4.10.12

Συμπλοκές έπειτα από εισβολή εργαζομένων του Σκαραμαγκά στο προαύλιο του Πενταγώνου

Αμηχανία και έντονο προβληματισμό προκαλεί στην κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο της χώρας η ευκολία με την οποία εισέβαλαν στον αύλιο χώρο του υπουργείου Εθνικής Αμυνας οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που έχουν αφεθεί στην τύχη τους, απλήρωτοι επί μήνες.

Οι διαδηλωτές που αρχικά ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στην πύλη του Πενταγώνου, παρότι σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε ένα ακόμη προγραμματισμένο ραντεβού με την πολιτική ηγεσία, άρχισαν να πολιορκούν την είσοδο, ξήλωσαν τα ρολά που είχε κατεβάσει η φρουρά και μετά από κάποιες μικροσυγκρούσεις μαζί της πέρασαν ομαδικά με τα πανό τους μέσα στο στρατόπεδο.

Είναι η πρώτη φορά που σημειώνεται τέτοια εισβολή εργαζομένων στο Πεντάγωνο, με εξαίρεση το επεισόδιο με τους απόστρατους τον Οκτώβριο του 2011, οι οποίοι είχαν μπει κι αυτοί επεισοδιακά στο προαύλιο μετά από ένα 24ωρο παραμονής στην πύλη επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά είναι απλήρωτοι εδώ και έξι μήνες και δεν φαίνεται ότι η κατάσταση θα αλλάξει ούτε το ερχόμενο τρίμηνο, ενώ όλο αυτό το διάστημα εργάζονται εκ περιτροπής μια ημέρα την εβδομάδα.

Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Ο αρχηγός του Επιτελείου Μιχαήλ Κωσταράκος, ένας στρατηγός σε ρόλο διαπραγματευτή με την ντουντούκα στο χέρι, να προσπαθεί να αντιμετωπίσει τους εξοργισμένους διαδηλωτές, ρωτώντας τους πως διανοήθηκαν να μπουν σε στρατόπεδο και γιατί έσπασαν την πύλη κραδαίνοντας μαύρες σημαίες, εξαγριώνοντάς τους περισσότερο. 
 
 
Οι διαδηλωτές, που είχαν κάνει κατάληψη στα σκαλιά, ζητούσαν να βγει ο υπουργός, αφού τα αιτήματά τους δεν στρέφονταν προς το στράτευμα, αλλά στην πολιτική ηγεσία. Ωστόσο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος μετέβαινε στις εκδηλώσεις στο Θωρηκτό Αβέρωφ, συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 100 ετών από τους Βαλκανικούς Πολέμους. Πάντως στο προαύλιο του Πενταγώνου δεν εμφανίστηκε για ώρα και κανένας από την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου.

Κατά την εισβολή οι άνδρες της Στρατονομίας που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο προαύλιο αποχώρησαν. Στο προαύλειο παρέμενε επί ώρα σε στάση αναμονής και μια διμοιρία των ΜΑΤ, η οποία έλαβε εντολή δύο ώρες μετά, γύρω στις 11.00, να απομακρύνει τους διαδηλωτές από τα σκαλιά. Ακολούθησε σύγκρουση με εκτόξευση πολλών δακρυγόνων, εξαιτίας των οποίων ένας εργαζόμενος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα αντιπροσωπεία τους είχε μπει στο υπουργείο, όπου έχει δεχθεί να τους δει ο υφυπουργός Αμυνας Δημήτρης Ελευσινιώτης, εφόσον ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Εν τω μεταξύ στην αυλή η Αστυνομία είχε αρχίσει να προχωρά σε συλλήψεις διαδηλωτών για αντίσταση κατά της Αρχής - δεκάδες άτομα είχαν οδηγηθεί στην κλούβα μέχρι τις 11.30 υπό τα χειροκροτήματα των υπολοίπων διαδηλωτών, ενώ υπήρξαν και τουλάχιστον τρεις τραυματίες ενώ έγινε και χρήση χημικών.

Στο σημείο βρέθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, προσπαθώντας -κατά δήλωσή του- να μεσολαβήσει μεταξύ των εργαζομένων και της πολιτικής ηγεσίας, όπως και ο Σπύρος Χαλβατζής από την πλευρά του ΚΚΕ..

Στη ΓΑΔΑ οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία


Εξω από το κτίριο της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία, διαμαρτυρόμενοι για τις προσαγωγές συναδέλφων τους, μετά την έφοδο στο υπουργείο Αμυνας. Εχουν γίνει 100 προσαγωγές.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο πρόεδρος του Σωματείου, ενώ στο σημείο βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Κλειστή η κάθοδος της λεωφ. Αλεξάνδρας.
 
ΤΟ ΒΗΜΑ, 4/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: