27.11.12

Πολιτική συμφωνία στο Eurogroup για την Ελλάδα

Τα βασικά σημεία της πολιτικής συμφωνίας έχουν ως εξής: 

Η δόση των 43,7 δισ. ευρώ

Το Eurogroup «αναμένει ότι θα είναι σε θέση να αποφασίσει» για την εκταμίευση του πρώτου τμήματος (δηλαδή 34,4 δισ. ευρώ) της δόσης των συνολικά 43,7 δισ. ευρώ ως τις 13 Δεκεμβρίου μετά από την αξιολόγηση της διαδικασίας επαναγοράς χρέους που θα εκτελεσθεί από την Ελλάδα.

Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει άμεσα η διαδικασία επαναγοράς από την Ελλάδα και παράλληλα τρέχουν οι διαδικασίες στα εθνικά κοινοβούλια των κρατών μελών (όπου απαιτείται) για την έγκριση της εκταμίευσης των 43,7 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Το Δεκέμβριο θα δοθούν 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 23,8 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα του EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενώ ποσό 10,6 δισ. ευρώ θα δοθεί για τη χρηματοδότηση του Προϋπολογισμού. 

Η εκταμίευση του υπόλοιπου των 9,3 δισ. ευρώ θα δοθεί σε τρεις μικρότερες δόσεις το πρώτο τρίμηνο του 2013 και συνδέεται με την εφαρμογή «ορόσημων του Μνημονίου» που θα συμφωνηθούν με την τρόικα, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής της «συμφωνημένης φορολογικής μεταρρύθμισης» ως τον Ιανουάριο. 

Εγκρίνεται και επισήμως η επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016.

Το Eurogroup δεσμεύεται να παρέχει επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα και μετά από το 2016 μέχρις ότου η χώρα επιστρέψει στις αγορές.

Η μείωση του χρέους

Στόχος είναι η μείωση του χρέους σε βιώσιμα επίπεδα. Το 2016, στο τέλος του προγράμματος στο 175% του ΑΕΠ, το 2020 στο 124% του ΑΕΠ και το 2022 κάτω από 110% του ΑΕΠ.

H Ελλάδα θα προβεί σε επαναγορά διαφόρων κατηγοριών χρέους σε τιμές χαμηλότερες απόν αυτές που διαμορφώθηκαν κατά το κλείσιμο της Παρασκευής 23 Νοεμβρίου. Στόχος κατά πληροφορίες είναι η μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ. 
  
Σε συνδυασμό με αυτή την ενέργεια και εφόσον ολοκληρωθεί με επιτυχία, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξετάζουν τα παρακάτω με σκοπό τη συνολική μείωση του χρέους κατά 40 δισ. ευρώ:
 
.Μείωση επιτοκίου κατά 100 μονάδες βάσης των επιτοκίων του πρώτου προγράμματος βοήθειας (Greek Loan Facility). Εξαιρούνται οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα για όσο παραμένουν σε αυτό.   

· Μείωση κατά 10 μονάδες βάσης του κόστους των εγγυήσεων που καταβάλλεται από την Ελλάδα για τα δάνεια του  EFSF.

· Επιμήκυνση της ωρίμανσης τόσο των διμερών δανείων (του πρώτου Μνημονίου) όσο και των δανείων του EFSF κατά 15 έτη και αναβολή-μετάθεση της πληρωμής τόκων για τα δάνεια του EFSF κατά 10 έτη. 

 · Δέσμευση των κρατών μελών της ευρωζώνης να καταθέσουν στον Ειδικό Λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ποσό που ισοδυναμεί τα κέρδη που αντιστοιχούν στις εθνικές τους τράπεζες από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme - SMP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Πληροφορίες τοποθετούν το ποσό στα 11 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται στο ανακοινωθέν ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες θα εκτελεστούν σε φάσεις και «εξαρτώνται από την ισχυρή εφαρμογή από τη χώρα των συμφωνηθέντων μεταρρυθμίσεων κατά την περίοδο του προγράμματος καθώς και μετά (σ.σ.: μετά το 2016), κατά την περίοδο παρακολούθησης».  

Στο ανακοινωθέν γίνεται επίσης λόγος και για το ενδεχόμενο η νέας μείωσης της συγχρηματοδότησης στο ΕΣΠΑ προς όφελος της Ελλάδας.  

Ρήτρες και Ειδικός Λογαριασμός
  
To Eurogroup εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση νέων εργαλείων για την εφαρμογή του προγράμματος από την πλευρά της Ελλάδας. Αναφέρεται στους «μηχανισμούς διόρθωσης» αποκλίσεων στα δημοσιονομικά και στην υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων (εννοεί τη ρήτρα περικοπών στον Προϋπολογισμό αν καθυστερήσουν για 2 τρίμηνα οι συμφωνημένες ενέργειες) και στους ισχυρότερους κανόνες παρακολούθησης του Προϋπολογισμού.

Σημειώνεται επίσης η ενίσχυση του Ειδικού Λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα θα εισφέρει σε αυτόν όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα, και το 30% τυχόν επιπλέον πλεονασμάτων με σκοπό την εξυπηρέτηση του χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: