15.3.10

Τουρκική κορβέτα κάνει βόλτες στο Αιγαίο

Ανάμεσα σε νησιά του Αιγαίου πλέει από το απόγευμα της Κυριακής μία τουρκική κορβέτα. Αυτή την ώρα η «Bozcaada» πλέει σε διεθνή χωρικά ύδατα δυτικά της Σερίφου στις Κυκλάδες και κινείται με βόρεια πορεία προς τη Τζια, ενώ παρακολουθείται διακριτικά από την πυραυλάκατο του Πολεμικού Ναυτικού «Ρουσσέν». Ο προκλητικός πλους της κορβέτας ξεκίνησε το μεσημέρι της Κυριακής.

Η «Bozcaada» βγήκε από το ναύσταθμο του Ακσάζ και ενώ περίπου στις 3.30 έπλεε ΒΑ της Ρόδου άλλαξε αιφνιδιαστικά κατεύθυνση και κινήθηκε δυτικά διαπλέοντας ολόκληρο το Αιγαίο. Αρχικώς, τις κινήσεις της παρακολουθούσε η κανονιοφόρος «Τολμη», για να αναλάβει στη συνέχεια δράση η πυραυλάκατος «Ρουσσέν».

Σύμφωνα με αξιωματικούς του Πενταγώνου, η τουρκική κορβέτα δεν έχει παραβιάσει τους τυπικούς κανόνες της αβλαβούς διέλευσης, επί της ουσίας όμως ο πλους της κορβέτας αποτελεί σαφή πρόκληση αφού χωρίς κανένα προφανή λόγο, ενώ αρχικώς κινούνταν γύρω από το ναύσταθμο του Ακσάζ, κατευθύνθηκε δυτικά και αυτή την ώρα διαπλέει τις Κυκλάδες με άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, εικάζεται ότι θα κατευθυνθεί προς τη Σμύρνη. Αυτό και μόνο το γεγονός ωστόσο, ότι δηλαδή για να πάει από το ένα σημείο στο άλλο δεν ακολουθεί τη συντομότερη διαδρομή αλλά κινείται προκλητικά γύρω από ελληνικά νησιά, δείχνει ότι επί της ουσίας παραβιάζει τους κανόνες της αβλαβούς διέλευσης και επιχειρεί να στείλει το μήνυμα ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: