2.4.10

«Η CΙΑ με χρησιμοποίησε»

Ο ελληνοαμερικανός πράκτορας που ξεσκέπασε τα βασανιστήρια μιλάει στα «ΝΕΑ»

«Την ημέρα που έγινε η τρομοκρατική επίθεση στους Δίδυμους Πύργους φορούσα το καλύτερο κοστούμι μου. Ήταν η ημέρα που θα ενημέρωνα μαζί με τον προϊστάμενό μου την Κοντολίζα Ράις για την πρόοδο των ελληνικών αρχών στον εντοπισμό των μελών της 17 Νοέμβρη. Στην αναφορά μου θα έλεγα ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με την υποστήριξη της Αστυνομίας και της ΕΥΠ έκανε πολύ καλή έρευνα για το συγκεκριμένο θέμα. Πριν φύγω με το αυτοκίνητο για τον Λευκό Οίκο είδα στην τηλεόραση τον έναν από τους δύο Πύργους να καίγεται. Λίγο μετά, όταν έπεσε και το δεύτερο αεροπλάνο, δεν μπορούσα να συνειδητοποιήσω αυτό που συνέβαινε.
Στα κεντρικά της CΙΑ όπου βρισκόμασταν κυριαρχούσε απόλυτη σιωπή. Και τότε ακούστηκε: θα μας πει κανείς τι να κάνουμε;».

OΤζον Κυριάκου, o πρώτος αξιωματούχος των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που παραδέχθηκε δημόσια ότι το μαρτύριο του εικονικού πνιγμού εφαρμόστηκε σε κρατούμενο, μιλάει στα «ΝΕΑ» για τις επικίνδυνες αποστολές του στο Πακιστάν, τη σύλληψη του διαχειριστή της Αλ Κάιντα και την προσπάθεια της CΙΑ να επηρεάσει τον κόσμο υπέρ των βασανιστηρίων.

«Όταν έπεσε το τρίτο αεροπλάνο στο Πεντάγωνο ο προϊστάμενός μου έδωσε εντολή σε τρεις ομάδες να ερευνήσουν τα τρία χτυπήματα και είπε στους υπόλοιπους να φύγουν. Του είπα πως δεν θα πάω πουθενά, πως θα μείνω να πολεμήσω», λέει ο ελληνοαμερικανός Κυριάκου, ο οποίος έγραψε το βιβλίο «Τhe Reluctant Spy» που κυκλοφόρησε στις 16 Μαρτίου στις ΗΠΑ.

Ο πρώην κατάσκοπος νιώθει ότι η υπηρεσία τον εκμεταλλεύτηκε. Όπως λέει στα «ΝΕΑ», όταν βγήκε σε κανάλι και ανέφερε ότι το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού έκανε έναν τρομοκράτη να μιλήσει μέσα σε 35 δευτερόλεπτα, δεν γνώριζε ότι είχαν αποκρύψει τον κατ΄ επανάληψη βασανισμό του κρατουμένου. «Απλώς είπα ό,τι είχα διαβάσει σε εσωτερικά έγγραφα και ό,τι είχα ακούσει από συναδέλφους μου για την ανάκριση του Αμπού Ζουμπάιντα. Στις αναφορές έγραφε ότι είχε εφαρμοστεί ο εικονικός πνιγμός μία φορά. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι είχε υποστεί το βασανιστήριο 83 φορές και πως δεν το είχαν αναφέρει στα κεντρικά. Γι΄ αυτό νιώθω ότι με χρησιμοποίησαν- η CΙΑ έλεγε ψέματα στους ανθρώπους της σχετικά με το αν τα βασανιστήρια λειτουργούν ή όχι». Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η τηλεοπτική «μαρτυρία» του Κυριάκου έκανε πολλούς Αμερικανούς να «θαυμάσουν» την αποτελεσματικότητα του εικονικού πνιγμού...

Ήταν 2007 όταν αποκαλύφθηκε ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες εφήρμοσαν το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού στα μέλη της Αλ Κάιντα Αμπού Ζουμπάιντα, Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και Αμπντ Αλ Ραχίμ Αλ Νασίρι. Σύμφωνα με έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού εκμαιεύτηκαν χρήσιμες πληροφορίες για τρομοκρατική ενέργεια στο Λος Άντζελες, η οποία αποτράπηκε.

«Αυτό ήταν παραπληροφόρηση της κυβέρνησης Μπους. Επί της ουσίας δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο για τρομοκρατική ενέργεια στο Λος Άντζελες. Μάλλον ήταν κάποιοι Άραβες που συγκεντρώθηκαν σε ένα σπίτι και συζητούσαν “μμμ... μεγάλο κτίριο αυτό, ίσως να είναι καλός στόχος”», λέει ο Κυριάκου.

Παραπλάνησε εν αγνοία του την κοινή γνώμη

O Τζον Κυριάκου ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ που παραδέχθηκε δημόσια ότι το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού εφαρμοζόταν ως ανακριτική μέθοδος από τις μυστικές υπηρεσίες. Ήταν 10 Δεκεμβρίου 2007 όταν σε συνέντευξή του στο αμερικανικό κανάλι ΑΒC δήλωσε πως «χρειάστηκαν μόλις 35 δευτερόλεπτα για να σπάσει ο Ζουμπάιντα». Όπως αποδείχθηκε αργότερα, ο Κυριάκου δεν ήταν παρών στα βασανιστήρια και ο εικονικός πνιγμός είχε εφαρμοστεί 83 φορές. «Πιστεύω ότι οι συγκεκριμένοι χειρισμοί ήταν σκηνοθετημένοι, δεν ήταν τυχαίο που δεν ανέφεραν ότι εφαρμόστηκε εικονικός πνιγμός τόσες φορές. Ήταν μια στρατηγική η οποία χρησιμοποιήθηκε για τη χειραγώγηση της αντίληψης για τα βασανιστήρια».

Σύμφωνα με τον Κυριάκου, ο Ζουμπάιντα που κρατείται σήμερα στο Γκουαντάναμο, παρείχε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με σχέδιο τρομοκρατικής επίθεσης εκτός των ΗΠΑ - το οποίο αποτράπηκε- αλλά και για την οργάνωση της Αλ Κάιντα.

«Στο τέλος, από όσο γνωρίζω, συνεργάστηκε. Είπε ότι στρατόπεδα εκπαίδευσης τρομοκρατών υπήρχαν κυρίως στο Αφγανιστάν και στα σύνορα με το Πακιστάν, στην Υεμένη, τη Σαουδική Αραβία, το Μαρόκο. Ακόμα παραδέχθηκε την ύπαρξη μικρών στρατοπέδων στα δάση των ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Βρετανία. Για την Ελλάδα πάντως δεν ανέφερε κάτι».

Πώς συλλάβαμε στο Πακιστάν τον διαχειριστή της Αλ Κάιντα

O Κυριάκου ήταν επικεφαλής της επιχείρησης για τη σύλληψη του Αμπού Ζουμπάιντα, του διαχειριστή της Αλ Κάιντα όπως τον αποκαλούσαν οι μυστικοί πράκτορες της CΙΑ. «Αυτός γνώριζε ποιος είναι ο καλύτερος για να κάνει μια βομβιστική επίθεση π.χ. στο Μόναχο, με ποιον πρέπει να μιλήσει και ποιος ήταν κατάλληλος να συντονίσει την τρομοκρατική ενέργεια. Επίσης ήξερε τα πάντα για τα στρατόπεδα εκπαίδευσης της οργάνωσης και ήταν αναμεμειγμένος στην τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου. Αν παραλληλίζαμε την Αλ Κάιντα με ρόδα ο Ζουμπάιντα ήταν το κέντρο της, το σημείο όπου τέμνονται οι ακτίνες», επισημαίνει ο Κυριάκου που έλκει την καταγωγή του από την Ιαλυσό Ρόδου.

Κατά την επιχείρηση που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο του 2002 έγινε ταυτόχρονη έφοδος σε 14 τοποθεσίες στο Πακιστάν.

«Όλες οι έφοδοι έγιναν στις 2.30΄ τα ξημερώματα. Ήμασταν τυχεροί, ο Ζουμπάιντα βρισκόταν σε ένα από τα κρησφύγετα που είχαμε εντοπίσει. Προσπάθησε μαζί με τον σωματοφύλακά του και έναν Σύρο να διαφύγουν από την ταράτσα, αλλά οι Πακιστανοί στρατιωτικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση τους πρόλαβαν και τους πυροβόλησαν. Ο Σύρος σκοτώθηκε επί τόπου, ο σωματοφύλακας τραυματίστηκε ελαφρά στο πόδι και ο Ζουμπάιντα σοβαρά- τον πέτυχε μία σφαίρα στο πόδι, μία στο στομάχι και μία στα αχαμνά. Όταν τον είδα συνειδητοποίησα ότι δεν έμοιαζε στον άνθρωπο που ψάχναμε βάσει μιας φωτογραφίας στο προ τετραετίας διαβατήριό του. Επικοινώνησα με τα κεντρικά και μου είπαν να φωτογραφίσω την ίριδα του ματιού του και να τους στείλω τη φωτογραφία. Λόγω του τραυματισμού του, τα μάτια του Ζουμπάιντα είχαν γυρίσει και φαινόταν μόνο το λευκό. Τους εξήγησα το πρόβλημα και μου είπαν να φωτογραφίσω το αυτί του- μέχρι τότε δεν ήξερα ότι το αυτί είναι μοναδικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναγνώριση κάποιου. Λίγη ώρα αφού τους έστειλα τη φωτογραφία, μου επιβεβαίωσαν ότι είχαμε πιάσει τον Ζουμπάιντα».

Τότε ο Κυριάκου που ανησυχούσε μήπως ο αξιωματούχος της Αλ Κάιντα πέθαινε από αιμορραγία έδωσε εντολή στους Πακιστανούς να τον μεταφέρουν στο νοσοκομείο. Εκεί οι γιατροί έβαλαν τον τραυματία αμέσως στο χειρουργείο. «Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε να τον σώσουμε», είπαν στον Κυριάκου. Εκείνη την ώρα μέλη της Αλ Κάιντα εξαπέλυσαν επίθεση στο νοσοκομείο και ο Ζουμπάιντα φυγαδεύτηκε με ελικόπτερο του πακιστανικού στρατού, το οποίο τους μετέφερε σε στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Τα πρώτα λόγια του. Στο στρατόπεδο οι αμερικανοί γιατροί έκαναν στον Ζουμπάιντα τη μία μετάγγιση αίματος μετά την άλλη. «Φοβόμουν μήπως τον βοηθούσαν να αποδράσει ή μήπως τον απήγαγαν για να μη μιλήσει. Έσκισα ένα σεντόνι, τον έδεσα σφιχτά στο κρεβάτι και καθόμουν συνεχώς δίπλα του. Ο Τένετ μου είχε δώσει εντολή να τον φρουρούμε 24 ώρες το 24ωρο. Όταν άρχισε να συνέρχεται τον ρώτησα στα αραβικά ποιο είναι το όνομά του. Εκείνος μου είπε στα αγγλικά ότι δεν πρόκειται να μου μιλήσει στη γλώσσα του Θεού. Τότε του είπα ότι γνωρίζουμε πως είναι ο Ζουμπάιντα. Επίσης του είπα να συνεργαστεί γιατί οι άλλοι άνθρωποι της CΙΑ δεν θα είναι τόσο καλοί όσο εγώ».

Μετά, όπως ισχυρίζεται ο Κυριάκου, έμαθε από συναδέλφους του ότι στη στρατιωτική βάση μετέβη ο κορυφαίος ειδικός των ΗΠΑεργαζόταν στο Νοσοκομείο Τζονς Χόπκινςγια να χειρουργήσει τον Ζουμπάιντα. «Ο γιατρός ήρθε με αεροπλάνο, όπου βάλαμε τον αξιωματούχο της Αλ Κάιντα. Έπειτα από αυτό δεν τον ξαναείδα». Επίσης από συναδέλφους, ισχυρίζεται ο Κυριάκου, έμαθε και για το βασανιστήριο του εικονικού πνιγμού στο οποίο υπεβλήθη ο Ζουμπάιντα.

ΤΑ ΝΕΑ, 2/4/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: