19.7.10

Με όπλο της Σέχτας Επαναστατών η δολοφονία Γκιόλια

Με το όπλο που χρησιμοποίησε η Σέχτα Επαναστατών στη δολοφονία του υπαρχιφύλακα Αντώνιου-Νεκτάριου Σάββα δολοφονήθηκε ο Σωκράτης Γκιόλιας.

Από τη βαλλιστική εξέταση που ολοκληρώθηκε νωρίς το απόγευμα, προκύπτει ότι στο καρτέρι θανάτου που είχε στηθεί στο δημοσιογράφο χρησιμοποιήθηκαν δύο πιστόλια διαμετρήματος εννέα χιλιοστών, που έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από την οργάνωση Σέχτα Επαναστατών.

Όπως ανακοινώθηκε από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκαν 16 κάλυκες διαμετρήματος 9 mm Parabellum, οι οποίοι -όπως διαπιστώθηκε- έχουν πυροδοτηθεί από δύο όπλα που έχουν χρησιμοποιηθεί σε ενέργειες της οργάνωσης.

Πιο συγκεκριμένα, δεκατρείς κάλυκες έχουν πυροδοτηθεί από το ίδιο όπλο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην ανθρωποκτονία του υπαρχιφύλακα Αντωνίου-Νεκταρίου Σάββα, στις 17 Ιουνίου του 2009. Οι υπόλοιποι τρεις έχουν πυροδοτηθεί από δεύτερο όπλο, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί στην επίθεση της 3ης Φεβρουαρίου 2009 κατά του Αστυνομικού Τμήματος Κορυδαλλού, αλλά και στην ένοπλη επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alter, στις 17 Φεβρυαρίου 2009. Ταυτίζονται δε με κάλυκα, που είχε βρεθεί επί του μνήματος του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 4 Φεβρουαρίου 2009.

Μετά την απροσδόκητη τροπή που έλαβε η υπόθεση, την διερεύνηση της δολοφονίας αναλαμβάνει η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ενώ την προανάκριση για την ανθρωποκτονία του δημοσιογράφου διεξάγει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας έπεσε νεκρός έξω από το σπίτι του στην Ηλιούπολη, στις 5:25 το πρωί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, άγνωστος τού χτύπησε το κουδούνι του διαμερίσματός του, στην οδό Δαιδάλου 21, και του ζήτησε να βγει στην είσοδο, καθώς -όπως του είπαν- κάποιος προσπαθούσε να κλέψει το αυτοκίνητό του.

Εκεί τον περίμεναν δύο ή τρεις άγνωστοι, οι οποίοι τον γάζωσαν πυροβολώντας με δύο πιστόλια των εννέα χιλιοστών. Όπως προκύπτει από τα πρώτα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας, ο Σωκράτης Γκιόλιας δέχθηκε 13 σφαίρες στο κεφάλι, το θώρακα και την κοιλιά. Τα βλήματα εισήλθαν από το μπροστινό και το πίσω μέρος του σώματός του, κάτι που μαρτυρά είτε ότι το θύμα επιχείρησε να φύγει, είτε ότι ήταν περικυκλωμένος.

Στο σημείο της δολοφονίας βρέθηκαν συνολικά 16 κάλυκες. Νεκροψία και νεκροτομή διενεργεί ο προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, Φίλιππος Κουτσάφτης.

Οι δράστες διέφυγαν με ΙΧ αυτοκίνητο, μάρκας Honda Civic, το οποίο είχε κλαπεί και η απώλειά του είχε δηλωθεί το Σάββατο, 17 Ιουλίου, στο Αστυνομικό Τμήμα Αλίμου.

Λίγα μέτρα πιο μακριά από το σημείο της δολοφονίας, στη συμβολή των οδών Βουλιαγμένης και Λεωνιδίου, οι αστυνομικοί εντόπισαν το ΙΧ καμένο. Πιθανότατα οι δράστες διέφυγαν από εκεί με άλλο όχημα.

Σε κατάσταση σοκ η σύζυγός του δεν ήταν σε θέση να δώσει ακριβείς πληροφορίες. Από τους αστυνομικούς εξετάζεται μαρτυρία σύμφωνα με την οποία οι δράστες φορούσαν στολές, πιθανόν εταιρείας σεκιούριτι ή δημοτικής αστυνομίας.

Τα αίτια και τις συνθήκες της δολοφονίας ερευνά το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής της Ασφάλειας Αττικής.


Ποιος ήταν ο Σωκράτης Γκιόλιας

Ο Σωκράτης Γκιόλιας γεννήθηκε στο Κουξχάφεν της Γερμανίας το 1973. Ήταν διευθυντής στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 9,89 από το φθινόπωρο του 2009 και για πολλά χρόνια διετέλεσε αρχισυντάκτης στις τηλεοπτικές εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.

Επίσης φημολογείται ότι συνεργαζόταν με το μπλογκ Troktiko (http://troktiko.blogspot.com), πληροφορία που δεν υιοθετεί επισήμως το ιστολόγιο, το οποίο όμως σε ανάρτησή του αναφέρει ότι «η ιδέα και το όραμα αυτού του blog άνηκε στον Σωκράτη Γκιόλια». Ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός δίχρονου αγοριού.

Η κηδεία του Σωκράτη Γκιόλια θα γίνει αύριο στις 16.30 από τον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Ηλιούπολη.


Σόμπολος: «Μαφιόζικη δολοφονία»

«Πρόκειται για καθαρά μαφιόζικη επίθεση, για μια μαφιόζικη δολοφονία. Του είχαν στήσει καρτέρι, τον ειδοποίησαν ότι του κλέβουν το αυτοικίνητο και τον γάζωσαν. Ηταν χτύπημα κατά της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης». δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Πάνος Σόμπολος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, με ανακοίνωσε που εξέδωσε, «καταγγέλλει με αποτροπιασμό τη στυγερή δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια, ο οποίος «έφυγε» σήμερα τα ξημερώματα, χτυπημένος άνανδρα σε ενέδρα θανάτου. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια του συναδέλφου και συλλυπείται βαθύτατα την οικογένειά του, καλεί δε την Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές να διαλευκάνουν αμέσως το έγκλημα και να παραδώσουν στη Δικαιοσύνη τους δράστες.

»Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι οι δημοσιογράφοι δεν πτοούνται από δολοφονίες, τραυματισμούς και απειλές και επισημαίνει ότι: θα προασπίσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεμπόδιστη εργασία των δημοσιογράφων απέναντι σε κάθε πίεση και απειλή, πολύ περισσότερο απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και εγκληματικά σχέδια».

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) εκφράζει την οδύνη του για τη δολοφονία του συναδέλφου Σωκράτη Γκιόλια. Σε ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι «ο τρόπος της δολοφονίας του, παραπέμπει στις πιο άγριες μεθόδους που έχει βιώσει η ελληνική κοινωνία και καθιστά επιτακτική την άμεση και δραστική παρέμβαση των αρχών, προς πάσα κατεύθυνση για την εξιχνίαση του εγκλήματος και την τιμωρία των υπευθύνων».

ΤΑ ΝΕΑ, 19/07/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: