9.11.11

Η ατομική βόμβα είναι πλέον το επόμενο βήμα για το Ιράν

Το Ιράν έχει πραγματοποιήσει όλα τα απαραίτητα βήματα για την κατασκευή πυρηνικού όπλου με τη βοήθεια ξένων ειδικών που παρείχαν σημαντική τεχνογνωσία. Τη διαπίστωση αυτή φέρεται ότι θα περιλαμβάνει η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η οποία πρόκειται να δοθεί σήμερα ή αύριο στη δημοσιότητα. Η έκθεση της ΙΑΕΑ, που είναι η λεπτομερέστερη μέχρι σήμερα σχετικά με την ικανότητα του Ιράν να κατασκευάσει ατομική βόμβα, έχει δημιουργήσει νευρικότητα στη διεθνή κοινότητα, καθώς οι διαπιστώσεις φέρνουν το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, στο κατώφλι μιας πιθανής στρατιωτικής επίθεσης στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις. Ο ισραηλινός Τύπος αναφέρεται εδώ και μία εβδομάδα στην πιθανότητα μιας προληπτικής επίθεσης του Ισραήλ εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων δημοσιεύοντας πληροφορίες ότι μέχρι στιγμής το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας είναι διχασμένο στο θέμα αυτό.
Επειδή τα ισραηλινά επιτελεία μελετούν όλες τις πιθανότητες επίθεσης, ηγέτες από όλο τον κόσμο έσπευσαν χθες να κάνουν έκκληση για συγκράτηση. Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε την πιθανότητα «ένοπλης επέμβασης εναντίον του Ιράν ως ένα πολύ σοβαρό λάθος. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία στρατιωτική λύση στο ιρανικό πυρηνικό πρόβλημα, ούτε για κάποιο άλλο πρόβλημα του σύγχρονου κόσμου», πρόσθεσε, ενώ με χθεσινή του ανακοίνωση και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι επιθυμεί να αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς την Τεχεράνη εάν το Ιράν δεν διαλύσει τους φόβους για τον στρατιωτικό χαρακτήρα του πυρηνικού του προγράμματος. Η Γερμανία, μαζί με τις πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Κίνα), είναι μέλος της διεθνούς ομάδας που συνομιλεί με την Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Αλλωστε χθες ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ ζήτησε από το Ιράν να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια στρατιωτική επέμβαση».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ-ΦΑΝΤΑΣΜΑ.

Χθες η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post» δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο της έκθεσης της ΙΑΕΑ, η οποία, όπως ανέφερε, παρέχει νέες πληροφορίες για τον ρόλο που διαδραμάτισε ένας επιστήμονας από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ειδικός στα πυρηνικά όπλα, ο οποίος φέρεται ότι έδωσε στους Ιρανούς τεχνογνωσία για τους πυροκροτητές υψηλής ακριβείας, όπως εκείνοι που χρησιμοποιούνται για μια αλυσιδωτή πυρηνική αντίδραση. Σύμφωνα με την έκθεση, από τις πληροφορίες που συνελέγησαν επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες ότι το Ιράν συνέχισε να πραγματοποιεί έρευνα για πυρηνικά όπλα και μετά το 2003, όταν δηλαδή οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες θεωρούσαν ότι η Τεχεράνη είχε παγώσει τη διαδικασία εξαιτίας της διεθνούς πίεσης. Μάλιστα αναφέρεται ότι «είναι ξεκάθαρο ότι η Τεχεράνη προσπαθούσε να έλθει σε επαφή με πυρηνικούς επιστήμονες σε όλο τον κόσμο», δεν διευκρινίζεται όμως πόσοι από αυτούς τελικά ανταποκρίθηκαν.

ΤΑ ΝΕΑ, 08/11/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: