1.3.13

Ν. Αφρική: Αστυνομικοί βασάνισαν δημοσίως μέχρι θανάτου μετανάστη

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη στη Νότια Αφρική με το αποτρόπαιο κρούσμα αστυνομικής βίας που συνέβη νότια του Γιοχάνεσμπουργκ με θύμα έναν 27χρονο οδηγό ταξί, μετανάστη από τη Μοζαμβίκη, ο οποίος διαπομπεύθηκε δημοσίως και υπέστη θανατηφόρα τραύματα.

Το περιστατικό ήρθε στο φως από ένα δημοσίευμα της εφημερίδας της χώρας «Daily Sun», που «ανέβασε» και το επίμαχο βίντεο στην ιστοσελίδα της.

Μπροστά σε πλήθος κόσμου οι αστυνομικοί αρπάζουν με βαρβαρότητα και βάζουν χειροπέδες στον Μίντο Μασία. Κατόπιν, τον δένουν στο προφυλακτήρα μιας αστυνομικής κλούβας και, σαν άλλον Εκτορα, τον σέρνουν μέχρι το αστυνομικό τμήμα. Το κοινό παρακολουθεί τον ταξιτζή να εκλιπαρεί για τη ζωή του, ενώ κάποιοι άλλοι αστυνομικοί απαθανατίζουν το έγκλημα με το κινητό τους τηλέφωνο.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι το θύμα υπέκυψε στα τραύματά του μερικές ώρες μετά, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι και στο τμήμα του Ντέιβτον ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς. Η νεκροψία έδειξε πως ο άτυχος άντρας πέθανε από εσωτερική αιμορραγία που προκλήθηκε από βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας λέει πως ο Μασία, ενόσω είχε σταματήσει για έλεγχο της αστυνομίας, επιτέθηκε στα όργανα της τάξης και μάλιστα προσπάθησε να πάρει το περίστροφο ενός εξ αυτών - αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από το συγκεκριμένο βίντεο.

«Το περιστατικό αποτελεί το τελευταίο κρούσμα σε μια σειρά από απαράδεκτες αστυνομικές συμπεριφορές στη Νότια Αφρική», ήταν η δήλωση του Νόελ Κουτούτουα, προέδρου του νοτιοαφρικανικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. 
ΤΟ ΒΗΜΑ
28/02/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: