό παρακολούθηση», επισημαίνει αξιωματικός της Αντιτρομοκρατικής.

Ο Φούντας ήταν γιος εν αποστρατεία ταξιάρχου Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας ο θείος του, αδελφός της μητέρας του, είναι πρώην βουλευτής της Ν.Δ.

ΤΑ ΝΕΑ, 11/3/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: