18.3.13

Ρωσία: Νόμος επιτρέπει μόνο θυγατρικές ξένων τραπεζών

Νομοσχέδιο που απαγορεύει στις ξένες τράπεζες να ανοίξουν υποκαταστήματα στη Ρωσία υπέγραψε ο πρόεδρος της χώρας Vladimir Putin, σύμφωνα με όσα αναφέρουν ξένα πρακτορεία επικαλούμενα ανακοίνωση του διαδικτυακού τόπου της ρωσικής κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο είχε υιοθετήσει η Δούμα στις 22 Φεβρουαρίου και είχε εγκρίνει το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο στις 6 Μαρτίου τροποποιεί σειρά υφιστάμενων ρωσικών τραπεζικών νόμων στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την ανάπτυξη του τραπεζικού κλάδου έως το 2015. Πλέον, βάσει νόμου, εξαιρείται ο όρος «υποκαταστήματα» από τον ορισμό του τραπεζικού συστήματος στη χώρα.

Παράλληλα, αφαιρείται η φράση «υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών» από τα άρθρα της δημόσιας καταχώρησης των πιστωτικών ιδρυμάτων με ξένες επενδύσεις και στις πρόσθετες απαιτήσεις για την εγκατάσταση και δραστηριότητά τους. Τα ξένα κεφάλαια στο ρωσικό τραπεζικό σύστημα διατηρούνται σε θυγατρικές αλλοδαπών τραπεζών, εγγεγραμμένων σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία.

Στο επεξηγηματικό σημείωμα του εγγράφου αναφέρεται ότι τα υποκαταστήματα λειτουργούν διαφορετικά απ’ ότι οι θυγατρικές των αλλοδαπών τραπεζών, από τη στιγμή που δεν υπόκεινται στη ρωσική νομοθεσία. Δεδομένου τούτου, στο σημείωμα επίσης αναφέρεται, ότι δεν υπόκεινται στην πλήρη εποπτεία των ρυθμιστικών αρχών και δεν είναι υποχρεωμένες να τηρούν αποθεματικά, ή να αναφέρονται στην κεντρική τράπεζα της Ρωσίας τόσο μέσω των ρωσικών όσο και των διεθνών λογιστικών προτύπων , ούτε είναι υποχρεωμένες να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις στην Τράπεζα της Ρωσίας.

Τέλος, οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου υποστηρίζουν ότι τα προνόμια που απολαμβάνουν τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τραπεζών ενδέχεται να μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ρωσικών τραπεζών.

capital.gr, 17/03/2013
 
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: