27.10.13

ΗΠΑ: οργασμός πετρελαιοπηγών και πηγών φυσικού αερίου σε όλη την χώρα

Οργασμός γεωτρήσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου παρατηρείται στις ΗΠΑ την τελευταία 15ετία. Εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν στραφεί στην αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς η ανέρευση κοιτασμάτων με νέες τεχνικές αλλά και η εκμετάλλευση του σχιστολιθικού αερίου έχει ωθήσει πολλούς Αμερικανούς ιδιοκτήτες μικρών ή μεγάλων εκτάσεων να επενδύσουν στον κλάδο της ενέργειας.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι περιβαλλοντικές αντιδράσεις καθώς πλέον μπορεί να "ανοιχθεί" φρεάτιο κυριολεκτικά οπουδήποτε εφ'οσον ανακαλυφθεί κοίτασμα. Αλλά στις ΗΠΑ αυτές παρακάμπτονται εύκολα αφού η νοοτροπία της χώρας κυριαρχείται από την επιδίωξη του κέρδους σε αντίθεση με τους πιο "ευαίσθητους" Ευρωπαίους (βλ. τις πρόσφατες διαδηλώσεις για τις γεωτρήσεις σχιστολιθικού αερίου στην Ρουμανία). Χαρακτηριστικά σε έρευνα της Wall Street Journal βρέθηκε ότι σε 700 κομητείες στις 11 πετρελαιοπαραγωγούς πολιτείες (οι 3 πρώτες είναι το Τέξας, η Καλιφόρνια και η Βόρεια Ντακότα) τουλάχιστον 15,3 εκατομμύρια Αμερικανοί ζουν σε ακτίνα ενός μιλίου από κάποια πετρελαιοπηγή!

Η φρενίτιδα αυτή οφείλεται βασικά στην τεχνική της "υδραυλικής ρωγμάτωσης" μια τεχνική με την οποία πλέον είναι δυνατή η εκμετάλλευση δύσκολων πρίν κοιτασμάτων. Οι αλλαγές που επέφερε η εφαρμογή αυτής της τεχνικής είναι φανερή στην κομητεία Johnson στο Τέξας. Εκεί που παλιά υπήρχαν μόλις 20 πηγές πετρελαίου και φυσικού αερίου σήμερα υπάρχουν 3.900! Παρόμοια εξέλιξη παρουσιάζεται και στις πολιτείες της Πενσυλβάνια, του Κολοράντο και του Γουαϊόμινγκ.

defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: