26.3.10

Μεικτό σχέδιο "ασπίδα" μέσω ΕΕ και ΔΝΤ - Μόνο ως έσχατη λύση

Την πρόταση των Μέρκελ – Σαρκοζί για ένα σχέδιο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας με συμμετοχή πρωτίστως της Ευρωζώνης και δευτερευόντως του ΔΝΤ επικύρωσε μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το Eurogroup χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για σχέδιο χρηματοδότησης, το οποίο κατά τα 2/3 θα βαρύνει τις χώρες της ευρωζώνης και κατά 1/3 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χρηματοδότηση θα γίνεται με διμερή δάνεια από χώρες της Ευρωζώνης, ενώ σημαντική συμβολή θα έχει το ΔΝΤ.

Πρόκειται για σχέδιο – ασπίδα λοιπόν το οποίο θα επιστρατεύεται μόνο ως (εντελώς) έσχατη λύση και αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα άλλα περιθώρια. Η Ελλάδα θα μπορεί να πάρει τη βοήθεια μόνο ως «ultima ratio (τελευταία καταφυγή), που σημαίνει ιδιαίτερα ότι η χρηματοδότηση της αγοράς είναι ανεπαρκής». Η ενεργοποίηση των κεφαλαίων θα προβλέπεται, όπως επιθυμούσε το Βερολίνο, υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Αν και δεν έγινε γνωστό το ύψος που θα φτάνει το πακέτο στήριξης, Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ότι το σχέδιο κάνει λόγο για κεφάλαια ύψους 20 με 22 δισ. ευρώ με μέσο επιτόκιο το 2,5%. Παράλληλα, το θετικό στοιχείο σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες είναι ότι το ΔΝΤ μπαίνει στο πακέτο στήριξης χωρίς να ζητήσει την επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων από την πλευρά της Ελλάδας. Η συμφωνία επήλθε χθες το απόγευμα σε συνάντηση που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Κατόπιν, οι 16 ηγέτες της Ευρωζώνης επικύρωσαν τη συμφωνία συντάσσοντας και το κείμενο για το μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα.

Η πλευρά της κας Αγγέλα Μέρκελ φαίνεται πως επέβαλε τους όρους που επιθυμούσε, καθώς πρόκειται για σχέδιο στήριξης που όπως προβλέπει η συμφωνία θα καλείται να χρησιμοποιηθεί μόνο ως έσχατη λύση, δηλαδή μόνο εφόσον η Ελλάδα αναζητήσει κεφάλαια στις αγορές και δεν μπορέσει δανειστεί.

"Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής"

«Οι κόποι και οι θυσίες του Ελληνικού λαού, πιάνουν τόπο. Η πολιτική της υπευθυνότητας δικαιώνεται. Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή της θέληση και τη δυνατότητα έγκαιρης αντίδρασής της στην κρίση» δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μετά το πέρας της συνεδρίασης των ηγετών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες.«Η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής. Και η Ευρώπη, έκανε επίσης ένα μεγάλο βήμα. Σήμερα, δεν πήραμε μόνο αποφάσεις για την Ελλάδα. Η Ευρώπη, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε μπροστά σε μια τεράστια πρόκληση και στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» είπε ο έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουμε την Ένωσή μας, προστατεύουμε το κοινό μας νόμισμα. Η Ευρώπη, και μαζί η Ελλάδα, βγαίνουν πιο ισχυρές μέσα από αυτή την κρίση».«Ως κυβέρνηση, κινηθήκαμε με σύνεση, με προσοχή και με αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε έναν αγώνα δρόμου, μαζί με τον ελληνικό λαό. Μαζί πείσαμε Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους, ότι έχουν να κάνουν πλέον με μια Ελλάδα αξιόπιστη, με σχέδιο και με στρατηγική για την πορεία της» επισήμανε ο πρωθυπουργός.«Σήμερα, φτάσαμε σε μια απόφαση πολύ ικανοποιητική. Θεσπίζει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό, με μειοψηφική συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που εγγυάται την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Ευρωζώνη» τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «πολύ σημαντική, επίσης, είναι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να παρατείνει το ευνοϊκό καθεστώς που διέπει τα ενέχυρα, που δέχεται η ίδια από τις ελληνικές Τράπεζες - και αυτό στηρίζει και διευκολύνει την προσπάθεια που εμείς κάνουμε».«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας. Και το κάνουμε. Αλλά όχι μόνον. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε - και αυτό κάνουμε - στις μεγάλες αλλαγές. Μεγάλες και βαθιές αλλαγές στην οικονομία, στην πολιτική και την κοινωνία» υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «χτίζουμε με τις σημερινές μας πράξεις, τις συνθήκες για ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον στη χώρα μας. Μια οικονομία βιώσιμη, με διαφάνεια, αλλά και με κοινωνική δικαιοσύνη και ανάπτυξη».«Χτίζουμε την Ελλάδα τού αύριο. Και θα το πετύχουμε μαζί με τον ελληνικό λαό. Είναι μια σημαντική απόφαση αυτή που πήραμε σήμερα, και συμβολικά, στην Εθνική μας Εορτή» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Το κείμενο της συμφωνίας στήριξης (Δείτε εδώ την ανακοίνωση)

Στην επίσημη ανακοίνωσή τους οι ηγέτες της Ε.Ε. αναφέρουν τα εξής:«Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνημένους κανόνες και θα πρέπει να επαγρυπνούν για την κοινή τους ευθύνη σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.Στηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τα επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε στις 3 Μαρτίου, τα οποία είναι αρκετά ώστε να διασφαλίσουν τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει ορθά μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια. Ως εκ τούτου η σημερινή απόφαση αφορά την ενεργοποίηση ενός ειδικού μηχανισμού.Υπό αυτήν την έννοια, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης επιβεβαιώνουν την θέλησή τους να δράσουν από κοινού, εάν χρειαστεί προκειμένου να στηρίξουν την χρηματοοικονομική σταθερότητα του ευρώ, όπως άλλωστε είχε αποφασιστεί στις 11 Φεβρουαρίου.Βάσει της συμφωνίας παροχής στήριξης, διαδικασία στην οποία θα συμμετάσχει και το ΔΝΤ, αν και το μεγαλύτερο μέρος της χρηματικής στήριξης θα δοθεί από την Ευρώπη μέσω συντονισμένων διμερών δανείων.Αυτός ο μηχανισμός θα τεθεί εν ενεργεία –πάντα και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ- μόνο εάν καταστεί σαφές ότι η χρηματοδότηση μέσω των αγορών είναι αδύνατη. Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύουν την όλη διαδικασία, ενώ τα κράτη μέλη θα συμβάλλουν ανάλογα με την «βαρύτητα» που έχουν στην ΕΚΤ. Στόχος αυτού του μηχανισμού να παραχθεί στήριξη με λογικά επιτόκια».

Συμφωνία και πρόταση Μέρκελ – Σαρκοζί

Προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, η Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας για τις προθέσεις της, επιμένοντας στο ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Προτείνω να εξετάσουμε την ιδέα ενός συνδυασμού του ΔΝΤ και μιας διμερούς βοήθειας. Ένα τέτοιο μέτρο θα είναι μόνο η έσχατη λύση, η οποία θα εφαρμοσθεί εάν η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να εξυπηρετήσει τα χρέη της με δάνεια από τις διεθνείς χρηματαγορές», είπε η κα Μέρκελ.Μία εναλλακτική λύση, χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, πρότεινε το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα: Να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός ώστε να μπορεί ο Κομισιόν να χρησιμοποιεί έναν υπάρχον Ταμείο, με κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ, που όμως προς το παρόν απευθύνεται μόνο στις χώρες που δεν είναι μέλη της Ευρωζώνης.Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε ότι οι χώρες της ζώνης του ευρώ οδηγούνται σε μια συμβιβαστική λύση όσον αφορά το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα χρηματοδοτείται «από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από διμερή δάνεια» των εταίρων της Αθήνας.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ισπανική προεδρία της ΕΕ απηύθυναν νωρίτερα έκκληση να αποφευχθεί ένα ναυάγιο με απρόβλεπτες συνέπειες, χαρακτηρίζοντας αδιανόητο να μην επιτευχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες μία συμφωνία για ευρω-βοήθεια στην Ελλάδα.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ, 26/03/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: