4.5.10

Βόμβα με υπογραφή Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν του Πακιστάν διεκδικούν την ευθύνη της αποτυχημένης βομβιστικής επίθεσης στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Αν και οι αμερικανικές αρχές αντιμετωπίζουν ως «πιθανή τρομοκρατική επίθεση» το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εντοπίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην Τάιμς Σκουέαρ, η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το επεισόδιο με τους Ταλιμπάν.

Η βόμβα ήταν, σύμφωνα με ειδικούς, «ερασιτεχνική» αλλά ισχυρή και εκφράζονται φόβοι ότι θα είχε προκαλέσει πολλά θύματα εάν δεν είχαν σπεύσει οι πυροτεχνουργοί σε αυτή την πολυσύχναστη περιοχή. Χθες η οργάνωση των πακιστανών Ταλιμπάν ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, η οποία όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε σε ισλαμική ιστοσελίδα έγινε «ως εκδίκηση για τον θάνατο των ισλαμιστών και μουσουλμάνων μαρτύρων αλ-Μπαγκντάντι και αλ-Μαχάγιερ», στελεχών της αλ-Κάιντα που σκοτώθηκαν σε πρόσφατη επιχείρηση ιρακινών και αμερικανικών δυνάμεων κοντά στη Βαγδάτη.

Η κινητοποίηση στο κέντρο της Νέας Υόρκης άρχισε όταν ένας πλανόδιος πρόσεξε ότι από ένα σκούρο πράσινο αυτοκίνητο, το οποίο ήταν μάλιστα παρκαρισμένο παράνομα, με τη μηχανή αναμμένη και τα αλάρμ να αναβοσβήνουν, έβγαινε καπνός και μια μυρωδιά από μπαρούτι και ειδοποίησε έναν αστυνομικό που περνούσε εκείνη την ώρα έφιππος. Αμέσως ειδοποιήθηκε η ομάδα των πυροτεχνουργών που έφθασε στη γωνία των οδών 45ης και Μπρόντγουεϊ, μια περιοχή γεμάτη θέατρα και χιλιάδες τουρίστες. Το αυτοκίνητο είχε πινακίδες της πολιτείας του Κονέκτικατ, οι οποίες όπως αποδείχθηκε ήταν κλεμμένες από άλλο αυτοκίνητο.

Οι πυροτεχνουργοί βρήκαν και απομάκρυναν τρεις φιάλες με προπάνιο, πυροτεχνήματα, δύο δοχεία με πετρέλαιο, δύο ρολόγια, μπαταρίες και ηλεκτρικά καλώδια. Επίσης εντόπισαν ένα κλειδωμένο μεταλλικό κουτί, το οποίο μετέφεραν σε άλλο σημείο, όπου προκάλεσαν έκρηξη. Η αστυνομία απέκλεισε πολλά τετράγωνα γύρω από την περιοχή. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, η βόμβα είχε πυροδοτηθεί, όμως λόγω λάθους στη συνδεσμολογία τελικά δεν εξερράγη. «Αποφύγαμε ενδεχομένως ένα πολύ αιματηρό επεισόδιο», δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. «Εάν είχε εκραγεί η βόμβα, θα προκαλούσε μεγάλη φωτιά και πιθανώς πολλά θύματα».

Η αστυνομία

Μιλώντας στην τηλεόραση λίγο αργότερα, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο δήλωσε: «Παίρνουμε την όλη υπόθεση πολύ σοβαρά. Την αντιμετωπίζουμε σαν να ήταν μια πιθανή τρομοκρατική επίθεση». Ωστόσο, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν πιστεύεται ότι οι άνθρωποι πίσω από αυτήν είναι Αμερικανοί ή αλλοδαποί. Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ρέιμοντ Κέλι, από μια κάμερα ασφαλείας εντοπίστηκε το αυτοκίνητο την ώρα που διέσχιζε την 45η Οδό, λίγο πριν παρκάρει. Η αστυνομία αναζητά και άλλα βίντεο από τα γύρω κτίρια γραφείων που εκείνη την ώρα ήταν κλειστά. Οπως διευκρίνισε η Ναπολιτάνο, οι Αρχές έχουν βρει δακτυλικά αποτυπώματα πάνω στο παγιδευμένο αυτοκίνητο. «Υπάρχουν στοιχεία από τα βίντεο που έχουμε και ίσως υπάρξουν και από άλλα βίντεο. Υπάρχουν πολλά στοιχεία που εξετάζονται από πολλούς ανθρώπους αυτή τη στιγμή», τόνισε.

Τα σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές είναι πολλά. Στις ανεπίσημες συζητήσεις με δημοσιογράφους, στελέχη των υπηρεσιών έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα της ΑλΚάιντα ή κάποιας άλλης ισλαμικής οργάνωσης, στις οποίες φαίνεται ότι εντάσσονται τον τελευταίο καιρό και αρκετοί αμερικανοί πολίτες, αλλά και στην πιθανότητα η βόμβα να έχει τοποθετηθεί από αμερικανικές εξτρεμιστικές οργανώσεις (όπως η βομβιστική επίθεση στην Οκλαχόμα Σίτι το 1995 από ακροδεξιά στοιχεία).

«Το σταυροδρόμι των κόσμων»

ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11η Σεπτεμβρίου οι Αρχές στη Νέα Υόρκη βρίσκονται σε διαρκή επιφυλακή για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών επιθέσεων. Ενας από τους κυριότερους στόχους θεωρείται η Τάιμς Σκουέαρ που βρίσκεται στην καρδιά της θεατρικής περιοχής της πόλης. Μόλις 6 χιλιόμετρα από το σημείο όπου βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι, είναι μία από τις πλέον πολυσύχναστες περιοχές της Νέας Υόρκης και την επισκέπτονται κυρίως ξένοι τουρίστες. Κατά τις ώρες αιχμής η πλατεία έχει τόσο κόσμο, ώστε πολλοί αναγκάζονται να κατέβουν από το πεζοδρόμιο και να περπατήσουν στον δρόμο παρά τη μεγάλη κίνηση των αυτοκινήτων.

Η πλατεία έχει χαρακτηριστεί «το σταυδρόμι των κόσμων» και η περιοχή φιλοξενεί περισσότερα από 30 θέατρα. Παλαιότερα ονομαζόταν Πλατεία Λονγκέικρ, αλλά πήρε το σημερινό της όνομα το 1904 όταν εκεί άνοιξαν τα γραφεία της εφημερίδας «Νew Υork Τimes». Η εφημερίδα έχει μετακομίσει εδώ και καιρό, όμως το όνομα παραμένει και σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνωστίζονται κάθε παραμονή Πρωτοχρονιάς στην πλατεία για να υποδεχτούν τον νέο χρόνο.

ΤΑ ΝΕΑ, 03/05/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: