Τα 30 εκατομμύρια ευρώ της απαγωγής του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου από το «συνδικάτο του εγκλήματος» του Π. Βλαστού και των συνεργών του, είναι πια βέβαιο για την Αστυνομία ότι «ξεπλύθηκαν» σε γειτονική χώρα. Και τώρα, τρία χρόνια μετά, ξανακυκλοφορούν στην πιάτσα «καθαρά».
Σύμφωνα με την Αστυνομία άτομα που φαίνεται να συμμετείχαν στην απαγωγή ξοδεύουν τις τελευταίες ημέρες τεράστια ποσά σε νυκτερινά κέντρα της Αθήνας.
Παρά ταύτα «αν και ελέγχουμε τα χαρτονομίσματα που... σκορπούν στις πίστες της Αθήνας ένα προς ένα, κανένα από αυτά δεν φαίνεται να ανήκει στα προσημειωμένα χαρτονομίσματα των λύτρων της απαγωγής», σημειώνουν οι υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με τα χαμένα ίχνη περίπου 40 εκατ. ευρώ από δύο μεγάλες απαγωγές, αλλά και την ληστεία μαμούθ στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα πριν από οκτώ χρόνια.
Φρούδες προσδοκίες
Τις τελευταίες ημέρες δημιουργήθηκαν ορισμένες προσδοκίες ότι ίσως εντοπισθεί στην Καλαμάτα ένα μέρος της λείας που συγκέντρωσε το συνδικάτο του εγκλήματος, αλλά και άλλοι κακοποιοί, από διάφορες απαγωγές και ληστείες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες όμως γρήγορα διαψεύσθηκαν.
Ωστόσο, ανευρέσεις χαρτονομισμάτων σημειώνονται σποραδικά τις τελευταίες εβδομάδες και στην Κρήτη, στην Ηλεία, ακόμη και στην πλατεία Συντάγματος. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα λύτρα της απαγωγής του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά, το 2008 στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, να ανήκουν στο μερίδιο του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα.
Η απαγωγή του κ. Παναγόπουλου, από την άλλη πλευρά, σημειώθηκε το πρωί της 12ης Ιανουαρίου 2009 στο Καβούρι. Ο εφοπλιστής αφέθηκε ελεύθερος μετά από 13 ημέρες, ύστερα από καταβολή λύτρων ύψους περίπου 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Υστερα από μερικούς μήνες η Ασφάλεια Αττικής εξιχνίασε την απαγωγή του επιχειρηματία με αποτέλεσμα την άσκηση ποινικών διώξεων εναντίον 18 ποινικών, από τους οποίους οι τέσσερις βρίσκονται ακόμη στις φυλακές.
Η δίκη για την υπόθεση ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 στο Εφετείο Κακουργημάτων στον Κορυδαλλό και η δικαστική απόφαση αναμένεται σε λίγες ημέρες.
Ωστόσο ελάχιστα από τα χαρτονομίσματα αυτών των λύτρων έχουν εντοπισθεί. Οπως λένε στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη «μέχρι στιγμής έχουμε βρει περίπου 50 με 60 χαρτονομίσματα από την συγκεκριμένη απαγωγή. Εχουμε καταλήξει το συμπέρασμα ότι το μεγαλύτερο τμήμα τους έχουν μεταφερθεί γειτονική χώρα, όπου έχουν ξεπλυθεί με ποσοστό απώλειας 60%»!
Αυτό σημαίνει ότι «οι απαγωγείς δίνουν στην τοπική μαφία 100 ευρώ από τα προσημειωμένα χαρτονομίσματα και παίρνουν 40 ευρώ "καθαρά". Η "ζημιά" τους είναι σημαντική, ίσως όμως να μην μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αφού και η δίκη της απαγωγής ήταν σε εξέλιξη. Αυτοί που παίρνουν τα βρόμικα χρήματα τα διακινούν με μεγαλύτερη ευκολία στην χώρα τους, όπου οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί»...
Προνοητικοί χουβαρντάδες
Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ έχουν καταλήξει σε αυτά τα συμπεράσματα παρακολουθώντας τις κινήσεις δύο ποινικών, αλλά και μελών των οικογενειών τους, οι οποίοι ξοδεύουν το τελευταίο χρονικό διάστημα τεράστια ποσά σε νυχτερινή διασκέδαση αλλά και σε μεγάλες αγορές σε σημείο ώστε οι αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής να μιλούν για... «επιδεικτικά νυχτοπερπατήματα».
Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «στη νυχτερινή ζωή της μεγάλης οικονομικής κρίσης άτομα που φέρεται να είχαν εμπλακεί στην απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου είχαν γίνει οι πιο περιζήτητοι πελάτες. Σκορπούσαν τεράστια ποσά σε σχεδόν άδεια μαγαζιά. Ολη η νύχτα μιλάει τον τελευταίο καιρό γι' αυτούς».
Με αυτά τα δεδομένα, παραδέχονται οι ίδιοι αξιωματικοί, «είχαμε την ψευδαίσθηση ότι ίσως έβγαλαν από την κρυψώνα τους χαρτονομίσματα από την απαγωγή του Περικλή Παναγόπουλου και άρχισαν να τα... σκορπούν παντού. Οπως αποδείχθηκε όμως φάνηκαν και σε αυτή την περίπτωση προνοητικοί».
Ετσι παρότι «μαζέψαμε πολλά από τα χαρτονομίσματα που έδωσαν σε νυκτερινά κέντρα, κανένα δεν ήταν από την παρτίδα των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων της απαγωγής του εφοπλιστή. Πλέον έχουμε σαφείς ενδείξεις ότι τα περισσότερα χρήματα ξεπλύθηκαν στο εξωτερικό με μάλλον... με επαχθείς όρους».
Η απαγωγή Μυλωνά
Η απαγωγή του πρώην προέδρου του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος κ. Γιώργου Μυλωνά σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 9 Ιουνίου 2008 έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουνίου, αφού οι συγγενείς του παρέδωσαν στους απαγωγείς του λύτρα ύψους 10.800.000 ευρώ.
Σε αυτή την υπόθεση φέρεται να συμμετείχε ο καταζητούμενος (σσ. και για την δολοφονία του υπασπιστή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Γιώργου Βασιλάκη) Βασίλης Παλαιοκώστας μαζί με αντιεξουσιαστές.
Από αυτά τα λύτρα μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπισθεί ποσό περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ. Τους τελευταίους μήνες έχουν όμως εντοπισθεί περίπου 1.400 χαρτονομίσματα των συγκεκριμένων λύτρων.
Τους αστυνομικούς έχει εντυπωσιάσει μάλιστα το γεγονός ότι σχεδόν όλα βρέθηκαν στην νότιο Ελλάδα - κυρίως στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Τα ίχνη αυτών των χαρτονομισμάτων δείχνουν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τις κινήσεις του Βασίλη Παλαιοκώστα, που φαίνεται να ζει «στα πέριξ των Αθηνών».
Τα κιούπια με τη λεία
Την προσοχή της ΕΛ.ΑΣ. προκαλεί και η αναζήτηση περίπου 4,6 χαμένων εκατ. ευρώ από τη ληστεία του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Καλαμάτα, τον Οκτώβριο του 2004.
Τότε, οι δράστες είχαν αρπάξει συνολικά 5,9 εκατ. ευρώ, όμως ένας εκ των συλληφθέντων επέστρεψε τα 1,3 εκατ., τα οποία είχε κρύψει σε... κιούπια λαδιού σε ένα κτήμα.
Ο οργανωτής της ληστείας έχει καταδικασθεί σε δεύτερο βαθμό από τον Νοέμβριο του 2011 σε ισόβια κάθειρξη, όμως τα χρήματα παραμένουν άφαντα.
Προ μερικών εβδομάδων είχαν φτάσει πληροφορίες στην Αστυνομία για τον εντοπισμό χρηματικού ποσού πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό δικηγόρου της Καλαμάτας, ο οποίος είχε ασχοληθεί και με αυτήν την υπόθεση.
Πολλοί συνδύασαν αυτό το «εύρημα» με τα χαμένα χρήματα της ληστείας. Ωστόσο στελέχη του ΣΔΟΕ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αναφέρουν στο «Βήμα» ότι τα ποσά αυτά είναι ποινικώς - αν και όχι φορολογικώς - καθαρά. «Πράγματι βρέθηκαν σε λογαριασμό δύο δικηγόρων από την Καλαμάτα ποσά πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αναντίστοιχα των φορολογικών τους δηλώσεων, και ήδη βρίσκονται στην διαδικασία τακτοποίησης της οφειλής τους», σημειώνουν, ωστόσο δεν σχετίζονται με τα χαμένα χρήματα της ληστείας του 2004 στο θησαυροφυλάκιο της τράπεζας.
ΤΟ ΒΗΜΑ, 05/01/2012
ΤΟ ΒΗΜΑ, 05/01/2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου