27.4.10

Υποβάθμιση - σοκ της Ελλάδας από την S&P, junk τα ομόλογα

Σε επιθετική υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, κατά τρεις βαθμίδες, σε ΒΒ+ από ΒΒΒ+ προχώρησε η Standard & Poor's, έπειτα από την υποβάθμιση της Πορτογαλίας. H κίνηση αφήνει τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία junk.

Σε απάντηση του ο υπ. Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι η υποβάθμιση δεν "αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα" της οικονομίας και ότι το τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Μάλιστα, η S&P χαρακτηρίζει τις προοπτικές της ελληνικής αξιολόγησης ως αρνητικές, προϊδεάζοντας ακόμα και για περαιτέρω υποβάθμιση «εάν η ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα δημοσιονομικών και διαρθρωτικών της μεταρρυθμίσεων αποδυναμωθεί σημαντικά, ως αποτέλεσμα της εσωτερικής πολιτικής αντίθεσης ή και των πιο αδύναμων οικονομικών συνθηκών».

Ο οίκος κατατάσσει τη χώρα στην κατηγορία «4» για την ανάκτηση κεφαλαίων στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους ή παύσης πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα μπορέσουν να ανακτήσουν το 30-50% των χρημάτων τους.

«Η υποβάθμιση προκύπτει από την αναθεωρημένη εκτίμησή μας για τις πολιτικές, οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της να θέσει το δημόσιο χρέος σε μια διατηρήσιμη καθοδική τροχιά», εξηγεί ο αναλυτής της Standard & Poor's, Marko Mrsnik.

Ο οίκος προειδοποιεί ότι οι επιλογές της κυβέρνησης περιορίζονται λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών. «Οι αναθεωρημένες μας εκτιμήσεις για τις οικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές της Ελλάδας μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φερεγγυότητα του κράτους δεν είναι πια συμβατή με την αξιολόγηση της επενδυτικής κατηγορίας», λέει η S&P. Σημειώνεται ότι κάθε ομόλογο που κατατάσσεται χαμηλότερα του ΒΒΒ- χαρακτηρίζεται ως junk, εντάσσεται δηλαδή στη μη επενδυτική κατηγορία. Στην κατηγορία junk ανήκουν κατά κανόνα τα ομόλογα των πιο ριψοκίνδυνων αναδυόμενων οικονομιών.

Αναφερόμενη στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η S&P εκτιμά πως το πολυετές αυτό πρόγραμμα μετριάζει σημαντικά τις βραχυπρόθεσμες πιέσεις ρευστότητας. «Παρόλα αυτά, κατά την άποψή μας, οι πιέσεις για πιο επιθετική και ευρεία δημοσιονομική προσαρμογή αυξάνονται, εν μέρει λόγω της πρόσφατης ανόδου των επιτοκίων». Οι νέες εκτιμήσεις της S&P ανεβάζουν την αναλογία χρέους/ΑΕΠ της Ελλάδας στο 124% το 2010 και στο 131% το 2011.

Η κρίση εμπιστοσύνης καθιστά δυσκολότερο το έργο της κυβέρνησης, με τον οίκο να υπολογίζει ότι απαιτείται δημοσιονομική προσαρμογή τουλάχιστον ίση με το 13% του ΑΕΠ. Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης πρόκειται να δοκιμαστεί κατ΄ επανάληψη από τις απεργίες.

Από την άλλη, η στήριξη των Ευρωπαίων έρχεται με αυστηρούς όρους και μπορεί να ανακληθεί, για αυτό και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι στηρίζει την ελληνική αξιολόγηση, επισημαίνει η S&P.

Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις του οίκου μιλούν για σχεδόν μηδενικό ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο διάστημα 2009-2016, ενώ το ονομαστικό ΑΕΠ δεν αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα του 2008 παρά μόνο το 2017. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος εκφράζει ανησυχίες για τις πιέσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες

Ο οίκος προχωρά και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των Eurobank, Alpha και Πειραιώς σε BB από BBB. Η αξιολόγηση της Εθνικής υποβαθμίζεται σε BB+ από BBB+.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ, 27/04/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: