Προσωρινά κρατούμενος μετά τη μαραθώνια απολογία του στον ανακριτή, που κράτησε τρεις ώρες, κρίθηκε χθες με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή ο επιχειρηματίας Βίκτωρ Ρέστης. Εξίσου μαραθώνια ήταν η σύσκεψη μεταξύ της ανακρίτριας Ρέας Κατσιβέλη και του εισαγγελέα Γ. Σπηλιόπουλου, η οποία κράτησε επίσης τρεις ώρες, γεγονός πρωτοφανές. Σύμφωνα με το σκεπτικό, η προφυλάκιση αποφασίστηκε, καθώς ο κατηγορούμενος κρίθηκε ύποπτος φυγής και ύποπτος για τέλεση νέων αδικημάτων. Στην απολογία του ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Νωρίτερα το πρωί της ίδιας ημέρας ο κ. Ρέστης είχε απολογηθεί και για τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του χωρίς να του επιβληθεί καμία κύρωση, καθώς απέδειξε ότι τα κατείχε νόμιμα.
Ο Βίκτωρ Ρέστης κατηγορείται για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες αφορούν δάνειο 5,8 εκατ. ευρώ το οποίο εκταμίευσε η -ιδιοκτησίας του ομίλου ΡέστηF.B. Bank και μέσα από σειρά κινήσεων, τα χρήματα, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, κατέληξαν σε λογαριασμούς που σχετίζονται με τον ίδιο. Ο ίδιος έχει υποστηρίξει ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν σε πρώην συνεργάτη του, ο οποίος είναι καταζητούμενος από τις αρχές. Μάλιστα ο επιχειρηματίας κατέθεσε ολόκληρο το ποσό του δανείου στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάτι που ωστόσο δεν αίρει τη δίωξη σε βάρος του.
Οι διαδρομές του χρήματος
Παράλληλα, υποστηρίζεται από τον κατηγορούμενο, ότι μόλις έγινε αντιληπτή από τη διοίκηση της τράπεζας η εκταμίευση του συγκεκριμένου ποσού ξεκίνησε διαδικασία για την έρευνα και την τιμωρία του υπαλλήλου που την ενέκρινε. Η εκταμίευση του εν λόγω δανείου εντοπίστηκε σε επιτόπιο έλεγχο που διενήργησαν οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδας. Για την υπόθεση ενημερώθηκε η Αρχή για την Καταπολέμηση του Βρώμικου Χρήματος, η οποία ξεκίνησε έρευνες διαπιστώνοντας τις διαδρομές που ακολούθησε το χρήμα και το πού κατέληξε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δάνειο των 5,8 εκατ. ευρώ ανήκε στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ της FBB, που παρέμειναν στη λεγόμενη «κακή» τράπεζα κατά τη διαδικασία απορρόφησης της «καλής» από την Εθνική. Το δάνειο, όπως εξάλλου και τα υπόλοιπα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της FBB, ανέλαβε να καλύψει το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γι’ αυτό και η δίωξη για υπεξαίρεση έγινε με βάση τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Για την ίδια υπόθεση έχουν ήδη κατασχεθεί δύο ακίνητα στη Γλυφάδα ιδιοκτησίας εταιρείας συμφερόντων Ρέστη.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο έχει ζητηθεί από τον εισαγγελέα Ιω. Δραγάτση η παραπομπή του 45χρονου επιχειρηματία για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες». Στη σχετική πρόταση αναφέρεται ότι ο κ. Ρέστης είχε δηλώσει για τα έτη 2008 - 2012 ότι μετείχε σε 6 εταιρείες ανά τον κόσμο και το 2012 σε 8, ενώ από έρευνα διαπιστώθηκε συμμετοχή του σε 251 ακόμα εταιρείες.
Καθημερινή, 27/7/2013
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου